Šta ste lepo od opreme probali ovih dana :-)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
gondi

Re: Šta ste lepo od opreme probali ovih dana :-)

Post by gondi » 29 Sep 2013, 14:44

mislim_stvarno wrote:tako je svuda, prodaja je daleko laksa i donosi vecu zaradu od proizvodnje... (za svoj proizvod, moj cale ima manju zaradu od ovih sa stovarista kojima isporucuje)

Slažem se, moj stari, koji je bio krojač, često je znao reći-Bolje šaka trgovine nego puna kola posla! :grummel_2:

majtimika

Post by majtimika » 29 Sep 2013, 15:10

@dersu sve stoji ali gde nadje 1.5k ulozenih ajde budi realan pa eleboriraj

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 30 Sep 2013, 04:25

1.5 je max i toliko kostaju delovi za onog Anderdoga. 1000 je neki min za one T-rodove sa manje hardvera i jeftinijim drvetom (ash, alder). Da ne ulazimo u poslovne tajne, najveca stavka na tim gitarama je cena sirovog materijala (drvo) plus troskovi CNC obrade. Za telo i vrat. To je preko 50% cene tih delova mada je CNC routovanje tehnicki trosak rada a ne trosak materijala ali je tako setapovan biznis da tebi kao proizvodjacu gitara tebi to predstavlja kao trosak materijala jer drugi ljudi obavljaju taj posao (CNC je outsourced sto ni rekli ovi na zpadu). Ponekad je i farbanje outsourced (ako neko zeli custom ili komplikovanije farbe/grafike ili belu farbu koja je najskuplja) pa to kosta extra 200$ min.

majtimika

Post by majtimika » 30 Sep 2013, 09:24

bez obzira kazem eleboriraj, drvo i hardver u toj klasi ce mene kostati manje kao pojedinca koji placam maloprodajne cene, a za lea koji opet ne dobija cene koje dobijaju fender gibson i ostale velike kompanije, ne moze da izadje toliko jer i on uzima materijal na veliko, i ne verujem da placa 500$ parce drveta za tog underdoga, realno je to mnogo manje, ali ajde

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 30 Sep 2013, 09:38

I on kupuje po maloprodajnim cenama, ne dobija deal ni od koga sem od SD ali vise i ne koristi njihove magnete. Kad pravis tuce gitara mesecno, to je ovde maloprodaja. Niko ti nece dati deal. DiMarzio trazi da narucis bar 1000 magneta da bi dobio magnete po wholesale cenama, ispod placas kao i svi drugi kad odu u radnju.

Drvo je jako skupo ali napominjem da u troskove 'drveta' ulazi i CNC routovanje. TO nije drvo koje nabavljas ti ili ja. Ogranicene su kolicine, seceno je i suseno namenski, staro cetvrt veka i vise i ne postoji drvo ceveg kvaliteta. Jednostavno ne postoji. Zato gitare i zvuce tako kako zvuce ali to ima svoju cenu. Verovo ti ili ne.

Milanares

Post by Milanares » 30 Sep 2013, 13:13

Meni recimo to zvuci sasvim realno.

majtimika

Post by majtimika » 30 Sep 2013, 16:28

meni recimo ne zvuci realno da bilo gde u svetu kao stalna musterija ne dobijes deal, pa u usrnoj srbiji meni je lik pre neki dan dao rabat od 25% na dva frekventna regulatora, to je preko 200 eura na 1000 ( a prvi put ga vidim), usrani telenor mi je kad sam popizdeo dao popust od 30% i dva telefona vrednosti 1500 eura, naravno da ce i proizvodjac magneta koje leo koristi da mu da bolje cene ako mu je ovaj stalna musterija. pa ja cu sutra da odem u zvanicno zastupnistvo za dimarzio i dobicu deal na magnete, kao sto sam vec i dobijao, samo zato sto se znamo

nesharm

Post by nesharm » 30 Sep 2013, 17:48

Mislim da je ovde malo pogresna procena trzista. Ovde je neko srecan kad ima kupce, tamo kupaca za skupu robu nikad nije manjkalo, otuda i ne mora da se daje popust. Realno, SD ne bi imao ozbiljnu zaradu kada bi svakome ko je registrovan luthier davao dilerske cene. Realno, koliko Leo napravi gitara mesecno?

majtimika

Post by majtimika » 30 Sep 2013, 17:57

Sd ako nisi pratio daje svakom ko je registrovan dilerske cene, a naravno da sto je trziste vece da je veca i ponuda i naravno da tek u tim uslovima treba svi da budu srecni sto imaju kupca i da daju rabat sakom i kapom, ovde realno imas ponudu dve firme a tamo na desetine ili stotine, a svako se bori za trziste, na kraju krajeva ja ne pricam o sd i dimarzio koji su bagatela nevo o malim firmama koje realno.imaju koristi od davanja robe po veleprodajnim cenama jer im je zarada vec visestruko naduvana u odnosu na konkurente koji to rade na veliko

nesharm

Post by nesharm » 30 Sep 2013, 18:04

Njemu magneti jedna od malih stavki u pravljenju gitare, a prepiremo se od toga. Za drvo mu verujem. Znam koliko kosta superkvalitetno drvo u Nemackoj, posebno birano za luthierski namestaj, tek mogu da zamislim koliko kostaju talpe za gitare.

Milanares

Post by Milanares » 30 Sep 2013, 18:34

I ja sam mislio na drvo.

majtimika

Post by majtimika » 30 Sep 2013, 18:36

Ne prepirem se ni oko cega nego tvrdim da su cifre malo naduvane ne bi li se opravdale cene necega sto je vecim delom odradjeno na masini, a poenta je da nema potrebe da se iko pravda. Kosta koliko kosta i nek plati ko moze, ima marve za sisanje uvek

ApplePie

Post by ApplePie » 30 Sep 2013, 19:34

Ne pravdam ni troskove ni dilere, samo pokusavam da malo razjasnim stvari iako su oslovi i tržište tamo i ovde zamalo suprotni.

Dilerima se može doskočiti :) Iz neke sasvim druge branše znam da proizvodjači daju uslov da se otgupi još nešto iz game proizvoda (obično ono što slabije ide ili je teško đubre na kome se više zaradjuje). Tako je npr domaći disdtributer Dimarcija uslovljen količinama ali i vrstom robe. Ne možeš uzeti 3 Evolutiona bez da ti uvale i tri Velveta... Da se vratim na esnaf, kod mene kad dodje galerista po slike (10 komada) bilo bi potpuno blesavo davati njemu da izabere samo ono što je siguran da će prodati (i to brzo). Of kors treba biti i u poziciji da postavljaš uslove, to opet ima veze sa kavalitetom proizvoda... ;)

Što se hardvera tiče, pa i magneta, Svi odobravaju popuste a li kvaka je u tome da li je to direktna nabavka iz fabrike što se kaže ili preko dilera. Diler može da otkine od svoje zarade da bi prodao i ako odobri 10% smatraš da si dobro prošao. Sa druge strane kojekakvim mailovanjem sa proizvodjačima i kontaktima sa domaćim distributerima sam zaključio da je razlika ogromna. Konkretno Dankani bi se mogli nabaviti i za 30 % prodajne cene, naravno pod uslovima iz prvog pasusa. ;) U principu za ne tako veliku proizvodnju je jeftinije juriti akcije, happy hour ili clearance, mada tu konkretno potrebna kvalitetna roba retko završi.

Koliko sam ukapirao Leo daje nekome da mu završi CNC glockanje... U tom slučaju to verovatno nije samo podmetanje daske u mašinu nego i pravljenje fajlova, "programiranje" mašine, itd... Sve su to manje više stručni poslovi i samim tim plaćeni. Drugim rečima to što oni zarade kao platu neko mora da plati. Za poredjenje kod nas je "program" za CNC (po meni potpuno pogrešan izraz, program je .exe, .prg) uglavnom jednostavni 3D objekti, oko 100€. Plus neko ko to radi bi morao da bude pouzdan ili sve to što neko napravi začas završi na netu. Ovde bez obzira što neko sprovodi tvoju zamisao u digitalni oblik smatra da kasnije raspolaže i samim delom. Izgleda kao da kukam ali ovde moraš sve sam a na to se troši dragoceno vreme. "Ručni radovi" koliko god da nose tu eksluzivnost ne samo da usporavaju proces nego se sa CNC-om dobija ustaljeni kvalitet i preciznost što je neophodno za uniformnost kvaliteta.

I ajd za kraj, cene sirovina. Ja sebi mogu da dozvolim nabavku jedne daske ili jednog fingerboarda ali da bih imao serijsku proizvodnju (pa makar i tuce mesečno) ja moram da obezbedim kubik ujednačenog kvaliteta. Kad i kako ću ga potrošiti nikog nije briga ali je dat dragoceni keš. Drugačije su to relacije ... Leu se ne isplati (čitaj ne gubi vreme) da se zeza nečim što nije njegov posao i to plaća, ovde samo na registraciju firme izgubiš godinu dana ...

Post bi se uskoro pretvotio u kuknjavu :( prekidam ....

dweezil

Post by dweezil » 30 Sep 2013, 22:34

vaistinu sve tako @apple pie :bambi: valjda ce se jednog dana i ovde dovesti stvari u red ...

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 30 Sep 2013, 23:56

Scala gitare trenutno koriste Arcane magnete i ne znam kakav dil imaju sa njima. Sa DiMarziom kao luthier ne mozes da imas nikakav dil sem na kolicinu, ne znam ko da si. Leo kad narucuje magnete od DiMarzija narucuje direktno od Steve Bluchera, znaju se odavno. No deal sem ako ne kupis 1000 komada ili 1000 setova ne secam se. Onda dobijes po wholesale ceni, inace po maloprodajnoj. DiMarzio ovlasceni dileri uvek dobijaju po wholesale ceni jer treba i oni da zarade. Di Marziju je bitan volume ne zanima ih na sta ces to kao luthier ili manufacturer da stavis, jebe im se. Plati pa klati. SD-ja ne zanima volume, a nije tacno ni da automatski dobijes po wholesale ceni (ili fabrickoj ceni). Dobijes samo onda ako se njima svidja tvoj produkat a to je njihova interna stvar. Leo je morao da prezentuje gitare da bi mu ovi dali deal. NJima se naravno svidelo i dali su mu deal. Medjutim cak i oni kad vide da je high end gitara zahtevaju da narucis od njih (opet po fabrickim cenama) njihove CS magnete, ne zele da ugradjujes na skupe gitare njihove jeftine serijske magnete, kvari im se imidz. Ove CS magnete je licno SD motao za Lea u vise navrata. To je doduse bilo za GKG, Leo sada kazem exkluzivno koristi Arcane pups. Vise odgovaraju po njegovom misljenju ovim modelima koje pravi pod Scala firmom.

Svaki model koji pravi ima svoj Mastercam fajl (mozda u jos nekom formatu, nisam siguran). 'Programiranje' svakog modela kosta 10k$ okruglo. Odnese se rucno izradjen (100%) prototip tela kod nekih njegovih poznanika koji izmedju ostalog imaju fantasticnu igracku koja se zove 3D laserski holografski skaner. Postavi se gitara u prostoru i skaner je obasja sa svih 6 strana (6 stepena slobode, jel), pokupi sve podatke iz 3D ko-ordinatnog sistema i matematicki uklopi 3D sliku objekta. Mislim da su to radili ovde u Hondi u razvojnom centru. Onda se to odnese u drugu firmu gde se pretvori u CNC program razlicitih formata. Citava operacija je kazem 10k$ po modelu. Tebi preskupo, njima nije ni vredno truda ni pomena, oni rade poslove od 500k$ za Ferrari, Porsche, Lamborghini, za custom shop motore od po 100k. Ovo ti urade jer su ti ortaci. Za 10k$. Ortacki. :mrgreen:

Elem, sad imas sve te fajlove, pa das nekoj firmi da sece drvo. Drvo narucujes ili licno tako sto ides okolo pa kuckas po istom ali to je ovih dana retkost. Leo narucuje drvo preko kataloga kod jedne ili dve firme od koje PRS CS, Fender CS, Gibson CS, i svi ostali narucuju specijalno drvo za komemorativne gitare i top-of-the-line gitare za kojekakve shows i prezentacije. Kad ides sam da kuckas u drvo, lakse ti je da izaberes tonski kompatibilno drvo za telo i vrat (kad kuckas recimo u telo i u vrat zelis da i jedno i drugo osciluju ton 'C' ili 'B" ili 'D' najcesce. Ne zelis da telo osciluje u 'C' a vrat u 'D'. Kad narucis preko kataloga, ti dobijes uber kvalitetno tonsko drvo ali onda moras da ih uparujes kad ih dobijes. 20 tela i 20 vratova recimo, pa krenes da ih uparujes, ali ti si ih vec kupio i vec su obradjena, tj routovana. Ako uzmes drvo iz kataloga to se direktno salje u CNC facility, gde znaju da zajebu stvar. ALi imaju sve programe, Leo je isao kod njih x puta da ih obuci kako to da rade (kad se taj facilty otvorio, radili su namestaj i kojekakve gluposti ali imaju CNC-je za pricu, samo nisu znali kako bi odradili gitare). I to je neki investment. Danas se ti isti likovi koje je Leo obucavao i dao im CAD 3D modele nude okolo drugim firmama za iste potrebe i imaju dosta posla, tako da im je to sve islo u korist. Postoji generalno jos jedan trosak kod CNC procesa a to je line retooling. Ili reprogramming. Meni nije jasno u cemu je tu problem kad vec sve imaju i naplacuju ti obradu po gitari, ali oni tupe, pa cekaj sad moramo da obustavimo proizvodnju neke vece proizvodne linije (recimo stolica) pa da reprogramirano masine i alate, pa da pustimo tih tvojih pisljivih 12 tela i vratova (i to raznih, 4 LP-ja, 3 stradze, 4 telca, znaci 3 puta moramo da reprogramiramo) pa ti za svako reprogramiranje linije uzmu po jos 1200 baka recimo. E sad, to je bilo ranije, ne znam kakav dil ima sa ovom CNC firmom sa kojom radi vec jedno 4-5 godina recimo, od njihovog pocetka. Nit me zanima. Sedim u shopu i gledam brdo racuna i papirologije, treba ti full time accountant samo da prolazi kroz racune/fakture (koje su cesto i netacne). Leo sve to radi sam pa gubi i tu dragoceno vreme.

Opet da se vratim na drvo. Pricao sam jednom o jednom liku oz downtown LA-ja. On ima na parkingu u nekom oronulom delu grada (centru, mada je sad sve to renovirano poslednjih 15 godina, nije vise opasno po zivot da se ide tamo nocu) ovo:

Image

Ima dva komada, stoje na istom lotu oko 50-60 godina sad vec. Cim je to montirao pazario je drvo i poceo da susi (sve je uredno klimatizovano). Tip je legenda ali ga zna samo ko treba da ga zna. Moras da znas Oracle licno da bi te neko odveo i predstavio starcu. Ne postoji firma, znak, nista. Unutra su propisno secena i susena drva od pre 60 godina pa naovamo, kako se nesto proda novo uleti. TO novo bice spremno za prodaju za 20-25 godina. Long term investment jel. Sta cemo kad umre starac, ne zna se. Odatle je recimo stigao mahagony i javor za onog mog 'snake eyes' satro telca. Drvo je bilo u trenutku kupovine staro 25 godina (sve on to uredno zavodi, papirologija, nista kompjuteri). A to je bilo krajem devedesetih, sto ce reci da je mahagoni bio isecen u Hondurasu pocetkom 70-tih kad je jos uvek bilo legalno. Danas je to drvo (iako je sad na mojoj djitri) staro 40 godina. I pored svih famoznih gitara koje je Leo napravio i on i mnogi drugi frajeri kad uzmu tu gitaru samo vrte glavom. Leo tvrdi da je to dan danas najbolja gitara koju je ikad napravio iako po kvalitetu izrade nije na nivou danasnjih modela. U medjuvremenu je on dosta naucio i modifikovao proces a na stranu sto je ovo bila prva gitara koju je radio sam from scratch, pa smo probali razne koncepte, ako nije radilo popravljali, nista nismo bacili. Nisu u pitanju greske ili fuseraj, razvijan je koncept i ako nismo bili patosirani rezultatima menjali smo igru. Ja sam samo statirao u kukuruzu doduse, isprobavao gitaru, on je fizikalisao. Pre -6-7 godina, spomenuo sam i to, odlepio se vrat od tela! Neki bajat lepak je ogirinalno koristio (i pored toga sto sam platio to drvo 500 kinti mahagony i 250 kinti javor), nije se imalo za sve accessories ko danas. Elem, bajat lepak, odlepilo se, otislo nazad na lepljenje i danas bolje nego ikada. Vrat nije stelovan nikada. Never touched. Nista na toj gitari sem glupih potova koji su riknuli pre nekog vremena nije dirano.
Elem ljudi se kunu u tu gitaru a i ne znaju za pricu tako da nisu indoktrinirani. Jednostavo radi ludacki. KOristi stock hardver, ima i LoProEdge Jebanjezov tremolo koji nam je licno doneo Thomas Nordegg (prodao doduse) iz Vaijevog steka.
U zivotu nije bila rastimovana, intonacija perfektna a sustain unreal i pored toga sto ima tremolo (i to floating).

Zakljucak. Drvo.

Elem, taj starac mozda vise nije ni ziv da se prekrstim, a i ako jeste on nije za neki veci biznis, samo za one off. Specijalne momente, ono ko 50 godiuna staro vino, to se ne otvara svaki dan. Ovi drugi dileri za drvo su dovoljno dobri ali kazem, to je prva liga, sem starca (mozda ima jos takvih staraca po svetu) nema bolje, svi oni to znaju i postuju i prema tome cene su kakve jesu. Jer je vrhunski kvalitet a limitirana je proizvodnja. Nema tu kupovine naveliko kad covek ima 500 komada drva tu begin with. A svih 500 ni nece da ti proda. Isto tako ovi drugi dobalvjaci. Nije to stovariste pa da ima milion kubika drveta. Oni imaju mozda po 5000 komada, sve namenski seceno i suseno, imaju garanciju i papire pa ti birkas preko kataloga i oni ti posalju sta ti posalju ali je to uvek vrhunski proizvod, samo ne znas u kom stimu ce da bude i kakva mu je konkretno sara recimo, kako je prosaran mahagoni ili javor. Ne znas, jer ne uslikaju bas svaki komad pa ti naznace tamo da se sara i specificna tezina razlikuje od komada do komada ali da je sve within specification.

Ne moram ni da napominjem da takve stvari retko koji muzicar ili luthier vidi za zivota a nekmoli raja. :ziveli:

Post Reply