Pitanje za poznavaoce Stratocastera

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

doksas

Pitanje za poznavaoce Stratocastera

Post by doksas » 03 Apr 2015, 15:12

Drugar ima crnog stratocastera E series po serijskom bi trebalo da bude '84. godiste.
E sad, slucajno je zagrebao gitaru pozadi i pojavila se crvena boja, onda je namerno zagrebao na drugom mestu i opet ...crvena boja.
Lik koji mu je prodao kaze da su tad radili takvu neku zastitu ili osnovnu boju, podlogu na drvo pa onda toga farbali, da li je to moguce?
Ja sam imao isto crnog samo Dan Smith i ispod boje je bilo drvo...a i znam da kao podlogu na Fendera stavljaju nesto kao bezbojni lak pa onda boju.
Meni se cini da je gitara ipak farbana cela i ako je to uradjeno perfektno skidali smo i plocu i nigde nema tragova farbanja.

Dakle, da li je moguce da je ta crvena ustvari neka podloga?

Overdrive

Re: Pitanje za poznavaoce Stratocastera

Post by Overdrive » 03 Apr 2015, 15:23

da li ovo nudi neke odgovore?

http://www.caraguitars.com/fullerplast.htm

doksas

Post by doksas » 03 Apr 2015, 15:39

Suvise strucne terminologije a ja ucio francuski :)
hvala u svakom slucaju, pokusacu da prevedem

tHe bLuEsMaN

Post by tHe bLuEsMaN » 03 Apr 2015, 22:46

Nisam bio ni rodjen kad je gospoda iz Fendera napravila tu gitaru, ali razmisljam logikom, kako su onda sunburst farbali ako bi prvo isla crvena?

Perce

Post by Perce » 03 Apr 2015, 23:04

Ako razmisljas logikom, onda dodjes do zakljucka da ili nisu gitaru plastificirali ili su je plastificirali providnom plastikom.

tHe bLuEsMaN

Post by tHe bLuEsMaN » 05 Apr 2015, 15:57

Haha dobar si. Posto ocigledno nisi shvatio moje razmisljanje, ponovicu. Decko je spomenuo da su sve gitare tog vremena farbali prvo crvenom bojom, pa ako su sve onda nisu mogli da prave sunburst gitare, malo je nelogicno.

majtimika

Post by majtimika » 05 Apr 2015, 19:15

nisam pogledao link ali ono sto je istina je da je fender cesto farbao jednu preko druge boje, recimo neko im promeni porudzbinu, i sad umesto 100 crvenih ide pedeset crnih i pedeset crvenih , ajmo farbaj crvene u crno kakvo crno smirglanje to kosta vremana a samim tim i novca i eto ga crna gjtara a kad se osteti ispod crveno. drugi naj cecsci prjmer je neuspeo sunburst i oper samo prefarbaju full boju preko i gotovo. tako da se ne bih brinuo sve je to ok i verovatno je niko nike prefarbavao nego je fabricki takva

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 05 Apr 2015, 20:59

:1:

Karimii

Post by Karimii » 05 Apr 2015, 21:30

Link sa drugog foruma, obrati pažnju na naziv teme: Does Fender still paint over flawed finish's?

merk

Post by merk » 06 Apr 2015, 11:47

da. ponekad se stvarno radio klasičan refinish, a koliko sam ja upoznat, to se je ponekad radilo i sa razlogom. naime, za intenzivniju boju ili neki efekt, bila je pre drugog - glavnog layera potrebna "kvazi" temeljna boja, da bi osnovna boja došla do izražaja. takav primer je npr. landau signature (red on sunburst) kod fendera ili neki vintage goldtop LP (gold on green).

Image
Image

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 06 Apr 2015, 12:29

merk wrote:da. ponekad se stvarno radio klasičan refinish, a koliko sam ja upoznat, to se je ponekad radilo i sa razlogom. naime, za intenzivniju boju ili neki efekt, bila je pre drugog - glavnog layera potrebna "kvazi" temeljna boja, da bi osnovna boja došla do izražaja. takav primer je npr. landau signature (red on sunburst) kod fendera ili neki vintage goldtop LP (gold on green).
Ne znam za Gibsone, ali Landau signiture zapravo potvrđuje ono što je Majtimika rekao, i baš mi je ta gitara pala na pamet. Ta gitara je replika Majkovog '63 strata koji je fabrički prefarban (verovatno neuspeli) sunburst, pa se prva farba pokazala vremenom. Čisto sumnjam da bi se Fender, koji je gledao da uštedi na svemu, trudio da dvaput farba gitaru zbog ''intenzivnije boje''. Ta Fenderova mala ''tajna'' je inače toliko opšte poznata, da čak i Custom Shop nudi varijante ''this finish over that finish'' kad rade relic gitare.
Last edited by tommytigh77 on 06 Apr 2015, 12:32, edited 1 time in total.

Rockatansky

Post by Rockatansky » 06 Apr 2015, 12:31

Ja sam cuo neku pricu, da je za zlatnu boju (kod gibsona) koriscena nekad prah, cega bese, nekog metala, pa onda on vremenom oksidise, i pozeleni. Narocito gore gde je ruka. E sada ne znam kakve to veze ima sa ovim, ali nije lose znati. :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 06 Apr 2015, 12:40

al je lep ovaj strat :homer:

majtimika

Post by majtimika » 06 Apr 2015, 13:19

da kao sto je receno landau je reizdanje i sad ga tako rade zbog efekta ali nekad su ga samo otaljavali tako da je to to. sto se tice goldtopa u originalu je farban sa bronzanim pragom pomesanim sa lakom i preko je isao prozirni lak, tako da vremenom kad se skine lak osnovna boja tj bronza pocne da oksidira i stvara tu zelenu nijansu, na reizdanjim u relic varijanti bi trebalo isto da ih rade sa tom razlikom sto patinu tj oksidaciju postizu hemijski da ne bi cekali da se sama stvori.

merk

Post by merk » 06 Apr 2015, 14:02

majtimika wrote:da kao sto je receno landau je reizdanje i sad ga tako rade zbog efekta ali nekad su ga samo otaljavali tako da je to to. sto se tice goldtopa u originalu je farban sa bronzanim pragom pomesanim sa lakom i preko je isao prozirni lak, tako da vremenom kad se skine lak osnovna boja tj bronza pocne da oksidira i stvara tu zelenu nijansu, na reizdanjim u relic varijanti bi trebalo isto da ih rade sa tom razlikom sto patinu tj oksidaciju postizu hemijski da ne bi cekali da se sama stvori.
:metal: učimo ceo život. hvala, majtimika!

Post Reply