Hvala na brzim odgovorima!
Kristijane, pravo je zadovoljstvo čitati tvoje postove, puno moze da se nauči.
Nisam bio dovoljno jasan i konkretan, ali da, upravo me je to zanimalo - kakav je ton drednot gitara pri okidanju prstima. Vidim da su cene polovnih Newportera niske, ali nisam znao da su bile tako jeftine i kao nove. U svakom slucaju, odustacu od ove, hvala na pomoci.
Do sada sam svirao samo klasičnu i električnu, gotovo da nemam nikakvog iskustva sa akustičnim gitarama. Istina, kupili smo brat i ja i jednu "radnu" akustaru za svirke, pre sto godina, mislim da beše Maxtone, ali to je bio stvarno krš.
Nedavno sam, nakon nekih 15-tak godina pauze, poceo ponovo da sviruckam, a pošto se u medjuvremeno omatorilo, uglavnom me zanima jazz i nekakav folk/country (Chet Atkins, Knopfler, ili Joni Michell), pa vidim da tu klasična ipak ne može da zameni akusticnu, i eto me, dakle, u potrazi za novom gitarom.
Pre par meseci sam malo obilazio prodavnice i probao skoro sve što je bilo do 20.000, ali sam se prilično razočarao u kvalitet izrade i zvuk. Uglavnom zvuče kao vesla (Fender naročito), i vidim da ću morati ipak da povećam budžet da se ne bih nervirao svaki put kad uzmem gitaru u ruke.
Šta biste preporučili kao best-buy, za kućnu svirku, dakle, ozvuka nije potrebna ili bar nije prioritet, i imajući u vidu to što sviram?
Dopada mi se Cort MR710F i Earth200, Yamaha FG720, koje je Kristijan već preporučio ranije, ali su mi jako zanimljivi i Sigmini modeli DR-1ST, Sigma DR 28H i posebno Sigma 000MC-1ST koja bi, ako sam dobro shvatio, trebalo da bude kopija nečega iz Martin Orchestra serije, a cena je vrlo primamljiva (oko 26K u Mitrosu)?
Šta savetujete?
(voleo bih da što više suzim izbor pre odlaska u radnju, jer isprobavanje tamo nije uvek customer friendly, kao što znate, uvek je prometno, još neko drnda pored tebe, prodavac nervozno cupka itd., a ja ne umem da radim pod pritiskom

)
Hvala unapred!