Tutorijal O Graviranju

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Rocket Roll

Tutorijal O Graviranju

Post by Rocket Roll » 25 Jun 2008, 14:07

Naj-custom metoda da ukrasite nešto je da ga izgravirate - pickguard, pedale, telo gitare... kad mogu lovci i ljubitelji oružja, možemo i mi.

Graviranje je skupo, ako vam ga radi neko drugi. Ako ga radite sami, radi se ovako (jednostavnije je nego što izgleda):

Počnite na nekom parčetu otpada, u svakom slučaju. Džo Gagan (čovek koji je postavio ovaj tutorial i živa legenda) je uz njega dao jedan savet:

"Morate da 'usidrite' ruku i da zaista preuzmete kontrolu nad graverkom. Graverka je kao pas - može da nanjuši vaš strah."

vbraca
vrabac

Re: Tutorijal O Graviranju

Post by vbraca » 25 Jun 2008, 15:12

Ko ima ovu masinu za graviranje, gde se prodaje?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 25 Jun 2008, 16:00

Imaš ih u Uradi Sam, jedna verzija ima i u MikroPrincu (odlična cena, 1 600 dinara)... ima jedna radnja pored mene koja ih drži, ali ne znam napamet adresu. Mogu da proverim, ako hoćeš.

Imaju puno imena - "mini-bušilica", "ono za proširivanje kanala", "ona mala Einhellova olovka", itd.

U svakom će slučaju izgledati ovako, plus koferče: http://www.einhell.com/scripts/products ... |4067|3440

Image

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 25 Jun 2008, 16:11

Ja tu mini busilicu imam, ali zutu.
Nije mi na pamet palo da je za to koristim, koji nastavak treba da se koristi?
P.S.Ovu busilicu, inace koriste i zubari, prilikom modelovanja...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 25 Jun 2008, 16:55

Pa da, to je ta mašinica, tzv "mulri-purpose tool". Ima dovoljnu snagu i dovoljan broj obrtaja, zato "multi-purpose": buši, produbljuje, polira, gravira, i šta sve ne.

Pogledaj ovaj link: http://www.bit-tech.net/modding/2005/06 ... r_modder/2

Trebaju ti ovakvi delići:

Image

Image

jolana

Post by jolana » 29 Jun 2008, 15:48

posedujem tu masinu, bavim se graviranjem ,do sada sam gravirao razna chuda! maceve,nozeve,flase ,prozore od kola... samo lik koji je postavio tut na jutjub nije pomenuo da postoji hidraulicni prenos da ne bi morali da drzite celu budzu u ruci. verujte, bavim se tattoo-om, i masinica od 30 grama posle 1 h ima 3 tone!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Jun 2008, 15:59

Puno hvala za informaciju!

Ako smem da te zamolim - može par objašnjenja na temu nešto složenijeg graviranja? Ne znam da li tom mašinicom može da se izvede ono "slojevito" graviranje (cveće, ornamenti). Ako može, molimtemolimtemolimte napiši ukratko ponešto o tome (kako se to radi)?

Unapred veoma, veoma zahvalan!

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 29 Jun 2008, 16:02

Hmmm i mene zanima to!!!

Uopste o graviranju...

Odakle rece da si Jolana?

jolana

Post by jolana » 29 Jun 2008, 16:13

ovako ... sa tom masinom moze da se izvede skoro sve,jedini uslov ,kao i kod tatua, talenat i mirna ruka! slojevito,dublje ,plice, ju nejm it! jedino sto nisam skontao kako,ali mi se sve vise cini da je to neki old way, je ono kao na nakitu i metalima, znate ono kad je slovo npr. uradjeno besprekorno,sa pravilnim ugaonim usecima. verovatno je u pitanju drugi alat, a takve stvari danas oponasa i masimsko (industrijsko) graviranje. to je kod ove graverke nemoguce, jer se glava VRTI , a ne grebe ili urezuje. znaci ,to je to...

ja sam Nebojsa ,iz Sremske Mitrovice.

viden

Post by viden » 30 Jun 2008, 12:36

Ja bih samo dodao na ovu temu (o kojoj nemam previše iskustva) da ako neko želi da se ovim pozabavi treba kupiti nešto ozbiljniju mašinu (ne previše ozbiljnu :) ).
Kod onih najjeftinijih brzo otkazuje onaj hidraulični (zubarski :D ) deo sa "crevom".
Tako sam bar ja uspeo da "udesim" dve mašine (čudnih imena kojih se više i ne sećam :)) .

Post Reply