Rifovi u Srbistanu :)
Moderators: dejankuki, Trooper, muki17
Re: Rifovi u Srbistanu :)
stvari se menjaju, ko kaze da sad mora/treba da bude kao pre 30 godina..
recimo ovi likovi:
bili su dovoljno originalni/zanimljivi i ceo svet je cuo za njih.. ne znam sta su dalje uradili sa sobom
ali verujem da su im vrata bila otvorena bar to neko vreme kad je ovo bilo mega hit.. ili mozda pre -
zanimljivost. ne znam ni sta se ovde smatra za uspeh, da li to sto se culo za tebe na sve strane ili ako
tu nisu uleteli silni milioni onda se ne vazi..
ali mislim da to sto mozes da si sam svoj majstor i da zaobidjes silne izdavace - donosi vise koristi od
stete. i jos mislim, nije najveci problem propadanja rnr-a sve ovo sto se kroz temu moglo procitati, ne
nego verovatnije manjak kreativnosti i neceg novog, ljudima je dosadilo sve jedno isto i tako 50 godina..
recimo ovi likovi:
bili su dovoljno originalni/zanimljivi i ceo svet je cuo za njih.. ne znam sta su dalje uradili sa sobom
ali verujem da su im vrata bila otvorena bar to neko vreme kad je ovo bilo mega hit.. ili mozda pre -
zanimljivost. ne znam ni sta se ovde smatra za uspeh, da li to sto se culo za tebe na sve strane ili ako
ali mislim da to sto mozes da si sam svoj majstor i da zaobidjes silne izdavace - donosi vise koristi od
stete. i jos mislim, nije najveci problem propadanja rnr-a sve ovo sto se kroz temu moglo procitati, ne
nego verovatnije manjak kreativnosti i neceg novog, ljudima je dosadilo sve jedno isto i tako 50 godina..
- Dersu Uzala
Pa daj te linkove ako nije tajna, moze i na PP. Necu da te ofirem ali me zivo interesuje sta se konkretno prica. Ne ovi sto jadikuju nego ovi iz industrije ako ih ima.Dushan S wrote:Redovno pratim par sajtova koji imaju ozbiljnije blogove na ovu temu i obrada teme se kreće od jaukanja jer je situacija loša i otkrivanja tople vode da je muzikantima još gore nego ranije, do nepromenjenog autističnog obrađivanja sjajnih potencijala "nove ere" bavljenja muzikom. Na stranu što je bavljenje temom na filozofskom nivou, ali neko i to voli!Ti ako imaš neki revolucionarni metod za reinkarniranje muzičkog biznisa na sopstvenim ruševinama, slobodno reci!
Koliko ja vidim, njihova originalnost nema baš mnogo veze sa muzikom, već sa spotovima. Pravili obrade hitova i spotove iz jednog kadra (na playback!). Da malo karikiram, više se svodi na to da sve izgleda kao cirkuska tačka, nego što je stvar u tome da oni izvode muziku. Nisam ni siguran da li je taj jedan kadar pravi, ali za playback se očigledno vidi. To možda nije toliko ni bitno, ali podvlači činjenicu da je takav izbor tačke tesno vezan za svesni, željeni imidž benda, u cilju prijemčivosti za viralno širenje. Danas ljudi veoma lako i brzo dele drugima video koji smatraju zanimljivim, u smislu: blesavim.parker wrote: recimo ovi likovi:
Moj generalni zaključak na ovu (donkle i Dušanovu) temu je da je danas drugačije to da je za prosečnog slušaoca video, pokretna slika kao medij generalno ostavlja jači utisak nego audio na kome je muzika. To i nije tako novo, ali u današnje vreme brzog streaminga i HD TV-a - još je izraženije. Svaka sinergija više medija, logično, pojačava utisak i u tom smislu. Zato ćemo verovatno tek videti razne nove kombinacije u budućnosti. 3D mjuzikl kao film, npr. može postati češća pojava, ali verujem da će i neka druga čula dobijati nadražaje

Što se Dušanove teme tiče, moj zaključak je da je novost u tome da (novi) autori moraju ili da imaju te neke multimedijalne kvalitete

Činjenica je da je sada snimanje mnogo jeftinije, lako dostupno i da je na polju distribucije (internet) dostupno svakome više nego ranije. To je izazvalo poplavu, da kažem, neku demokratizaciju muzike. Do nedavno su snimali muziku samo ljudi sa aspiracijama za profesionalno (i sl. "ozbiljno") bavljenje muzikom. Samo po sebi, to je fenomenan koji je pozitivan, granica između izvođača i konzumenta sada je manja, ljudi danas mogu da snimaju muziku iz gomile razloga. Evo npr. iz puke razbibrige. Međutim, to sve realno snižava i prosečni kvalitet snimka, a u toj poplavi se teško pliva. Na nekom polju selekcije (pa i neke katalogizacije) je, po meni, stanje u novoj eri lošije nego što je bilo ranije. Ranije su songovi brušeni dok su uvežbavani i još bitnije, kroz neki kontakt sa živom publikom itd. (isto malo karikirano). Danas selekcije pre nastanka prosečnog snimka ima sve manje. Zato, po meni opet, kvalitetni snimci u tom moru imaju šansu sami po sebi da isplivaju, da izdvoje koliko toliko (ne kažem da je to baš 100% važeće pravilo, da je kvalitet jedini uslov). Međutim, pokušavam da kažem, da smatram i da taj ogromni zamor snimcima mora proizvoesti prirodnosam po sebi neku selekciju, i bez spoljašnjeg uticaja (industrije). Koliko god živeli danas u trenutku, ne može se izbaciti iz ljudi cenjenje kvaliteta, izdvajanje nije samo stvar industrije, medija i drugih. Evo npr. mogu da zamislim neku meni odvratnu vrstu muzike, za koju smatram da mogu svariti samo slabo inteligentne osobe

Elem da privedem kraju. Po meni bendovi treba da rade na tome da:
1. budu bolji (bolji sami od sebe svaki put, da sami sebi podignu lestvicu)
2. da prave bolje pesme
3. da se više trude da plasiraju svoje pesme
Možda zvuči naivno, naravno da spoljni faktori ne mogu biti zanemareni, ali, po meni, ukoliko su bendu ciljevi relativno skromni, mislim da su definitivno ostvarivi i u ovim okolnostima, uz više truda nego ranije.
ma cuj, generalno se slazem sa tobom.. mislio sam, ovi su nasli nacin da skrenu paznju na sebe, sta su dalje uradili zavisi od toga koliko realno imaju kvaliteta. ali naravno, moras imati kvalitet, i to ne samo da jednom blesnes nego da to i traje, dok traje trajes i ti. bar neko vreme na pocetku da se ustalis publici u usima/ocima.. posle je (mozda) malo opustenije
mislim ono, ko valja taj i uspe.. izgleda da je to glavni problem, premalo je onih koji stvarno valjaju..
mislim ono, ko valja taj i uspe.. izgleda da je to glavni problem, premalo je onih koji stvarno valjaju..
Dersu Uzala wrote:21. vek a forum nema svoj gotomeeting ili webex nalog. Mrzi me vise da kucam, hocu da pijem i da se svadjam recimo al da mlataram rukama, da ne moram da kucam.

Jesi li siguran da si pročitao pre nego što si ovo napisao?parker wrote: bili su dovoljno originalni/zanimljivi i ceo svet je cuo za njih.. ne znam sta su dalje uradili sa sobom

To sigurno, mada može se sad pričati o tome da kad se pojavio muzički video i MTV postao bitan igrač, to nije ubilo muziku već postalo nadgradnja, rezultiralo sa ogromnim tiražima i stvaranjem mega zvezda. Tj nova tehnologija je tada ojačala muziku kao biznis i poslužila i kao kreativna dopuna. Po toj logici, današnje "multimedijalno" vreme bi trebalo da se primeni na isti način, ali do toga ne dolazi. Zašto? Zato što je epicentar tamo gde je kinta. Dok je kinta bila u muzici - video je bio podrška muzici. Danas je kinta u filmu, video igrama i onda je muzika sve češće nešto što podržava onaj deo medijskog biznisa gde su pare. Tako da mislim da nije stvar u tome šta ostavlja jači utisak za slušaoca, već u tome da muzika ne donosi profit i samim tim niko neće danas investirati u multimedijalno elektronsko ludilo da bi podržao album - već će investirati u nešto drugo, u okviru čega je muzika samo element.Moj generalni zaključak na ovu (donkle i Dušanovu) temu je da je danas drugačije to da je za prosečnog slušaoca video, pokretna slika kao medij generalno ostavlja jači utisak nego audio na kome je muzika. To i nije tako novo, ali u današnje vreme brzog streaminga i HD TV-a - još je izraženije. Svaka sinergija više medija, logično, pojačava utisak i u tom smislu. Zato ćemo verovatno tek videti razne nove kombinacije u budućnosti. 3D mjuzikl kao film, npr. može postati češća pojava, ali verujem da će i neka druga čula dobijati nadražaje
Razmišljanje ti je logično ali tu je ponavljam ova fora koja i jeste tema mog članka. Pare su dolazile od izdavača kao investitora. Ko će napraviti imresivan multimedijalni materijal kao podršku bendu i zašto ako to ne može da se naplati? Dakle, ne bavim se toliko time šta bend treba da radi - to je manje više skontao svako koga interesuje da skonta. Priča je o tome zašto je u globalu situacija lošija. Inače ostatak članka je već napisan, ali mislim da ću ga sad zahvaljujući tebi možda proširiti za jedan pasus. Baš oko toga da je nedostatak kinte učinio da muzika umesto robe za koju se pravi multimedijalna podrška, postane deo multimedijalne podrške za neki drugi proizvod.Što se Dušanove teme tiče, moj zaključak je da je novost u tome da (novi) autori moraju ili da imaju te neke multimedijalne kvaliteteili da se bave i dalje bave muzikom na način na koji bi se to radilo i pre recimo 30. godina - sa tom bitnom razlikom što je u drugoj varijanti potrebno podići nivo kvaliteta još više. Pod nivo kvaliteta, mislim na kvalitet kompozije, kvalitet, aktuelnost i prijemčivost teksta, sonični kvalitet snimka, nekada i sviračko umeće, bolje tabananje po terenu za ugovoravanje nastupa itd. Stanje nikada nije baš toliko loše da se uguši previše vanserijski kvalitetnih bendova, tj. nije "stari" način baš skroz mrtav, (po)neko ko je baš vanserijski će se i probiti, samo teže nego ranije.
Cela planeta je magično izgubila kreativne sposobnosti pa niko ne može da napravi dobru pesmu a do pre 10-20 godina to nije bio problem? Malo ti je čudan taj koncept.parker wrote: mislim ono, ko valja taj i uspe.. izgleda da je to glavni problem, premalo je onih koji stvarno valjaju..
- Dersu Uzala
Nije u tome problem.
The composer and arranger Richard Niles has said,
What you've got now is huge multinational companies where most of their A&R staff are businessmen. They’re people who look at music from the standpoint of marketing, not from the standpoint of music and talent. They will say, "Go out and get me anything that's popular now."
What you've got now is huge multinational companies where most of their A&R staff are businessmen. They’re people who look at music from the standpoint of marketing, not from the standpoint of music and talent. They will say, "Go out and get me anything that's popular now."
jbg batice, ti sad lamentiras nad propasti rnr kao neki umetnik.. ali kad si svirao za razne lane i banane mislio si, ko ga jebe,
ne radim ovo kao dusan umetnik (da ne nalazim sad precizan citat od ranije sa teme, kako je to tvoj hleb i sta ti ga znam),
nisi razmisljao da svaki taj koji mozda i zbog tvog truda ode da gleda lanu nece sigurno doci da gleda triger..
ne radim ovo kao dusan umetnik (da ne nalazim sad precizan citat od ranije sa teme, kako je to tvoj hleb i sta ti ga znam),
nisi razmisljao da svaki taj koji mozda i zbog tvog truda ode da gleda lanu nece sigurno doci da gleda triger..
Slažem se. Međutim, mislim da je ovo 100% tačno samo za neki prvi period MTV-ja, tokom vremena mislim da je značaj spota rastao u odnosu na muziku u spotu. U prvom periodu, logično je da su priliku dobijali bendovi koji su već afirmisani (na "stari" način), i tada je video nesumnjivo bio nadgradnja muzike. Tek neki broj godina kasnije, su se pojavile nove zvezde, koje su postale zvezde u tim novim okolnostima. U toj generaciji je tek postalo moguće, kod nekog jako popularnog spota, video bude mnoogo bitniji nego audio. Evo na primer, i na MTV-ju je bila gomila popularnih spotova po principu "stavi što veći broj sisa i guzica po sekundi i to je to" a muzika se zaboravljala posle par dana, ili recimo sindrom pop pevačica koje izgledaju mnogo dobro, a pevaju prosečno ili lošije. To jesu krajnosti, ali mislim da spot nije odavno video kao nadgradnja muzike, već je podela po značaju bar 50/50. Jedan od razloga zašto u to verujem su i psihološka istraživanja poput onih gde se testira učenje/pamćenje: ono čitanje ljudima (kao audio nadržaj), pa vizelno učenje itd. E pa, ispalo je da, pojedinačno, neki ljudi najbolje uče i pamte preko audia itd. ali većinska grupa su ljudi tzv. "vizuelni tipovi". (Naravno, kombinacije raznih nadržaja su generalno efektnije od pojedinačnih, ali ovo je gledano pojedinačno). Vizuelni impuls su eto, prosečnoj osobi jači od audia, oči nesvesno i svesno prate gomilu toga na videu, nego će reći da smo čak svi mi imamo evolutivno isprogramirane reakcije na neke iste boje i pokrete, i to čak i na tom nekom niskom nivou, zaokuplja više pažnje nego zvuk. Jer za zvuk bi trebala biti neka npr. grmljavina ili tako nešto da izazove reakciju tako niskog nivoa (a toga u spotovima nema). U realnosti su tu zvukovi kojih nema u prirodi, tako da nisu impulsi baš tako niskiDushan S wrote:To sigurno, mada može se sad pričati o tome da kad se pojavio muzički video i MTV postao bitan igrač, to nije ubilo muziku već postalo nadgradnja, rezultiralo sa ogromnim tiražima i stvaranjem mega zvezda. Tj nova tehnologija je tada ojačala muziku kao biznis i poslužila i kao kreativna dopuna.

Tu si pogodio u centar. I za ono prethodno vezano za kintu. Kinta je pokretač, tako će i multimedija postati sve značajnija kada počne da se unovčava dosta više nego sada. Neće se unovčavati preko muzike, ali primera radi, hoće preko sportskih prenosa. Evo pred svako prvenstvo u fudbalu, gomila ljudi kupi novi televizor. Za sada, kupe recimo veći TV, ali uskoro razlog za kupovinu može biti i što recimo sam u toku prenosa može uživo da bira pogled kamere koju želi, vraća i usporava nešto birajući i neku drugu kameru kad poželi (ili formula, gde neko vreme svaki vozač ima kameru na kacigi), tj. da svaki kanal sadrži više videa u sebi.Dushan S wrote: Razmišljanje ti je logično ali tu je ponavljam ova fora koja i jeste tema mog članka. Pare su dolazile od izdavača kao investitora. Ko će napraviti imresivan multimedijalni materijal kao podršku bendu i zašto ako to ne može da se naplati? Dakle, ne bavim se toliko time šta bend treba da radi - to je manje više skontao svako koga interesuje da skonta. Priča je o tome zašto je u globalu situacija lošija. Inače ostatak članka je već napisan, ali mislim da ću ga sad zahvaljujući tebi možda proširiti za jedan pasus. Baš oko toga da je nedostatak kinte učinio da muzika umesto robe za koju se pravi multimedijalna podrška, postane deo multimedijalne podrške za neki drugi proizvod.
To će se sigurno desiti, samo što još nismo ni na početku. Još je potrebno vremena da i infrastruktura malo ojača. Nusprodukt takvih stvari bi bio i da multimedija počne da igra ulogu i u muzici, jer zbog muzike se to neće razviti.
Teško mi je da skapiram šta si hteo da kažeš, ono subjekat i predikat i to. Ako se zapravo radi o tome da si kao nešto hteo da me potkačiš, zlonamernost mi nešto specijalno ne smeta, ali ovde nije u vezi sa temom tj blogom. Ja sam tebi prokomentarisao šta mi nije jasno u tvom post-u, nisam pokušao da te lično napadnem, pa nemoj ni ti te kulovske fore.parker wrote:jbg batice, ti sad lamentiras nad propasti rnr kao neki umetnik.. ali kad si svirao za razne lane i banane mislio si, ko ga jebe,
Pa ni ranije nisu radili za čvarke već za dolare, niko ne idealizuje biznis. Fabula je u tome što je rokenrol i dalje profitabilan. Otprilike mi je to bila meta, zašto ako se može zaraditi or rokenrola, industrija više ne želi da se bavi time i pravi nove "Legendarne umetnike". Neko moje kontanje je da je jednostavno problem u riziku i kinti, dugoročnom ulaganju. Nemam za sada neki pametniji odgovor.Dersu Uzala wrote:Nije u tome problem.
Last edited by Dushan S on 02 Jul 2014, 00:10, edited 1 time in total.
Hm. Pa imam utisak da jesi delimično u pravu ali i nisi. To što ti pričaš je bio jedan kratak period u kome su još uvek postojali veliki budžeti za spotove. Danas kad pogledaš MTV, možeš videti da su spotovi, u proseku, vidno jednostavniji i jeftiniji. Plus pazi - zaboravljaš da video nije roba, i nije ga snimio MTV, znači nije njihov proizvod koji naplaćuju. Video je podrška a muzika se prodaje, kako snimak pesme tako i posredno, preko karte za koncert za koji se neko eventualno na osnovu toga zainteresuje. Mislim da to treba ipak gledati kroz kretanje novce. Tačno je da muzika gubi važnost inače, jer je sve češće samo "podrška" za prodaju neke druge robe.komil wrote: Slažem se. Međutim, mislim da je ovo 100% tačno samo za neki prvi period MTV-ja, tokom vremena mislim da je značaj spota rastao u odnosu na muziku u spotu. U prvom periodu, logično je da su priliku dobijali bendovi koji su već afirmisani (na "stari" način), i tada je video nesumnjivo bio nadgradnja muzike. Tek neki broj godina kasnije, su se pojavile nove zvezde, koje su postale zvezde u tim novim okolnostima. U toj generaciji je tek postalo moguće, kod nekog jako popularnog spota, video bude mnoogo bitniji nego audio. Evo na primer, i na MTV-ju je bila gomila popularnih spotova po principu "stavi što veći broj sisa i guzica po sekundi i to je to" a muzika se zaboravljala posle par dana, ili recimo sindrom pop pevačica koje izgledaju mnogo dobro, a pevaju prosečno ili lošije. To jesu krajnosti, ali mislim da spot nije odavno video kao nadgradnja muzike, već je podela po značaju bar 50/50. Jedan od razloga zašto u to verujem su i psihološka istraživanja poput onih gde se testira učenje/pamćenje: ono čitanje ljudima (kao audio nadržaj), pa vizelno učenje itd. E pa, ispalo je da, pojedinačno, neki ljudi najbolje uče i pamte preko audia itd. ali većinska grupa su ljudi tzv. "vizuelni tipovi". (Naravno, kombinacije raznih nadržaja su generalno efektnije od pojedinačnih, ali ovo je gledano pojedinačno). Vizuelni impuls su eto, prosečnoj osobi jači od audia, oči nesvesno i svesno prate gomilu toga na videu, nego će reći da smo čak svi mi imamo evolutivno isprogramirane reakcije na neke iste boje i pokrete, i to čak i na tom nekom niskom nivou, zaokuplja više pažnje nego zvuk. Jer za zvuk bi trebala biti neka npr. grmljavina ili tako nešto da izazove reakciju tako niskog nivoa (a toga u spotovima nema). U realnosti su tu zvukovi kojih nema u prirodi, tako da nisu impulsi baš tako niskiTako da je video veći prostor i za niske manipulacije nego audio.
![]()
Multimedija igra ulogu u muzici ali mi je interesantno da trenutno ne postoji jasna formula po kojoj se to radi. Ako se sećaš jedno vreme su se pojavljivali oni CD-i koje ubaciš u komp pa kao imaš neke features, da pogledaš jedan spot, čitaš tekstove i to. Sad to nikog ne interesuje. Ne postoji neko jasno "obogaćeno iskustvo muzike", znaš, nešto što bi bilo paralela tome kad kupiš fabrički DVD sa komentarima, sa greškama tokom snimanja i to... Kontam da CD više ne ide jer je samo nosač muzike a uglavnom ne nudi ništa dodatno, a to je siromašno kao iskustvo, u poređenju sa nivoom stimulusa koji će ti dati npr video igra.komil wrote: Tu si pogodio u centar. I za ono prethodno vezano za kintu. Kinta je pokretač, tako će i multimedija postati sve značajnija kada počne da se unovčava dosta više nego sada. Neće se unovčavati preko muzike, ali primera radi, hoće preko sportskih prenosa. Evo pred svako prvenstvo u fudbalu, gomila ljudi kupi novi televizor. Za sada, kupe recimo veći TV, ali uskoro razlog za kupovinu može biti i što recimo sam u toku prenosa može uživo da bira pogled kamere koju želi, vraća i usporava nešto birajući i neku drugu kameru kad poželi (ili formula, gde neko vreme svaki vozač ima kameru na kacigi), tj. da svaki kanal sadrži više videa u sebi.
To će se sigurno desiti, samo što još nismo ni na početku. Još je potrebno vremena da i infrastruktura malo ojača. Nusprodukt takvih stvari bi bio i da multimedija počne da igra ulogu i u muzici, jer zbog muzike se to neće razviti.
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Kompletan problem u ovoj tematici a i svakoj drugoj je upravo ovo:
http://www.geohive.com/earth/his_history3.aspx
1950 - ------2,525,778,669
1965- -------3,329,122,479
1980- -------4,449,048,798
1995- --------5,741,822,412
2014- --------7,243,784,121
Mnogo ljudi sa mnogo ideja (i dobrih i losih). U svetu sve manje love i resursa, pada interesovanje za umetnost. Ljudi koji su upali u umetnost pre prenaseljavanja planete lagano shvataju da nemogu nishta da urade sa onim shto imaju, pa cak i oni najtalentovaniji ostaju u senci onoga shto se lako prodaje jer ljudima treba cuga, pljuga i laka zabava posle teskog dana u rudniku ili kod privatnika (isti qrac)... Polako pada interesovanje za umetnost i covek to prestaje da radi i samim tim taj talenat umire zajedno sa njim, a drugi probaju da komercijalizuju, time ubijaju kvalitet i autenticnost i idu ka nekom fiktivnom cilju, do kojeg je teze doci nego recimo kopati kanale i mesati mesalicu. Neki od njih se uhvate necega i imaju srece, a neki od njih se vrate u svoju sobu popishani (velika vecina) i onda kenyaju po forumima i facebooku. Gladan covek juri oko planete da bi jeo, pio, spavao i razmnozio se, umetnost gubi smisao polako i za nekih 100-200 godina, ovakvi razgovori se vise nece ni voditi.
Umetnici, po meni, su oni upravo koje boli racq za sve i rade to shto rade jer im prija pa makar niko to nikada ne video/cuo/doziveo.
http://www.geohive.com/earth/his_history3.aspx
1950 - ------2,525,778,669
1965- -------3,329,122,479
1980- -------4,449,048,798
1995- --------5,741,822,412
2014- --------7,243,784,121
Mnogo ljudi sa mnogo ideja (i dobrih i losih). U svetu sve manje love i resursa, pada interesovanje za umetnost. Ljudi koji su upali u umetnost pre prenaseljavanja planete lagano shvataju da nemogu nishta da urade sa onim shto imaju, pa cak i oni najtalentovaniji ostaju u senci onoga shto se lako prodaje jer ljudima treba cuga, pljuga i laka zabava posle teskog dana u rudniku ili kod privatnika (isti qrac)... Polako pada interesovanje za umetnost i covek to prestaje da radi i samim tim taj talenat umire zajedno sa njim, a drugi probaju da komercijalizuju, time ubijaju kvalitet i autenticnost i idu ka nekom fiktivnom cilju, do kojeg je teze doci nego recimo kopati kanale i mesati mesalicu. Neki od njih se uhvate necega i imaju srece, a neki od njih se vrate u svoju sobu popishani (velika vecina) i onda kenyaju po forumima i facebooku. Gladan covek juri oko planete da bi jeo, pio, spavao i razmnozio se, umetnost gubi smisao polako i za nekih 100-200 godina, ovakvi razgovori se vise nece ni voditi.
Umetnici, po meni, su oni upravo koje boli racq za sve i rade to shto rade jer im prija pa makar niko to nikada ne video/cuo/doziveo.

- Dersu Uzala
Kakve veze ima profitabilnost i to rokenrola sa ovim sto Niles prica. Nikakve.Dushan S wrote:Pa ni ranije nisu radili za čvarke već za dolare, niko ne idealizuje biznis. Fabula je u tome što je rokenrol i dalje profitabilan. Otprilike mi je to bila meta, zašto ako se može zaraditi or rokenrola, industrija više ne želi da se bavi time i pravi nove "Legendarne umetnike". Neko moje kontanje je da je jednostavno problem u riziku i kinti, dugoročnom ulaganju. Nemam za sada neki pametniji odgovor.Dersu Uzala wrote:Nije u tome problem.
Drugo rokenrol nije vise profitabilan, tj nije profitabilan koliko su profitabilne te druge varijante koje su sad popularne. Rokenrol nije vise najpopularnija muzika posle pop (popularne) muzike. Negde je izmedju petog i sedmog mesta recimo. Dugorocno ulaganje u Americi vise ne postoji, jel citas ti Wall St. Journal i slicni materijal alo. Nikad vise kapitala korporacije nisu imale u istoriji Amerike, otkako se vodi papirologija. Ali odbijaju da dugorocno ulazu jer im to pravi losiju finansijsku sliku u svakom kvartalu a performans bonusi svih drmatora po korporacijama su bazirani na kvartalnim izvestajima. Ako se shareholderima ne svidja kvartalni izvestaj drmator leti iz firme naglavacke. Greed. Greed is good kazu neki.