Fender ili Gibson

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply

Fender ili Gibson

Fender
88
55%
Gibson
72
45%

Total votes: 160

Solomon
Dimension 7

Re: Fender ili Gibson

Post by Solomon » 08 Jun 2008, 23:43

Apsolutno Gibson, pogotovo SG. :mrgreen:

Djole_BB
MF veteran

Post by Djole_BB » 09 Jun 2008, 23:57

Blingo wrote:Ko da si pitao plavuša u roze miniću sa izuzetnim atributima ili vamp crnka sa istim takvim atributima....I jedana i druga su extra,stvar je ukusa i trenutne inspiracije...
crnka :D
moj izbor je fender...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 10 Jun 2008, 02:18

Pa sad, zavisi od modela.

Dusan
MF veteran

Post by Dusan » 10 Jun 2008, 13:38

Za mene gibson sg i stratokaster, pa onda ako moze les pol i telekaster, pa onda moze neki prs, ajde i jedan ibanez zbog floida. Nista mi vise ne treba.
A sto se tice plavuse i crnke, takodje moze obe

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 10 Jun 2008, 15:02

Dusan wrote:Za mene gibson sg i stratokaster, pa onda ako moze les pol i telekaster, pa onda moze neki prs, ajde i jedan ibanez zbog floida. Nista mi vise ne treba.
A sto se tice plavuse i crnke, takodje moze obe

Hmmm, Dusane, kupi Variax by line6

Image

XtrmntR

Post by XtrmntR » 10 Jun 2008, 15:04

Ja sam glasao za Fender.. A sto se tice plavusa, crnki i ostalih, uglavnom preferiram crnke, pa onda brinete, a i crvenokose su zestoke, a plavuse na zadnjem mestu, mada opet sve zavisi koliko kojoj sta stoji. :)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 13 Jun 2008, 00:48

fender al za brucu, jednostavno vrhunac gibsona bi opisao kao jimmy page gudalom po gitari sto je VAAAAAAUFFFF... a vrhunac fendera je jimi ili stivi zaviju zicu na 15 pragu i ono VAAAAAAAAAAAAAAAAAUFFFFFFFFFFFFFFFFF... ali ZAVIJUUUUUUUUUUUUU... onako momacki da ti srce iskoci

Dushan S

Post by Dushan S » 02 Jul 2008, 01:38

A gde je opcija "Muka mi je od Fender ili Gibson razgovora"? Prošla je 1970 godina davno ljudi, aman. Izvadio Van Halen iz Gibsona magnete, izbušio svog stratokastera da ih ugradi i da mogu i jare i pare i gotova priča. Strat i Gibson su same po sebi dve jako zvučno ograničene gitare, i super mi je danas imati ih kao alat, tj ako mi treba da snimim neki dist pa ubodem Les Paul, ili za neki Clean ili fank gitaru strata, ali čemu više priča o tome.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 02 Jul 2008, 02:43

ehmm... eddie van halen je 78' i njegov glavni uzor je erik klepton koji ima neprepisljiv zvuka na fenderu... stoga whats your point? mislim ljudi izucavaju baha na svim akademijama a on je ziveo pre 400 godina... sve sto valja nema kraja...

EVH

Post by EVH » 02 Jul 2008, 03:33

...ja sam za strat (zato sto ga imam pa moram malkic' da ga branim :D :D :D )...inace ko voli nek' svira sta mu se svidja... 8) 8) 8) ...zato i ne postoje samo fendza i gibson vec jos bezbroj marki dzitri...

Dushan S

Post by Dushan S » 02 Jul 2008, 14:56

Duane wrote:ehmm... eddie van halen je 78' i njegov glavni uzor je erik klepton koji ima neprepisljiv zvuka na fenderu... stoga whats your point? mislim ljudi izucavaju baha na svim akademijama a on je ziveo pre 400 godina... sve sto valja nema kraja...
Kad pročitaš nečiji post onda se point mnogo bolje razume. Kakve blage veze ima to što je Halenu neka OSOBA bila muzički idol sa gitarom koju je ta osoba svirala? I ko je uopšte pominjao Kleptona? I otkad je to Klepton svirao samo Strata? Čuo si za neafirmisani sastav mladih muzičara iz kraja koji su bendo svirali pod imenom Cream?

Postoji "Mitologizacija" instrumenta. Fender stratocaster je napravljen da bude JEFTINA gitara i u prodavnicama je koštao DRASTIČNO manje od Gibson gitara. Za tadašnje uvo je bio zvučni inferioran u svakom smislu. U jednom trenutku, neposredno pre nego što je Hendriks postao jako popularan i dao taj image gitari koji je dao, (ajd i Hank Marvin je pomogao) kompanija je htela da prekine proizvodnju Stratokastera jer je to bila gitara koja im se najlošije prodavala. Zašto je mnogo crnih muzičara sviralo Stratocaster tada? Pa zato što su MOGLI DA GA KUPE. Gibson je bio van dometa.
Vremenom Stratocaster je postao deo ikonografije rock muzike, i ljudi su počeli da vole taj njegov, tanak, praskav ton bez mnogo topline i često ne baš sa nekim sustainom. Da ne govorim o bezobranim ciframa koje se traže za gitare koje su se kupovale tada za 200 dolara u prodavnici.

Kao drugo, ranije je izbor instrumenta ultimativno odlučivao o izboru tona. Ako neko hoće da praši, mora da uzme Gibsona, jer samo tako na otpanjenom pojačalu može da dobije nešto konkretno i kontrolisano. Halen je prvi, ili bar je poznat kao neko ko je to promovisao, ko je spojio najbolje iz dva sveta, i u strat stavio gibsonove humbucker-e, tako da je dobio ton koji je u neku ruku "Između". Time je na neki način napušten taj dualitet između jedne i druge gitare, dobijen je superstrat, koji je mogao da da gain kao da je u pitanju neki les Paul ili SG, a leži u rukama i izgleda kao strat. Eventualno su se pojavili i singlovi u kombinaciji, da bi se mogao imati i jedan i drugi ton na istoj gitari.

Da li ti je sad jasno zašto je Halen onaj koji je na neki način tad završio suštinski priču Fender ili Gibson?

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 02 Jul 2008, 15:57

naravno da mi je jasno da mi nije jasno ne bi postovao to 3 posta ranije... brate postujem te sto si nasao vremena za post al stvarno sad nisam mogao da ga procitam, kad me mine zelja procitacu ga.... i mislim da svako blacenje fendera nemoze doci od kvalifikovane osobe... mislim kad postanes neko kao jeff beck i slicno onda reci nesto... da fender nevalja zar bi ga toliko ljudi sviralo? mislis da svi oni nemaju pojma sa gitarom i da su ga kupili jer na njemu pise fender... poslusaj malo SRV... e ja neznam koja gitara ispusta takav zvuk...

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 02 Jul 2008, 16:01

Na koju foru odgovaras coveku na post ako ga nisi ni procitao?

Evo i ja da pozelim dobrodoslicu Dusanu :)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 02 Jul 2008, 16:08

pa nisam procitao ceo ali neki deo jesam... jbg ja mu se izvinjavam kao sto sam vec rekao...

cccira
MF veteran

Post by cccira » 02 Jul 2008, 16:15

Ko o cemu ovde zapravo raspravlja? :grummel_2:

Post Reply