Mesa Boogie Trem-O-Verb

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

infected

Mesa Boogie Trem-O-Verb

Post by infected » 12 Nov 2013, 12:44

Misljenja i iskustva, ako je neko imao navedeno pojacalo....

howyesno

Re: Mesa Boogie Trem-O-Verb

Post by howyesno » 12 Nov 2013, 19:31

Nisam ga posedovao, ali sam razmišljao da ga pazarim, pa sam tu i tamo sakupio neke informacije. Generalno, kvalitetno i svestrano pojačalo. Blues kanal odličan, sa sopstvenim šmekom koji druga pojačala nemaju. Lead isto odličan, ali ne toliko agresivan kao i "regularan" dual rectifier. Postoje 2 verzije. Ona prva navodno ima modžo, a druga kobajagi ne, ali takve stvari često znaju da budu obično lupanje gluposti.

Napomena - Određeni broj komada je imao problem sa LDR-ovima. Mesa je u jednom trenutku dobila od proizvođača škart primerke i tek kasnije su izvalili da su ih zajebali, kada su prodali ko zna koliko pojačala. Naravno ovo ne treba da te brine. Lako se promeni ako je falično.

Bugi je to, nema tu greške :ziveli:

infected

Post by infected » 13 Nov 2013, 08:10

Hvala na info...interesuje me samo jos kolika bi bila u prosjeku cjena polovnog, posto sam vidio neke oglase gde se traži od prilike 1100EU?

howyesno

Post by howyesno » 13 Nov 2013, 18:55

Ok je cena. Glavudža ili kombaš ?

infected

Post by infected » 13 Nov 2013, 22:59

glava je u pitanju, e sad jedino sto ima brdo lampi koje se sa vremenom moraju mjenjati, tako da sto se tice toga pojacalo nikako nije rentabilno za obicne svirke i gaze.... :roll:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 14 Nov 2013, 01:11

Like, power tubes jednom u 5 godina a preamp jednom u 20. Ako neka slucajno ne prolupa zbog loseg kvaliteta to begin with.

infected

Post by infected » 14 Nov 2013, 08:17

Dersu Uzala wrote:Like, power tubes jednom u 5 godina a preamp jednom u 20. Ako neka slucajno ne prolupa zbog loseg kvaliteta to begin with.
Pa nebi se bas složio da se power lampe mjenjaju jednom u 5 godina, ako redovno sviras vek trajanja power lampi ti je oko 2 godine, a sto se tice preampa preporucljivo je da na svaku drugu izmjenu power lampi mjenjas i preamp....

fatbastard

Post by fatbastard » 14 Nov 2013, 09:52

Zavisi i koliko i kako se koristi pojačalo. Mada kod Mese zaista, nekim čudom, lampe traju i traju... Pojma nemam zašto! :krstise:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 14 Nov 2013, 11:52

Sad kad pogledam unazad, dve 6L6 lampe koje sam imao u matorom Fenderu bukvalno sam zamenio nakon 5 godina aktivnog sviranja, a u naredna dva manja pojacala koja sam imao (po dve EL84) nisam cak ni jednom stigao do servisa odn. redovnog menjanja lampi, a svirao sam redovno u stanu, i imao bar jednu svirku nedeljno.

Taj lik od kojeg sam tada nabavljao lampe mi je govorio da su to bile neke ruske vojne, koje su bile deklarisane na 4000-5000 RADNIH sati, ako je to tacno. Pa ti izracunaj koliko je to sviranja. :D

bancika

Post by bancika » 14 Nov 2013, 14:00

da nisu ove? http://www.ebay.com/itm/RUSSIAN-TUBES-6 ... 2331fa1304

Ako se dobro secam, E u nazivu ruskih lampi znaci "long life", a V da su za vojsku...ili obrnuto.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 14 Nov 2013, 19:11

fatbastard wrote:Zavisi i koliko i kako se koristi pojačalo. Mada kod Mese zaista, nekim čudom, lampe traju i traju... Pojma nemam zašto! :krstise:
Zato sto su sva Mesa pojacala 'cold biased', ne koriste preveliku bias struju da nadrukaju output. Stedi zivotni vek lampe. To da menjas izlazne cevi svake dve godine vazi ako si profi muzicar i ganjas bilo koje pojacalo u pitanju recimo 5 puta nedeljno po 3-4 sata na 75% snage pa navise. Ne postoji prakticno muzicar u Jugi koji toliko radi u takvom rezimu. Verovatno je u pitanju losija roba, kvalitetne lampe ipak rade malo duze. NOS lampe rade najduze jer katodni premaz nije sprican mikrotehnologijom nego se ljucki mazalo ili umakalo u termoelektonski rastvor u pitanju, dotakli smo to nekoc.

Pre-amp lampe nema potrebe da se menjaju u setovima, izlazne naravno da kad rade u push-pull konfiguraciji. Zelis da ti je i gornja i donja poluperioda pojacana identicno.

bancika

Post by bancika » 15 Nov 2013, 00:40

Dersu Uzala wrote: Zelis da ti je i gornja i donja poluperioda pojacana identicno.
U hi-fi svetu da, za gitaru nema mnogo smisla. Stavis ludo asimetricni clipping u preampu da bi posle brinuo o simetricnosti izlaza. Dok god je u granicama dozvoljenih vrednosti za power dissipation - vozi :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 15 Nov 2013, 03:07

bancika wrote:
Dersu Uzala wrote: Zelis da ti je i gornja i donja poluperioda pojacana identicno.
U hi-fi svetu da, za gitaru nema mnogo smisla. Stavis ludo asimetricni clipping u preampu da bi posle brinuo o simetricnosti izlaza. Dok god je u granicama dozvoljenih vrednosti za power dissipation - vozi :)
Ay caramba y carambita, sta si sad lanuo nemam srca da ti lupam packe. Nema to veze sa clippingom, cela perioda prolazi kroz preamp lampe, izlazne lampe u push pull konfiguraciji imaju jednu malu posalicu zvanu fazni obrtac kojom se perioda cepa na dva identicna (idealno) dela i pozitivna perioda silje na jedu lampu (ili dve ako imas 4 lampe u izlazu) a negativna na drugu (ili druge dve). Ako nije blizu idealnog pojacanje dobijes muljav i tunjav signal, svasta mos se desi sa zvukom o opterecenju lanpe da i ne pricamo, Tako se brze trose lanpe jel, jedna radi opterecenije od druge. Mos da izvedes mali pokus pa iz lanpasa koji ima dve lanpe (ili 4 svejedno) a u push-pull izvedbi (za razliku od single ended) izvuces ladno jednu lanpu (ili dve) i cujes samo pozitivnu (ili negativnu, zavisi koju si nabo slucajno) periodu signala. Da cujes kaka je to muzika za usi, oce mozak da poludi.

bancika

Post by bancika » 15 Nov 2013, 10:18

asimetricni clipping stvara asimetricnu "sinusoidu", pa je samim tim nivo signala razlicit izmedju faze...phase splitter cepa i pojacava podjednako obe faze, ali su one u startu nejednake. PI nece da ih izjednaci sigurno. Why bothering? Uostalom, distorzija je glavni neprijatelj u hi-fi svetu pa je za gitaru pozeljna i daje neki karakter zvuku, da ne zvuci sterilno. Isto je i sa simetricnim pojacanjem signala. Dodaje neki mojo, bemliga.

Treba ih drzati razumno blizu iz prakticnih razloga, da jedna ne odleti u crvenu zonu i da koliko toliko balansiraju sum.

Image

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 15 Nov 2013, 10:31

moje omiljeno rivalstvo na forumu :metal:

Post Reply