Gitaristi narodne muzike

Moderator: Trooper

Post Reply
petrucci
MF veteran

Re: Gitaristi narodne muzike

Post by petrucci » 02 Jun 2008, 23:11

Narodna muzika? Da! Samo sto tu ima stilova i stilova! Ja licno volim vlasku, coceke, juznjacke i orijentalne ritmove, malo manje ove severnjacke tamburase, ali i oni su ok.
Ne volim ove bosanske sevdalinke, vuce na turbo-dzihad. To sto se tice "nase" muzike. E sad, tu su Rumunija, Makedonija, Grcka, Bugarska, ima tu materijala ihaha. Rumuni su mi ipak broj jedan, pa jos kad Bora Dugic to zasvira.

Eh, a kada sam pocinjao da sviram mrzeo sam ih i pljuvao sve.. samo sto je taj hejt prema narodnjacima od strane mladih rokera uvek vise bio deo neke opsteprihvacene teenage filozofije nego stav koji ima realnog osnova.

Ima kod nas dosta dobrih narodnjackih gitarista, nazalost mozete ih cuti samo na svadbama :)

Gledao sam prosle godine snimak sa Cecinog novogodisnjeg koncerta na trgu, neki gitarista, prvi put ga vidim, svira razbija, znaci bas te narodnjacke fore, zaista odlicno svira, milina jedna za slusati. I mislim se, covece, neverovatno kakvih talenata sve imas, a nisu neki poznati sviraci. Posle naidjem na njegovu myspace stranicu, lik ladno zavrsio Berklee, svira sa Trkuljom, kasnije sam ga video u jednom jazz sastavu, jazz gitaru razbija-a, isti Gambale...a izdao je i solo album. Eh, narodnjaci!

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 13 Jun 2008, 00:42

na prvom mestu RMT a posle njega sve lelemudi... ako se misli na Srpsku narodnu muziku a ne na ove turke sto danas idu po splavovima i grandu(a da nije funk railroad)...

Ivinci

Post by Ivinci » 16 Jun 2008, 18:33

Pošto mi je ovo prvi post na forumu evo svima jedan pozdrav

Oči su mi ispale dok sam pročitao ovih 12 stranica prepucavanja oko narodne i rok muzike 8) :D

Kod mene je nivo "tolerancije" za muziku ogroman, znači mogu da slušam (skoro) sve i svašta, nemam neki odredjeni pravac, zavisi od raspoloženja (danas riblja čorba, plavi orkestar, sutra Bach, Mozart, prekosutra Pitsburgh Slim, zatim Metallica, Maiden...
inače več par godina živim i školujem se u švajcarskoj a već duže vreme izbegavam ove naše nazovi diskoteke, glavno da se tresne neki turbo "turčin" koji nema veze ni sa glasom ni sa muzikom i da se sakupe par pijanih kretena (obično oko 14 do 18 godina) ispred bine i zagrljeni sa flašom u ruci padaju u trans kad čuju "ej od kad sam se rodio" to je da plačeš od tuge

dok sam živeo u srbiji išao sam tri godine u muzičku školu i svirao harmoniku (klasično i narodno) ali ipak mi je "negde u pozadini" sedela gitara, hoću da kažem da izmedju "uz moravu vetar duva" i "joyride" ili bilo šta od riblje čorbe koje sam slušao kao klinac i nema neke velike razlike (srce samo zaigra i uz jednu i uz drugu pesmu)

bio sam i nekoliko godina u folkloru kao igrač i kao pevač, tako da se vidi da ne gajim neke predrasude prema izvornim narodnjacima - kretena ima na sve strane, još kad bi pogledali ovu američku "estradu" e tu već ljudi treba da se zapitaju - kuda ide ovaj svet? i kad uporedim američke, švajcarske i naše tinejdžere ali i odrasle onda su mi draži ovi što sa flašom piva uživaju uz turbo folk nego ovi sa kesicom belog praška u džepu koji otkidaju na bitch mothafucka bitch mothafuckaa

iskreno volim da slušam i narodnu i rok mada sve u svojim granicama, ne volim one ludake koji se deru u mikrofon bez da jedne reči od njihovog repertoara razumeš a sa druge strane ne podnosim one napumpane zvezde koje su bog zna kojim načinom došle do slave

samo mi nije jasno zbog čega se ljudi toliko prepucavaju oko "dobre" i "loše" muzike, može da ti se ne svidja izvodjač ili reči pesme, sama muzika itd... ali svakom svoje, ne mogu ja sad da kažem italijanu da je burek lepši od pizze (mada bi se ovde mnogi složili sa mnom :D )

pošto sam već ovde zatražio bih i malu pomoć od nekog iskusnog gitariste koji svira kako domaću tako i stranu muziku pošto nameravam da nabavim gitaru i da se pridružim nekim ortacima ovde koji imaju svoj bend i sviraju sve i svašta (ali nemaju gitaristu), neki saveti ili tako nešto bi mi sad u ovoj početnoj fazi dobro došli

hteo bih da počnem sa sviranjem gitare pa je po meni idealna kombinacija izmedju rok i domaće muzike

a na ovu temu sam naišao zbog naslova (ni pomišljao nisam da kad otvorim temu neidjem na prepucavanja izmedju rokkera i folkera)
voleo bih da se malo više napiše o gitaristima i sviranju gitare uz narodnu muziku umesto ovih prepucavanja "vi ste ovakvi, vi ste onakvi", meni su svi sa muzičkim instrumentom isti (naravno neko svira bolje neko lošije ali to nije bitno - bitno je da se ima nešto zajedničko), ja mislim da je to svrha ovog foruma i iz tog razloga sam se učlanio

Bolence

Post by Bolence » 17 Jun 2008, 23:29

Sviđa mi se razmišljanje Ivincija o narodnoj muzici i muzici uopšte. Znate kada je reč o našoj folk muzici ili turbo folku primetio sam da tu najviše ima upravo rokera. Onih koji su svirali rok, pa sa njim nisu baš najbolje prošli, a onda počeli praviti turbofolk muziku, ili bolje rečeno papazjaniju ni rok ni folk pa smo dobili to što imamo. Nažalost to je u ovoj državi i tolerisano, u državi gde 60% ljudi ima osmogodišnje obrazovanje, a pola od toga i nepotpunih 4 razreda. Ako na takvu obrazovanost ponudite upakovan ovakav turbofolk jasno je šta se dobija. Ovo što imamo danas. To pokazuje da oni, rokeri, nikada nisu bili poznavaoci narodne muzike. Neko je na ovom forumu spomenuo jednog gitaristu koji je pratio Cecu, a potom kako svira džez, rok. Pa u tome je stvar. Čovek je naučio pravilno da svira gitaru i za njega je svaka muzika poznata i u svakoj muzici se snalazi. Za mene je muzika najsavršeniji oblik demokratije. Svako uzima ono što njemu lično najviše odgovara. Tako da je o ukusima neprijatno, pa čak i nekulturno raspravljati.
Pozdrav.

goodlikesweeper

Post by goodlikesweeper » 18 Jun 2008, 00:00

Bolence wrote:Za mene je muzika najsavršeniji oblik demokratije. Svako uzima ono što njemu lično najviše odgovara. Tako da je o ukusima neprijatno, pa čak i nekulturno raspravljati.
Pozdrav.
Bravo za ovo...svaka cast... :bow:

vasko

Post by vasko » 18 Jun 2008, 12:08

goodlikesweeper wrote:
Bolence wrote:Za mene je muzika najsavršeniji oblik demokratije. Svako uzima ono što njemu lično najviše odgovara. Tako da je o ukusima neprijatno, pa čak i nekulturno raspravljati.
Pozdrav.
Bravo za ovo...svaka cast... :bow:

fuck demokracy

demokracija ne funkcionise,to su izmislili braca rvati i braca siptari,to je sad nobles,ko kvazi-japi histerija

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 18 Jun 2008, 12:25

vasko wrote: demokracija ne funkcionise,to su izmislili .....
sa prvim delom se delimicno slazem, sa drugim... demokratiju su izmisleli stari grci... pa cak ima elemenata demokratije i u starijim narodima, grci su je uoblicili... no ova tema pocinje da ide u smeru u kome ne treba...

Upozoravam da je ovo MUZICKI a ne politicki forum. tacka! :!:

Zlo

Post by Zlo » 18 Jun 2008, 14:17

Bolence wrote:Znate kada je reč o našoj folk muzici ili turbo folku primetio sam da tu najviše ima upravo rokera. Onih koji su svirali rok, pa sa njim nisu baš najbolje prošli, a onda počeli praviti turbofolk muziku, ili bolje rečeno papazjaniju ni rok ni folk pa smo dobili to što imamo
Necu se sloziti sa tobom pa makar me razapeli.
Nisu to rokeri.To su propalice ..........Roker je Randja,roker je Anton,roker je Nikola Vranjkovic,roker je Dzindzer................

Vec sam pomenuo Vlatka i RMT .Ti ljudi su na vrlo dobar nacin obradili narodne teme.

Poslusaj Hazari .

Nemoj da brkas idiote koji pored dobrih rock gitarista nisu mogli da isplivaju pa su svoje mesto nasli u tubo-folk vodama i ljude koji sviraju ono sto vole i to dobro rade .
Ti ljudi ni kao muzicari ni kao ljudi nisu mogli da budu rokeri.Rock je ideologija.Rock je bunt.Pozeri i pizde zeljne lake zarade su otisli u narodnjake.

Mada se u izvesnom smislu tvoje i moje misljenje slazu.Samo zameni "najvise ima upravo rokera" u "najvise ima ljudi koji su pokusali da budu rokeri"
I ne bih rekao da je turbo folk "papazjanija ni rock ni folk".To je bilo Bjelo Dugme.Al rasprava o tome je neka nova tema.

To pokazuje da oni, rokeri, nikada nisu bili poznavaoci narodne muzike.
Ne vidim smisao iskazanog u ovoj recenici.Kako kad bi rekao "Miroslav Ilic nikad nije bio poznavalac black metal muzike".
Veca tuga je sto ima mnogo "narodnjackih" gitarista koj inikad nisu bili poznavaoci narodne muzike.

Toliko :D

Bolence

Post by Bolence » 23 Jun 2008, 19:08

Muzika je odraz ličnosti. Ljudi vole recimo iransku muziku i to ovde u Srbiji.I to Srbi. Začudio sam se. A onda zašto da ne. Muzika je ličnost i zato je ona ono najbolje, najlepše, u tom smislu mislim da je ideal demokratije. Nema nikakve veze sa antičkom Grčkom ili politikom. Kada bi politika uvažvala to što uvažava muzika kako bi bio ovaj svet lep.

Zlo

Post by Zlo » 23 Jun 2008, 19:36

Bez zelje da ulazim u raspravu-ipak je ovo tema o gitaristima u narodnoj muzici.
Ako je iranska ok.Ali nemojte da joj lepite etiketu -narodna.Mozda i jeste narodna ali ne nasa narodna.Pa i vi koji se bavite narodnom muzikom i volite je se sigurno najezite kad cujete "novokomponovane hitove'' tj. prepevane jugo-istocnjacke pesme.

Iz postovanja prema clanovima ovog foruma ja zaista vise necu ni jedan post na ovu temu.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 23 Jun 2008, 20:47

prvo ljudi koji sviraju turbo dizel folk su turbo folkeri... a ne rokeri... rokeri sviraju rok... to da se konta... a pre svega treba da se razjasni da TURBO FOLK nije srpska pa ni jednog drugog naroda, narodna muzika!!! a vlatko i tocak su svirali narodnu muziku, sto je i normalno jer sviraju ono sto poznaju... prvo ono sto prvo cuju a to je upravo muzika iz njihovih krajeva , a kasnije se njihov repertoar razvija u drugom smeru(ili u istom zavisi od njih)... i to kazem opet netreba mesati sa cecom ili miroslavom ilicem...

P.S. Zlo imas moj support... ziveo!

Bolence

Post by Bolence » 23 Jun 2008, 21:06

Uvažavam mišljenje svakog posetioca kada je reč o gitaristima u narodnoj muzici. Znate mislim da je dat i loš naslov: "Gitaristi u narodnoj muzici". Onaj ko dobro poznaje gitaru za njega nema nepoznanica. Od klasike, džeza, roka pa do muzike naroda sveta. Recimo kubansku muziku danas svi vole, sviraju i igraju po ritmovima pasodobla. A ona je ipak samo narodna muzika. Pa bluz, muzika američkih crnaca, kojima je bilo zabranjeno međusobno da komuiciraju rečima, a oni to radili kroz pesmu. A džez!? Opet crnačka muka, od koje su se belci užasavali. A rok!? Bluz i džez koji se igra. Belci uvideli da mogu dobro zaroditi pa tu muziku doveli na nivo svetske muzike. I neka su. Vlatko i Točak su na svoj način rokerski, unisano, obradili našu narodnu muziku. I to je dobro. Ali ima još načina da se na gitari svira muzika Balkana. Recimo najprostije kroz 7/8, "Niška banja" u E duru kroz akorde u temu u kojem se inače ta melodija igra. Muzika je jedno veliko prostranstvo kao kosmos. I svako ima pravo na svoju muziku i svoje mišljenje.

petrucci
MF veteran

Post by petrucci » 23 Jun 2008, 22:57

Secate se one reklame za pricaonicu "Ma narodnjaci su zakon"! Uvek sam vise voleo onog celavog :) Kad spusti onog :D cupavog dzankija
Rokeri, narodnjaci, sve je to isto!

Bolence

Post by Bolence » 25 Jun 2008, 00:11

Oprostite na grešci oko "Niške banje". Ritam je 9/8 sa naglašenom trojkom na 7,8,9.

petrucci
MF veteran

Post by petrucci » 25 Jun 2008, 00:17

Bolence wrote:Oprostite na grešci oko "Niške banje". Ritam je 9/8 sa naglašenom trojkom na 7,8,9.
Super stvar, pogotovo za sviranje, meni je Zona Zamfirova vrh. 9/8 isto! Nema, jug je zakon, probaj da improvizujes u 9/8 ili 11/8(Kalajdzisko), mozak da slomis :)

Post Reply