Oprema Koju Imate

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Re: Oprema Koju Imate

Post by nemanjavelimirovic » 02 Apr 2015, 16:04

Da pa najvise zavisi od tenzije zica tu se slazem. Meni je optimalno u E stimu za desetke, tri federa ravno postavljenih bez krivljenja i kandza usrafljena malko dublje tipa da vire 1/3 sarafi koji je drze. Tako je sad kod mene i zadovoljan sam. Malim pritiskom na rucicu, dobijam fine shimmer momente u sviranju, za sta meni ustvari i sluzi tremolo. Agresivno tretiranje tremola sigurno zahteva i deblje zice i vecu tenziju sarafa... :-)

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 02 Apr 2015, 16:22

Agresivno tretiranje tremola zahteva agresivno tretiranje tremola, ništa više. :D :ziveli:

boki1978

Post by boki1978 » 02 Apr 2015, 16:25

bancika wrote:hmm, ne bih da ti kvarim srecu, ali to je najprostiji moguci attenuator koji kosta 10$. Lik ga stavi u kutiju i naplacuje 40$. To si mogao i sam da uradis, cak dobijes i ovu crnu plocicu sa min-max :)

http://www.parts-express.com/speaker-l- ... m--260-252

Mis'im, ok je da krenes od toga, ali ces verovatno i sam da pozelis nesto dobro. L-pad zvuci ok kada je pojacan dosta, sto vise stisavas, nekako je vise bez veze. Ako vec imas fancy opremu, ovo se bas i ne uklapa. I nadam se da nije stavio L-pad od 50w i reklamira ga kao attenuator of 50w, posto sa lampasima i tonom distorzije mozes da napravis dosta vise toplote. Za te rezistivne attenuatore se obicno uzima par puta veca snaga da budes siguran.

A taj lik i inace ima tako genijalne ideje, prodaje potenciometar u kutiji za 20$ i reklamira ga kao attenuator koji ide u fx loop. http://carlscustomguitars.com/Deluxe-Me ... me-Box.htm
Ma znam ja druze da to nije vrh kao Webster, Palmer ili sl.nego ali nemam zaista mnogo vremena, svaki dan idem na terapije za rame, na vezbanja, cak moram i na MRI, tako da zaista nemam ni snage ni zivaca niti mogucnosti da sklepavam u dogledno vreme bilo sta :(
Gotovo svaki atenuator pa i oni vrhunski kad ih stisas skoro do kraja menjaju kvalitet zvuka tako da mi obvde nisu ocekivanja na visokom nivou. ALi neka na 25-30w zvuci pristojno od 50w ampa, bicu sasvim zadovoljan. Svakako da ima boljih resenja ali dati 250-300 EUR+carina+pdv (nekako ih svi zaborave kad spominju) za atenuator koji je vrednosti 1/2 od pojacala koliko si platio za mene je apsolutno suluda investicija. Pogotovo za kucno sviranje :)

Nego kad vec spominjes http://www.parts-express.com/cat/speaker-l-pads/306
nijedan nije 4-omski koliko vidim :shock:
Sta li ce meni da stigne u kutiji razaznacemo za 30-ak dana :lol:

:ziveli:

bancika

Post by bancika » 02 Apr 2015, 16:27

mogu i 4-omski da se nadju, ne brini. Vise me brine snaga, da ga ne spalis :) Ako se to desi ode i trafo pojacala.

Rockatansky

Post by Rockatansky » 02 Apr 2015, 16:52

Markony wrote: Ne verujem nikome na rec kad je Statika u pitanju.

Sta statika kaze?
Sila u oprugi je linearno srazmerna velicini deformacije. To izgleda ovako F= -cX, gde su c-krutost opruge i X-linearna deformacija opruge.
Kad opruga stoji ukoso, njena sila se razlaze na dve komponente: jednu u pravcu gitarskih zica i drugu normalnu na pravac gitarskih zica.
Ona komponenta koja je u pravcu gitarskih zica je "tvoja" komponenta, odnosno sila u oprugi kada opruga stoji normalno na bridge.
I ta sila je manja od "moje" sile za vrednost komponente koje deluje u pravcu normalnom na gitarske zice.
Vrlo jednostavno

OK kako ja to vidim.

Imam prvu situaciju, sistem je u ravnotezi. Plava strelica je pojednostavljenjo prikazano dejstvo zica na tremolo blok. Crveno su opruge, recimo da ih ima dve. Ne menja princip.

Image

Ako opruge stavimo pod ugao, malo cu karikirati da bude uocljivije, recimo od 30 stepeni, i pod uslovom da je svejedno da li idu prema unutra, kako je zapravo ili prema spolja, kako sam ja nacrtao, jer ce moci lakse da se vidi. Crvena strelica sile u opruzi se razlaze na rozu komponentu i plavu komponentu. Roze se ponistavaju, ti se sila gubi obe rade jedne protiv druge i ne sluze nicemu, jel, loginco.
Plava komponenta je ono sto radi posao, i kako se vidi na slici manja je od ukupne sile logino.

Image

Image

I na kraju nesto o linearnosti. Opruga se teoretski uzimak kao linearna, ali u praksi nije. Sto se vise razlvaci teze ide... Tako da cu za isti ugao da obrnem tremolo morati da ulozim vecu silu.

Image

Gde je ova granica kod nasih opruga na gitari, pitanje je... Mozda utice a mozda i ne, ali zbog ovoga ja vise volim da stavim 5 opruga koje drze sa malom silom i malim opterecenjem nego 3 koje imaju malo vece.

Ne znam da li vidite slike, sa mog FB naloga su, zajebava me uploadovanje fotki na smrdljivi imageshack...

Rockatansky

Post by Rockatansky » 02 Apr 2015, 16:56

tommytigh77 wrote: Bravo za objašnjenje. Mada je vrlo prosto proveriti i empirijski, tremolo se ponaša kruće, tj. teže ga je pomeriti iz nulte pozicije kad su dve spoljne opruge ukošene. To naravno ne utiče na ostatak setapa.
To i jeste zato sto su ukoso oprige morale da budu vise nategnute da bi kompenzovale to sto su ukoso i manju silu imaju i zato su vec usle u nelinearnu oblast... ;)

Markony

Post by Markony » 02 Apr 2015, 17:17

Kako manja sila brze ulazi u nelinearnu oblast?
Ako moze sa crtezima, ponovo?

Rockatansky

Post by Rockatansky » 02 Apr 2015, 17:38

Veca, brate veca. :)

Dakle 3 opruge moras vise da nategnes da bi odradile isti posao kao 5. Kada ih vise nategnes, one odu u nelinearnu oblast. Znaci govorimo o 3 i 5 paralelnih.

E sada, kada opruge stoje ukoso, ista stvar, moraju vise da se nategnu (zbog gore opisanog razlaganja sila) pa su blize nelinearnoj oblasti?
Ako nie jasnije, mada sumnjam, mogu nesto da skiciram, ali ovde nema sta.

Bitno je da ne izjednacis pojam "slaba opruga" i "manja sila"
KAda sam (ako sam) napisao slabija opruga, mislio sam na to da slabije dejstvuje, pa je moras vise nategnuti. A na kraju dobijes istu silu. Ali kada moras da ih obrnes, ee onda ti za istu razlilu ugla zakretanja tremolo bloka, ili za istu duzinu koliko moras da ih produzis treba veca razlika.

PS. Evo neke skice.

Image

Opet kazem, ovo je karikirano, ali da se naglasi princip. Koliko se to u praksi oseti, ne znam, ali meni se cini da se oseti. Stavio sam deblje zice i onda zatezao 3 opruge. I bilo je bas tesko pomeriti ruciciu. Onda sam dodao jos jednu, i otpustio ih malo sa ona dva srafa i delovalo mi je da je lakse...
Neka uzmem uslovno da 5 "plavih" opruga daju isti rezultat kao 3 "roze", sa ove skice iznad.

pps. inace onu krivu liniju sam crtao misem/rukom zato je takp talasasta, nije namerno.

i jos nesto opruge koje su ukoso, to je jasno, se drugacije izduze kada se tremolo okrene za isti ugao (u odnosu na paralelne) e sada to bi trebalo detaljnije razmotriti kako utice...
Last edited by Rockatansky on 02 Apr 2015, 17:54, edited 1 time in total.

Markony

Post by Markony » 02 Apr 2015, 17:52

Sta si po struci?

Rockatansky

Post by Rockatansky » 02 Apr 2015, 17:54

Masinski inzenjer. :mrgreen:

Mislim ne mogu da bas tvrdim ali meni ovako deluje... Ne kazem, mozda i gresim. Ako sam nesto prevideo...
Last edited by Rockatansky on 02 Apr 2015, 17:56, edited 1 time in total.

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 02 Apr 2015, 17:55

Rockatansky wrote:
tommytigh77 wrote: Bravo za objašnjenje. Mada je vrlo prosto proveriti i empirijski, tremolo se ponaša kruće, tj. teže ga je pomeriti iz nulte pozicije kad su dve spoljne opruge ukošene. To naravno ne utiče na ostatak setapa.
To i jeste zato sto su ukoso oprige morale da budu vise nategnute da bi kompenzovale to sto su ukoso i manju silu imaju i zato su vec usle u nelinearnu oblast... ;)
Po ovoj logici, trebalo bi da se kandža tremola više ušrafi, tj. zategne, kad se opruge postave ukoso, a zapravo je obrnuto. Uglavnom, ne mogu da mozgam o ovim jednačinama, samo iz iskustva znam da su opruge manje elastične kad se ukose, a to i jeste cilj. Barem meni.

Markony

Post by Markony » 02 Apr 2015, 18:09

Masinski inzenjer?!?
Joke?

Rockatansky

Post by Rockatansky » 02 Apr 2015, 18:17

tommytigh77 wrote: To i jeste zato sto su ukoso oprige morale da budu vise nategnute da bi kompenzovale to sto su ukoso i manju silu imaju i zato su vec usle u nelinearnu oblast... ;)
Po ovoj logici, trebalo bi da se kandža tremola više ušrafi, tj. zategne, kad se opruge postave ukoso, a zapravo je obrnuto. Uglavnom, ne mogu da mozgam o ovim jednačinama, samo iz iskustva znam da su opruge manje elastične kad se ukose, a to i jeste cilj. Barem meni.[/quote]

Cudna stvar, evo sam sada to probao, stavio sam prvo 3 opruge paralelno pa sam nastimovao gitaru, pa sam ih ukosio, i nista se nije desilo... NIje se spustio ton a ni podigao... (U svakom slucaju ne znacajnije nego sto bi se desilo samim pomeranje tremola dok sam skidao opruge i vracao ih) Valjda ima veze sa tim sto je opruga kada stoji ukoso duza, pa samim tim daje vecu silu od prethodnog stanja... Tako da dodje na isto.

Rockatansky

Post by Rockatansky » 02 Apr 2015, 18:17

Markony wrote:Masinski inzenjer?!?
Joke?
Ne bre, sto?
Pa morao sam negde nauciti ono sto sam skicirao, nisam mogao sam izmisliti :)

Markony

Post by Markony » 02 Apr 2015, 18:24

Dragi moj kolega, idi tamo gde su te ucili i trazi da ti vrate pare!
:ziveli:

Post Reply