Gitarski klo(v)novi

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

umart

Re: Gitarski klo(v)novi

Post by umart » 12 Apr 2011, 01:25

jedino bih te ispravio da ne bude zabune da u ovom slucaju na slikama NISU originali (bar ono sto sam ja gledao (esp-ovi i gibsoni)).kao sto je neko rekao vec,sem da po slikama ne moze da se prognozira ruzicasta buducnost,dok se neko ne okurazi i uzme ne mozemo narocito zakljucivati.ja takodje podrzavam ideju da se skupimo svi,ulozimo po 5 e,uzmemo,odradimo redaljku i na kraju,ako bude onako kako vecina prognozira da ce kvalitet iste biti,zrtvujemo je bogovima rock 'n' roll-a hendriks stajlom.

Milanares

Post by Milanares » 12 Apr 2011, 18:52

a ne! Pete Townshend style!!! :mrgreen:

pisac

Post by pisac » 24 Dec 2013, 21:21

Samo napred,ko ne prodje lose,taj nece znati ni sta je dobro.Svakako da nijedan monopol nije dobar po korisnike i potrosace,ali ni anarhija koja je sad prisutna na trzistu gitara-i mnogo cega drugog-nije normalna klima za kupovinu bez bojazni.Ako smo se vec slozili da je glavni i jedini motivacioni razlog poslovanja Fendera i Gibsona profit,i dalja ekspanzija,sta onda ocekivati od anonimnih proizvodjaca gitara koji svoje proizvode plasiraju na trziste bez distributivne mreze,prijavljene firme,biografije i istoriografije,bez inovacija i patenata-znaci,samo kopije vec postojecih popularnih brendova?Plagijat.Bez ikakve kontrole,bez odgovornosti prema potrosacuUloziti sto manje a zaraditi sto vise.Ako je rizik kupiti Fendera naslepo,kakav je onda rizik kupovati bezimenu kopiju tog Fendera-prizvod nepozatog prozvodjaca kupiti od nepozatog prodavca?Samo zato sto lici na gitaru,lepa boja,6 zica,isti izgled...Kod nekih radionica-tesko je to nazvati fabrikom u pravom smislu reci-moguce je naruciti odredjenu kolicinu gitara,i oni to odrade po datim specifikacijama...takvi magneti,takve boje.takvi modeli gitara,takvi i takvi natpisi,serijski brojevi,i-kraj.Nije toliko strasno sto ce se neko prevariti pa kupiti takvu gitaru,strasnije je sto ce je posle prodati nekom drugom,pa ce jos neko kupiti naruciti gitaru,pa ce je prodavati...Iskreno,koliki je procenat gitarista koji znaju da razlikuju dobar falsifikat od originala?Umete li da prepoznate falsifikovanu novcanicu od 100 evra?Uostalom,da su te gitare kvalitetne makar kao osrednji EPIPHONE,ili Hamer,ili Jackson,onda bi te firme ozvanicile svoje postojanje,i pravile svoj brend,svoje gitare,a ne kopije Fendera I Gibsona,i prodavale ispod zita,ilegalnim kanalima.Handmade gitare-da,kopije bezimenih firmi-ne.Mislim da je to prevara a la Dafiment Bank i Jugoskandik.I da-pitanje je kolikog veka ce biti ta gitara?I kome reklamirati ako ne valja sad,ili za 3 meseca,ili za godinu dana?

Superhik

Post by Superhik » 02 Jan 2014, 23:04

Kao prvo, kineski klonovi poznati gitara nisu ni za potpalu. Šugavo drvo, najjeftinija moguća elektronika, magneti koji koštaju cca 2 dolara...

Zašto ovo znam. Jer smo se dvojica drugara i ja dogovorili i zajednički naručili ( preko Austrije) kineskog "đibsona"

Kao čovjek koji je imao priliku da svira čajna gibsona i uporedi ga sa "ril mekkoj" mogu reći da je svaka marka data za to "vogno" bačena.
Čajniz gitara se u nekom normalnom svijetu ne bi mogla ni nazvati gitarom. Kao prvo nemoguće je podesiti nek relif (šaraf jednostavno ne radi), elektroniku je lemila Mica iz srednje škole, ako se malo zahebala, a nije od brzine viđela. Dovesti gitaru u stanje za svirku mi nismo uspjeli (a iza nas su decenije setapovanja i svirke). Drvo ko parket, milion komada, odozgo nalijepili milimetar debeo ukras. Štimeri se čak ni ne okreću, nego preskaču svaki drugi krug. Magneti namotani ko ni sebi ni svome. Svaki dodir pikap selektora izaziva streahovite zajebancije... Ma nema ništa da fercera kako bi trebalo.

Da se razumijemo, ovo nisu gitare:-)

Ali, ako hoćete lijep ukras na zidu, i cijenite da vrijedi koliko i jedan dobar i solidan skvajer, ili još bolja yamaha, to je to :-)

bg011

Post by bg011 » 11 Jan 2014, 00:31

Cisto da se nadovezem na pitanje razlikovanja takvih instrumenata i originala. Gledao sam u skorije vreme po YT razne recenzije i misljenja ljudi, na osnovu onoga sto sam video moze da se zakljuci da u sustini nema sanse da neko iole iskusniji moze biti prevaren sa takvim kopijama, koje su skoro nesvirljive kad izadju iz kutije.
U principu, MOGUCE JE dovesti ih u pristojno stanje, ali samo zamenom skoro celog hardvera, dakle most, civije, kobilica, elektronika, sve to mora da leti, o magnetima da i ne govorim. Uzgred, jedna od efikasnih fora za momentalno raspoznavanje fejkova je upravo ta - ako ima mikrofonije, jer kinezi jako retko voskiraju magnete, dodatan trosak... cak ni voskirane verzije nisu nista u poredjenju sa pravom stvari u kvalitetu. Naravno, suvisno je govoriti koliko je to neisplativo raditi... no ipak, ima i ljudi kojima je ipak bitnije sta pise na glavi gitare, sta da se radi, to each their own....
Uzgred, ne mogu da ne primetim cinjenicu da jedina osoba koja je branila nekim suludim tvrdnjama i, kahm, ,,motivisala" kupovinu ovakvih izgovora za gitaru, maltene nema vise postova na ovom forumu od tad. Samo primecujem. :kokice:

Post Reply