Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrumenata

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Wizzard

Re: Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrume

Post by Wizzard » 30 Dec 2013, 14:50

Hvala puno. Sad ću baš da ih isproveravam. :ziveli:

Wizzard

Post by Wizzard » 30 Dec 2013, 15:51

Ne znam dal ste imali priliku da čujete za ove gitare. Ako niste obavezno pogledajte.
Vrhunske instrumente prave.
http://cs316321.userapi.com/v316321093/ ... _bHv1U.jpg
http://cs323923.userapi.com/v323923066/ ... lJIv28.jpg
http://lepsky.ru/galleries/108/1365429786_2413.jpg
http://lepsky.ru/galleries/80/1343042671_9929.jpg

Oficijalni sajte im je http://lepsky.ru/en/home
Mislim da su i u ovom segmentu počeli da staju na muku Amerima xD

Mitar

Post by Mitar » 30 Dec 2013, 17:13

Trooper wrote:Mirko Tasic sa kanarevog, Goran iz zemuna, Majtimika ovde sa foruma, Oboss (isto sa foruma, imas njihove teme u ovom podforumu), Sanjika sa Banovog (njega retko preporucuju jer je jezivo spor), Zan (Jean&Jean), Duki (Ali on valjda radi samo telce koliko sam ja razumeo)... Ima dosta dobrih majstora jos, izvinjavam se ako sam nekog propustio
Evo ja da dodam: Nenad Tasic iz Panceva (Tasman na forumu) Gitare i pojacala mu se zovu Tasman, tako da potrazi i to, ima ponesto na forumu.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 30 Dec 2013, 17:22

Dada, Tasmana sam skroz zaboravio, ima dole medju temama review njegovog Lespola koji je pravio za Doktora

klasicar

Post by klasicar » 23 Jan 2014, 20:31

Ne znam da li je vec pominjano u ovoj temi, ali da li znate nekog majstora ko bi mogao da mi pogleda i podesi (ne bih voleo da kazem "popravi" jer je gitara potpuno nova) Walden klasicnu ozvucenu. Problem je sa pragovima, jer oktava na dvanaestom pragu i nije bas savrsena, pa imam prilicno problema sa stimovanjem, a takodje i kad nastimujem nekako, civije ne drze zice, pa ako jace sviram ili cak uradim bending odose nekad cak i za pola stepena nize, najvise treca. Inace, gitara ima onu kao sipku koja je u vratu, pa moze kljucem da se okrene sraf iznutra i tako podesi vrat.
Hvala unapred na pomoci!

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 Jan 2014, 22:37

Ако ниси мењао жице од кад си купио гитару - то би могло да помогне. Жице које су јако дуго на гитари, чак и када не делују да су од свирања много потрошене умеју да имају проблем с тонирањем. Ако то не помогне... Хм, мислим да немаш баш много маневарског простора. Подешавање шипке ти не решава ту ситуацију. Класична, као и све друге акустичне гитаре, имају једно седло које је заједничко за све жице, и није удешено лако може да се помера, а не 6 засебних седала, за сваку жицу по једно, као на електричној гитари. Проблем тонирања се решава корекцијом позиције седла, и стварно не знам како то можеш да изведеш на класичној гитари. У начелу такве ствари провераваш када купујеш гитару, и строго избегаваш гитаре које се чудно понашају кад је тонирање у питању.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 23 Jan 2014, 22:52

Moze da se sredi intonacija sigurno. Naravno, ne ako je u startu s'ebana pozicija kobilice za cm ali tesko da bi napravili toliku gresku, cak i kinezi. :)
Mozda bi i samo podesavanje sipke resilo intonaciju.

Rastimavanje je vec drugi problem. Podmazes eventualno cesalj ali ako se rastimava koliko kazes, najverovatnije su problem djubre civije.

Svakako sto kaze Kristijan, prvo treba zameniti zice.

klasicar

Post by klasicar » 25 Jan 2014, 06:25

Hvala vam mnogo! Vrlo je moguce da problem rastimavanja nastaje zbog zica, jer sam zaboravio da kazem, a moguce da je to bitno, sve zice imaju jako malo namotaja na civijama, bukvalno samo po dva namotaja. To ume da bude nezgodno za one najlonske, kao sto je treca, jer su glatke i klize i zato se mozda i rastimuju. Na kojoj god gitari da sam svirao, zice su imale pune namotaje, pa i nije bilo nikad problema sa rastimavanjem, osim kad su nove. Definitivno cu promeniti zice i namotavati ih od pocetka. A za toniranje cu videti da mozda odnesem nekom majstoru, ne bih sam da eksperimentisem sa tom sipkom i srafom.
Jos jednom, hvala na savetima!

nebeskacarica

Post by nebeskacarica » 01 Jul 2014, 21:47

Treba mi preporuka za servisera akustičnih gitara u Novom Sadu, ne mora biti najskuplji ali bi bilo dobro da je najbolji :) Želio bih odnijeti na konsultaciju i stručno mišljenje.
Elem, izgleda da počinje da mi se čuje brujanje negdje u tijelu gitare (u predjelu bridža, rekao bih) nakon malo naglašenijeg okidanja žice, a to je najizraženije kod najdeblje E. Prvo sam mislio da se tripujem, ali sad sam poprilično siguran. Na snimku, kad se ubode gitara u USB karticu nisam uhvatio to brujanje. Gitara je Sigma 000mc-1ste, pazim je maksimalno, nije padala, nema šanse da sam mogao nečim prouzrokovati ovo... Pada mi na pamet da nije i do toplijeg vremena tj. povećanja temperature, da se nije nešto odljepilo unutra malo?

P.S. - Ovako nešto slično mi se već jednom ranije desilo na klasičnoj gitari i uzrok je bio napukla poprečna letvica, što je riješeno ljepljenjem.

parker

Post by parker » 01 Jul 2014, 21:55

verovatno se vrat malo na vrucini zategao i sad zica negde ''buzz-uje'',
odnosno bliza je zica ili nekoliko njih vratu i kada okines ona kaci prag usled vibracije.
mislim da ti majstor to moze srediti na licu mesta, da malo otpusti vrat ako je samo to

nebeskacarica

Post by nebeskacarica » 01 Jul 2014, 21:58

parker wrote:verovatno se vrat malo na vrucini zategao i sad zica negde ''buzz-uje'',
odnosno bliza je zica ili nekoliko njih vratu i kada okines ona kaci prag usled vibracije.
mislim da ti majstor to moze srediti na licu mesta, da malo otpusti vrat ako je samo to
Uh, eto sreće da je to, ali poznat mi je dobro taj zvuk fret buzz-a i ovo će biti da je nešto drugo, dakle, nije 100% zujanje na vratu već pravo brujanje i to negdje baš kod kobilice.

majtimika

Post by majtimika » 02 Jul 2014, 10:03

verovatno je odlepljeno nesto ili napuklo na forumu cesto bude jurisin majstor a akusticne gitare kao i fric jurisin je iz beceja a fric iz panceva pa kontaktiraj nekog od njih u novom sadu ne znam nikoga

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 02 Jul 2014, 17:01

klasicar wrote:Vrlo je moguce da problem rastimavanja nastaje zbog zica, jer sam zaboravio da kazem, a moguce da je to bitno, sve zice imaju jako malo namotaja na civijama, bukvalno samo po dva namotaja. To ume da bude nezgodno za one najlonske, kao sto je treca, jer su glatke i klize i zato se mozda i rastimuju.
Najlon žice ne moraju da se namotavaju mnogo, ali moraju da se ''zaključaju'' na čiviji. Ako su stavljene onako kao što se stavljaju metalne žice, normalno je da će da popuštaju.

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 02 Jul 2014, 17:05

nebeskacarica wrote:izgleda da počinje da mi se čuje brujanje negdje u tijelu gitare (u predjelu bridža, rekao bih) nakon malo naglašenijeg okidanja žice, a to je najizraženije kod najdeblje E. Prvo sam mislio da se tripujem, ali sad sam poprilično siguran. Na snimku, kad se ubode gitara u USB karticu nisam uhvatio to brujanje.
Po svim simptomima, u pitanju je odlepljena jedna ili više letvica od bracinga (to su one letvice koje su zalepljene sa unutrašnje strane na gornju ploču gitare).

bancika

Post by bancika » 02 Jul 2014, 17:58

mozes da isprobas to i sam. Skini par zica, dovoljno da mozes da gurnes ruku unutra, a ostavi bar jednu zicu koju mozes da okidas. Onda lagano pritisni svaku od letvica tako da ne moze da vibrira i okini zicu. Ako zveckanje prestane - ta letvica je odlepljena

Post Reply