Plan za početak gradnje gitara

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Bohem

Plan za početak gradnje gitara

Post by Bohem » 11 Sep 2013, 22:01

Pozdrav dobri ljudi,

Evo ja sam još jedan od brojnih ljudi u Srbiji koji bi hteo da se oproba u pravljenju gitara. Uvek me je to zanimalo, ali nikad nisam imao priliku da se oprobam niti od koga bilo šta da naučim. Još davno kao klinac u srednjoj školi sam nosio prvu moju tada gitaru (imam je još uvek) kod dobro poznatog Žana, i tada sam bio fasciniran sta čovek pravi, pitao sam ga bio da li mogu da dolazim malo da gledam kako radi, čak sam rekao i da ću mu džabe čistiti pod i piljevinu :)
Ali on kao i svaki "vrhunski" majstor me je spustio za tri nivoa sa pričom da se na to čeka godinama i da ima mnogo ljudi koji bi to hteli i da bih morao da čekam godinama na to, u par navrata mi je neke gitare žestoko ofušario i naplatio mi ko suvo zlato, ali to nije tema koju sam hteo da započnem :)

I sada evo mnogo godina posle toga, sve više ljudi vidim da pravi gitare pa sam rešio da se u ovom vremenu internet eksplozije podacima i ja okušam, zato što volim, a i da ne bih plaćao majstore za svoje gitare.
Ono što me prvenstveno zanima je izrada akustičnih instrumenata, a kasnije bih možda napravio i neku električnu gitaru.

Za sada sam samo skupljao informacije čitao dosta po netu i gledao mnogo klipova i pravljenju gitara i o vrstama i osobinama drveta.
Mislim da što se tiče "Martin" i "Taylor" gitara da sam odgledao da ne kažem sve, ali veliku većinu njihovih videa, mada oni poseduju tešku mašineriju pa nije baš merodavno porediti njhov rad sa onim što bih ja radio, ali suština izrade gitare je ista i u nekom vidu mi je pomoglo da razumem dosta stvari. Takodje sam odgledao još dosta drugih klipova uglavnom američkih o izradi gitara.

Naravno ima tu još nejasnih stvari, ali mora "nešto" i kroz praksu da se nauči :)

Moj plan bi bilo da prvo probam da napravim ukulele, jer je malecko sviralo i neću baciti mnogo materijala i samo troškovi izrade će mi biti minimalni. Tako bih probao da napravim nekoliko Ukulele-a, jedno 3-4 dok nadam se ne ispadne dobro,
a posle bih probao da napravim klasičnu gitaru jer smatram da mi je lakše da prvo pravim gitaru bez šipke, ali otom potom prvo Ukulele :)

Ali pre svega toga mi jelda treba alat.
Komplet dleta, ručne testerice, turpije, šmirgle znam tačno koje i gde da kupim(uradi sam).
A šablone, kalupe i ostala improvizovana pomagala bih sam pravio.

Ono što sam u dilemi je koje mašine da uzmem da bih mogao da radim.
Ubodnu testeru neku dobru bih stavio na prvo mesto, ona može da se nadje koliko sam video za 7-8000 bošova.
Znam da mi treba i glodalica, e tu mi je sada malo dilema koju i kakvu da kupim, ima neka bošova u Uradi Sam košta 12000, ali je baš glomazna, a nije ni jeftina baš.

Ovo mi je lik jedan preporučio koji radi u bošovom predstavništvu i kaže da se prodaje ko ludo i da su ljudi zadovoljni

http://www.mytoolstore.com.au/product_i ... 6_zoom.jpg
http://www.protoolreviews.com/wp-conten ... r/1397.JPG
http://b.vimeocdn.com/ts/432/643/432643360_640.jpg
http://img836.imageshack.us/img836/748/ ... tguide.jpg
http://www.waihyd.co.nz/site/images/483 ... 0621000000

Ovo može i da buši i da glodje i da seče i da seče, buši i glodje u krug (ima onaj šestar sa podešavanjem sa merama) i da gravira ima dodatak kao zubarska bušilica za precizno graviranje.
Nije ni ovo čudo tako jeftino, ja mislim da je u osnovoj varijanti oko 8000 a svaki veći dodatak tipa postolje za bušenje, dodatak za glodalicu su oko 3000-4000, mada ima i nekih povoljnijih kompleta, a imaće i neke popuste na sajmu nameštaja u Bg. Mašina je mala onako ima 175 vati i brzinu obrtaja od 5000-35000 sa podešavanjem, kažu da je dosta jaka, mada kad je vidiš tako malu budeš skeptičan :)

Što se tiše mašine za rasecanje ploča to neću moći odmah da nabavim, ima jedan dečko sa foruma koji isto pravi gitare i koji bi mi učinio da mi iseče drvo.

Ako imate savet bilo koji vezano za alat ili bilo šta drugo voljan sam da oberučke prihvatim :)

Trooper
Urednik

Re: Plan za početak gradnje gitara

Post by Trooper » 11 Sep 2013, 22:07

IMHO, jedino sto mogu da ti kazem po mom iskustvu je da odustanes od dremela. Nema to veze sa deklarisanom snagom. Koristi se za sitno secenje/busenje/graviranje itd, nikako je ne mozes iskoristiti da zamenis glodalicu. Uz sve to, glodalica ima one namenske nastavke za obaranje ivica, pracenje sablona (glodala sa lagerom)itd... Ali ovi lutieri sa foruma ce ti sve bolje objasniti

Bohem

Post by Bohem » 11 Sep 2013, 22:14

Pa da u principu to sam već i čuo kao neku procenu, sa njim bi eventualno moglo binding da se radi i rosetna, a za ostalo je možda slab...

luci

Post by luci » 11 Sep 2013, 22:43

ako ce ti neko odraditi pripremu materijala, tacnije dovodjenje na debljinu onda ti je dovoljan jedan mali bansek i glodalica, glodalica ti je 1200w mera, da kasnije mozes i elektricne gitare da radis ako ti padne na pamet. stubna busilica ti je pozeljna, ali moze i bez nje. e sad ne znam koliko alata imas, po meni garnitura dleta ti je neophodna u radionici, sta god da radis, to gledaj da kupis, jedno rucno rende je vrlo korisno... testera za urezivanje pragova ce ti trebati osim ako ne mislis da uzimas sloted ploce sa stew maca..

najbitnije ti je svakako da napravis/nabavis onu "spravu" za savijanje stranica jer bez toga nema price o akustari...

ja bi da sam na tvom mestu poceo upravo sa elektricnom, ja to planiram, jer mislim da tu imas vise prostora za greske i neke eventualne popravke..

Bohem

Post by Bohem » 11 Sep 2013, 23:24

luci wrote:ako ce ti neko odraditi pripremu materijala, tacnije dovodjenje na debljinu onda ti je dovoljan jedan mali bansek i glodalica, glodalica ti je 1200w mera, da kasnije mozes i elektricne gitare da radis ako ti padne na pamet. stubna busilica ti je pozeljna, ali moze i bez nje. e sad ne znam koliko alata imas, po meni garnitura dleta ti je neophodna u radionici, sta god da radis, to gledaj da kupis, jedno rucno rende je vrlo korisno... testera za urezivanje pragova ce ti trebati osim ako ne mislis da uzimas sloted ploce sa stew maca..

najbitnije ti je svakako da napravis/nabavis onu "spravu" za savijanje stranica jer bez toga nema price o akustari...

ja bi da sam na tvom mestu poceo upravo sa elektricnom, ja to planiram, jer mislim da tu imas vise prostora za greske i neke eventualne popravke..
Pa realno će biti glodalica i ubodna za početak a kažem ta dleta, turpije i ostali ručni alati se podrazumeju.

A ono za savijanje je najmanji problem, samo nadjem jednu kvalitetnu čeličnu cevku hromiranu, ubacim grejač od kalofifera sa termostatom i to je to, osim toga tako većina ljudi rade :)

A što se tiče početka ipak ću akustiku to me više zanima, jeste teže, ali zato i krećem od ukulele-a, a posle kad savladam akustične gitare onda i električne mogu da pravim bez problema.

Bohem

Post by Bohem » 17 Sep 2013, 04:31

Ljudi kako vam se čini ova glodalica, jaka je kvalitetna nju sam gledao u uradi sam, ovu levo od 1200w ova jača nema...
Image

Image

Image

Cena nije baš mala, košta 12000, ali verujem da vredi.

jecaisale

Post by jecaisale » 17 Sep 2013, 09:47

Takva masina ti je i vise nego dovoljna za pocetak a bogami i za kasnije. Jeste cena malo jaka i kad je kupis pa ti u pocetku bude vise stajala u polici, verovatno ces se kajati sto si dao tolike novce za alat koji stoji. Ali veruj mi da nije tako, i te kako je neophodna, vremenom shvatis da gomilu posla mozes sa njom da radis. :ziveli:

Bohem

Post by Bohem » 17 Sep 2013, 10:11

Neću ja ovo još da kupujem, prvo moram da sredim i adaptiram prostor za rad, a mašine ću tražiti na sajmu nameštaja u Beogradu u novembru, žena koja je predstavnik Bosch-a na njihovom štandu u UradiSam mi je rekla da će imati neke silne popuste na sajmu, tako da nema poente da se zalićem :)

Dok sredim ja prostor, a to ću krenuti tek sredinom oktobra, taman će početi i sajam a do tada skupljam informacije, nema potrebe da žurim... 8)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 17 Sep 2013, 10:55

tu glodalicu imam ja, sve prepporuke.
Takodje, ako si spreman da das 8000za ubodnu testeru, bolje kupi bansek za 10.

Bohem

Post by Bohem » 19 Sep 2013, 22:16

Milim da mi ubodna ne gine, trebaće mi neko efikasno sredstvo za sečenje, kupiću sigurno i par ručnih testerica, ali mislim da ovo moram da imam da bih pratio šablone efikasnije.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Sep 2013, 07:42

Па то ти човек и каже, бансек је баш одличан за ту намену, бољи од убодне тестере. Ништа не шкоди да имаш убодну тестеру, нађе се за њу намена, врло је корисан алат опште намене, и може да се користи и за градњу гитара, али ако гледаш нешто баш за градњу гитара - бансек је бољи.

majtimika

Post by majtimika » 20 Sep 2013, 07:59

Plus jedan za bansek

oboss

Post by oboss » 20 Sep 2013, 09:24

evo i od mene glas za bansek.

Bohem

Post by Bohem » 23 Sep 2013, 00:14

Heh nismo se razumeli, nisam ja znao šta je BANSEK, mislio sam da mislite na BONSEK :D

Ne koliko vidim ovo je ozbiljna stvar, ovim može šta oćeš da se radi i da se rasecaju ploče, ali koliko realno ovo košta, kapiram da bez 400 evra ni da ne pomišljam...

Bohem

Post by Bohem » 23 Sep 2013, 00:41

Evo pogledao sam po oglasima, nisu baš jeftini, ali ima i nekoliko manjih jefitinijih.

Pa realno ako bi ovako nešto uzimao, onda bi bilo ok da može i ploče da raseca, što znači da najmanje 20 cm visinu ploče može da seče i da NE bude na trofaznu struju, jer je nemam u kući uvedenu.

Vidim da ovi manji imaju dosta malu visinu, ali predpostavljam da ima da se nadje neki do 1kw koji ima visinu 25 recimo i da ima one mere sa strane i graničnik sa podešavanjem.

Šta vi mislite...

Post Reply