Ručno motanje magneta je šarena laža? Definitivan odgovor

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

kwiss

Re: Ručno motanje magneta je šarena laža? Definitivan odgovo

Post by kwiss » 21 Aug 2012, 22:33

mateuspoz wrote:Hvala Komil, bravo! :bravo:
Sada motam po glavi i jesam se zeznuo oko zlata... radi se o procentu bakra...poznajem neke iz Bora pa mi je ostala asocijacija na ono silno pokradeno zlato i bakar predhodnih decenija..bla..bla...
Momci mi s pravom pominju rimske zlatnike, to je pravi mojo, vintage, voodoo...meni je tu Viminacium, na 10 km...
Viminacium Mojo Pickups + :bambi: Keks = Vintage VOODOO Vibe !! :metal:
Kupi detektor , traži rimski zlatnik :)

mateuspoz

Post by mateuspoz » 22 Aug 2012, 00:30

Kupi detektor , traži rimski zlatnik :)[/quote]

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Pa to se ovde u mom kraju radi još od devetnaestog veka, Felix Kanic je zapiso u svojim putopisima kako su srpski seljaci krivotvorili rimski novac tako što su kovači kopirali rimske novce a onda lokalni meštani, pa nabraja familije iz Drmna i Salakovca i ostalih Stiških sela, držali po pola godine u kravljoj balezi da dobije patinu ( heavy relic :metal: ), potom prodavali naivnim Bečlijama za skupu kintu...
Znači, ne treba detektor, dovoljna je balega i malo volovske mokraće...ovi sa Zapada su finiji, oni koriste sodu bikarbonu...

kwiss

Post by kwiss » 22 Aug 2012, 05:16

Čitao sam Kanicov putopis,bio je i u mom kraju.U borskom bakru ima neki procenat srebra i zlata ali je on zanemarljiv :ziveli:

komil

Post by komil » 22 Aug 2012, 09:53

A da mi napravimo malo takmičenje: ko napravi bolju kopiju Stratocastera, ali isključivo od delova starijih od Amerike? :) Pa to bi bila bomba, priča bi imala sve što treba, tabloidnost, kriminal, kontroverze, vintage mojo, bezobrazluk postavke.. žustro bi Ameri o tome raspravljali po netu, sve gitare bi se prodale samo od sebe.. samo fali ime! Preamerican Stratocaster? :?:
bancika wrote:
mateuspoz wrote:Sada motam po glavi i jesam se zeznuo oko zlata...
kuku crni sine, ne motaj po glavi nego po bobini
:XD:

mateuspoz

Post by mateuspoz » 22 Aug 2012, 10:06

:ziveli: :ziveli:
komil wrote:A da mi napravimo malo takmičenje: ko napravi bolju kopiju Stratocastera, ali isključivo od delova starijih od Amerike? :) Pa to bi bila bomba, priča bi imala sve što treba, tabloidnost, kriminal, kontroverze, vintage mojo, bezobrazluk postavke.. žustro bi Ameri o tome raspravljali po netu, sve gitare bi se prodale samo od sebe.. samo fali ime! Preamerican Stratocaster? :?:
bancika wrote:
mateuspoz wrote:Sada motam po glavi i jesam se zeznuo oko zlata...
kuku crni sine, ne motaj po glavi nego po bobini
:XD:
:ziveli: :ziveli:

mateuspoz

Post by mateuspoz » 29 Apr 2013, 19:31

Imam Fender Mex Tele bridge pickup,
da li je moguce zameniti donje plasticno postolje onim sto sam narucio od stewmca a da se ne remeti ostatak magneta.
http://www.stewmac.com/shop/Electronics ... b=Pictures
Image
Naime magnet izgleda ovako:
ImageImage

ja bih da mu dodam ovu donju bazu na koju bih mogao da voskom zalepim base plate...a da ne poremetim navoje kalema....
Image

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 29 Apr 2013, 19:36

jok

mateuspoz

Post by mateuspoz » 29 Apr 2013, 19:39

Funkomat wrote:jok
da ne pipam nista?

fattwang

Post by fattwang » 29 Apr 2013, 22:58

Originalnu plastičnu bazu ne diraj. Metalnu pločicu bi mogao da dodaš. Ne znam koliko su dva crna krstasta šrafa koji idu u magnet bitna i da li bi se magnet raspao kada bi ih skinuo. Možeš da probušiš dve rupe na metalu, na pravim mestima, pa da prišrafiš pločicu uz prethodno voskiranje.
Ubedjedjen sam da sam, deja vu, negde video-citao na netu da je ovo neko radio.....
Vidi ovo:
http://www.tdpri.com/forum/tele-technic ... ickup.html
odnosno ovo:
http://www.tdpri.com/forum/just-pickups ... plate.html
Ja bih poravnao i proširio plastične "matice" na originalnom magnetu i uradio tako da šrafovi za vešanje magneta idu u metalnu pločicu:
Image

mateuspoz

Post by mateuspoz » 29 Apr 2013, 23:11

Fat,
ovaj drugi link je moj slucaj, sve je isto, od gitare do Stewmca...
Nisam dirao plastic base, samo sam turpijom skinuo one izbocine od navoja za srafove, potom voskirao, sto je bila nemoguca misija...i naravno dobio pistanje magneta...kada sam skinuo copper plated base pistanje je prestalo.
Magnet (gitara) na mom Carvinu ima pravi Tele Twang ton, samo sam mislio da dodam jos malo tog midl opsega uz pomoc platne, ako moze....jbga, vec sam u Zemlji Telecastera opisao zezanje s ovim magnetom, sada imam dobar balans izmedju neck i bridge i to je sasvim ok, (za sada). Mozda, ako bi se prikupila snaga, neki SD Antiqutie bridge mogao bi da dodje, ali nema se za sada (snage... volje ima) ...hvala na korisnom savetu.

fattwang

Post by fattwang » 29 Apr 2013, 23:41

Kada pišti, uvek ili na high gainu?
Ako je samo na hg problem je u voskiranju. Meni se pri montaži Fenderovog vintage bridgea blago odlepila metalna baza. Nisam to video pa je na gainu gitara pištala kao svinjče. Zato je mogla da reprodukuje karakterističan "klik" kada prebaciš selektor u bridge poziciju, "klik" po kome je bila čuvena Nancy Roy Buchanana. Zaključio sam da je i njegova gitara bila blago raspadnuta. Kada sam ponovo zalepio pločicu, pištanje je nestalo ali je nestao i "klik".
Pitanje je kako voskirati ili što kažu potovati tvoj magnet. Ne znam kako će se ponašati plastično telo magneta ako sve bućneš u vosak. Probaj da nakapaš vosak na poleđinu magneta okrenutog na gore. Zatim prisloni i prišrafi pločicu. Dalje zagrej odozgo pločicu i kada vosak počne da se topi dotegni šrafove da se sve lepo razlije između plastične baze i metala. Za grejanje je najbolje da upotrebiš fen za skidanje farbe sa usko usmerenom strujom vrelog vazduha. Sve mora da se obavi kratko. Fen treba da brzo zagreje metal i vosak. Običan fen za kosu ne valja, mora dugo da se drži i pri tome će toplota da pređe na plastiku i eventualno je ošteti.

fattwang

Post by fattwang » 30 Apr 2013, 06:26

P.S.
Vosak: Po Stewmac-u, četiri dela parafinskog voska i jedan deo pčelinjeg. Eto razloga da pred Uskrs odeš u crkvu i kupiš svećice.

mateuspoz

Post by mateuspoz » 30 Apr 2013, 07:50

Pištanje je bilo na većem gainu, kada sam skinuo base plate prestalo je...sada se ponaša kao SD Vintage STR Neck, dakle nikako ne pišti sem kad se prisloni uz pojačalo.
Kako prilepiti base plate !? Pokušaću ovih dana pa da javim....

:ziveli:

Image

Image

:ziveli:

komil

Post by komil » 30 Apr 2013, 08:08

Ne može da se zameni plastično postolje (bar ne lako). Jer žica je tako motana, to postolje je bilo kao graničnik. Kad bi skinuo postolje žica bi se opustila tu i onda je problem...

Ako pišti zbog pločice treba nešto da se stavi pre šrafljenja pločice. Onaj silikon u tubici, ili tako kapanje voska...

Za voskiranje može i čist parafin, Lollar je prešao na čist parafin.. Voskiranje kad ima plastike može biti zeznuto bez opreme, treba pogoditi temperaturu posle topljenja voska/parafina a pre topljenja plastike.

mateuspoz

Post by mateuspoz » 30 Apr 2013, 08:42

komil wrote:Ne može da se zameni plastično postolje (bar ne lako). Jer žica je tako motana, to postolje je bilo kao graničnik. Kad bi skinuo postolje žica bi se opustila tu i onda je problem...

Ako pišti zbog pločice treba nešto da se stavi pre šrafljenja pločice. Onaj silikon u tubici, ili tako kapanje voska...

Za voskiranje može i čist parafin, Lollar je prešao na čist parafin.. Voskiranje kad ima plastike može biti zeznuto bez opreme, treba pogoditi temperaturu posle topljenja voska/parafina a pre topljenja plastike.

Komil, hvala
nije baš optimistična prognoza, pogotovu ako je ja delam....na kraju biće na tom mestu Lindy Fralin Broadcaster Tele bridge, samo ako me izda strpljenje....

Post Reply