Ozvucena akustara umesto elektricne gitare
Ozvucena akustara umesto elektricne gitare
Cao svima!Interesuje me ozvucena gitara,koja bi zamenila mog teskog stretokastera.Posto sviram maratonske svirke (citaj svadbe i sl.)hteo bih da pokusam sa ozvucenom akustarom,posto je kudikamo laksa za moje vec umorno rame!Da li bih na nju mogao da nakacim sprave koje koristim na Fenderu,tj.procesor(9002 pro) i midi(Roland GR 33)Unapred zahvalan svim forumashima!
- Rocket Roll
Ovaj, mene najviše zanima taj "teški Stratokaster". Koje godište? Pretpostavljam da je iz sedamdesetih. Imaš neku sliku?
Procesor i MIDI pickup bi radili i sa akustičnom. Na procesoru bi morao da podesiš sve "farbe" pošto piezo pickup na akustičnim gitarama ima drugačije frekventne karakteristike, a Roland izričito kaže na svom sajtu da GR33 radi na SvAkOj gitari sa metalnim žicama (isto to ponavljaju i za GK-2A MIDI pickup), tako da velikih problema ne bi trebalo da bude. Razlike u zvuku će svakako biti, ali nemoj brzo da se razočaraš. Akustična gitara je mnogo podložnija fidbeku, piezo zna da zvuči strašno "oštro" ("harsh" - ne znam bolji izraz) i po mom iskustvu distorzira sam od sebe (na ne baš najprijatniji način) kada malo jače "zaoreš".
Drugi izbor bi ti bio Parker Fly - izuzetno su lake, otuda i ime. Ima još lakih električnih gitara, ali Parker je 1) zvanično najlakša 2) može da se kupi kod nas preko Artist Systemsa u Beogradu i Novom Sadu. Najteži model - Parker Fly Mojo, od mahagonija - težak je 2.2 kg, a Parker Deluxe je ispod 2 kg.

Procesor i MIDI pickup bi radili i sa akustičnom. Na procesoru bi morao da podesiš sve "farbe" pošto piezo pickup na akustičnim gitarama ima drugačije frekventne karakteristike, a Roland izričito kaže na svom sajtu da GR33 radi na SvAkOj gitari sa metalnim žicama (isto to ponavljaju i za GK-2A MIDI pickup), tako da velikih problema ne bi trebalo da bude. Razlike u zvuku će svakako biti, ali nemoj brzo da se razočaraš. Akustična gitara je mnogo podložnija fidbeku, piezo zna da zvuči strašno "oštro" ("harsh" - ne znam bolji izraz) i po mom iskustvu distorzira sam od sebe (na ne baš najprijatniji način) kada malo jače "zaoreš".
Drugi izbor bi ti bio Parker Fly - izuzetno su lake, otuda i ime. Ima još lakih električnih gitara, ali Parker je 1) zvanično najlakša 2) može da se kupi kod nas preko Artist Systemsa u Beogradu i Novom Sadu. Najteži model - Parker Fly Mojo, od mahagonija - težak je 2.2 kg, a Parker Deluxe je ispod 2 kg.

Natravno, sve od dodataka možeš koristiti i sa ozvučenom akustičnom (naravno ako je propisno ozvučena) samo nećeš dobiti isti zvuk kao s" električnom.
Ipak, za ono, za šta tebi treba, funkcionisaće sasvim korektno.
Ako nameravaš da tek kupuješ ozvučenu akustičnu gitaru najbolje bi bilo da poneseš sve ono što misliš da koristiš s"njom i da u samoj radnji čuješ kako zvuči.
I još obrati pažnju da ne kupuješ akustične gitare koje su ozvučene i mikrofonom. One su fantastične za svirku u kontrolisanim uslovima (dobro organizovani koncerti i dobar tonac) ali na svadbi ćeš imati velike probleme s mikrofonijom.
Znači, za tvoje potrebe-na akustičnoj samo piezo.
Ipak, za ono, za šta tebi treba, funkcionisaće sasvim korektno.
Ako nameravaš da tek kupuješ ozvučenu akustičnu gitaru najbolje bi bilo da poneseš sve ono što misliš da koristiš s"njom i da u samoj radnji čuješ kako zvuči.
I još obrati pažnju da ne kupuješ akustične gitare koje su ozvučene i mikrofonom. One su fantastične za svirku u kontrolisanim uslovima (dobro organizovani koncerti i dobar tonac) ali na svadbi ćeš imati velike probleme s mikrofonijom.
Znači, za tvoje potrebe-na akustičnoj samo piezo.
DoolioBodomovac wrote:Može jedino da posluži kao zamena, ali nikako ne može da zameni električnu gitaru. Ipak se električna i akustična sviraju drugačije...
pored toga sto se ne dobija isti zvuk, teze se svira:)
reko, da napomenem:)
Pa čovek je objasnio zbog čega mu je potrebna el-akustična gitara i s obzirom na iskustvo siguran sam da poznaje suštinske razlike između električne i akustične gitare.
- Cilal Najed
Re: Ozvucena akustara umesto elektricne gitare
da, i ja bih se slozio da je lakse izdrzati tezinu elektrike nego tenziju akustare...
Totalni offtopic:
Cilal, iskopao si temu iz mrtvih bolje od onih patologa iz CSI
Cilal, iskopao si temu iz mrtvih bolje od onih patologa iz CSI

He he he
Da sam ja bio clan foruma u to vreme preporucio bih mu one silent gitare.
Samo vrat i kontura tela.Od nje laksa moze da bude jedino ona plasticna kojom se igra Guitar hero
Da sam ja bio clan foruma u to vreme preporucio bih mu one silent gitare.

Samo vrat i kontura tela.Od nje laksa moze da bude jedino ona plasticna kojom se igra Guitar hero
- Cilal Najed

nisam mogao da zadrzim misljenje za sebe, xe xe
kada bolje razmislim - svirati na pravoj akustari sa ozbiljnim zicama (npr. martin + .012) vise od tri sata je teze nego drzati trovratnu elektricnu...
- DrGreenthumb
- MF veteran
Aha! Ti 'oces da kazes da je Vai slacker? Jeres!Cilal Najed wrote:![]()
nisam mogao da zadrzim misljenje za sebe, xe xe
kada bolje razmislim - svirati na pravoj akustari sa ozbiljnim zicama (npr. martin + .012) vise od tri sata je teze nego drzati trovratnu elektricnu...

Btw, Martin + bilo sta =

- Cilal Najed
govorim iz licnog iskustva, zamisli 30 pesama sa 0.14 zicama i to duplim...
kada uzmem elektriku moram da gledam 'de su zice jer ih jedva osecam...
u vezi martin-a - u americi pravi bajkeri kazu da samo hardtail (bez zadnjih amortizera) harley uvazavaju i da bez bola u ledjima nema prave ljubavi i voznje. tako je sa martinom, boli ali je bez premca. moj gitarista je promenio dosta gitara od nekih yamaha, fendera, hohnera, guilda do martina. tu se prica zavrsava, mozemo samo diskutovati oko modela, jer vidim da se slazemo makar u ovome, xe xe
u vezi martin-a - u americi pravi bajkeri kazu da samo hardtail (bez zadnjih amortizera) harley uvazavaju i da bez bola u ledjima nema prave ljubavi i voznje. tako je sa martinom, boli ali je bez premca. moj gitarista je promenio dosta gitara od nekih yamaha, fendera, hohnera, guilda do martina. tu se prica zavrsava, mozemo samo diskutovati oko modela, jer vidim da se slazemo makar u ovome, xe xe
- DrGreenthumb
- MF veteran
Verujem ti, u poslednjih 2 godine stavljam sve deblje zice na gitaru (stigao sam do .11/54 i mnogo mi je - treba da budes parvi macho da bi savladao tih .01 metalaCilal Najed wrote:govorim iz licnog iskustva, zamisli 30 pesama sa 0.14 zicama i to duplim...