Molim vas za savet...

Post Reply
LazaRocker

Molim vas za savet...

Post by LazaRocker » 19 Jun 2008, 15:53

Planiram da kupim klasicnu gitaru od oko 300 do 500 evra. Imam dva pitanja:
1. Sta mi preporucujete? Sad vanredno zavrsavam trecu godinu nize muzicke, a sviram na nekom Florencia sranju. Ja bih hteo Yamahu, ali ne znam koji bi model. Prvo sam hteo c40 ali kad sa sam video da mu je cena oko 200 evrica, malo sam se razocarao, jer ne mislim da kvalitetna gitara moze da se nadje za te pare. Treba mi gitara pozeljno od mahagonija (moze i neko drugo drvo, samo da nije sperploca :mrgreen: ), sa dobrim zvukom, umereno jakim, znaci prvenstveno za klasicnu muziku.
2. Imam ustedjevinu od 200 evra i kopiju strata SX koju sa pojacalom i ostalom equipment mogu da prodam za 250 evra. Ali to je problem. Mogu, al' neznam da li je pametno. Imam bend i sviramo rock, punk i metal, a ja u slobodno vreme takodje sviram rock, punk i metal. Imam neku akustaru koja se slabo cuje i za kucnu je upotrebu, tako da je nemoguce da se cujem od bubnjeva i ostalih gitra. Ali hocu bolju klasicnu gitaru. Tako da je moje pitanje da li da je prodam(SX).

b-Looser
MF veteran

Re: Molim vas za savet...

Post by b-Looser » 19 Jun 2008, 16:20

C-40 ~ 200€?

To tebe neko loži, ta gitara ti je oko 100-120 €, i to je to. Yamahe iz cg serije su u tvom cenovnom rangu i gornja ploca im je puno drvo. Ostalo laminat. Ali ako mozes da nadjes polovne jos ti je bolje jer su po meni kvalitetnije (Taiwan) nasuprot danasnjim (China) koje su u prodaji kod nas i koje sam vidjao.Uz to su i puuuno jeftinije (onda i mozda ne budes morao da prodajes iz drugog pitanja, al sam brz a? :-) ).
To ako si za Yamahu, a obavezno pogledaj i druge brandove i ne propusti Cashimira u Artistu.
Pozdrav
Last edited by b-Looser on 19 Jun 2008, 16:29, edited 1 time in total.

LazaRocker

Post by LazaRocker » 19 Jun 2008, 16:26

Thanx a lot. Ima li neko savet za ovo dugo pitanje?

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 19 Jun 2008, 17:22

LazaRocker wrote:Imam ustedjevinu od 200 evra i kopiju strata SX koju sa pojacalom i ostalom equipment mogu da prodam za 250 evra.
Opet si skroz pobrkao cene. Ne verujem da mozes da prodas SX Pack za 250 evra (svaka cast ako imas kupca), posto taj isti nov paket u Music House-u u Nisu (a i ti si cini mi se komsija) kosta oko 17000RSD i nesto preko (bio sam prosle nedelje tamo).
LazaRocker wrote:...neznam da li je pametno. Imam bend i sviramo rock, punk i metal, a ja u slobodno vreme takodje sviram rock, punk i metal.Imam neku akustaru koja se slabo cuje i za kucnu je upotrebu, tako da je nemoguce da se cujem od bubnjeva i ostalih gitra.
Ovaj deo mi nikako nije jasan. Jesi li mislio da bataljujes punk, rock i ostalo, ili si mislio da sviras punk na akusticnoj gitari :shock: :?: Nijedna akustara ne moze da se cuje bez ozvuke pored bubnja, a kamoli i ostalih gitara, a kamoli tek u punk muzici.

Ako ces da nastavljas sa punkovanjem i rockanjem, nemoj da prodajes SX-a. To je solidna gitara, vredi vise nego sto kosta, nije bas za punk (ma sta joj pa i fali :) a u svakom slucaju kopija strata je i vise za punk, negoli akusticna-klasicna), ali koliko vidim nisi ni planirao da kupujes novu elektricnu, nego ti zbog skole treba bolja akusticna?
Osim, naravno, ako nisi nasao nekog neinformisanog kupca pa mu uvalis SX Pack za 250e, a posle ga kupis za 220e :mrgreen: Onda prodaj! :mrgreen: 30 evrica cisto!

Ja smatram da sada za 200-200inesto moze da se kupi zadovoljavajuca akusticna, klasicna... Te Yamahe su dosta hvaljene. Mozda moz da vidis i ovog Da Capo-a sa oglasa na forumu...

LazaRocker

Post by LazaRocker » 19 Jun 2008, 20:17

Au jebote al' mu je pala cena... Ja sam ga platio 22000 u Lira Style (neznam kako se speluje, valjda ovako) pre 4-5-6-7 meseci. Jesam komsija, komso. Nis is the best :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . A nemoj da se vezujes(vezujete, posto STE puno stariji od mene) samo za punk :lol: . Sviram ja i rock i metal isto kolko i punk, tako da... Mislio sam da jedno vreme ne sviram sa bendom dok ne kupim novu elektricnu, nego da sviram i komponujem za svoju dusu kod kuce, pa kad kupim da im se pridruzim... Moze bend i bez frontmena :lol: :lol: :lol:.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 19 Jun 2008, 21:08

Mislim da sa tim budžetom u najboljem slučaju možeš da nađeš gitaru sa solid gornjom pločom, bočne i zadnja ploča su laminirane.

Nema svrhe da sada prodaješ električnu, posebno ako je tako pala cena, prodaćeš je u bescenje. Nisam svirao SX kopiju Strata, ali čujem da je ljudi hvale. Nadam se da su im električne bolje od akustičnih, pošto se meni njihove akustične uopšte ne dopadaju. Sve u svemu, da daš solidnu kopiju Strata za "kikiriki" nije pametno. Vidi ako možeš da prodaš tu akustičnu, i da se još malo prištediš.

Moj savet je da ne žuriš, jer u 3. razredu muzičke možeš malo da se pritrpiš i da sviraš na instrumentu koji te ne baca u nesvest od sreće i oduševljenja. Najveća nevolja je što kupuješ gitaru u najnezgodnijoj kategoriji. To su te gitare iz srednje (po meni zapravo osrednje) klase, i ako te bude interesovalo dalje muzičko školovanje, veliko je pitanje koliko te pokriva takav instrument. Ovde je više puta pisano o tom odnosu cene i kvaliteta, i više nas se složilo da je ovo najnezgodniji cenovni rang po tom pitanju.

Što se tiče Yamahe, vredi dati pare za CG seriju, ali ne za CG101. CG 131, CG 151 i CG 171 su veoma fini instrumenti. Inače Yamaha nešto teško hoće da se pruži za taj mahagoni, to čuvaju baš za jake modele. Mislim da od cele CG serije samo CG201 ima bočnu i zadnju ploču od mahagonija, ali ovaj model ima sve solid ploče, pa sumnjam da može da uleti u ovaj okvir od 300 do 500 eura.

Mislim da si ti već prerastao C40 model, a iz C serije treba svakako da uzmeš C80, jer je to jedini iz serije koji ima bočnu i zadnju ploču od natoa, što je zapravo slično mahagoniju, u pitanju je srodno drvo, nešto jeftinija zamena za mahagoni. C70 ima bočnu i zadnju od merantija, kao i C40, i to je neka druga priča, mada ni C70 nije loša gitara, ali ja bih uvek pre uzeo C80.

Svirao si razne gitare, i verovatno već par godina inače sviraš, pa ti je najbolje da kreneš po prodavnicama i da sviraš - to je najbolji način da odabereš instrument.

LazaRocker

Post by LazaRocker » 19 Jun 2008, 23:10

Stvarno ti hvala na svim ovim savetima. Sad sam malo googlovao i nasao da je CG 171 oko 400$ bez shippinga, tako da bi kod nas ispala oko 410, 420 evra. Gledao sam je iz svih uglova i mogu reci da mi se vizuelno prilicno svidja (znam da nije bitno, ali sta da radim :oops: ) i izgleda kao kvalitetna gitara. Sad cu malo na You Tube da pogledam ljude kako sviraju na njoj (znam da mi nece dati ni priblizno zvuk kao uzivo, al' i to je nesto za pocetak) p od sledece nedelje krecem da obilazim muzicke radnje. Jos jednom hvala.

Post Reply