Da li se isplati tolika razlika u ceni?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ssmc
Floyd

Re: Da li se isplati tolika razlika u ceni?

Post by ssmc » 31 Mar 2015, 01:03

tocilj wrote: Nebih ja tu ništa dodao ili oduzeo :-)
Ali možda i treba napraviti neku temu da li se isplati uopšte kupovati skupe pedale, pojačala, gitare i sl.
Možda kao neka manja rasprava, ništa ozibljno (bez nekih ozbiljnijih zaključaka mislio sam). Stvari se tu brzo menjaju što se tiče proizvođača i cena pa tako mislim da bismo samo zbunili ljude koji bi uopšte da se upuste u igranku sa pedalama izdavanjem nekih generalnih stavova. Ajd' odo' sad :ziveli:

Duschmanov

Post by Duschmanov » 31 Mar 2015, 10:20

tocilj wrote:Pa dobro, nije pedala samo čip....po mom iskustvu najskuplje komponente su potovi, kućište i swich.---Ako to nekome nije važno, onda nema neke dileme,
Nije to CryBabay WAH koji se non stop gazi pa ti trebaju kvalitet svičevi. Koliko često neko gazi analogni dilej?
ljubitelji mobilnih telefona koji ih menjaju jednom godišnje isto se pozivaju na kvalitet, a telefon zamene pre isteka garancije. Šta će ima onda kvalitet kućišta, aluminijum, ekran otporan na grebanje, i tako dalje kada taj kvalitet nisu iskoristili? Eto, odgovor se može preneti i na pedale. Nema muzičara koji je kupio jednu sa kojom će da umre. Evo ovi što si izradili ručne radove, puni su oglasi pedala koje su radjene baš prema njihovim specifikacijama sa najkvalitetnijim potovima i svičevima. Zašto ih onda prodaju ako su toliko dobre i još specijalno za njih radjene? Nema logike. Zvuk im ne paše? Čemu onda spolja kalaj kada je unutra belaj.
tocilj wrote:....da nije tako niko nebi kupovao skupa auta, televizore, obuću i sl. Kao što se reče ranije, svakim autom možeš stići od tačke A do tačke B, ali nije isto voziti Juga i Mercedesa..
Pa da, tom tvojom logikom, stići od tačke A do tačke B nije isto u Mercedesu i Ferariju, isto tako nije isto u Ferariju i Avionu ... ako ćemo da banalizujemo. Gde treba da se povuče crta?

Jeste, postoje standardi kod muzičkih instrumenata i to je ono što mnogi koriste a ujedno i to što bi trebalo da vredi kupovati. Ali, te stvari su pojavom kinesko/korejske produkcije odavno iskopirane,pa sada imamo Behringer, Joyo, Artec, Mooer, Harley Benton i svi ostali brendovi koji su se pojavili kao kopije i plagijati poznatih brendova. Jedna kopija će da ubode original 1:1 i onda ako je zvuk bar 90% sličan, za nas amatere je to i više nego dovoljno za svirati. To da li će pot ili svič da se pokvare nakon godinu dve briga me. NIsam je platio 160 evra već 30 evra.
Last edited by Duschmanov on 31 Mar 2015, 10:32, edited 1 time in total.

bancika

Post by bancika » 31 Mar 2015, 10:31

Duschmanov wrote:Čemu onda spolja kalaj kada je unutra belaj.
kod pedala je i unutra kalaj :)
Duschmanov wrote:Pa da, tom tvojom logikom, stići od tačke A do tačke B nije isto u Mercedesu i Ferariju, isto tako nije isto u Ferariju i Avionu ... ako ćemo da banalizujemo. Gde je ovde poenta i gde treba da se povuče crta?
Nije banalizovano, tako funkcionise svet. Crtu definise platezna moc i koliko je nekome merak da iskesira za odredjenu stvar. Ne mozes da kazes da su oni koji idu avionom kreteni zato sto moze da se stigne pesaka ili busom :) Poimanje vrednosti je individualna stvar i glupo je ulaziti u diskusiju cije "crte" su ispravne, a cije nisu.

Duschmanov

Post by Duschmanov » 31 Mar 2015, 10:33

bancika wrote:Nije banalizovano, tako funkcionise svet. Crtu definise platezna moc i koliko je nekome merak da iskesira za odredjenu stvar. Ne mozes da kazes da su oni koji idu avionom kreteni zato sto moze da se stigne pesaka ili busom :) Poimanje vrednosti je individualna stvar i glupo je ulaziti u diskusiju cije "crte" su ispravne, a cije nisu.
Nisam to ni rekao, ali ni oni meni ne mogu da kažu da sam kreten što sam u Beograd krenuo Jugom a ne Mercedesom ili kao oni avionom. Svako vozi šta ima i kako najbolje ume! :ziveli:

Duschmanov

Post by Duschmanov » 31 Mar 2015, 10:46

Da napišem još nešto jer očigledno mnogi ovde ne vide:
ja ne pozivam na komentare u ovoj temi da mi kažu kako najbolje i najbrže da stignem od tačke A do tačke B, one koji imaju privatan avion i njime se voze. Pozivam ljude koji se voze YUgom po gradu ili GSP-om isto kao i ja da mi odgovore koja je pedala najbolja za gaziti iz njihovog repertoara. Nadam se da se razumemo.
Oni koji su viša liga neka zaobidju temu i neka pišu u temi o avionima. Ovde pišemo o jugićima i gradskom saobraćajnom preduzeću.
:D

Duschmanov

Post by Duschmanov » 31 Mar 2015, 10:49

Da li ova ima taj analogni čip? Naručio sam Behringer ali eto da znam

bancika

Post by bancika » 31 Mar 2015, 10:54

ta ima onaj digitalni chip koji je dovoljno los da zvuci otprilike kao analogni :)

Poslusaj odjeke i kako je svaki sledeci goreg kvaliteta od prethodnog. Odlika analognih je da dodaju blago izoblicenje odjecima. Ovde je to malo drugacije, vise je gubitak kvaliteta, kao lo-fi filter...zvuce kao da su prosli kroz telefonsku liniju. Ali, ako ne slusas pazljivo, bice ti svejedno. I za te pare je "good enough", valjda :)

Duschmanov

Post by Duschmanov » 31 Mar 2015, 11:06

bancika wrote:ta ima onaj digitalni chip koji je dovoljno los da zvuci otprilike kao analogni :)

Poslusaj odjeke i kako je svaki sledeci goreg kvaliteta od prethodnog. Odlika analognih je da dodaju blago izoblicenje odjecima. Ovde je to malo drugacije, vise je gubitak kvaliteta, kao lo-fi filter...zvuce kao da su prosli kroz telefonsku liniju. Ali, ako ne slusas pazljivo, bice ti svejedno. I za te pare je "good enough", valjda :)
Da ti slušaš na čemu sviraju bendovi u lokalnom pabu subotom veče .. :lol: .. Niko se ne pita da li im odjeci zvuče lo-fi ili blago izobličeni. Pičice skakuću uz domaći rok, metalci uz po neku rok pesmu, svi cirkaju pivo i gledaju pevaljku. Mislim gde da upotrebim toliki kvaitet? Treba mi onda i vrhunsko pojačalo koje će da prenese ta izobličenja, pa u tom pojačalu vrhunski zvučnik, jer bez spikera kazu na netu nije to to, .. opet banalizujem ali to izgleda tako ide. :metal: A gde je tek gitara i ozvuka. I sve to da zadovoljim uvo jednog audiofila u masi od njih 200 koliko se tiskaju u klubu? Ne bih ja rekao da je to gušt. Isto tako kući, ne valja moje pojačalo Pioneer jer nije audiofilsko moram Korato lampaša da kupim da dobijem frekvencije i gramofon od 5000 eura da slušam analogne ploče jer CD ima "digitalni" zvuk. Zar nije to otišlo preko kurca tamo daleko? Ne vidim meru ni u čemu ako ćemo tako da sve mora da ima svoj audiofilski karakter.

bancika

Post by bancika » 31 Mar 2015, 11:10

b'ate, onda nisi dosao po odgovore nego da trazis kavgu. Sta te briga onda da li ima analogni ili digitalni chip ako je jedino bitno kako skacu zenske? Pitao si, odgovorio sam ti. U prvih 10 sekundi klipa se jasno cuje ono sto ti kazem. Da li je to tebi bitno ili ne, to je tvoja stvar...dao sam ti nepristrasan i relativno precizan odgovor na pitanje o ovom konkretno delayu i chipu koji se nalazi u njemu. Pricamo o pedalama, ne o zenskama i klubovima. To kako tu pedalu cuje pijani ili drogiran lik u kafani je izvan opsega ove diskusije.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 31 Mar 2015, 11:19

плус милијун

merk

Post by merk » 31 Mar 2015, 11:23

pa nemojte ljudi tako! znaći ja sam največa budala, jer sam skupljao neku analognu seriju pedala, koju sam odavno želeo i u nju bacio i para i vremena? a u z to, od svih skupljenih pedala danas povremeno trošim tu i tamo neku!? :shock: :?:
a sada ozbiljno. toj priči nikad nema kraja! sto uši - sto čudi. evo kako je bilo to kod mene: u životu sam isprobao nekolicinu tih nekih pedala. počeo sam tamo negde daleke 72 sa svim mogučim, što se tada našlo. a u ono vreme -bogami- bilo je toga stvarno puno. sve analogno i relativno jeftino! pa onda vremenom pređeš na novitete, da bi se na stare dane vratio onome, šta ti je zvučalo (naj)bolje. meni (naj)bolje! subjektivnost. najbitnija stvar u toj prići. onda dolaze želje, potrebe, novčana strana ... i sasvim na kraju - emocije (kad- i ako ostariš).

- treba obavezno isprobati što više (iskustvo)!
- ako sviraš aktivno, naravno da je bitno (znati uzeti), šta ti trenutno treba
- odabrati u relaciji potreba/mogučnost

ono zadnje - emocije, ostaju ili ne. i ko što đole kaže: sve su ostalo nianse! IMO

Rockatansky

Post by Rockatansky » 31 Mar 2015, 11:46

Naslov teme je: da li se isplati? :)

Znaci kako kome, nekom da nekom ne.... :)

merk

Post by merk » 31 Mar 2015, 12:06

Image

Gagi

Post by Gagi » 31 Mar 2015, 13:13

Duschmanov wrote:Da ti slušaš na čemu sviraju bendovi u lokalnom pabu subotom veče .. :lol: .. Niko se ne pita da li im odjeci zvuče lo-fi ili blago izobličeni. Pičice skakuću uz domaći rok, metalci uz po neku rok pesmu, svi cirkaju pivo i gledaju pevaljku. Mislim gde da upotrebim toliki kvaitet? Treba mi onda i vrhunsko pojačalo koje će da prenese ta izobličenja, pa u tom pojačalu vrhunski zvučnik, jer bez spikera kazu na netu nije to to, .. opet banalizujem ali to izgleda tako ide. :metal: A gde je tek gitara i ozvuka. I sve to da zadovoljim uvo jednog audiofila u masi od njih 200 koliko se tiskaju u klubu?
Ajd' i ja da odgovorim na ovu očiglednu provokaciju.
Pa vidiš nekim ljudima nije bitno da li će svirati na jeftinijoj opremi iako možda mogu sebi da priušte bolje, ja imam iskreno poštovanje prema njima zbog toga, meni je bitno da je mojim ušima prijatno i da mi je srce puno, slažem se da ne svira oprema već čovek ali s' tim u vezi mogu bolje da 'isporučim' ono što zamislim u glavi i što ide preko trzalice-žica-magneta-kablova-pedala-pojačala-lampi-zvučnika-mikrofona-razglasa.
A ovima pijanima nije ni bitno ko (i na čemu) svira dokle god ima cirke :)

Primedba za "pevaljku", to je sa nekog drugog foruma, na ovom ih zovemo PEVAČICE

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 31 Mar 2015, 13:21

Gagi wrote:Pa vidiš nekim ljudima nije bitno da li će svirati na jeftinijoj opremi iako možda mogu sebi da priušte bolje, ja imam iskreno poštovanje prema njima zbog toga, meni je bitno da je mojim ušima prijatno i da mi je srce puno, slažem se da ne svira oprema već čovek ali s' tim u vezi mogu bolje da 'isporučim' ono što zamislim u glavi i što ide preko trzalice-žica-magneta-kablova-pedala-pojačala-lampi-zvučnika-mikrofona-razglasa.
A ovima pijanima nije ni bitno ko (i na čemu) svira dokle god ima cirke :)
Veliko :1:
Gagi wrote:Primedba za "pevaljku", to je sa nekog drugog foruma, na ovom ih zovemo PEVAČICE
+1000 Malo postovanja ne bi bilo na odmet za one koje se jos uvek dostojanstveno nose i obavljaju tu ulogu u bendu.

Post Reply