Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Usred Zala

Re: Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?

Post by Usred Zala » 23 Jul 2013, 16:48

Dersu Uzala wrote: P.S. Cool su to price, mada danas nikoga ne tangiraju sem forumase, dize se fama. :bambi:
Znaci fama, a ja mislio da su forumasi zeljni da saznaju nesto novo :lol: !

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 23 Jul 2013, 20:21

guv'nor wrote:Custom-i su jedno vreme bili bez maple top-a, ali ne znam kada. :oops: Odo' da tražim/čitam.
Od starta (jesen '53) su bili bez, ne secam se kad su poceli da stavljaju maple top na njih. Verovatno pocetkom 60-tih.

Usred Zala

Post by Usred Zala » 24 Jul 2013, 08:49

Dersu Uzala wrote:
Usred Zala wrote:(Vujaklija, Leksikon stranih reči i zraza).
Jes, bas cu se uzdam u leksikon polupismenog naroda. :ziveli:
-------------------------------------------------------------------------
Ne, uzdaj se u Wiki na kome piše ko stigne :D!

Baš sa tobom nisam želeo da se ubeđujem, ali sam tražiš!
"... prvi LP su bili svi all mahogany, no maple cap" nije tačna tvrdnja. Da li su možda neki prototipovi LP bili samo od mahagonija to zaista ne znam, ali je očigledno su procenili da mora biti dodat javor pa su takve gitare i došle na tržište.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 26 Jul 2013, 17:16

bancika

Post by bancika » 26 Jul 2013, 17:30

ja prodajem za 1500 takve :hide:

bg011

Post by bg011 » 26 Jul 2013, 21:15

Funkomat wrote:http://www.kupujemprodajem.com/Graphtec ... d=34693599

3000 na kutiji, 4500 na oglasu
Mix music :povrac:

majtimika

Post by majtimika » 26 Jul 2013, 21:34

Ta radnja nema nikakve veze sa mix music ostalo im samo ime od nekadasnje saradnje, bas sam nedavno pricao sa jednim od glavnih ljudi iz miksa i kaze da ne znaju sta da rada sa celom tom ekipom

rockozaurus

Post by rockozaurus » 27 Jul 2013, 13:17

jagoda

Post by jagoda » 27 Jul 2013, 13:30

Nedja ?

xspaceman

Post by xspaceman » 27 Jul 2013, 14:57

jagoda wrote:Nedja ?
Dženi?

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 27 Jul 2013, 15:54

jagoda

Post by jagoda » 27 Jul 2013, 20:45

Pa kad pogledas oglas deluje ok, osim sto jedna kapica nije original.
Ali:
- Kp omogucva postavljanje slika visoke rezolucije , a on stavi najmanju mogucu.
- Ima vise identiteta na KP.
- Funkciju "prikazi ostale oglase" drzi iskljucenu, znaci zeli da potencijalni kupac o njemu, prodavcu, zna sto manje.
- Iz ostalih njegovih oglasa znas da sveku stvar ceni trostruko u odnosu na realnu vrednost, znaci tu glavu kada bi otvorio , ko zna sta bi otkrio.

I sad, treba li da se ode kod njega u Arandjelovac sa 160 eur u dzepu ?
Ili, smes li da kupis od njega posredstvom kurirskih sluzbi ?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 27 Jul 2013, 22:28

Usred Zala wrote: Baš sa tobom nisam želeo da se ubeđujem, ali sam tražiš!
"... prvi LP su bili svi all mahogany, no maple cap" nije tačna tvrdnja. Da li su možda neki prototipovi LP bili samo od mahagonija to zaista ne znam, ali je očigledno su procenili da mora biti dodat javor pa su takve gitare i došle na tržište.

Joj Sava, sto bi rekli na glazbenom.

Pocelo je ovako:
Usred Zala wrote:
Dersu Uzala wrote:Evo neki novi momenat, ovo je all mahogany, ko nekoc kad je ovima iz '59 to bilo vintidj (prvi LP su bili svi all mahogany, no maple cap). :mrgreen:
Prvi za koje znam 52-54 godište su svakako imali maple top. Sada ne znam na šta si tačno mislio kada kažeš da su "prvi LP su bili svi all mahogany, no maple cap". Biće mi zaista zanimljivo da me uputiš na tekstove koji o tome govore.
Broj proizvedenih komada izmedju u periodu '52-'57 (The Gibson Les Paul Book by Tony Bacon and Paul Day):

Gibson Les Paul Gold Top (od '58 upgradovan i preimenovan u Standard ali to nas ovde ne zanima):

'52 - 1716
'53 - 2245
'54 - 1504
'55 - 862
'56 - 920
'57 - 598

Total za godista za koja si se ti natakario ('52-'54): 5465
Totalni production run za period '52-'57 (ono o cemu ja pricam, znaci prior to '58-'59): 7845
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Svi Gibson LP modeli zajedno iz istog perioda (Goldtop, Custom - originalno imenovan DeLuxe, Junior i Special - sem Goldtop-a, svi ostali su all mahagony jel)

'52 - 1716
'53 - 2245
'54 - 2421
'55 - 4936
'56 - 5883
'57 - 5614

Totalni production run za period '52-'57 svih modela: 22815
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Elem, trebao sam, a sada to i cinim, da konstruisem recenicu ovako za vas pravne likove:"prvi LP (sem Goldtopa) su bili svi all mahogany, no maple cap". Odnos all mahagony i mahogany/maple top LP-ja je tih godina bio 2:1 u korist all mahagony. Znaci, ako izuzmemo goldtops, svi su all mahogany i proizvedeno ih je 14970 komada. Ako ukljucimo goldtops, netacno je reci svi su all mahogany ali je tacno reci ogromna vecina ili apsolutna vecina, kako se to vec pravno-formalno naziva. 14970 all mahogany vs 7845 mahogany/maple top (a ovi su svi do jednog goldtops).

A istorijat ide nekako ovako (u skracenoj formi)

- 1950. Gibson potpisuje Lespola kao artista, ne kao konstruktora ili dizajnera. Prodavao je sa zenom sulud broj ploaca i imao 45 top 10 hitova u periodu od nekoliko godina, koliko se secam, pa ti vidi
- iste godine Ted McCarty i druzina pocinju sa ravojem prve Gibsonove solid body djitre, sto su vise od decenije ismejavali i odbijali; jednom kad je Leo napravio Broadcastera menjaju pricu ali to je tema za posebno poglavlje a na kraju krajeva i Ted je sam objasnio u mnogobojnim intevrjuima po knjigama sta se tu desilo i kako su oni rezonovali, da ne prepricavam
- prvi solid body prototype se zove Ranger i all mahogany je (1950.); bazicno izgleda kao modifikovani LP 'the log' koji je on pokazao Gibsonu deceniju ranije (1939. koliko se secam); gitara izgleda kao solid body spanish classical gitara samo manjeg korpusa/tela. No cutaways.
- izmedju '50. i '51. je intenzivno modifikuju i prikazuju Lespolu u vise navrata; Lespol hoce cutaway da ima laksi pristup gornjem registru i oni ubacuju njihov standardni florentinski cutaway sa ES-140 (i slicnih) modela i farbaju gitaru u Cremona Red (standardna i prakticno jedina Gibson farba u datom periodu sa archtop gitara)
- LP-ju se ne svidja florentinski cutaway koji je prevelik i ciji je vrh 'previse naostren', pri brzoj promeni sa donjih u gornju poziciju udara zglobom leve ruke u isti, Ted mu izlazi u susret i zatupljuje i smanjuje cutaway u ono sto mi danas vidimo
- LP trazi da telo bude 100% od javora ili javor sa mahogany top (sustain is the name of the game); Ted mu konstatuje da bi takva gitara bila neprakticna za live svirku jer bi bila preteska; LP je vecinom studijski muzicar (TV i turneje i live svirke su tek u povoju, once in a blue moon), on ionako svira sedeci 90% of the time, tezina nije issue; kad ne svira sa zenom, svira strogo jazz - pojacala iz tog perioda nemaju distorziju, nniti postoje pedale jel. sustain se primarno postize izborom drveta i tezinom istog (masom u stvari) u tom periodu. Sva pojacala rade samo u clean modu;
- Ted i druzina obrcu specifikaciju i posle jedno 12 prototipova, svaki razlicita varijanta drveta, dolaze na, po njima, 'idealno resenje': mahagony telo sa 1" maple top;
- svi prototipovi su flat tops, ne postoji carved top jos uvek; LP jednom prilikom svraca u fabriku gde ga jedan od majstora odvodi sa strane da mu prikaze svoj uradak: prvi arch top LP (iako je LP svirao jazz gitare pre toga koje mahom imaju archtops, nije mu palo na pamet da to isto zatrazi od Gibsona, jedina referentna tacka u tome vreme za solid bodies je bio Broadcaster a on je flat top; McCarty ne moze da smisli Fender kao organizaciju i kompeticiju i kad god stigne popljuje njihov gitarski dizajn - a tek o tome postoje volumi informacija;
- nekako, ne secam se kako, LP skonta da bi bilo cool da gitara izgleda skupo/smekerski, video je negde nesto zxlatno ne secam se sta i predlaze da se umesto Cremona red ta nova gitara prefarba u zlatnu boju (goldtop);
- negde u sezoni jesen/zima '51., Ted i jos jedan lik nose 'finalni' prototip LP-ja istoimenom liku po kijametu negde u lovacku kabinu u Pensilvaniji gde ovaj komponuje/snima pesme za novi album. Posto je video finalni prototip, LP komentarise zeni: "Meri, ovi momci su se opasno priblizili (onom sto smo zamislili), mislim da je vreme da potpisem svoje ime na ugovor (i gitaru shodno tome); he does;
- '52 krece produkcija;
- ali on sem u par navrata ne svira taj instrument (gold top); insistira na Deluxe varijanti koja ce imati upgrade-ovan hardware, sad mu je 'gospodska' boja crna odjednom i hoce all mahogany gitaru; oni mu u jesen '53 naprave LP Custom po tim specifikacijama, kasnije LP Recording (sto njega kao prevashodno studijskog i session muzicara najvise i zanima, najversatilnija moguca gitara u studijskim uslovima);
- prodaja goldtops opada a prodaja Customa i svih ostallih (all mahogany)modela skace (kako videsmo iz gore prilozenih brojki i slova)

Dacit. Kerion.

guv'nor

Post by guv'nor » 28 Jul 2013, 15:57

Dersu Uzala wrote:Kerion.
Hvala Đede, mnogo hvala! :kiss:
Dersu Uzala wrote:- LP trazi da telo bude 100% od javora
Ovo već nedeljama tražim da mi potvrdi neko ko ima knjige, ali uzalud. :)
ZnaĆi to je to, hteo što teže i tvrđe - da mu telo što manje drhti, a žice što više™. :ziveli: Sve ono što ne volEm... :mrgreen:

Btw, što su lepi ovi proto sa džekovim o'zgo :bambi:
Image

florentin
Image

Margos

Post by Margos » 28 Jul 2013, 22:00

xspaceman wrote:
jagoda wrote:Nedja ?
Dženi?
Tata?

Post Reply