Usred Zala wrote:ne znam kako se ponaša na jasenu koji ponekad ume da bude nestašan kod odabira magneta.
O ovo je i moje iskustvo.
Poslednjih mesec dana sam se malo druzio sa graditeljem gitara, magneta, pedala koji je ovde imao i baner, onim na G, ajde da ne pisem kao da reklamiram ikog [ovako lepo Google search nece izbaciti ovu stranicu te time ga ja necu ni izokola reklamirati da mi se Trzalica ne naljuti].
Cilj je bio da nadjem odgovarajuci set magneta za moj Fender Lite Ash telac, vrlo vrlo prosecnu gitaru.
Jako sam se mucio sa njom od kad sam je kupio, ali vrat je kao stvoren za moju ruku, lagano telo, robusnost Fender gitara, modularnost, laka izmenjivost svih delova, ucinila je da je ostavim kao projekat maltene za zezanje i budzenje. Na njoj sam svasta promenio, pocevsi od refinish-a, nut-a, potenciometra, kondenzatora, stavio treble bleed, itd. Medjutim tonom nikako nisam bio zadovoljan, okej, draga mi je gitara, i za snimanje mi se pokazala odlicno, akli kad snimam preko kompa ja to toliko ekvilajzujem da normalno da zvuci ok..
Anyway sa gitarom su dosli Seymour Duncan Alnico Pro II.
Bridge magnet odlican, vrlo lep tele ton, istina slab output, i malo izrazeniji midlovi, ali vrlo fin, odlican stavise.
Neck magnet prepun bassa, odsutan totalno. Clean nikakav sa njim nisam mogao da namestim, ama ni pod kojim uslovima. Medjutim na drajvu, pogotovo svetlijim drajvovima i boosterima, na velikim snagama, u studiju, tu mi je radi odlicno, rusi svojom punocom i telom. Ali isti problem, cim hoces neki clean da imas, mucak, samo gomila nerazgovetnog mulja.
Prvo sam zamenio njega za SD STR-1. Nisam apsolutno nista dobio. Cak ni premotavanje njega nije pomoglo. Verujem da na nekoj drugoj gitari oba pomenuta magneta, alnico pro II i STR-1 rade drugacije, bitno drugacije, ali na mojoj oni prosto nisu bili dobri. Moja gitara ima i izrazito zamucene bassove sto mi donekle odgovara, ali nisam siguran. Povodom ovoga sam dobio savet da stavim celicno burence za 5u i 6u zicu a da ostavim mesingana brass sedla za ostale zice. Jos ovo nisam uradio, ali verovatno hocu. Navodno ovako BIlly GIbbons drzi na svom teletu.
U neck poziciju onda dolazi G 52 magnet. Bio sam u fazonu ma daj covece kad mi alnico V tu nije dao dovoljno definicije i spank-a sta tu ima da trazi jedan A3...medjutim, onog momenta kad sam stavio taj magnet gitara je prodisala, potpuno novo iskustvo, prosto nisam mogao da verujem koja razlika! Ne kazem da to ima neke narocite vece sa konkretnim proizvodjacem/graditeljom, ali za mene, taj magnet je preporodio tu gitaru.
Bridge pozicija - sad sam imao situaciju da taj novi A3 neck magnet ima veci output od bridge-a. Zbog muzike koju sviram ipak sam zakljucio da mi je potreban jaci bridge magnet pa sam postojeci prodao i impulsivno [poguran extremnim zadovoljstvom novim G neck magnetom] kupio G 52 brige magnet.
Toliko mi se nije svideo da sam nedelju dana bio u teskom bedaku. Namotan na 9800 namotaja, alnico 3 jelte, on je na mojoj gitari zvucao kao veoma debeli i tamni, u midlovima ugusen, humbucker koji ima prakticno duplo jaci output od svog neck parnjaka. Odsvirao jednu probu, malo svirkao kuci, odlucio da to definitivno nije za mene.
Javio sam gospodinu da mi to uopste ne vrsi posao, a on je onda meni izasao u susret sa sledecim opcijama
Alnico 5 sa dva hot izvoda, jedan na 9000 a drugi na 8200
Alnico 3 koji je na moje oci hand-unwound sa postojecih 9800 na 8800
I okej stavim ja ovaj alnico 5 a izvode na switch da malo vidim koja je razlika. Razlika u tih 800 namotaja je prakticno beznacajna, ovaj vise vruci izvod ima malo tamniji ton i minimalno vise midlova, ali jako je mala razlika. I tako ostavim ja, prezadovoljan, ovaj A5 magnet u gitari, zvuk ludilo, output je tu, midlovi nestali, visokih ima, bassova nema, sve ono sto sam hteo od bridge pickupa.
I svirao ja tako jedno nedelju dana s tim pickupom a onda ipak resih da ispostujem coveka [jer je cilj experimentacije bio da se nadje sound koji ja trazim, a po njegovom priznanju dosta ljudi mu trazi takav sound i nalazi njegove 52 A3 pickupe prejakim] i da stavim taj oslabljeni A3 da probam, iako me je mega mrzelo da ponovo rasturam bridge, prelemljujem, drndanje sa zicama, ovo-ono...itd...Medjutim, bilo je
suze radosnice covece! To je bilo TO. Odmah sam znao kad sam cuo. Srednja pozicija izvanredna, pravi plonky honky sixties funk sound, a sound u bridge-u...uh, masan masan nevidjeno, output bas kako treba, malo jaci od neck-a, visoki predivni, i definisani, nikada harsh, bassovi lepi i definisani, midlova nema mnogo sto je tacno sto sam zeleo, neverovano krupan ton, koji je na clean-u predivan twangy grizuci ton, a na drajvu je strahovito krupan i pod velikim drajvom savrseno definisan.
Dakle za vas koji motate magnete, alnico 3 na 8800 namotaja, obavezno probajte ako trazite vintage ton sa vecim outputom [ton nije hot, nisam nikako smeo da iskoristim tu rec, nije hot, jer nema te vrele midlove i mutne basove i ogroman output] i ravnim midlovima, twangy i nije ear-piercing na clean-u a izuzetno mocan i prodoran na bilo kom nivou drajva.
Takodje, ja ne mogu da verujem koju je razliku napravilo tih 1000 namotaja. Potpuno drugi magnet, potpuno druga gitara.
Tako da sam ja teeeeeeskom mukom, od prosecne gitare, dosao do necega sto je za mene vrlo skupo zvuceci instrument, i gitara koja mi je bila strasno draga iz nekih drugih razloga ne-tonske prirode, sada ima sound koji sam oduvek zeleo od te gitare, i postaje mi podjednako bitan i drag kao i moj SG.
Bio sam na korak od toga da kazem da ako je gitara losa ili osrednja, muljava, onda je muljava i tu nema pomoci, koje god magnete da stavis, medjutim mnogo sam se trudio oko nje i dosta sam vremena proveo nad njom i konacno sam zadovoljan. Izuzetno naporan, time-consuming, i skup je taj hobi modifikovanja osrednje gitare, ali moja se prica ipak na kraju zavrsila happy end-om.
Opet, svakome bih pre preporucio da ako mu se ne svidja gitara potrazi drugu i da ne smanjuje njenu prodajnu vrednost suludim modifikacijamam, jer mnogo je veca sansa i kraci put preko druge gitare, drugog drveta, do zeljenog tona, od stelovanja svih nejasnih promenljivih, u kompleksnoj jednacini kakva je gitara.
The end.