Kupovina drveta
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Kupovina drveta
Zna li neko gde ima kupiti kvalitetnog : alder-a(jova), ash-a (jasen) i Maple-a (javora)???
Re: Kupovina drveta
Ja mislim da mozes naci javora kod stoalara a za ostale definitivno nema sanse da nadjes kod stolara. (bar kod nas u Bijeljini) Nadam se da sam bar malo bio od pomoci. 

*cough* ja sam nasao javor kod stolara u bijeljini i to komad za citav korpus ....... *cough*
treba se samo malo potruditi .......
sto se tice kupovine , ako ga nadjes kod stolara , sigurno ce ti dati za neku smesnu cenu ako ne i for free .....
mozes da nadjes firme koje proizvode namestaj pa da narucis preko njih al to ce te kostati .....
treba se samo malo potruditi .......
sto se tice kupovine , ako ga nadjes kod stolara , sigurno ce ti dati za neku smesnu cenu ako ne i for free .....
mozes da nadjes firme koje proizvode namestaj pa da narucis preko njih al to ce te kostati .....
Zavisi koliko ti treba suvo drvo,a treba puno.Cesce nadjes sa 30%- 40% vlage, a valjalo bi bar 10-12%.Kasnije ti se deformise,pa se vide spojevi.A sta pravite ako bih smeo pitati? 

Elektricnu gitaru.Znas gde ima kupiti?
Moj savet: obiđite "pasivne" krajeve.
Po tavanima i šupama krije se pravo blago za sve one koji bi da se upuste u gradnju instrumenta.
Jeste da se treba dosta angažovati, pešačiti, neprestano tražiti, ali se trud često itekako isplati.
Što je najvažnije, savršeni (u svakom pogledu) komadi drva mogu se dobiti za smešne pare (ponekad i potpuno besplatno).
Po tavanima i šupama krije se pravo blago za sve one koji bi da se upuste u gradnju instrumenta.
Jeste da se treba dosta angažovati, pešačiti, neprestano tražiti, ali se trud često itekako isplati.
Što je najvažnije, savršeni (u svakom pogledu) komadi drva mogu se dobiti za smešne pare (ponekad i potpuno besplatno).
Ja bi seslozio sa Viden-om,ako trazis jasen ili jovu,jar ga teze ima po stovaristima.Ali ako hoces neki bolji javor ili mahagoni,ili pak neko egzoticno,ima ga po Beogradu na nekim mestima/Neznamjesi u blizini Bg-a?
Nije mi problem da odem do BGa,samo mi trebaju tacne informacije.
Pa ovako...imas par stovarista ispod Pancevackog mosta...pitaj kad budes tamo,ili ces i sam videti gomile drveta.Ima raznog drveta,zavisi kako kada.Nailazio sam na mahagoni na Dunav stanici,to je u nastavku pancevackog,pa potrazi.A postoji stovariste egzoticnih vrsta u Slancima,mesto iza Visnjicke banje.Ide bus 35 do tamo,a cekas ga na trgu republike.Eto to je bar lako.Moraces jedino da teglis daske 

Nešto bih zamolio sve zainteresovane, i sve "simpatizere" ručnog rada.
Nemojte da vam bude teško da kad god prođete negde gde vidite nešto zanimljivo od građe da zapišete ime firme i telefon. Od malih nogu sam sa ocem obijao noge po raznim stovarištima, i znam ogroman broj lokacija gde je nekad bilo raznog drveta, ali najveći broj tih lokacija više nije aktuelan, odnosno ako se i dalje bave srodnim poslom, srećni ste ako nađete i panel pored iverice, a od punog drveta nema ništa, možda samo čamove daske od kojih je sklepana kućica za šarova koji čuva stovarište.
To "negde ispod Pančevačkog mosta" je vrlo neprecizna informacija, i znam iz iskustva da to može da nekome potroši ceo bogovetni dan, a da se ništa ne uradi. Osim toga, po onome što sam čuo od prijatelja koji ima stolarsku radionicu, u ovom trenutku ne postoji ni jedna firma tu u okolini Pančevačkog u kojoj može da se nađe išta vredno para za izradu gitare.
Oćoravio sam pretražujući forume kod nas, i sve su neke mutne informacije tipa "pre Borča grede, negde oko km posle Metroa, mada nisam siguran, jer nisam tamo bio od kad je izgrađen Metro..."
Pošto takve informacije imaju malu, ili nikakvu vrednost, molim sve koji žele da daju informaciju, da budu precizniji i opširniji. Unapred se zahvaljujem!
Nemojte da vam bude teško da kad god prođete negde gde vidite nešto zanimljivo od građe da zapišete ime firme i telefon. Od malih nogu sam sa ocem obijao noge po raznim stovarištima, i znam ogroman broj lokacija gde je nekad bilo raznog drveta, ali najveći broj tih lokacija više nije aktuelan, odnosno ako se i dalje bave srodnim poslom, srećni ste ako nađete i panel pored iverice, a od punog drveta nema ništa, možda samo čamove daske od kojih je sklepana kućica za šarova koji čuva stovarište.
To "negde ispod Pančevačkog mosta" je vrlo neprecizna informacija, i znam iz iskustva da to može da nekome potroši ceo bogovetni dan, a da se ništa ne uradi. Osim toga, po onome što sam čuo od prijatelja koji ima stolarsku radionicu, u ovom trenutku ne postoji ni jedna firma tu u okolini Pančevačkog u kojoj može da se nađe išta vredno para za izradu gitare.
Oćoravio sam pretražujući forume kod nas, i sve su neke mutne informacije tipa "pre Borča grede, negde oko km posle Metroa, mada nisam siguran, jer nisam tamo bio od kad je izgrađen Metro..."
Pošto takve informacije imaju malu, ili nikakvu vrednost, molim sve koji žele da daju informaciju, da budu precizniji i opširniji. Unapred se zahvaljujem!
- Stevan NImcevic
Braco sapatnici, muka je to teshka, ta kupovina drveta u nashoj nam miloj i dragoj majci Srbiji, vidim da se mucite ko i ja onomad pa ajde da vam prenesem moje impresije sto se tice potrage za gore navedenim.
Sto se tice panchevackog mosta, postoji stovariste sa drvetom, jeste ima da se kupi suvo drvo, uglavnom mahagoni i otrah pa cak moze da se nadje i poneka poslastica za likove koji vole malo da eksperimentisu sa rebrastim ili pticijim javorom, stovariste se zove "Paning" i glavni majstor za temu drvo za instrumente je lik po imenu Srki, stariji covek sede kose
, nedajte se braco, zna Srki malo i da serucka na temu sta valja, a sta ne valja, stoga savetujem da se dobro potkujete znanjem ili povedite nekog ko je u tome malo vishe od vas. Stovarishte se nalazi vazdushnom linijom oko 200 metara od Pancevackog mosta, veoma je blizu, u pravcu Tempo supermarketa ili prema centru grada, telefon ne znam jer nisam dugo ishao tamo.
Drugo stovariste na kojem mozete naci malo vise vrsta ( javor, orah, mahagoni, jova, jasen, tresnja, topola, lipa) je firma 'Drvo trade' na potezu prema surcinu, Vojvodjanska ulica tel: 319 16 27, topla preporuka, zaduzeni majstor covek imenom Milojko tel: 064/1711-603, drveta na tone tj. stotine kubika, ludilo, ko voli drvo prava uzivancija
Slanci, firma "Strajko" vrh sveta za mene, sto se tice egzota pravi raj, (wenge, purple heart, bubinga, padouk, zebrawood, teak) zlo totalno
:):)cene normalno isto tako vrh od 2000 eur - dokle ocesh
topla preporuka, drvo prve klase.Kontakt osoba Lilja, tel:064/422-3132
Trece stovarishte, firma "Betula Alba", to je verovatno gore pomenuto posle Krnjache, zrenjaninski put pa se negde pre Borche skrene desno, od drveta ima javor, jasen, orah, mora malo da se trazi poshto su za odabir drveta zaduzena dva matorca koji su toliko smoreni da im ne pada na pamet da premecu gomilu zbog jedne daske za nekog tamo "tupadziju" koji bi da pravi gitaru
:):), nedajte se, samo napred
kontakt telefon je 063/358-913
Narucivanje preko neta je super, samo sto postoji zez u obliku carina, spediter, troskovi koji kad se dodaju na cenu daske onda dzaba cimanje, mogo skup sport, tripujem se vec duze vreme da narucim neshto shto ovde nema sanse da se nadje, al' jos nisam
Eto toliko za sada pa srecno
Sto se tice panchevackog mosta, postoji stovariste sa drvetom, jeste ima da se kupi suvo drvo, uglavnom mahagoni i otrah pa cak moze da se nadje i poneka poslastica za likove koji vole malo da eksperimentisu sa rebrastim ili pticijim javorom, stovariste se zove "Paning" i glavni majstor za temu drvo za instrumente je lik po imenu Srki, stariji covek sede kose

Drugo stovariste na kojem mozete naci malo vise vrsta ( javor, orah, mahagoni, jova, jasen, tresnja, topola, lipa) je firma 'Drvo trade' na potezu prema surcinu, Vojvodjanska ulica tel: 319 16 27, topla preporuka, zaduzeni majstor covek imenom Milojko tel: 064/1711-603, drveta na tone tj. stotine kubika, ludilo, ko voli drvo prava uzivancija

Slanci, firma "Strajko" vrh sveta za mene, sto se tice egzota pravi raj, (wenge, purple heart, bubinga, padouk, zebrawood, teak) zlo totalno

Trece stovarishte, firma "Betula Alba", to je verovatno gore pomenuto posle Krnjache, zrenjaninski put pa se negde pre Borche skrene desno, od drveta ima javor, jasen, orah, mora malo da se trazi poshto su za odabir drveta zaduzena dva matorca koji su toliko smoreni da im ne pada na pamet da premecu gomilu zbog jedne daske za nekog tamo "tupadziju" koji bi da pravi gitaru

Narucivanje preko neta je super, samo sto postoji zez u obliku carina, spediter, troskovi koji kad se dodaju na cenu daske onda dzaba cimanje, mogo skup sport, tripujem se vec duze vreme da narucim neshto shto ovde nema sanse da se nadje, al' jos nisam

Eto toliko za sada pa srecno

- Rocket Roll
Sjaaaajan post! Mnogomnogomnogo hvala!

Stevane, hvala mnogo. Jos bi bilo vrlo lepo da ovde prikazes nesto od onoga sto radis, ima ovde ljudi koje bi to vrlo zanimalo.
Drugari, zamoilo bih za pomoc. Ja sam potpuni duduk za ove stvari, a zeleo bih bratu za 18ti rodjendan da poklonim gitaru koju bi izradio neki od nasih majstora. Sad, nakon razgovora sa nekolicinom njih (onih najboljih naravno), predocili su mi da bi me manje kostalo ako bi im odneo materijal, nego ako bi drvo kupovao od njih (kod nekih cak ne postoji ta opcija, nego se podrazumeva da moras da doneses drvo). Zeleo bih gitaru LP oblika, sa vratom od 22 ili 24 praga, drvo po mogucstvu mahagonija. Koliko parce (ili kako se to vec strucno zove) drveta treba da trazim kod ovih likova sto ih je Stevan naveo, koja svojstva treba to drvo da ima, i koliko para je neophodno izdvojiti za tu namenu? Hvala unapred!
Sve to je najbolje pitati majstora koji će raditi gitaru.Historik wrote:Drugari, zamoilo bih za pomoc. Ja sam potpuni duduk za ove stvari, a zeleo bih bratu za 18ti rodjendan da poklonim gitaru koju bi izradio neki od nasih majstora. Sad, nakon razgovora sa nekolicinom njih (onih najboljih naravno), predocili su mi da bi me manje kostalo ako bi im odneo materijal, nego ako bi drvo kupovao od njih (kod nekih cak ne postoji ta opcija, nego se podrazumeva da moras da doneses drvo). Zeleo bih gitaru LP oblika, sa vratom od 22 ili 24 praga, drvo po mogucstvu mahagonija. Koliko parce (ili kako se to vec strucno zove) drveta treba da trazim kod ovih likova sto ih je Stevan naveo, koja svojstva treba to drvo da ima, i koliko para je neophodno izdvojiti za tu namenu? Hvala unapred!
Što se tiče "svojstava" koje drvo treba da ima, tu treba obratiti pažnju na nekoliko stvari:
- da je dovoljno suvo (to ćeš teško moći da ustanoviš bez odgovarajućeg instrumenta pa ćeš, verovatno, morati da veruješ na reč prodavcu). Obično su na stovarištima drva sa 12 % vlage što je za instrument (po meni) mnogo. 5-6% bilo bi idealno ali to je malo teže naći.
- da bude zdravo (bez čvorova, rupica od insekata...)
- godovi bi trebalo da budu što pravilniji (paralelniji). To je naročito važno za komad od koga će se raditi vrat. Tu je potreban takav komad na kome se godovi uzdužni tj. prate dužinu vrata (nikako popreko).
- i konačno, telo se ne mora raditi iz jednog komada. Mogu se sastaviti dva (pa čak i tri) komada i to neće umanjiti kvalitet instrumenta (naravno ako se dobro i pravilno sastave).