Narucivanje opreme iz inostranstva i procedure...
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Narucivanje opreme iz inostranstva i procedure...
osnovica za carinu/pdv je vrednost robe + postarina, znaci u tvom slucaju 370e. Na taj iznos racunas 20% PDV i 10% carinu. Meni se cesto desava da postarinu uracunaju dvaput jer oni kao vrednost robe uzmu ono sto pise na fakturi (a to vec sadrzi postarinu), a onda za postarinu procitaju sa kutije ili sami procene koliko kosta postarina (bio sam jednom u posti carinjenja dok su mi racunali tako)...sto znaci da lagano mogu da ti uzmu osnovicu od 410e. I plus tu ima jos nekih sitnih troskova oko uplate, nase postarine i ko zna sta sve jos.
Koliko komplikacija, prakticno postaje neisplativo. Onda cu pronaci neki drugi nacin...
Hvala na opsirnom odgovoru! 

Nekad ispadne manje nego sto ocekujem al nekad bude taj najgori slucaj. Jbg, kocka 

Verovatno si primetio da posto smo mi van EU zone, kad stavis za zemlju dostave Srbiju na Thomannu, cena se umanjuje za njihov iznos poreza, VAT, dok sa druge strane dostava svega za Srbiju im je +40 EUR.jelenko wrote:Da li sam dobro shvatio sledece: ako narucim gitaru sa thomanna od 330e, dodam 20%PDV od 66e i shipping od 40e da li dobijam konacnu racunicu od 436e ili tu postoje jos neki troskovi? Ako neko zna neka me prosvetli. Pozdrav!
Sa druge strane koliko sma ukapirao genijalce sa carine,a imali su razne svoje tekstove proteklih meseci, kada ne carine oni racunaju pdv i ne racunaju transport (za posiljke ispod 50 EUR sto se tice kupovine i 70 EUR za poklon) ali zato kada carine za vece vrednosti oni PDV racunaju na zbir vrednosti za poresku osnovicu i transporta. To vazi za cenu transporta koja nije ukljucena u cenu kao free shipping vec se iskazuje odvojeno, sto je u slucaju Thomanna 40 EUR.
http://www.upravacarina.rs/lat/Informac ... iljke.aspx
U tvom slucaju to izgleda ovako : 330 EUR+40 EUR=370 EUR
Carina 10% - 37 EUR
PDV: 20% - (370 EUR+37 EUR)*1/5= 81.4 EUR
Ukupni PDV+Carina (bez usluga poste)= 118,4 EUR
Hvala puno Boki, racunica je jasna. 

-
Kontaktiras Mega Music i oni ti donesu sa Tomana za neku proviziju umesto da placas lopovima na ulazu u drzavu zatvor.
samo jos fali da u osnovicu ubace i vrednost aviona kojim je doleteo paket...
-
Hop, hop !!!howyesno wrote:
Pravna drzava, skupa drzava.
Legalno poslovanje, lepota dodira, problem sa cenama ?
Ispravnija analiza cena:
Fakturna cena plus transportni troskovi = osnovica za carinjenje
Osnovica plus carina, spediterski troskovi, carinski magacin, potvrda o usaglasenosti, eko taksa = neto nabavna
Neto nabavna x 1.2 = bruto nabavna
Koliko kosta ?
Na velike kolicine = od fakturna x 1.4 , do fakturna x 1.65.
Kolika trgovac zaradjuje. Mnogo manje nego sto unapred plati drzavi.
Krivi trgovci? Uvek je neko kriv.
Moze li jeftinije?
Zasto da ne. Ranije objasnjeno.
Magacin u inostranstvu, brza isporuka na kucnu adresu, svi troskovi na racun kupca.
Moguca resenja :
1.Preseliti se u Ameriku
2.Preseliti se u Nemacku
3.Pozvati clanove foruma i otici sa radnim knjizicama ispred Vlade Srbije u Nemanjinu.
4.Razumeti potrebu da celo drustvo bude uvezano placanjem poreza i obaveza drzavi.
5.Odlaziti kod "ljudi koji ce za neku proviziju svrecovati", kukati ceo zivot i traziti krivca u drugome
6.Ne dolaziti u Mitros na isprobavanje, jer Mitros cuva osmeh za svoje verne musterije.
Kristijane, opet "Safe Mode".
Pozdrav svima.
najbolje resenje: porucis na Crnu Goru, platis 1e posti, ne ocarine ti uopste, prebacis preko grane.
do 150e (bez postarine) nema carine, a za vise - zamolis da ti napisu manje. valja imati i brojeve telefona carinika, za 50e mozes da ocarinis delove za auto u vrednosti od 3000e...
do 150e (bez postarine) nema carine, a za vise - zamolis da ti napisu manje. valja imati i brojeve telefona carinika, za 50e mozes da ocarinis delove za auto u vrednosti od 3000e...
- Kauto Labs
Srdjan Mitros music wrote: 1.Preseliti se u Ameriku
+1
po mogucstvu roditi se
Znaci kad budem hteo da kupim Reverend gitaru, pomognes mi da narucim, tebe odvedem na LSD i teletinu ispod sacha, damo cariniku 50e i plus sam za jos 50e prevoza malo odsetao do Crne Gore, proveo se lepo i nadisao svezeg vazduha. Dogovoreno!!!andrej] wrote:najbolje resenje: porucis na Crnu Goru, platis 1e posti, ne ocarine ti uopste, prebacis preko grane.
Ljudi, jel neko narucivao nesto sa guitar fetisha skoro?
juce da narucim, kad ono nema Srbije na spisku drzava... ne znam da li je samo greska ili namerno ukinuto.
ovi sa sajta jos ne odgovaraju a ima neki popust jos danas pa bi valjalo iskoristiti.
juce da narucim, kad ono nema Srbije na spisku drzava... ne znam da li je samo greska ili namerno ukinuto.
ovi sa sajta jos ne odgovaraju a ima neki popust jos danas pa bi valjalo iskoristiti.
- Rockatansky
Skoro sam ja pisao o tome... Pa nismo dosli do resenja. I ja sam hteo nesto odatle da narucim, kada ono ne moze. A video sam da ljudi cesto na ovom forumu narucuju... Pa sam mislio mozda je greska do mene
Na kraju sam im 2x slao mejl da pitam kako/zasto, ako moze da se salje u Hravatsku ili Crnju Goru, kod nas ne moze.
Dobio sam odgovor da trenutno ne salju nista u Srbiju, ne mogu sada da nadjem mejl, hteo sam da ga tacno citiram...
KAko si ti pre narucivao? Jesi siguran da je moglo da se salje regularnno preko sajta?
Na kraju sam im 2x slao mejl da pitam kako/zasto, ako moze da se salje u Hravatsku ili Crnju Goru, kod nas ne moze.
Dobio sam odgovor da trenutno ne salju nista u Srbiju, ne mogu sada da nadjem mejl, hteo sam da ga tacno citiram...
KAko si ti pre narucivao? Jesi siguran da je moglo da se salje regularnno preko sajta?