Da li se isplati tolika razlika u ceni?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
bancika

Re: Da li se isplati tolika razlika u ceni?

Post by bancika » 03 Apr 2015, 12:04

Overdrive wrote:Danas imamo apsurd - ljude "muzičare" koji ceo život samo probavaju opremu.
nemoj da nam diras Nemanju! ::ranting::

majtimika

Post by majtimika » 03 Apr 2015, 12:08

Overdrive wrote:uopšte mi nisu jasne te razlike između Delay pedala

Razmišljao sam kao da uzmem Boss DD7, samo zato jer sam ga video na pedalbordovima svetski poznatih faca, pa kao ajde, to mora da je dobro..međutim, kad razmisliš šta radi Delay pedala- prolongira trajanje tona, odlaže ga isl..onda znaš da to radi svaka Delay pedala.

To da li "jede signal", ili "distorzira", mogu biti neki defekti kod bilo koje pedale i mislim da nema veze sa stvarnošću, koliko neki žele da to predstave kao bitno jer imaju ne znam kakve uši pa im za njihovo worldwide important stvaralaštvo božemoj smetaju tako neke finese. Mislim se, batice..sviraš u svom sobičku ili u nekom domu kulture pred 30 pivom ošamućenih ljudi i tebi je bitan "signal"? Mislim ono..wake up, look at the mirror and save yourself some money.

Inače, uvek su mi smešni ti video klipovi glde se prezentuje neka Delay pedala, pa onda drugi klip sa kao potpuno drugom delay pedalom, pa treći..a zapravo sve te pedale rade istu stvar, a zvuče kako zvuče već u zavisnosti od toga ko i šta svira, koje pojačalo koristi, koju gitaru isl.NAravno da za istu pedalu postoji x dobrih i isto toliko loših prezentacija. Zašto? zato što je to moguće. I isto je tako moguće da će i kod tebe da zvuči ili dobro ili bezveze.

Takođe, ta priča "uzeo sam tu pedalu jer je svira taj i taj na toj ploči"..mislim, Hello? Da li je se svesno da taj neko ko je svirao na toj ploči, ima još brdo opreme koja igra ulogu, te da jedna pedalica u tvom pedalboardu neće značiti mnogo? Da li smno svesni da je snimanje ploče ili koncert uživo sasvim druga priča od sviranja u sobi ili u nekom studiju gde imaš dva sata svirke od čega 15 minuta da podesiš opremu?

Tako da pitanje "da li se isplati" ima i protivpitanje - "Za šta" ?

Razliku u zvuku sigurno nećeš osetiti.
Razliku u kvalitetu uzrade..otkud znam, sve je to u metalnim kutijama, sa robustnim hardverom, a unutrašnjost pretpostavljam da može da se razglaba o čipovima ovim i čipovima onim, tranzistorima i ostalim crevima, ali sve je to tako zapravo nebitno, niti o tome treba da misliš kada sviraš.

Razvila se ovolika teme ni oko čega.
Oni koji imaju lovu, viška slobodnog vremena i manjak smisla - naravno da će opravdavati sve što ima veze sa kupovinom ovog ili onog. I to ne običnom kupovinom već što ekskluzivnijom.

Oni koji nemaju lovu, žaliće što nemaju tu mogućnost da se šale dok kupuju i da probavaju svašta nešto i da onda kao mudruju o razlikama i kvalitetu i naravno, postavljaće ovakva pitanja u nedogled.

Istina je da su muzičari nekada (ne tako davno) morali da budu dobri, jer su svi imali mnogo lošiju opremu nego danas.
Danas imamo apsurd - ljude "muzičare" koji ceo život samo probavaju opremu. Tehnofile i gear-idiote kojima je smisao da nalaze razlike među pedalama, procesorima..da mudruju o tome koja zvuči "toploje", "prirodnije"..

Pazi ti pedalu koji zvuči "prirodnije". Pa da je prirodno valjda rasle bi na drvetu ili kao kupus u lejama..

Iz svopšteg haosa koji je nastao, izdvojila se čitava armija muzičkih ego-frikova koji na sebi svojstven način uveravaju ostali deo sveta da oni razlikuju zvukove bolje (jer su "u tome") pa su kao takvi kompetentni da drve o signalima, prirodnim toplim ili sterilnim tonovima i td itd.

Čuvajte se takvih kvazi-stručnjaka. Oni su veoma korisni, ali ne za vas već za muzičku industriju.
Za prodavnice muzičke opreme, gde ćete nailaziti na sulude razlike u cenama opreme, koja radi isti posao, ali jedna ima neki "legendarni čip", a druga ga eto nema..i zato će ti biti nedostižna, sanjaćeš je, idealizovaćeš jednu običnu metalnu kutiju sa malo farbe, više nego devojku iz srednje škole.

to je magija marketinga koja radi na samo jedno gorivo, a zove se glupost. Stoga, don't be stupid. Shut up - and play.
amin

andrej]

Post by andrej] » 03 Apr 2015, 12:22

Mozemo da bacamo filizofiju.

Mozemo i da pogledamo cinjenice:

Mn30xx (dmm) vs mn32xx (dmb)

Edit:
Evo oba sa tapom:

Overdrive

Post by Overdrive » 03 Apr 2015, 12:28

andrej] wrote:

Mozemo i da pogledamo cinjenice:
a možemo i da kao muzikanti zažmurimo i poslušamo to
pa nek onda svako za sebe kaže kakve je razlike čuo

andrej]

Post by andrej] » 03 Apr 2015, 12:34

Naravno. Na to sam mislio.

Ja cujem odlican delay i atmosfericnu mulj masinu.
Jedno od to dvoje ima visestruko vecu uporednu vrednost.

Overdrive

Post by Overdrive » 03 Apr 2015, 12:43

sad si me podsetio da dodam jedan bitan momenat u ovakvim raspravama, a to su - oči.

Ljudi strahovito previđaju momenat koji ima sugestija, tj autosugestija, kada je u pitanju odnos - oči/sluh.

Brojni eksperimenti su dokazali nebrojeno puta, koliko i kako čulo vida utiče na sugestiju, kada su u pitanju druga čula (miris, ukus, zvuk, dodir)

To je moćna caka na koju računaju proizvođači.

Jeste li razmišljali, kako to da se brojni rivjui audio opreme, instrumenata isl, ne postavljaju tako da se čuje samo zvuk?

Brojni ljudi će reći "ma otkud ja znam šta on to tamo snima kad ne vidim.."..i to proizvođači znaju.

I zato i trljaju ruke, jer ljudi sami upadaju u zamku gde će i sugestija i autosugestija da rade provereno.

Te je toliko uzelo maha da se snimaju i klipovi sa receptima za hranu, gde mi treba da samo na osnovu očiju verujemo kako je to nešto ukusno, samo zato jer je to našim OČIMA prezentovano onako kako naš mozak iskustveno očekuje, povezuje pojam "ukusno" sa bojama, oblicima, ambijentom, pa čak i izgledom kuvara, ili kuvarice..

Kada na sve to dodate i novac (naročito kada je muzička oprema u pitanju) onda pored vizuelno-auditivne sugestije tu i taj momenat služi da zbuni.

A po sistemu "zbuni pa vladaj", neretko se proizvodima namerno pumpa visoka cena, jer se zna da ima ljudi koji ne veruju u jeftino i idu po sistemu "ako ne naš šta je dobro ti pitaj šta je skupo".

I tako svaki lonac nađe svoj poklopac..

I kako sad ti da znaš da li neka tamo pedala zaista vredi "svaku paru" ?

Overdrive

Post by Overdrive » 03 Apr 2015, 12:49

andrej] wrote:Naravno. Na to sam mislio.

mda, naročito uz sugestiju da jedna little bit brighter i ima više "karaktera", te uz stalno čačkanje dugmića.

Mislim kakve veze "brighter" ima sa Delay pedalom?
Garantujem da obe mogu da se podese tako da zvuče identično, ako iza staviš običnu EQ pedalu.

Duschmanov

Post by Duschmanov » 03 Apr 2015, 12:58

Overdrive wrote:uopšte mi nisu jasne te razlike između Delay pedala

Razmišljao sam kao da uzmem Boss DD7, samo zato jer sam ga video na pedalbordovima svetski poznatih faca, pa kao ajde, to mora da je dobro..međutim, kad razmisliš šta radi Delay pedala- prolongira trajanje tona, odlaže ga isl..onda znaš da to radi svaka Delay pedala.

To da li "jede signal", ili "distorzira", mogu biti neki defekti kod bilo koje pedale i mislim da nema veze sa stvarnošću, koliko neki žele da to predstave kao bitno jer imaju ne znam kakve uši pa im za njihovo worldwide important stvaralaštvo božemoj smetaju tako neke finese. Mislim se, batice..sviraš u svom sobičku ili u nekom domu kulture pred 30 pivom ošamućenih ljudi i tebi je bitan "signal"? Mislim ono..wake up, look at the mirror and save yourself some money.

Inače, uvek su mi smešni ti video klipovi glde se prezentuje neka Delay pedala, pa onda drugi klip sa kao potpuno drugom delay pedalom, pa treći..a zapravo sve te pedale rade istu stvar, a zvuče kako zvuče već u zavisnosti od toga ko i šta svira, koje pojačalo koristi, koju gitaru isl.NAravno da za istu pedalu postoji x dobrih i isto toliko loših prezentacija. Zašto? zato što je to moguće. I isto je tako moguće da će i kod tebe da zvuči ili dobro ili bezveze.

Takođe, ta priča "uzeo sam tu pedalu jer je svira taj i taj na toj ploči"..mislim, Hello? Da li je se svesno da taj neko ko je svirao na toj ploči, ima još brdo opreme koja igra ulogu, te da jedna pedalica u tvom pedalboardu neće značiti mnogo? Da li smno svesni da je snimanje ploče ili koncert uživo sasvim druga priča od sviranja u sobi ili u nekom studiju gde imaš dva sata svirke od čega 15 minuta da podesiš opremu?

Tako da pitanje "da li se isplati" ima i protivpitanje - "Za šta" ?

Razliku u zvuku sigurno nećeš osetiti.
Razliku u kvalitetu uzrade..otkud znam, sve je to u metalnim kutijama, sa robustnim hardverom, a unutrašnjost pretpostavljam da može da se razglaba o čipovima ovim i čipovima onim, tranzistorima i ostalim crevima, ali sve je to tako zapravo nebitno, niti o tome treba da misliš kada sviraš.

Razvila se ovolika teme ni oko čega.
Oni koji imaju lovu, viška slobodnog vremena i manjak smisla - naravno da će opravdavati sve što ima veze sa kupovinom ovog ili onog. I to ne običnom kupovinom već što ekskluzivnijom.

Oni koji nemaju lovu, žaliće što nemaju tu mogućnost da se šale dok kupuju i da probavaju svašta nešto i da onda kao mudruju o razlikama i kvalitetu i naravno, postavljaće ovakva pitanja u nedogled.

Istina je da su muzičari nekada (ne tako davno) morali da budu dobri, jer su svi imali mnogo lošiju opremu nego danas.
Danas imamo apsurd - ljude "muzičare" koji ceo život samo probavaju opremu. Tehnofile i gear-idiote kojima je smisao da nalaze razlike među pedalama, procesorima..da mudruju o tome koja zvuči "toploje", "prirodnije"..

Pazi ti pedalu koji zvuči "prirodnije". Pa da je prirodno valjda rasle bi na drvetu ili kao kupus u lejama..

Iz svopšteg haosa koji je nastao, izdvojila se čitava armija muzičkih ego-frikova koji na sebi svojstven način uveravaju ostali deo sveta da oni razlikuju zvukove bolje (jer su "u tome") pa su kao takvi kompetentni da drve o signalima, prirodnim toplim ili sterilnim tonovima i td itd.

Čuvajte se takvih kvazi-stručnjaka. Oni su veoma korisni, ali ne za vas već za muzičku industriju.
Za prodavnice muzičke opreme, gde ćete nailaziti na sulude razlike u cenama opreme, koja radi isti posao, ali jedna ima neki "legendarni čip", a druga ga eto nema..i zato će ti biti nedostižna, sanjaćeš je, idealizovaćeš jednu običnu metalnu kutiju sa malo farbe, više nego devojku iz srednje škole.

to je magija marketinga koja radi na samo jedno gorivo, a zove se glupost. Stoga, don't be stupid. Shut up - and play.
:1:

Rockatansky

Post by Rockatansky » 03 Apr 2015, 13:03

Overdrive wrote: Takođe, ta priča "uzeo sam tu pedalu jer je svira taj i taj na toj ploči"..mislim, Hello? Da li je se svesno da taj neko ko je svirao na toj ploči, ima još brdo opreme koja igra ulogu, te da jedna pedalica u tvom pedalboardu neće značiti mnogo? Da li smno svesni da je snimanje ploče ili koncert uživo sasvim druga priča od sviranja u sobi ili u nekom studiju gde imaš dva sata svirke od čega 15 minuta da podesiš opremu?
Tako ja kupujem, gledam kada Gilmor nesto svira da i ja to kupim :D

bancika

Post by bancika » 03 Apr 2015, 13:04

Overdrive wrote:
andrej] wrote:Naravno. Na to sam mislio.

mda, naročito uz sugestiju da jedna little bit brighter i ima više "karaktera", te uz stalno čačkanje dugmića.

Mislim kakve veze "brighter" ima sa Delay pedalom?
Garantujem da obe mogu da se podese tako da zvuče identično, ako iza staviš običnu EQ pedalu.
Pod zvukom delaya se obicno misli na zvuk ponavljaja, ne osnovnog tona. Ne mozes dodatnom pedalom iza delaya uticati samo na ponavljaje.

Mnogo banalizujes stvari. Onda su sve dist pedale iste i sve gitare iste i svi instrhmenti isti...aj da udaramo kamen o kamen

tocilj

Post by tocilj » 03 Apr 2015, 13:17

Oduvijek sam gitariste dijelio na tradicionalne gitariste i moderne gitariste (laička podjela u mojoj glavi)....

Ovi prvi su česšće bolji gitaristi u tradicionalnom smislu izvlačenja maksimuma emocija i tehnihčkih mogućnosti iz svog instrumenta (električne gitare) npr. Jeff Beck, Gary Moore, BB King, Larry Carltone, Joe Bonamassa i sl. da ne nabrajam sada...oni koriste minimalno efekata i idu logikom 1. Gitara 2.Amp, sve drugo je šminkanje.

Drugi tip gitarista su oni koji koriste efekte kao sastavni dio svoga tona i instrumenta. U glavnim nisu tako tehnički zahtjevni, ali skoro nemogući za svvirati bez tih efekata, npr. Adrian Belew, David Gilmour, Robert Fripp, Tom Morello, Edge i sl.

Overdrive...ne možeš da kažeš da je za ovu drugu grupu najvažnije pojačalo i gitara....oni su postali to što jesu zbog efekata, oni su pravili efekte. Njihov zvuk je u efektima koliko i u prstima. Svako ima neki svoj ukus, sluša ili svira ono što mu prija, bez obzira gdje i za koga svirao. Ako neko sluša mp3 ne znači da treba da ima i loše slušalice, jer koji će mu kada sluša snimak lošeg kvaliteta.

Ako se razlikuju mobilni telefoni, monitori, jakne, patike, cigare ili rakije....ako ljudi znaju satima da raspravljaju koje je pivo bolje i zašto, ne vidim neku razliku vezano za delay.

komil

Post by komil » 03 Apr 2015, 13:35

Overdrive wrote:...to je magija marketinga koja radi na samo jedno gorivo, a zove se glupost. Stoga, don't be stupid. Shut up - and play.
Ako je to glupost, šta onda reći za čoveka koji smatra je to glupost pa onda dođe ovde čita gomilu mišljenja o tome i troši svoje vreme da u više navrata piše o tome? Ti sam sebe smatraš vanredno dokonim.. zar je moguće da na svetu nema ničega čime bi se bavio a da za tebe ima više smisla nego učestvovanje temi koja te po tvojim rečima ne zanima?

Elem, ja bih se čak i složio sa dosta toga što je Overdrive hteo da kaže :lol: Po meni, poenta koja stalno izmiče je da postoje različite primene delay efekta, različita vrsta muzike i slično.

Kada je delay tu da upotpuni zvuk gitare, da se tako izrazim, znači, recimo neka klasična rok svirka pogotovo za solo gitaru, tu su mnogo manje bitne razlike.

Kada se delay koristi da defacto simulira prostor, na bilo koji način, tu su razlike bitne. Bez obzira na to da li neko sad "ima uši" pa ih čuje ili ne može da odredi razliku - razlika se svakako oseti. Oseti se emotivno, podsvesno i sl. zato što ljudi na nekom dubljem nivou na osnovu takvog zvuka stvaraju sebi predstavu o prostoru. To su već nivoi svesti koje nije tako lako prevariti i zato kažem da su razlikice bitne. Zato neka primer za neku krajnost bude neka "space" muzika gde se dočarava putovanje kroz svemir. Čik neka tako nešto dočara neki bezvezan dilej... Nije stvar ni u skupoći, recimo tape delay prastare tehnologije (bar za mene) može da dočara tako nešto.

I da ponovim, za ogroman broj slučajeva je u pravu recimo majtimika, ovde se mešalo sve i svašta. Čvrstoća Behringer pedale je na sasvim zadovoljavajućem nivou, baferi su takođe ok. Komentari tog tipa su većinom snobovski. Kažem, opet, zavisi od iskustava i slučajeva. Ljudima koji naprave veliki pedalboard, od 10+ pedala, biće osetljiviji na "kršenje" zvuka jer im ton prolazi kroz 10+ bafera u isto vreme i to može biti katastrofa.

komil

Post by komil » 03 Apr 2015, 13:36

tocilj wrote:...Gary Moore,
Gary Moore je po sopstvenom priznanju bio bolesnik što se tiče isprobavanja razne opreme, G.A.S. na nivou 1NV.

andrej]

Post by andrej] » 03 Apr 2015, 13:48

Ja sam uvek raspolozen za slepe testove i ako u ovakvom uporednom testu (ista gitrara, amp, fraze) omasim vise od 1 u 5 puta (**** ga, na slapbacku nema puno razlike), ja ti poklonim DMM.

Tvoj problem je sto nemas pojma o cemu pricas, ali mislis da imas, pa izvodis zakljucke jednog teoreticara zavere. To sto pricas je isto kao kad bi krenuo da nekog astronoma ubedjujes da je zemlja ravna ploca.

Ne razlikuje se ukupni eq izlaznog signala, vec samo eq signala koji kasni. Dodatno, pri svakom sledecem ponavljanju, ta eq kriva se jos jednom primeni na signal. Kriva se sastoji uglavnom od anti-aliasing filtera koji efikasno sece aliasovani signal iznad Nikvistove frekvencije.

Stoga, dodavanjem eq-a posle pedale bi dobio samo jako svetao cist signal i gomilu suma. Delay se ne bi posvetlio uopste. Zasto? Zato sto te frekvencije ne postoje u delayovanom signalu. To je posledica Nikvistove teoreme, jer je signal iz BBD cipova u stvari signal diskretnog vremenskog domena (samo je jacina analogna).

S druge strane, na 30xx cipom koji ima superioran frekv. odziv odnosno superiornu frekvenciju semplovanja, bilo bi moguce potamniti delay u kolu same pedale koriscenjem ekscesivno niske frekvencije odsecanja na anti-aliasing filteru. Al onda ne izvlacis nikakvu prednost iz boljeg cipa. Ako bi potamnjivao EQom posle pedale, potamnio bi i dry signal, a to nikako ne zelis da uradis.

Dičenje neznanjem je vredno samo prezira.

andrej]

Post by andrej] » 03 Apr 2015, 14:24

Mozda si upoznat sa tim da violina i viola dele deo raspona (violina ide vise, viola ide nize, al je deo zajednicki).
Pored toga, postoji znatna razlika u boji zvuka kada istu deonicu (koja je u tom 'zajednickom' delu) izvode nekolike violine i nekolike viole - razlika u projekciji zvuka, razlika u harmonicima (koji i cine boju) zbog razlike u velicini rezonatora... I bas ta boja, u kontekstu kompozicije, moze da potpuno promeni emociju koju kompozicija odaje.

Isto vazi i za delay. Da posedujem neki sa 32xx, demonstrirao bih kako to utice na moju autorsku pesmu koja se oslanja na delay u ritmicnom kontekstu. Da taj delay nema relativno svetao, prezentan attack (vec da mrlja), pesma bi zvucala potpuno drugacije i izazivala bi emociju koju ja, kao autor, ne zelim da stvorim.

Post Reply