Zemlja Telecaster-a
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Zemlja Telecaster-a
Dali ste mi žišku da premerim svog starog Telca. Ako pricamo o šolji ja šublerom merim debljinu lima na bocnoj stranici nekih 1,3-1,4 mm. Nešto ne verujem da su ti novi tri puta tanji! Neko od nas nešto ne meri dobro.
Ма збунили се људи око милиметара и инча, гарант је тако нешто у питању. Ни на јефтиним кинеским копијама то није тање од 1,3 милиметра.
Сад сам проверио, баш је то у питању, на Калахамовом сајту се спомиње да је дебљина лима на старим Фендер кобилицама била .045 - .05 инча, што је у милиметрима 1.14 - 1.27. Калахамова масивнија верзија је .075 инча, односно 1.9 милиметара.
Сад сам проверио, баш је то у питању, на Калахамовом сајту се спомиње да је дебљина лима на старим Фендер кобилицама била .045 - .05 инча, што је у милиметрима 1.14 - 1.27. Калахамова масивнија верзија је .075 инча, односно 1.9 милиметара.
pa da ja sam pogresio u pisanju,ali pitanje ostaje...da li sa debljim materijalom kobilice dolazi i do punijeg tona sa izrazenijim susteinom...Kristijan wrote:Ма збунили се људи око милиметара и инча, гарант је тако нешто у питању. Ни на јефтиним кинеским копијама то није тање од 1,3 милиметра.
Moje maleno iskustvo kaže da se svaka promena čuje. Aluminijum, dobar čelik, cink, zamak... sve to unosi izvesne promene u tonu. Međutim ja na stvar gledam drugim očima - ako je gitara jeftina onda je i hardver adekvatan i obratno. To znači da se ne isplati ulaganje u Callaham ako ti je gitara jeftina. Ako ti je gitara skupa ona na sebi već ima najbolje moguće. U oba slučaja po mom mišljenju ulaganje u Callaham je nepotrebno bacanje para. E sada, kome i dlake smetaju onda samo napred!
da, ali moj plavi baja telac nije ni skup a nije ni jeftin.nit da ga prodam niti da ga ostavim ovakvog,prosto skoro sam ga poredio sa roadworn50 telcem koji je imao nove pragove celicne burice i matirano drvo i razlika se i te kako cula u korist roadworna.zvuk je na njoj topliji ,zivotniji,ma nekako finiji ne umem bolje da objasnim....moji pragovi su zreli za fretleveling najbolje za menjanje,vrat bih malo da suzim i stanjim za mrvicu ali ipak, jedino obozavam moje magnete jer u njima imam bas svasta.po mojoj skromnoj amaterskoj proceni imam zvuk tocka, i geri mura i dire straits, i ju grupe ali bukvalno svasta iz njih mogu da dobijem.i eto ako bih ih jos malo voskirao ili umocio u lak,promenio kobilicu za deblju bila bi to gitara za duze vreme...ako je neko radio ovakve stvari na svom baji ili neki slican predlog molim da napise ....hipihill wrote:Moje maleno iskustvo kaže da se svaka promena čuje. Aluminijum, dobar čelik, cink, zamak... sve to unosi izvesne promene u tonu. Međutim ja na stvar gledam drugim očima - ako je gitara jeftina onda je i hardver adekvatan i obratno. To znači da se ne isplati ulaganje u Callaham ako ti je gitara jeftina. Ako ti je gitara skupa ona na sebi već ima najbolje moguće. U oba slučaja po mom mišljenju ulaganje u Callaham je nepotrebno bacanje para. E sada, kome i dlake smetaju onda samo napred!
- SiskoMarcetic
Ne mogu a da se ne nadovežem na ovu raspravu. Naime odgovorno tvrdim da na kvalitet zvuka utiče i hemijski sastav čelika za izradu šolje. Kod no name kineza je to običan niskougljeničan čelik trgovačkog kvaliteta galvanizovan protiv korozije. Kvalitetne gitare koriste čelik legiran hromom i niklom (prohrom), koji je znatno boljih mehaničkih osobina za znatno većom čvrstoćom. Obzirom na čvrstoću, kvalitet i kvantitet legirajućih elemenata dobija se takav tip kristalne rešetke koji harmonično osciluje a iz toga proizilazi za uho prijatan zvuk.hipihill wrote:Moje maleno iskustvo kaže da se svaka promena čuje. Aluminijum, dobar čelik, cink, zamak... sve to unosi izvesne promene u tonu. Međutim ja na stvar gledam drugim očima - ako je gitara jeftina onda je i hardver adekvatan i obratno. To znači da se ne isplati ulaganje u Callaham ako ti je gitara jeftina. Ako ti je gitara skupa ona na sebi već ima najbolje moguće. U oba slučaja po mom mišljenju ulaganje u Callaham je nepotrebno bacanje para. E sada, kome i dlake smetaju onda samo napred!
He, he, to beše omiljeni izraz Slobodana MiloševićaSiskoMarcetic wrote:... odgovorno tvrdim...

ako je to tako, da li to znaci da fender custom shop telekasteri imaju kobilice od drugacijeg materijala... nisam nigde nasao podatke o tome..callaham ne mogu da stavim jer je jako skup ali se moze probati eksperiment u domacoj radinosti te ako neko zna oznaku celika koji je najbolji molim da javi ili ako neko vec izradjuje po pristupacnijoj ceni isto bi mi znacilo...SiskoMarcetic wrote:Ne mogu a da se ne nadovežem na ovu raspravu. Naime odgovorno tvrdim da na kvalitet zvuka utiče i hemijski sastav čelika za izradu šolje. Kod no name kineza je to običan niskougljeničan čelik trgovačkog kvaliteta galvanizovan protiv korozije. Kvalitetne gitare koriste čelik legiran hromom i niklom (prohrom), koji je znatno boljih mehaničkih osobina za znatno većom čvrstoćom. Obzirom na čvrstoću, kvalitet i kvantitet legirajućih elemenata dobija se takav tip kristalne rešetke koji harmonično osciluje a iz toga proizilazi za uho prijatan zvuk.hipihill wrote:Moje maleno iskustvo kaže da se svaka promena čuje. Aluminijum, dobar čelik, cink, zamak... sve to unosi izvesne promene u tonu. Međutim ja na stvar gledam drugim očima - ako je gitara jeftina onda je i hardver adekvatan i obratno. To znači da se ne isplati ulaganje u Callaham ako ti je gitara jeftina. Ako ti je gitara skupa ona na sebi već ima najbolje moguće. U oba slučaja po mom mišljenju ulaganje u Callaham je nepotrebno bacanje para. E sada, kome i dlake smetaju onda samo napred!
Po mom skromnom misljenju lepota je u oku posmatraca pa je moje misljenje da je road worn bolja gitara nego baja iako imam vec drugog baja telecastera. Recimo, ovaj drugi zvuci krupnije i deblje nego onaj prethodni sto samo potvrdjuje odsustvo standarda prilikom izrade. Prvi je bio tezak jedva 3 kg, ovaj drugi oko 3,5, magnete nisam merio ali na uvo bih rekao da su kod ove druge vise namotani sto navodi na zakljucak da na baji nisu pravi custom shop magneti vec nekakva meksicka replika neceg sto bi to trebalo da bude, no daleko od toga da su losi. Mislim da se gitare u jednoj osnovi dele na one za ceo zivot i one koje to naravno nisu. Do prvih se tesko dolazi, neko to cak nikad ni ne uspe, a druge srecemo svaki dan. Neki, mislim da si izrazio i previse sumnji u gitaru koju posedujes i da bi svaki zahvat na njoj pokrenuo neka nova razmisljanja, danas magneti, sutra debljina vrata, materijal od kog je izradjena solja, mozda ces doci i do toga da ti smeta predebeo poli finis itd. Ne zelim da se mesam ali ja ne bih zadrzao gitaru kod koje mi ne odgovara toliko stvari zato sto bi me odvela u niz preskupih modifikacija koje ce na kraju verovatno kostati vise nego neka gitara koja bi ti odgovarala na "jedan". Ne znam tacno u cemu je poenta ali i moj utisak je bio da road worn sa svojom jeftinijom elektronikom zvuci toplije, sladje, deblje i manje plasticno, mozda bi to moglo da bude resenje...neki wrote:da, ali moj plavi baja telac nije ni skup a nije ni jeftin.nit da ga prodam niti da ga ostavim ovakvog,prosto skoro sam ga poredio sa roadworn50 telcem koji je imao nove pragove celicne burice i matirano drvo i razlika se i te kako cula u korist roadworna.zvuk je na njoj topliji ,zivotniji,ma nekako finiji ne umem bolje da objasnim....moji pragovi su zreli za fretleveling najbolje za menjanje,vrat bih malo da suzim i stanjim za mrvicu ali ipak, jedino obozavam moje magnete jer u njima imam bas svasta.po mojoj skromnoj amaterskoj proceni imam zvuk tocka, i geri mura i dire straits, i ju grupe ali bukvalno svasta iz njih mogu da dobijem.i eto ako bih ih jos malo voskirao ili umocio u lak,promenio kobilicu za deblju bila bi to gitara za duze vreme...ako je neko radio ovakve stvari na svom baji ili neki slican predlog molim da napise ....hipihill wrote:Moje maleno iskustvo kaže da se svaka promena čuje. Aluminijum, dobar čelik, cink, zamak... sve to unosi izvesne promene u tonu. Međutim ja na stvar gledam drugim očima - ako je gitara jeftina onda je i hardver adekvatan i obratno. To znači da se ne isplati ulaganje u Callaham ako ti je gitara jeftina. Ako ti je gitara skupa ona na sebi već ima najbolje moguće. U oba slučaja po mom mišljenju ulaganje u Callaham je nepotrebno bacanje para. E sada, kome i dlake smetaju onda samo napred!
dobro jutro svima.da se malo nasalim.klinci poorasli vise im ne trebam,zena nece kafu,napolju je mokro ne mogu do baste,za djoging je rano ostalo mi malo da prodiskutujem sa vama. necu otkriti toplu vodu ali da skrenem paznju na jednu sitnicu. string spejsing ili razmak izmedju zica e1 doe6 na nutu.gosn oboss mi je uradio kostani nut sa razmakom od 34,4mm od e1 do e6 mereno sa spoljne strane sa istim elanom sa kojim radi svoje prelepe gitare i gle cuda. kao da sam dobio drugi vrat totalno drugi osecaj pod prstima.juce sam ga opet poredio sa roadwornom, jednim stratom i jednim ibanez roadstar2, definitivno moj vrat je odneo pobedu, i meni jedna briga manje.eto ideje za one koji uce kao sto sam ja.original nut na baji ima razmak od cak36,2mm i interesantno nikad mi niko nije dao ideju da smanjim raspon,verujte mi razlika je ogromna u pozitivnom smislu.da budem siguran prvo sam narucio nut od 35,2mm pa sam onda video jedan jean jean strat sa 34,4mm i otkrio toplu vodu.malo ulozenog novca dobit ogromna.e sad magneti.da li je bolje od drugara u americi poruciti original americki set ili namotati svoje ili sta vec...u ovu struju se ne razumem pa vas koji ste u materiji molim za savet.neko kaze dodatno voskiraj,neko kaze nikako, spominje se ozicenje koaksijalnim kablom koje je bolje, i sta ako mi set americkih originalnih magneta opet nema potrebnu vrednost ,mislim fabricki izadje recimo malo slabiji, jer to je ipak nasa draga firma fender,a svi znamo da nekad hoce malkice i ofrlje nesto da urade i na mnogo skupljim gitarama... kad sve saberem i oduzmem ,baja ipak sa svojim magnetima i s1 prekidacem nudi daleko najvise. probao sam stvarno dosta,dosta razlicitih gitara neke su imale jaci puniji ton,neke kao 70strat bolji ton na srednjem magnetu ali nijedna nema od svega po malo kao baja.konkretno,molim savet u vezi magneta. hvala i svima pozdravcatcool wrote:Po mom skromnom misljenju lepota je u oku posmatraca pa je moje misljenje da je road worn bolja gitara nego baja iako imam vec drugog baja telecastera. Recimo, ovaj drugi zvuci krupnije i deblje nego onaj prethodni sto samo potvrdjuje odsustvo standarda prilikom izrade. Prvi je bio tezak jedva 3 kg, ovaj drugi oko 3,5, magnete nisam merio ali na uvo bih rekao da su kod ove druge vise namotani sto navodi na zakljucak da na baji nisu pravi custom shop magneti vec nekakva meksicka replika neceg sto bi to trebalo da bude, no daleko od toga da su losi. Mislim da se gitare u jednoj osnovi dele na one za ceo zivot i one koje to naravno nisu. Do prvih se tesko dolazi, neko to cak nikad ni ne uspe, a druge srecemo svaki dan. Neki, mislim da si izrazio i previse sumnji u gitaru koju posedujes i da bi svaki zahvat na njoj pokrenuo neka nova razmisljanja, danas magneti, sutra debljina vrata, materijal od kog je izradjena solja, mozda ces doci i do toga da ti smeta predebeo poli finis itd. Ne zelim da se mesam ali ja ne bih zadrzao gitaru kod koje mi ne odgovara toliko stvari zato sto bi me odvela u niz preskupih modifikacija koje ce na kraju verovatno kostati vise nego neka gitara koja bi ti odgovarala na "jedan". Ne znam tacno u cemu je poenta ali i moj utisak je bio da road worn sa svojom jeftinijom elektronikom zvuci toplije, sladje, deblje i manje plasticno, mozda bi to moglo da bude resenje...neki wrote:da, ali moj plavi baja telac nije ni skup a nije ni jeftin.nit da ga prodam niti da ga ostavim ovakvog,prosto skoro sam ga poredio sa roadworn50 telcem koji je imao nove pragove celicne burice i matirano drvo i razlika se i te kako cula u korist roadworna.zvuk je na njoj topliji ,zivotniji,ma nekako finiji ne umem bolje da objasnim....moji pragovi su zreli za fretleveling najbolje za menjanje,vrat bih malo da suzim i stanjim za mrvicu ali ipak, jedino obozavam moje magnete jer u njima imam bas svasta.po mojoj skromnoj amaterskoj proceni imam zvuk tocka, i geri mura i dire straits, i ju grupe ali bukvalno svasta iz njih mogu da dobijem.i eto ako bih ih jos malo voskirao ili umocio u lak,promenio kobilicu za deblju bila bi to gitara za duze vreme...ako je neko radio ovakve stvari na svom baji ili neki slican predlog molim da napise ....hipihill wrote:Moje maleno iskustvo kaže da se svaka promena čuje. Aluminijum, dobar čelik, cink, zamak... sve to unosi izvesne promene u tonu. Međutim ja na stvar gledam drugim očima - ako je gitara jeftina onda je i hardver adekvatan i obratno. To znači da se ne isplati ulaganje u Callaham ako ti je gitara jeftina. Ako ti je gitara skupa ona na sebi već ima najbolje moguće. U oba slučaja po mom mišljenju ulaganje u Callaham je nepotrebno bacanje para. E sada, kome i dlake smetaju onda samo napred!
Mogu samo da ponovo iznesem utisak koji sam stekao na dve svirke kad sam pozajmio Baja Telca od drugara za svirku.
Naime, nekoliko puta sam kod istih drugara svirao Baju, i secam se da sam bas bio i vise nego prijatno iznenadjen svaki put kako lepo zvuci svaka pozicija magneta, i sve lepo radi. ALI, odnesem gitaru na svirku, i citavo vece me prati utisak da mi nesto u zvuku fali, stalno se nesto okrecem prema pojacalu, stalno mi se cini da se ne cujem dovoljno, i ne mogu da otarasim tog osecaja. Mozda umisljam, mozda ispred benda to sve zvuci kako treba, mozda tu kod pojacala se meni zbog blizine samo pricinjava. Kako god bilo, i na sledecoj svirci kad sam uzeo Baju - isto se dogadja, sad cak do te mere da pocinje dobrano da me nervira. Dakle razlika u utiscima pri sviranju u sobi i sa bendom u live okruzenju je, meni licno, bas primetna.
Posto ja u svirci ogroman deo vremena na klinu koristim srednju poziciju na Telcu, dakle oba magneta, na Baji mi se cinilo kao da je zvuk supljikav, odnosno kao da fali taj neki specificni midrange koji ti pruza utisak da si tu, prisutan, i da ne falis u ukupnoj slici. Ne znam do cega to moze biti - do magneta, do drveta, do debelog poli finisa - ko ce ga znati. Znam samo jednu stvar - kad sam posle toga presao na svog Plavog telca, sve je selo na svoje mesto, i ni jednog momenta mi se nije ponovo ucinilo da mi necega fali. Ko zna, mozda navika vec dosta radi, ali utisak mi je jednostavno takav.
Iskreno, ne znam da li se isplati ulagati u gitaru koja u startu mozda nije ona koju planiras da zadrzis, jer svakako sve te investicije obavezno podrazumevaju i da ce se dobar deo tih para jednostavno istopiti jer ih pri prodaji neces vratiti.
Sto se magneta tice, nemam pojma - ja sam iskreno zadovoljan sa ovim singlovima za Telca sa Guitar Fetish-a, a i dosta drugih ljudi koji su probali tog telecastera su se isto pohvalno izrazili. Ok, nije samo do magneta, gitara je dobro uradjena, ali opet - magneti su odlicni, bez obzira sto su cenovnog ranga jedne jace ture alkohola u gradu.
http://www.guitarfetish.com/63-Tele-Ove ... _2090.html
http://www.guitarfetish.com/63-Tele-Vin ... _2091.html
Ovde je bas snimak gitare koja ima telo od jasena iz jednog komada, vrat sa Baja telca kao i Baja magnete preko Hot Rod Deluxe pojacala, a posle nje je snimak plavog telca sa GFS magnetima sa Blues Juniorom - obe gitare su snimljene sa TC Nova Systemom:
https://www.youtube.com/watch?v=SmQJinfyjxU
Znam da nije merodavan test jer Baja telac ovde nije zapravo Baja jer je zamenjeno telo koje uopste nije finisirano, i snimljene su gitare na razlicitim pojacalima, ali eto, mozda posluzi informacija.
Pozdrav i sretno u potrazi.
Naime, nekoliko puta sam kod istih drugara svirao Baju, i secam se da sam bas bio i vise nego prijatno iznenadjen svaki put kako lepo zvuci svaka pozicija magneta, i sve lepo radi. ALI, odnesem gitaru na svirku, i citavo vece me prati utisak da mi nesto u zvuku fali, stalno se nesto okrecem prema pojacalu, stalno mi se cini da se ne cujem dovoljno, i ne mogu da otarasim tog osecaja. Mozda umisljam, mozda ispred benda to sve zvuci kako treba, mozda tu kod pojacala se meni zbog blizine samo pricinjava. Kako god bilo, i na sledecoj svirci kad sam uzeo Baju - isto se dogadja, sad cak do te mere da pocinje dobrano da me nervira. Dakle razlika u utiscima pri sviranju u sobi i sa bendom u live okruzenju je, meni licno, bas primetna.

Posto ja u svirci ogroman deo vremena na klinu koristim srednju poziciju na Telcu, dakle oba magneta, na Baji mi se cinilo kao da je zvuk supljikav, odnosno kao da fali taj neki specificni midrange koji ti pruza utisak da si tu, prisutan, i da ne falis u ukupnoj slici. Ne znam do cega to moze biti - do magneta, do drveta, do debelog poli finisa - ko ce ga znati. Znam samo jednu stvar - kad sam posle toga presao na svog Plavog telca, sve je selo na svoje mesto, i ni jednog momenta mi se nije ponovo ucinilo da mi necega fali. Ko zna, mozda navika vec dosta radi, ali utisak mi je jednostavno takav.
Iskreno, ne znam da li se isplati ulagati u gitaru koja u startu mozda nije ona koju planiras da zadrzis, jer svakako sve te investicije obavezno podrazumevaju i da ce se dobar deo tih para jednostavno istopiti jer ih pri prodaji neces vratiti.
Sto se magneta tice, nemam pojma - ja sam iskreno zadovoljan sa ovim singlovima za Telca sa Guitar Fetish-a, a i dosta drugih ljudi koji su probali tog telecastera su se isto pohvalno izrazili. Ok, nije samo do magneta, gitara je dobro uradjena, ali opet - magneti su odlicni, bez obzira sto su cenovnog ranga jedne jace ture alkohola u gradu.
Ovde je bas snimak gitare koja ima telo od jasena iz jednog komada, vrat sa Baja telca kao i Baja magnete preko Hot Rod Deluxe pojacala, a posle nje je snimak plavog telca sa GFS magnetima sa Blues Juniorom - obe gitare su snimljene sa TC Nova Systemom:
Znam da nije merodavan test jer Baja telac ovde nije zapravo Baja jer je zamenjeno telo koje uopste nije finisirano, i snimljene su gitare na razlicitim pojacalima, ali eto, mozda posluzi informacija.

Baba Slim wrote:Mogu samo da ponovo iznesem utisak koji sam stekao na dve svirke kad sam pozajmio Baja Telca od drugara za svirku.
Naime, nekoliko puta sam kod istih drugara svirao Baju, i secam se da sam bas bio i vise nego prijatno iznenadjen svaki put kako lepo zvuci svaka pozicija magneta, i sve lepo radi. ALI, odnesem gitaru na svirku, i citavo vece me prati utisak da mi nesto u zvuku fali, stalno se nesto okrecem prema pojacalu, stalno mi se cini da se ne cujem dovoljno, i ne mogu da otarasim tog osecaja. Mozda umisljam, mozda ispred benda to sve zvuci kako treba, mozda tu kod pojacala se meni zbog blizine samo pricinjava. Kako god bilo, i na sledecoj svirci kad sam uzeo Baju - isto se dogadja, sad cak do te mere da pocinje dobrano da me nervira. Dakle razlika u utiscima pri sviranju u sobi i sa bendom u live okruzenju je, meni licno, bas primetna.![]()
Znam da nije merodavan test jer Baja telac ovde nije zapravo Baja jer je zamenjeno telo koje uopste nije finisirano, i snimljene su gitare na razlicitim pojacalima, ali eto, mozda posluzi informacija. u medju vremenu i pod utiskom jucerasnje probe procakulao sam malo sa starim prijateljem iz mladosti,covekom koji nema bas puno strpljenja za mene jer sam cesto neverni toma ali njegovo misljenje se apsolutno slaze sa vasim..a preko njegovih ruku je proslo mnogo mnogo gitara.... baja telekaster treba da ostane takav kakav jeste bez ikakve promene magneta itd... i gubljenja vremena, gitara u toj klasi je napravljena da tako radi nekad malo bolje,. ili malo losije ali to je u sustini to...nekad malo ali samo malo bolje ili malo losije jer ljudi u fenderu znaju sta prodaju svidjalo se to nama ili ne...sustinski bih samo dobio boljitak ako bih pronasao telo iz jednog komada a i to prvo probati da se vidi dal je leglo tonski sa mojim vratom.i sve to pod uslovom da sviram cesto na bini jer u sobi i na basti na maloj jacini sam bez benda to ionako nema nikakve veze.ionako sam sa promenom sirine zica na nutu dobio prakticno osecaj nove gitare.pozdrav svima
Ljudi, jel imo neko neka iskustva sa ovim teletom?
http://www.thomann.de/gb/vintage_icon_v52mrbs.htm
Barem meni ovo deluje OK, lepe specifikacije, trebalo bi da je lepa cena kod nas (ako je ima i ako je ikada bude imalo) i meni je vizuelno prelepa...
http://www.thomann.de/gb/vintage_icon_v52mrbs.htm
Barem meni ovo deluje OK, lepe specifikacije, trebalo bi da je lepa cena kod nas (ako je ima i ako je ikada bude imalo) i meni je vizuelno prelepa...
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Vratih se u Zemlju telaca na mala vrata
... Ovaj telac je vrlo verovatno neka budz kopijetina™ (pretpostavljam squier standard sa poboljsanim delovima i naravno fender znakom). Naime imao sam 4 pedale (Ibanez LA metal, Boss OS2, Aria APE1 multiefekat i hohner blues overdrajv) koji su mi samo zauzimali prostor po kuci posto sam sve to dobio u nekim zamenama i te pedale su bile neka vrsta doplate u 3-4 prodaje. Kako bilo, nit su mi trebale nit se iko javljao da ih kupi, pa sam resio da u zamenu za njih uzmem neku djitru (citaj - bilo koju) koju cu vrlo verovatno lakse prodati kasnije jer ipak to se lakse proda. Za prelazni period sasvim korektan telac, sutra cu snimiti test kao i uvek...

o da aria legend ( ili viden ako se secate) sa prepravljenom glavom i fender logom , zao mi je da te obavestim ali ova le all stock sve sa bednim niklovanim plasticnim kapicama za potove , ako me secanje ne vara cena oko 120 jura nova