Pitanje za poznavaoce Stratocastera
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Pitanje za poznavaoce Stratocastera
Drugar ima crnog stratocastera E series po serijskom bi trebalo da bude '84. godiste.
E sad, slucajno je zagrebao gitaru pozadi i pojavila se crvena boja, onda je namerno zagrebao na drugom mestu i opet ...crvena boja.
Lik koji mu je prodao kaze da su tad radili takvu neku zastitu ili osnovnu boju, podlogu na drvo pa onda toga farbali, da li je to moguce?
Ja sam imao isto crnog samo Dan Smith i ispod boje je bilo drvo...a i znam da kao podlogu na Fendera stavljaju nesto kao bezbojni lak pa onda boju.
Meni se cini da je gitara ipak farbana cela i ako je to uradjeno perfektno skidali smo i plocu i nigde nema tragova farbanja.
Dakle, da li je moguce da je ta crvena ustvari neka podloga?
E sad, slucajno je zagrebao gitaru pozadi i pojavila se crvena boja, onda je namerno zagrebao na drugom mestu i opet ...crvena boja.
Lik koji mu je prodao kaze da su tad radili takvu neku zastitu ili osnovnu boju, podlogu na drvo pa onda toga farbali, da li je to moguce?
Ja sam imao isto crnog samo Dan Smith i ispod boje je bilo drvo...a i znam da kao podlogu na Fendera stavljaju nesto kao bezbojni lak pa onda boju.
Meni se cini da je gitara ipak farbana cela i ako je to uradjeno perfektno skidali smo i plocu i nigde nema tragova farbanja.
Dakle, da li je moguce da je ta crvena ustvari neka podloga?
Re: Pitanje za poznavaoce Stratocastera
Suvise strucne terminologije a ja ucio francuski 
hvala u svakom slucaju, pokusacu da prevedem

hvala u svakom slucaju, pokusacu da prevedem
- tHe bLuEsMaN
Nisam bio ni rodjen kad je gospoda iz Fendera napravila tu gitaru, ali razmisljam logikom, kako su onda sunburst farbali ako bi prvo isla crvena?
Ako razmisljas logikom, onda dodjes do zakljucka da ili nisu gitaru plastificirali ili su je plastificirali providnom plastikom.
- tHe bLuEsMaN
Haha dobar si. Posto ocigledno nisi shvatio moje razmisljanje, ponovicu. Decko je spomenuo da su sve gitare tog vremena farbali prvo crvenom bojom, pa ako su sve onda nisu mogli da prave sunburst gitare, malo je nelogicno.
nisam pogledao link ali ono sto je istina je da je fender cesto farbao jednu preko druge boje, recimo neko im promeni porudzbinu, i sad umesto 100 crvenih ide pedeset crnih i pedeset crvenih , ajmo farbaj crvene u crno kakvo crno smirglanje to kosta vremana a samim tim i novca i eto ga crna gjtara a kad se osteti ispod crveno. drugi naj cecsci prjmer je neuspeo sunburst i oper samo prefarbaju full boju preko i gotovo. tako da se ne bih brinuo sve je to ok i verovatno je niko nike prefarbavao nego je fabricki takva
- tommytigh77
Link sa drugog foruma, obrati pažnju na naziv teme: Does Fender still paint over flawed finish's?
da. ponekad se stvarno radio klasičan refinish, a koliko sam ja upoznat, to se je ponekad radilo i sa razlogom. naime, za intenzivniju boju ili neki efekt, bila je pre drugog - glavnog layera potrebna "kvazi" temeljna boja, da bi osnovna boja došla do izražaja. takav primer je npr. landau signature (red on sunburst) kod fendera ili neki vintage goldtop LP (gold on green).

- tommytigh77
Ne znam za Gibsone, ali Landau signiture zapravo potvrđuje ono što je Majtimika rekao, i baš mi je ta gitara pala na pamet. Ta gitara je replika Majkovog '63 strata koji je fabrički prefarban (verovatno neuspeli) sunburst, pa se prva farba pokazala vremenom. Čisto sumnjam da bi se Fender, koji je gledao da uštedi na svemu, trudio da dvaput farba gitaru zbog ''intenzivnije boje''. Ta Fenderova mala ''tajna'' je inače toliko opšte poznata, da čak i Custom Shop nudi varijante ''this finish over that finish'' kad rade relic gitare.merk wrote:da. ponekad se stvarno radio klasičan refinish, a koliko sam ja upoznat, to se je ponekad radilo i sa razlogom. naime, za intenzivniju boju ili neki efekt, bila je pre drugog - glavnog layera potrebna "kvazi" temeljna boja, da bi osnovna boja došla do izražaja. takav primer je npr. landau signature (red on sunburst) kod fendera ili neki vintage goldtop LP (gold on green).
Last edited by tommytigh77 on 06 Apr 2015, 12:32, edited 1 time in total.
- Rockatansky
Ja sam cuo neku pricu, da je za zlatnu boju (kod gibsona) koriscena nekad prah, cega bese, nekog metala, pa onda on vremenom oksidise, i pozeleni. Narocito gore gde je ruka. E sada ne znam kakve to veze ima sa ovim, ali nije lose znati. 

al je lep ovaj strat 

da kao sto je receno landau je reizdanje i sad ga tako rade zbog efekta ali nekad su ga samo otaljavali tako da je to to. sto se tice goldtopa u originalu je farban sa bronzanim pragom pomesanim sa lakom i preko je isao prozirni lak, tako da vremenom kad se skine lak osnovna boja tj bronza pocne da oksidira i stvara tu zelenu nijansu, na reizdanjim u relic varijanti bi trebalo isto da ih rade sa tom razlikom sto patinu tj oksidaciju postizu hemijski da ne bi cekali da se sama stvori.
majtimika wrote:da kao sto je receno landau je reizdanje i sad ga tako rade zbog efekta ali nekad su ga samo otaljavali tako da je to to. sto se tice goldtopa u originalu je farban sa bronzanim pragom pomesanim sa lakom i preko je isao prozirni lak, tako da vremenom kad se skine lak osnovna boja tj bronza pocne da oksidira i stvara tu zelenu nijansu, na reizdanjim u relic varijanti bi trebalo isto da ih rade sa tom razlikom sto patinu tj oksidaciju postizu hemijski da ne bi cekali da se sama stvori.