Bas gitare koje sviramo!

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
groove

Re: Bas gitare koje sviramo!

Post by groove » 24 Mar 2013, 18:03

Kolekcija prolece/leto 2013. :cao:

Image

Image

Image

nnkvocka

Post by nnkvocka » 24 Mar 2013, 21:12

Cope wrote:
Hehehe, jeli, pa gde nađe ovo bagrenje :mrgreen: :ziveli: :mrgreen:

Jel to SCN struja?
Posto mi je ovo prvi Fender ikada, tako da ne znam kako oni stoje sa tim nekim vaznim parametrima. Na magnetima pise SCN, pa ako ti pitas za struju, onda je verovatno i taj neki SCN preamp unutra. Da, ne? Znam da mogu u svakom trenutku da izguglam, ali ajde da podelimo licna iskustva i pustimo poznavaoce da se istaknu :D

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 24 Mar 2013, 21:29

SCN= samarium cobalt noiseless, fendjerovi nojzlez magneti, mislim da nema tu poseban preamp u odnosu na ostale fendere

Funkd

Post by Funkd » 24 Mar 2013, 22:49

Trooper wrote:poseban preamp u odnosu na ostale fendere

Ostali Fenderi mahom nemaju preamp. Ako izuzmemo neke Signature serije ili egzibiciju poput Jaguara.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 25 Mar 2013, 00:56

Ma razumeli smo se, hteo sam napisati "po pitanju preampa se ne razlikuje od ostalih fendera" :mrgreen:

Cope

Post by Cope » 26 Mar 2013, 14:10

SCN - je smesa jezgra magneta Samaruim - Kobalt... a Noiseless je tip. Ja sam ih imao na Ariji, platio skoro 200 eur, i na kraju ceo bas prodao za oko 200.

E sad taj kobalt je jako skup i radioaktivan element ( ne mnogo :) ) i on je bio glavni sastojak magneta starih fendera, sada se gotovo nigde ne koristi osim u custom i tako nekim ekskluzivnim varijantama.
Mada generalno noisles magneti su puni rupa u freq i dinamičkom opsegu, pa su to mabudžili odgovarajućom pre-amlofikacijom i što je naj važnije pozicioniranjem na odgovarakuće flažolete i fazu - tada je smrt u boji. Sa dobrim drvetom i preampom ti magneti izuvaju :) I oštrina, i muda, i mid-bas...
Mića je meni pravio premap za te magnete - bila je šema musicman tropojasna, ali sam mu ja sugerisao koji deo srednjaka da mi boostuje. Ako imaš parametričke srednje na tom basu, onda problema nema. Na kraju to je fender, i ako si zabo dobar komad, to je prava stvar. :ziveli:

Zezam te za bagrenje, stvarno je sexy bas !!!!

nnkvocka

Post by nnkvocka » 26 Mar 2013, 14:50

E pa onda da te obradujem da ce mi za sat vremena doci covek koji ce da ga nosi kuci :) Imamo dogovor da se menjamo za njegov Esh - Sovereign (Nemacka proizvodnja). Ne treba mi Esh, kao sto mi ne treba ni Fender, nego radimo dil doplata/zamena pa tako idemo na "salji dalje ne vracaj" fazon.
A kad smo vec kod Fendera, to mi je prvi Fender ikada i moji utsci su da on radi lepo. Nisam najsrecniji flat postavkom ali cak i ako ceo EQ napanjim do kraja, nista lose ne moze da izadje iz pojacala. Preamp nije preglasan, frekvencijski je rasporedjen tako da ni u jednom trenutku ne bode usi, niti da pravi mutan zvuk, iako je maple po meni pobednik za mutniji low mid registar, to se ovde ne desava. Ima svega od frekvencija, nicega premalo ali i nicega previse. Ja sam svakako zadovoljan instrumentom, mozda me je zadesio dobar komad, mozda postoji i bolji, ne znam, samo znam da je sve to tu lepo :) Takodje je to prvi put da imam "autoput" vrat, veci string spacing ali lepo je oblikovan sa zadnje strane tako da njegova sirina je totalno nebitan faktor u celoj toj prici. Barem sam (opet) sredio neke stvari sa sobom da ja jednostavno ne umem da se snadjem na polju nakon 15. praga na basovima koji nemaju 24 praga. To me toliko buni i cesto potpuno promasim oktavu prilikom slajdovanja sa donjeg ka gornjem registru na istoj zici. Zao mi je sto nisam napravio nikakve snimke, bice kada bude sve rasprodao i kupio sebio pojacalo sa dobrim DI pa da to sve ljudski snimim.

Cope

Post by Cope » 26 Mar 2013, 17:19

Potpuno si odlepio :) :ziveli:

nnkvocka

Post by nnkvocka » 02 Apr 2013, 20:58

Image

Za sve ljude koji su se pitali kako generalno radi WG Dark Phoenix, odgovor je ovako:

Slusam finger, slusam slap i to je skoro pa taj autenticni ton. Podseca me konkretno na rezim oba magneta i pasivan mode. Odavno sam izvadio bateriju iz njega i sviram ga full pasivnog, jer smatram da mi preamp nije potreban. Naravno, preamp je kvalitetan i ima mnogo prednosti, ali verovatno on vadi stvar u odredjenim (svirackim) uslovima na koje ja jos uvek nisam naleteo.

Cope

Post by Cope » 03 Apr 2013, 01:23

Ček bre, jesu na gerili singlovi?

nnkvocka

Post by nnkvocka » 03 Apr 2013, 09:44

Ne, ima split coil u obe pozicije

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 07 Apr 2013, 16:00

Uzeo pre par meseci Melodija Tajfun za 70 evra, u originalnom stanju, fino očuvan i fino i radi.
Davno se nisam ništa snimao, pa evo ajd malo :wink:

Planirao sam mu modifikacije nuta, novu Schaller 460 kobilicu sam mu ispazario za 30 evra, elektroniku isto malo manjem, a mislim da ću malkice da mu stanjim vrat i udarim novi uljani finiš na istom. Mislim da će onda da radi baš extra. I ovako mi se vrlo dopada, često ga sviram i skroz mi je interesantan.

:cao:

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 07 Apr 2013, 16:20

Do jaja :) I moj je bio takav dok ga nisam upropastio farbanjem u crno ...auto lakom :D Sta ces da radis sa elektronikom?

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 07 Apr 2013, 16:29

Pa za početak me jako iritira što je volume pot praktično neupotrebljiv, ima poziciju kada se ništa ne čuje i odjednom drekne. A inače nisam od onih svirača koji koriste samo dve pozicije volume pota. Generalno mi se druge dve kontrole i dopadaju. Pot u sredini je obrnuta ton blenda, tj. radi kao ton pot na jazz-u, ali smanjuje basove i to prilično radikalno, a sledeći pot smanjuje treble (kao standardni ton pot na većini gitara). Međutim, rade obrnuto, pa je normalna boja basa (ova sa kojom sam i snimao) kada je treble blenda skroz zavrnuta, a bas blenda odvrnuta, stim što bas blenda radi otprilike deset puta intenzivnije pa je i to neupotrebljivo u nekoj drugoj poziciji uglavnom. I pickup selector je okrenut naopako od logike na drugim (normalnim) bas gitarama, prekidač na gore je bridge pickup, a na niže neck. Znači, uglavnom ispravljam neke greške da ih nazovem tako, a ideja ostaje ista zato što mi se dopada.
Taj pasivni treble i bass imam i na G&L-u, pa ću verovatno sa njega da prekopiram.

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 07 Apr 2013, 16:49

Da i mene su nervirali potovi , cak mi ovaj jedan sto si ti sad lepo objasnio nije bilo jasno sta uopste radi. Posle nam namestio odvojedno tone kontrole za svaki magnet. Samo ne znam koliko ces to "malkice" morati da stanjis vrat posto je ko bejzbol palica. Sad si me naterao da ga skinem sa zida i obrisem kilo prasine sa njega da bi svirao malo :) Ajd nek te dobro sluzi i srecno sa modifikacijama.

Post Reply