Ovation gitare

Post Reply
davidgilmour

Ovation gitare

Post by davidgilmour » 26 May 2008, 17:02

Danas sam bio u obilasku muzickih prodavnica trazeci dobru akusticnu....i naisao sam na jednu koja mi se svidela....Ovation CC24... mislim da je ta, nisam siguran....kosta oko 250 evra ... ako mozete, recite mi nesto vise o njoj, i uopste o Ovation gitarama (ne onim preskupim) :)

Kristijan
Uvaženi član

Re: Ovation gitare

Post by Kristijan » 26 May 2008, 18:36

Ne znam tacno za sta planiras da koristis ovu gitaru, koliko sviracko iskustvo imas, koje si inace gitare koristio i slicno...

Da to znam, mogao bih da ti dam precizniji savet.

Sto se mene tice, glavni kvalitet ove gitare je sto pise na njoj Ovation, pa ako ti se posle nekog vremena promeni ukus, verovatno ces moci da je prodas lakse nego da na njoj pise neko manje poznato ime.

Gornja ploca joj je laminated spruce, pa po meni automatski ova cena od 250 eura izgleda previsoko. Neka ima i stimer, i aktivnu ozvuku, i cesalicu za ledja... sta god da stave, to je i dalje gitara sa laminiranom gornjom plocom, i to po meni kosta maksimalno 200 eura.

Drugo, Ovation sa svojim specificnim trupom koji nema klasicnu zadnju i bocnu plocu, i ima kombinaciju drveta i fiberglasa, daje jedan vrlo specifican zvuk, i takav zvuk je, svirano "na suvo" upotrebljiv u dosta malom broju situacija. Ovo je moje misljenje, verujem da ima ljudi koji ce ti reci sasvim drugacije. Meni je taj zvuk uvek bio onako... pa sta znam, za '80. Gitara je ozvucena, i sa tim svojim specificnim tonom, plitkim trupom (koliko mi je poznato, ovaj model ima bas plitku verziju Ovation trupa) i malom tezinom zapravo predstavlja vrlo zgodan scenski instrument, posebno za tezgarose. Nekako imam utisak da nije ni pravljena da se svira bez ozvuke.

Osim toga, ja imam teoriju da covek ili treba da odvoji do 200 eura za gitaru, i ni paru vise, ili da odvoji preko preko 550. Svaka kinta u ovoj medjuzoni po meni je prilicno sumnjivo ulozena. Mislim da je niza srednja i srednja klasa instrumenata problematicna zato sto je odnos cena - kvalitet dosta neobican. Cuj, neobican... Nepovoljan! Jos je kod elektricne gitare malo srecnija situacija sto mozes malo da petljas sa hardverom, naleti neka kintica pa zamenis ponesto, i mozes dosta da popravis performanse instrumenta tokom vremena. Na akusticnoj jako malo mozes da uradis da joj nagruvas zvuk. To ti je sto ti je, pa ako nisi odmah dobro izmerio, ne vredi da se kuka.

Imaj ovo u vidu, ali naravno prvenstveno prati sta tvoje uho hvata. Ako se tebi dopada zvuk te gitare, go for it! Mozda je to bas instrument za tebe. Ja 200% sigurno znam da nije za mene, ali to za tebe ne mora nista da znaci. Mnogo je nezahvalno savetovati ljude po tom pitanju. Voleo bih da se javi jos neko, pa da imas malo bolji presek situacje.

davidgilmour

Post by davidgilmour » 26 May 2008, 20:16

hvala na opsirnom odgovoru....ona mi se i svidela zbog toga sto je malo manja od ostalih....nekako me vrat podseca (i slican je dosta) na elektricnu....nasao sam po povoljnijoj ceni Aplauz (valjda kopija te) i Stagova kopija Ovationa....sta mislis o njima?

p.s. ako se na kraju ne odlucim za akusticnu, ponovicu se nekom pedalicom :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 26 May 2008, 22:08

Od srca ti preporucujem da zaobidjes Stagg i SX gitare. To su najlosiji instrumenti koje sam imao prilike da vidim u domacim prodavnicama od vremena od kada vise ne vidjam one najgore modele Muzicke naklade. Applause nisam nikad svirao, samo znam da je to neka "cerka" firma Ovationa. Ne znam sta da ti kazem po tom pitanju, mozda se javi ovde neko ko je imao prilike da je oseti pod prstima.

Vredi pogledati sta ima od Washburna, ima zanimljivih komada, ali na zalost nemaju dovoljno redovnu popunu svoje ponude, pa nekad imaju samo "vesla", nekad samo dosta skuplje modele. Znam da je lepo da gitara ima i ozvuku i sve to, ali recimo ako odlucis da utuces oko 200 eura bas na akusticnu gitaru, ulozi te pare u akustiku, ne u pratece zezalice. Svirao sam jednu neverovatno zanimljivu Hohner akusticnu. Nisam mogao da verujem kakav instrument moze da se uzme za, ako me secanje dobro sluzi, 180 eura. Predivna obrada, odlicne civije, vrlo, vrlo bogat zvuk. OK, Hohner nije neka dzunglaska firma, uvek su bili ozbiljni, pa i nije neko iznenadjenje. Ali nista ozvuka i to, cisto da znas. Ovo ti i ne bih predlagao da nisi sada pomenuo da imas vec elektricnu, dakle ne bi ti to bila jedina gitara, imas vec jednu koju mozes da "bocnes" u ozvuku. Inace i nemoj da racunas na neko ozbiljno snimanje akusticne preko kabla, samo je mikrofon, ili cak set mikrofona, resenje za snimanje akusticne. Secam se nekog akusticnog Ibaneza, koji je imao dosta veliki trup, ali bas jadan ton. Prodavac mi kaze kako ovako nije nesto, ali zato kad se usteka... Pa zasto da kupujem nesto velicine komode, da bi sviralo ispravno samo kad se usteka?

E sad sam vec oduzio, ali ima jos jedna stvar koju nije lose imati u vidu. Ima sada kod nas da se nadje bas lepa ozvuka za akusticne gitare. To je nesto sto ti ipak daje mogucnos nadogradnje akusticne gitare tokom vremena. Da das 200 za "golu" akusticnu, i 150 za neku dobru ozvuku, to je 350. Veruj mi, nema teorije da za 350 u komadu nadjes ozvucenu gitaru koja ce zvucati tako dobro kao ova kombinacija sa nadogradnjom.

davidgilmour

Post by davidgilmour » 26 May 2008, 23:23

a Yamaha F310?

davidgilmour

Post by davidgilmour » 26 May 2008, 23:27

izvinjavam se sto sam otisao u offtopic ....mozda je ovo trebalo da bude pm :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 27 May 2008, 08:37

Sto se tice Yamahe, ja mislim da tu ne moze puno da se pogresi. Vraticu se na ovo kasnije. Sad konkretno o modelu.

Mozda ipak da pogledas i neki malo jaci model. Cini mi se da 370, ako moze da se nadje, ima solidno bolje karakteristike. Ipak je 310 bas, bas entry level instrument. Nije 310 losa gitara, za te pare mozda je i najsolidnija kupovina, posebno ako nisi 100% siguran da ces da je zadrzis u posedu neki duzi niz godina. Opet ona prica o prodaji i imenu. Meni konkretno smeta kod te gitare malo neujednacen odnos srednjih i visokih tonova, kao da gitari fali malo balansa. S druge strane, za tu kintu tesko je naci preciznije uradjenu gitaru. Svakako pogledaj i druge modele Yamahe, ono sto je mene uvek kod njih fasciniralo je to sto gledajuci cene, sa korakom od 10 eura mozes da uocis razliku, svaku paru vise koju das za Yamahu mozes tacno da vidis gde si i kako si ulozio.

Inace mislim da je Yamaha sampion po tome kako se odnosi i prema svojim najjeftinijim, i prema svojim najskupljim modelima. Ne postoji ni jedan model Yamahe koji ne moze da se svira. Uvek su uradjeni precizno, lepo toniraju, imaju dosta "meku" akciju, sto je posebno bitno za ljude kojima muzka nije posao, pa nemaju neku mnogo razvijenu "sapu". Ton... tu moze da se diskutuje, jeftiniji modeli naravno imaju skromniji zvuk. Drzao sam casove jednom klincu koji ima neku pocetnicku klasicnu Yamahu, da li je c40 ili c70 - nisam siguran. Bas lepo uradjen instrument, da ne poverujes da nesto sto kosta 7 000 - 8 000 dinara moze tako da izgleda. Civije uradjene odlicno, milina jedna. Naravno, ton je malo mrsav, ali za te pare... vise nego solidan.

Ja sam pre nekih godinu ipo kupio jednu akusticnu, pisao sam o njoj ovde na forumu. Radi se o Da Capo gitari. Poenta je da ja znam da ta gitara nece napustati moju kucu bar jos 10 godina. Kad ja zakljucim da treba da kupim nesto bolje, deljace je moji klinci dok joj ne dodju glave. Zato sam samo isao naokolo i osluskivao kako zvuce razni instrumenti. Iluzorno je da pokusavam da preprodam nesto sto se zove Da Capo, nema teorije da nadjes na netu fabriku koja to pravi. Pre svega zato sto je to neki ooooogroman kineski pogon koji verovatno pokriva bar 15% svetske proizvodnje akusticnih gitara. Pa se jednima na headstock lepi ovo, pa se drugima gravira ono... tako to ide, i ko ti tvrdi drugacije, ili nije upucen, ili hoce da ti proda "ciglu". Uopste nije iskljuceno da bas iz te fabrike izlaze daleko skuplji modeli. Ne teski profi modeli, ali svakako bolji i skuplji od moje gitare. Odmah da ti kazem da sam ja naleteo na dobar komad. Kasnije sam ih vidjao jos, i vidim da im kvalitet varira. Zato oprezno, kod jeftinije robe bas je presudna stvar to sto je interna kontrola kvaliteta traljava, sve sto se nastancuje ide u prodaju.

Sviraj i osluskuj. Samo tako mozes da nadjes bas pravi instrument. Nemoj da se obazires na namrstene prodavce sa pogledom "Hoces da pazaris, ili da te izbacim napolje?!?"

E sad, valjda ce jos neko da doda koji komentar, posto je sve ovo vrlo subjektivna stvar, ne mozes imati pravi uvid u situaciju ako znas samo moj stav po tom pitanju.

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 30 Jun 2008, 00:22

A, evo i mog misljenja.
Ovation gitare hvataju plen tim svirljivim i udobnim vraticima, niskom akcijom i zanimljivim dizajnom. Svirao sam ih nekoliko, tacnije imao priliku da ih probam i mislim da su to instrumenti za gitariste koji s vremena na vreme pomalo zasviraju i akustiku, pored elektrike koju ipak vise vole. Danima sam koristio i neki bas skup Ovation, ali nije me kupio, tacnije razocaran sam tim gitarama, sto sam je vise svirao manje sam je voleo - a gitare bas volim. Shvatio sam da mi je taj zvuk sa gustim srednjacima uzasno naporan i daleko od onoga sto volim kod akusticnih gitara. Jedan moj prijatelj i veoma dobar gitarista je kupio u Mitrosu gitaru za 120e, ne mogu da se setim marke, ali je svirala bolje od nekih koje su kostale tri puta vise. Naravno bilo ih je pet "istih" ali je samo jedna tako dobro radila.
Prosetaj, probaj, poslusaj i izaberi ono sto se tebi svidja.
Srecno!

nefa

Post by nefa » 17 Oct 2010, 16:37

A evo i mog misljenja o Ovation gitarama ,naglasavam "OVATION" kad to kazem onda mislim na original USA modele,to su predivni ISTRUMENTI,odusevljen sam zvukom Ovation gitara,inace sam u neku ruku i kolekcionar akusticnih gitara,pa zato to i kazem .
Sviram od neke 1979 te i mnogo razlicitih modela sam svirao,inace sviram svakodnevno akusticnu gitaru a i posjedujem ih desetak.
Kad sviram na svom Ovation elite 1718 USA bas ono imam osjecaj zadovoljstva,i nakon ispusene cigarete ponovo je moram uzeti u ruke :D mozda zvuci smijesno ,ali zaista je tako.
U tom zvuku sam nasao sebe ,odnosno u toj gitari sam nasao ono sto sam zelio da jedna akusticna gitara ima,mislim isto kao i Kristijan i jos neke kolege koji su nasli zadovoljstvo u nekim drugim gitarama i kojima Ovation uopste ne lezi, za razliku od mene.
Kao sto vidimo sve je stvar ukusa....a to je mozda i uredu
http://www.youtube.com/watch?v=_cgQbluj ... =1&index=5

Post Reply