Kupujem novo pojacalo! pomoc,predlozi :)

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Trzalica

Re: Kupujem novo pojacalo! pomoc,predlozi :)

Post by Trzalica » 20 Aug 2013, 18:37

bancika wrote:.... Jos jedna dobra stvar je sto kod tih jeftinih lampasa ....
700€ za 40W snage je tebi "jeftino"?!? :shock: Stra'ota ... :hide:
bancika wrote:ja ga ne odvracam, samo mi se cini da bazira odluku na pretpostavci da je marshall kvalitetniji od ostalih u tom rangu. Ako mu se svidja zvuk, cool, to je to...ali kvalitet je verovatno u rangu tih bugera/peavey i slicnih.....
Kvalitet Marshall lampaških pojačala u rangu sa Bugera kopijama?!? :grummel_2:
Bancika, hajde lečke, ponovi ovu tvrdnju čisto da pročitam lepo da li si zaista to napisao. :o
bancika wrote:Mozes recimo za neko vreme da uzmes od pece neki dobar izlazni trafo i upgradeujes ga, ili zamenis kondenzatore boljim.
Znači, stara praksa na ovom forumu? Svako ko se pojavi sa 700€ u džepu se automatski šalje kod lokalnih majstora na šiš***, ops. dogovor oko izrade hand made instrumenta, jer će time dobiti mnogo bolje nego naivnom kupovinom svetski priznatih Nr.1 brendova, kakvi su Marshall i sl.
Hebeš Marshall, hebeš Fender, ... tebra, P&K Audio konza!!! :mrgreen:
Bancika, pitanje Br.2: zašto bi čovek kupovinom DSL40C od 40w imao potrebe da na njemu menja trafo? Zato što tamo u Vijetnamu ne znaju da poštuju standarde koje je Marshall propisao? Motaju sami trafoe pa ih loše urade??? Peca zna tajnu Marshall-a? U čemu je poenta budženja odličnog maršala delovima iz male privrede nekog srpskog majstora, baš me zanima???

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 20 Aug 2013, 18:58

Cena se ne formira na osnovu snage...
Kvalitet današnjeg Marshall-a je u istom nivou sa Bugerom, imao JCM 2000, nadam se nikad više. Krš. Ti si imao neki?
Custom hand-made pojačalo je više u rangu par hiljada eura, a ciljna grupa nisi ni ti niti ovaj momak. Svakom svoje...
Da si imao neki od tih Marshall-a bilo bi ti jasno zašto bi mu valjao bolji trafo. Tebi je odličan jer si ga video na slici. Jeste, zaista je lep, odličan - teško.

bancika

Post by bancika » 20 Aug 2013, 19:09

Ako je tebi kinesko/vijetnamsko pojacalo vrh ponude samo zbog marshall bedza onda i nema sta da diskutujemo. Samo delovi za 100w combo amp sa vise kanala kostaju otprilike toliko...pa ti vidi o kakvom kvalitetu je rec. Primetno jeftinijih full lampasa i nema...tako da pricamo o jeftinim pojacalima. Ako je tebi to skupo, jbg, skupljaj slicice ili klikere. Ljudi bas zato kupuju takva pojacala pa ih posle moduju...kosta manje nego da prave. Rekao sam da ima prostora za to, ne da uradi obavezno. Ne znam sto ti to smeta toliko. Pogledaj sta rade sa epi valve jr. Za 100e ga kupe i jos toliko za budz i opet je jeftinije nego da pravis od nule.

Chill out and get that sand out of your vagina

theory93rk

Post by theory93rk » 21 Aug 2013, 17:22

Ako meni Laney od 250e traje vec 5 godina a bas sam se nasvirao na njemu,ne verujem bas da ce mi Marshall od 700e trajati 2 godine..Upravo to sto Trzalica kaze da nemora da znaci da je lose pojacalo cim je kinesko,oni svakako rade po Marshallovim standardima,odn po nekom Marshallovom "receptu".. Ne bi onda ljudi kupovali tolko ta pojacala da su bas tolko losa.. Mslm kolko sam ja cuo,zvuk na MA100h je odlican a nadam se da ce mi trajati dugo (ako uzmem to pojacalo).. :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 21 Aug 2013, 18:04

Није иста ствар, имаш транзисторца. Овде се прича о лампашу коме је све накачено на штампану плочу, што је она јефтина варијанта. Једноставно нису ствари за поређење. Преопширна је тема, а ти делујеш да си већ решио шта ћеш да купиш, па само чекаш да добијеш довољно позитивних гласова за ту опцију, тако да ми не делује да има сврхе да објашњавам у ситна цревца.

bancika

Post by bancika » 21 Aug 2013, 18:05

ne mora da znaci da ce da se pokvari, ali kazem da je rizik od kvarova mnogo veci, ne samo zbog zemlje odakle dolazi, nego uglavnom zbog (niske) cene i zbog konstrukcije koja je uzrokovana tom nizom cenom. Ne kazem da je totalni krsh, ali nemoj da mislis da uzimas vrhunsko pojacalo koje je bolje konstruisano od drugih u tom cenovnom rangu. Ako pogledas, par trafoa za 100w marshalla kosta oko 250e. Da bi oni zaradili nesto na pojacalu koje kod nas kosta 700e moraju celo pojacalo da naprave za otprilike te pare, da bi cena od 700e imala smisla kad uzmes u obzir profit proizvodjaca, troskove transporta, marzu prodavca, pdv i carinu. Za te pare mora debelo da se stedi na svemu. Ne postoji tajni recept koji cuva marshall guru. It's about profit. To je bila moja poenta, ne zelim da ti ubijam volju ili baksuziram :) Sve su sanse da ce lepo da te sluzi, ali nemoj da se iznenadis ako popusti lem ili nesto tako trivijalno. Kvalitet izrade je na nivou marshall MG, samo je kolo bolje posto je lampas, to je to.

Nadam se da kapiras razliku izmedju ovog marshalla

Image

i ovakvih marshalla (jos je ovaj engleski marshall, ocekuj da je vijetnamski primetno gori)

Image

i jedno i drugo se zove marshall, ali tu prestaju slicnosti.

Nemoj da mislis da sam ja to izmislio. Evo sta kaze RG (inzenjer u Visual Sound)
How to do PCB construction wrong

This is easy. Just use the technology in ways that ignore the mix of strong points and failings that every technology has. Some examples of WRONG techniques:

Using a PCB designer that is not experienced with analog circuits, or worse yet, an automated layout program that is intended primarily for laying out digital circuits. This gets you the tiniest possible PCB - with all the worst aspects of the technology for analog circuits.

Using too-thin PCB materials, possibly combined with using too few mechanical supports. This lets your PCB flex and either crack the thin traces or break solder joints to heavy parts.

Mounting input/output jacks and other connectors on the PCB - this lets the regular mechanical stress of insertion/removal flex the PCB

Mounting preamp tube sockets on the PCB with no reinforcement so tube insertion/removal stresses and can crack board lands and solder joints.

Mounting controls on the PCB, or worse yet, mounting the PCB to the chassis through controls soldered to the PCB - there is always some mis-fit between the PCB and the chassis. Using controls to mount the PCB to the chassis builds in a mechanical stress. Using both controls and other mechanical mountings lets both the mountings stress the PCB.

Mounting power tubes to PCB's - ACK!! They're big, they're heavy, they get removed and reinserted, they're hot; about the only thing worse would be ...

Mounting transformers to PCB's without special reinforcement.
Od 7 tacaka koje navodi kao problematicne ovaj drugi marshall krsi najmanje 4, vrlo verovatno i petu (tanak materijal). Jbg, sad je potrosacka era i svi uredjaji se prave da ne traju mnogo...a oni koji nisu takvi kostaju mnogo.

Saverius

Post by Saverius » 22 Aug 2013, 09:33

Posto vidim da se spomenuo kvalitet velikih brendova i azijske proizvodnje mene interesuje vase misljenje povodom ove kineske kopije americkog pojacala koje je zadrzalo ime originala ali je uradjeno po nizim standardima u poredjenju sa pravom stvari http://www.thomann.de/gb/bad_cat_cougar_5.htm

Usred Zala

Post by Usred Zala » 22 Aug 2013, 10:11

Sva moderna pojačala renomiranih proizvođača koja sam imao prilike da vidim su urađena na štampanoj ploči. To nikako nije nužno loše. PCB ima svojih prednosti i mana u odnosu na PTP tehnologiju, a najveća prednost je u uštedi vremena i materijala tako da i proizvod može i mora biti bitno jeftiniji. Da nije toga retko ko od nas bi svirao lampaša. Svi su ostavili po neki vrhunski proizvod u matičnoj firmi koji im služe za prestiž. Prema tome ko hoće vrhunsku PTP tehnologiju još kako može da je pronađe kod Fendera, Marshalla, Voxa jednako kao i kod boutique proizvođača, ali im je cena adekvatna pa su najmanje dvostruko skuplja od onih mašinski rađenih. Ne zaboravite da su nekadašnja pojačala bila jako skupa. Još da dodam da već godinama koristim lampaša na PCB-u i nikada nije ni kašljucnulo.

bancika

Post by bancika » 22 Aug 2013, 10:27

nigde nisam rekao da pcb ne valja...cak sam onog prvog marshalla naveo kao primer dobre konsturkcije, a i on ima pcb.

dweezil

Post by dweezil » 22 Aug 2013, 10:53

PTP tehnologija nije vrhunska, jednostavno koristila se 40-tih i 50-tih dok jos nije razvijen pcb dizajn. Sva stara ptp pojacala imaju relativno mali broj delova, relativno proste sheme i tada je sve radjeno rucno jer se za bolje nije znalo. Sa razvojem poluprovodnika i tranzistora se razvila i tehnologija i dolazi pcb.Normalno da Mesa ili Soldano svoje pojacalo koje ima 4 x vise delova i komplikovanije vodove nego stari Fender ili Gibson sl nece da pravi kao ptp jer je to tehnicki zahtevnije i fizicki zauzima vise prostora, u krajnju ruku nerazumno je.PCB se sklapaju u lemnim kadama tj tu se lemi masinski i na veliko i to je znatno brze i jeftinije od PTP. Sve velike firme bukvalno preskupo naplacuju nostalgiju i ptp pojacala. Sto se tice pcb vs ptp diskusije, mozda je najbolji kompromis da lampe nisu direktno zalemljene za pcb vec u sockete, po mogustvu keramicke, ali eto...u svakom slucaju mislim da je bilo kakav lampas pa i "najjeftiniji" bolje resenje od tranzistorca

bancika

Post by bancika » 22 Aug 2013, 11:33

mislim da ptp nije ni opcija, osim eventualno neki tiny terror (dole) ili neki reissue starih lower gain marshall-a, ali i to kosta mnogo. PCB su super kad se urade u skladu sa zdravim razumom, kad nije jedini cilj usteda. Pogledaj recimo neki stariji marshall jcm800, bilo koji soldano, bilo koji mesa.

Image

Usred Zala

Post by Usred Zala » 22 Aug 2013, 12:13

Saverius wrote:Posto vidim da se spomenuo kvalitet velikih brendova i azijske proizvodnje mene interesuje vase misljenje povodom ove kineske kopije americkog pojacala koje je zadrzalo ime originala ali je uradjeno po nizim standardima u poredjenju sa pravom stvari http://www.thomann.de/gb/bad_cat_cougar_5.htm
Eto dobrog primera da se od boutique pojačala ne živi dovoljno dobro!
Razočaran sam da je i Bad Cat stigao do jeftinih kineskih izdanja!
Nisam ni znao da postoji, znači nisam ni video ni probao, ali se nadam da je Bad Cat uvek Bad Cat makar i u PCB kineskom izdanju! Lično bih pao na ime i ozbiljno razmotrio ponudu.

theory93rk

Post by theory93rk » 14 Sep 2013, 17:58

Sad sam potpuno u konfuziji..Jos sam trazio pojacala i naiso sam na Laney IRT60-212 Ironheart .. a svidja mi se i Marshall MA100c .. sad nznm sta je bolje..jel zna neko dal je ovaj Laney lampa ?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 14 Sep 2013, 18:05

Laney IRT60-212 Ironheart:

Baffle Angled Baffle
Boost Switch Footswitchable PRE BOOST
Cabinet Design Straight fronted
Channels 3 - Clean, Rhythm & Lead
Class Class AB
Packed Dimensions (HxWxD mm) 591 x 787 x 360
Drivers 2 x HH Custom Designed 12" drivers (16 (ohms)
Equalisation Bass, Middle & Treble with Pull-Push EQ shift on each
Footswitch FS4-IRT supplied as standard - switches Channel, Clean, Reverb & Pre Boost
FX Loop(s) Yes - variable level FX loop
Impedance 16 Ohms
Inputs 1 x Jack
Master Presence Control Overall TONE
Output Attenuation VARI WATTS feature
Output Valves 2 x 6L6
Power 60 Watts
Preamp Valves 4 x ECC83
Reverb Laney designed Digital reverb
Speaker connections 2 jack sockets - 4, 8 or 16 Ohms
Weight 38.5kg
Unit Dims - for int. case (HxWxD mm) 526 x 715 x 288

Дакле лампаш.

Frostensen

Post by Frostensen » 14 Sep 2013, 18:21

Ne znam da li je neko pominjao, ali u Maricu imaju Marshall DSL40C za nekih 760 evra cini mi ? Jeste da je to serija 2000 (koliko znam, mozda gresim), ali ako se drajv drzi na 9-10 sati, dobija se fini crunch ton bez onog prepoznatljivog raspadanja na jacim nivoima. Nisam ocekivao da ce mi se dopasti ali ono, da imam pare uzeo bih ga.
:) Druga fora je Laney LC50. Na Thomman.de se prodaje za 350 evra, a kod nas za 750 ..ha ha...

Post Reply