Blackstar HT-1r glava, ostala bez zvuka
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Blackstar HT-1r glava, ostala bez zvuka
Imam Blackstar HT-1r glavu, koja je do juce radila super ali, onda je prestala... U tehnicki deo se bas i ne razumem nesto, a znam da ovde iskusnih clanova, pa da priupitam za pomoc..
Pojacalo moze da se upali normalno i lampe svetle (ili bolje reci, tinjaju) Gitaru kada ubodem, nema apsolutno nikakvog zvuka. Cak ni onog bruma kada se bode gitara. Ako nabodem neki mp3 u line input, to se cuje ali instrumen ne. Od zvukova koji se cuju, tu je i onaj kratkotrajni brum kada se pali/gasi pojacalo. Gledam na pcb-u, nista ne izgleda zagorelo. Citam na netu, da ovo pojacalo ume da kuburi sa osiguracem, koji ja ne mogu da nadjem jer nije onaj standardni stakleni a neki drugi , moje elementarno ne poznavanje elektronike/tehnike ne dozvolja da nadjem.
Ako neko ima neku ideju, molio bih neka zbori. Ne znam da li sam dao sve potrebne informacije, ali ako netso fali, pitajte. Hvala unapred.
Evo i slike kako pojacalo izgleda:
https://plus.google.com/u/0/photos/1042 ... 2896726453
Pojacalo moze da se upali normalno i lampe svetle (ili bolje reci, tinjaju) Gitaru kada ubodem, nema apsolutno nikakvog zvuka. Cak ni onog bruma kada se bode gitara. Ako nabodem neki mp3 u line input, to se cuje ali instrumen ne. Od zvukova koji se cuju, tu je i onaj kratkotrajni brum kada se pali/gasi pojacalo. Gledam na pcb-u, nista ne izgleda zagorelo. Citam na netu, da ovo pojacalo ume da kuburi sa osiguracem, koji ja ne mogu da nadjem jer nije onaj standardni stakleni a neki drugi , moje elementarno ne poznavanje elektronike/tehnike ne dozvolja da nadjem.
Ako neko ima neku ideju, molio bih neka zbori. Ne znam da li sam dao sve potrebne informacije, ali ako netso fali, pitajte. Hvala unapred.
Evo i slike kako pojacalo izgleda:
https://plus.google.com/u/0/photos/1042 ... 2896726453
Re: Blackstar HT-1r glava, ostala bez zvuka
Sad sam i ja citao da se ljudi zale na isti problem.
Osigurac je na ploci i obelezen crveno na slici.
Oznaka bi trebalo da bude "T80ma".

U svakom slucaju, verovatno bi bilo najbolje odneti pojacalo u servis.
Osigurac je na ploci i obelezen crveno na slici.
Oznaka bi trebalo da bude "T80ma".

U svakom slucaju, verovatno bi bilo najbolje odneti pojacalo u servis.
Hvala.
Znam da bi najbolje bilo da odnesem pojacalo u servis, ali to ce jaako mnogo da izadje ovde u Norveskoj, pa reko da vidim dal moze nesto da se diy.
Znam da bi najbolje bilo da odnesem pojacalo u servis, ali to ce jaako mnogo da izadje ovde u Norveskoj, pa reko da vidim dal moze nesto da se diy.
JEdino mi nije jasno, da li moram da menjam i cevku sa osiguracem, posto, koliko vidim, osigurac je vezan za ecc82?!
- mislim_stvarno
Pa, generalno, posao osiguraca je da osigura ostale komponente da ne crknu, tako da, ne bi trebalo nista osim osiguraca.
posao osiguraca je da osigura da kad jedan deo crkne ne crkne i ostatak kola, tako da pre zamene osiguraca treba videti zasto je crkao, a ne menjati po logici crkao je osigurac njega zamenim i idemo dalje, jer hoce cesto da se desi da je osigurac pri prvom pregorevanju zastitio ostatak kola ali po sledecem hoce da se desi da ipak ne stigne da prekine kolo pre nego sto se jos nesto ne osteti.
Ako ne znas sta radis odnesi pojacalo kod majstora da ti ga pregleda pre nego sto zamenis osigurac i napravis ciglu od pojacala
Ako ne znas sta radis odnesi pojacalo kod majstora da ti ga pregleda pre nego sto zamenis osigurac i napravis ciglu od pojacala
U pravu si Majti. Tako ce i biti. Hvala
Imao sam slucaj kod veceg modela Blackstar-a, da je bio hladan lem. Dosta su lose zaletovana podnozja lampi,a posto se one greju,problem je jos veci. Trebalo bi ukloniti stari tinol, nije bas nekog kvaliteta, i ponovo zalemiti, ovog puta kvalitetnim i bez ustede na toploti i tinolu.
Uzrok ustanovljen. Zviznula lampa (ecc82) i sa sobom je povukla osigurac. Nista strasno, al eto. Dok ne pronadjes sta je pa dok ne stignu delovi, prodje vreme.
U ovom slučaju ta ECC82 ima ulogu izlaznih, snagaških, lampi u push-pull spoju
Savetovao bih da ECC82 bude neka NOS. NOS cevi su daleko izdrzljivije od cevi iz nove produkcije.
Iskreno, uzeo sam neku Philipsovu cevku. Kakav ce biti zvuk, nemam pojma
A s' obzirom da je stigao i Micro Terror, pasce malo uporedjivanja pa cu videti koje pojacalo ostaje a koje leti.
A to za NOS, sledeci put. Jbs ga, nisam znao

A to za NOS, sledeci put. Jbs ga, nisam znao

Philips se ne proizvodi vec 40 godina tako da jesi uzeo NOS
Hvala Majti.
Lm, zamenjen osigurac i lampa. Pojacalce sad radi jako lepo.
Lm, zamenjen osigurac i lampa. Pojacalce sad radi jako lepo.