White Noise

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

bancika

Re: White Noise

Post by bancika » 04 Jan 2014, 20:39

Overdrive wrote:Ono što mene interesuje je, da li od pojačala, bez obzira da li je 1, 5 ili 22 ili 40w - treba očekivati neki šum kada se samo uključi?
prednost pojacala manje snage je sto ima nizi nivo suma. Ako uzmes pojacala slicne topologije* od 100w i pojacalo od 1w i namestis ih da budu iste glasnoce, ono od 100w ce imati vise suma. Zato je bolje da uzmes pojacalo minimalne snage koje ce da ti zavrsi posao. Ja se isto grozim suma...i noise gate pedala i svime sto je deo te price :)

* U tvom primeru, pojacalo od 22W moze biti da ima jednako ili cak manje suma od onog od 5W, ali iz drugog razloga. Pojacala od 5W su uglavnom single ended (jedna lampa) a od 22W je push pull (dve lampe koje pojacavaju signal koji je iscepan na dva dela suprotnih faza). U push-pull konfiguraciji se deo suma koji nastaje u izlaznom stepenu ponistava u izlaznom trafou. Rezultat je malo tise pojacalo. Steta sto nema vise komercijalnih malih push-pull pojacala. Nisu ekonomicna za napraviti i traze vise lampi za odrzavanje, ali osim sto (za ono sto ja volim) bolje zvuce, i manje suma imaju. Zavisice sum i jos od mnogo faktora - izbor komponenti, layout, sama izrada.

Overdrive

Post by Overdrive » 04 Jan 2014, 21:51

Mene je u celoj priči bunila činjenica da sam već imao pojačalo od 22w koje je tiho (šum je postojeći, ali taman koliko treba)

a i glasnost nije bila neka prevelika

I vodio sam se tom "vatažom", pa opet izabrah 22, samo ovaj put Fendera, ali ispade da se već na 2 volume dere kao kod prethodnog volume na 10 a master na 6, a šušti već od nule

bancika

Post by bancika » 04 Jan 2014, 22:00

Skroz je objasnjivo i to :) Vec sam rekao
Zavisice sum i jos od mnogo faktora - izbor komponenti, layout, sama izrada.
posto mrzim sum, izucavao sam puno tematiku i svaki pod kad pravim nesto trudim se da ispostujem sve sto je u mojoj moci da za sta znam da ce sniziti nivo suma. E sad, sve to povecava vreme za izradu i cenu, pa je razumljivo sto na mass-proizvedenim pojacalima ne rade skoro nista da bi snizili nivo suma. Urade onoliko koliko je dovoljno da kolo radi kako-tako, ali slabo idu dalje od toga. Cesto je to dovoljno da suma bude, ali da je podnosljivo...al nekad eto, kao kod tebe, bude previse.

fattwang

Post by fattwang » 04 Jan 2014, 22:29

Overdrive wrote: ako nekad baš budem i trebao da ponesem pojačalo u neki klub isl..onda ću imati dovoljno snage (za razliku od možda 1w ili 5w)
Pojačalo koje ima sve mogućnosti i u spavaćoj sobi i u nekom klubu je veoma skupo. Jeftinije je imati dva, jedno za kuću a jedno za svirke.
Ako imaš jedno 3000 evra kupi Tone King Metropolitan ;). Snaga je varijabilna, od 0.1W do 40W.

Overdrive

Post by Overdrive » 04 Jan 2014, 23:22

3000 ? ti bi baš da me upropastiš :D

mislim, mogao bih da nategnem toliko, ali da posle i živim u tom pojačalu :D

Mora da bude Fender. Razni neki razlozi, čak nevezani za sviranje i moje preference, da vas ne davim sada.

Fender za bedroom, a da nije Hiss monster.

Princeton 65 reverb BF mi se čini lepo

a opet, nešto mi se ne dopada što je zvučnik 10", možda samo moja neka predrasuda

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 04 Jan 2014, 23:37

A da kupis ti ipak pojacalo od P&K audio? Kakav crni Fender bre. Imas soma ojra rekao si, za te pare mos da biras od tice mleko kod Pece. I jos ti on posle servisira dozivotno a ne kojekakvi papani po tim firmama. :ziveli:

bancika

Post by bancika » 04 Jan 2014, 23:45

E ta ti dobra. Sigurno ce ti napraviti boljeg fendera nego sto mozes da kupis za te pare.

Overdrive

Post by Overdrive » 05 Jan 2014, 00:00

Dersu Uzala wrote:A da kupis ti ipak pojacalo od P&K audio? Kakav crni Fender bre. Imas soma ojra rekao si, za te pare mos da biras od tice mleko kod Pece. I jos ti on posle servisira dozivotno a ne kojekakvi papani po tim firmama. :ziveli:
Peca je divan momak i svakako bih kod njega prvo otišao, ali kao što rekoh, ovaj put (iz nekih krajnje nemuzičkih razloga) mora da bude Fender. Znam da zvuči seljački ali šta da radim

fattwang

Post by fattwang » 05 Jan 2014, 00:04

Ako baš hoćeh Fendera, sa Princeton Reverbom nećeš pogrešiti.
Clean zvuk je fantastičan. Ako želiš drajv na njemu, onda nabavi neku pedalu.
Zvučnik od 10" je dobro dimenzionisan za tu kutiju, neka te to ne brine.

Overdrive

Post by Overdrive » 05 Jan 2014, 00:12

fattwang wrote:Ako baš hoćeh Fendera, sa Princeton Reverbom nećeš pogrešiti.
Clean zvuk je fantastičan. Ako želiš drajv na njemu, onda nabavi neku pedalu.
Zvučnik od 10" je dobro dimenzionisan za tu kutiju, neka te to ne brine.
imam već Bad Monkey i još neke OD pedalice, a ovo što sam počuo od PR mi se baš dopalo, mada youtube uvek uzimam sa dosta rezerve od snimka do snimka

Ima ipak ljudi koji se baš potrude da dočaraju pravu tonsku sliku i tako nekako mi se PR i dopao

Nema effects loop, ali nešto se mislim i koji će mi đavo

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 05 Jan 2014, 00:14

fattwang

Post by fattwang » 05 Jan 2014, 00:26

Primer kako zvučnik utiće na tonsku sliku uz Derek Truck raspoloženje.

Poređenje Princetona i Vibrolux-a. Meni Princeton sa Weber zbučnikom (iz prethodnog klipa) zvuči kao Vibrolux.

Overdrive

Post by Overdrive » 06 Jan 2014, 00:03

e nije vezano za White Noise, ali me čisto zanima da li je neko imao prilike da vidi ovo na pojačalu..

kao neka otpala nalepnica između grila i zvučnika..

Znam da obično to lepe pozadi negde, a ovo čak nije moglo da se izvadi ili iščeprka nekako :)

Image

драган

Post by драган » 20 Jan 2014, 07:46

Najčešće se brum čuje kada izlazne lampe ( el 34, 6l6, el 84 ) nemaju jednako pojačanje iz razloga što je jedna lampa više oslabila u odnosu na drugu. Lek je staviti uparene lampe ili podesiti balans trimerom koji se nalazi unutra na ploči.

Overdrive

Post by Overdrive » 20 Jan 2014, 10:12

ovde nije bio brum već veoma glasno šuštanje (za koje me je prodavac iz novosadskog mitrosa, ljubazno ubeđivao kako to tako treba)

Kasnije sam otišao do jedne prodavnice samo da mi upale par lampaša slične vataže (i sa sličnim lampama) i definitivno se potvrdilo ono što sam i sumnjao

a konkretno ovaj model SS22 je stekao "bad apple" reputaciju na netu, po principu kako ti zapadne i šta izvučeš

" Has anyone noticed a "hiss" that stays at a constant volume no matter what the volumes are set at on this amp?

I tried one in a GC the other day and couldn't get past that constant sound."

ovo je samo jedan komentar od pre nedelju dana.

Post Reply