Pojačalo od niškog radio lampaša
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Re: Pojačalo od niškog radio lampaša
probao sam probnom lampom,svetli i na sasiji i svuda.ima jedan osigurac na ploci,koliko vidim je ispred trafoa.pa to bih najradije uradio da faza i nula idu na trafo,verovatno ce to biti ok jer je tranzistorac i valjda mu ne trebaju visoki naponi po ploci kao lampama.pitam se samo sto nisu odmah povezivali mrezni kabal na trafo?
Tako su radili ponekad i na lampasima...jbg, iz ove perspektive je idiotski. Mozda im stedi 2cm zice da koriste sasiju kao nulu, bem li ga 
Cini mi se da mesas pojmove trafo, dc, ac, tranzistorac, lampas...grubo receno, kod lampasa trafo dize napon, kod tranzistorca spusta. Al sve ostalo je manje vise isto u oba slucaja. Da li je nula povezana na trafo direktno nema veze sa vrstom pojacala.

Cini mi se da mesas pojmove trafo, dc, ac, tranzistorac, lampas...grubo receno, kod lampasa trafo dize napon, kod tranzistorca spusta. Al sve ostalo je manje vise isto u oba slucaja. Da li je nula povezana na trafo direktno nema veze sa vrstom pojacala.
-

-
sad sam upravo probao da ubodem sokocalo u struju.ima napona na sasiji i zvucnik bruji.kada okrenem mrezni kabal,tj kada ubodem u struju i obrnem utikac onda zvucnik ne bruji i nema napona na sasiji.jbm li ga kako da resim taj problem.tu nesto faza ili nula prave zvrcku
-
uradio sam kutiju za pojacalo.sasija je od starog iskrinog radia savica gr ssg 1320.tocak od tjunera sam stavio na volume pot a tu gde je bio tjuner je ostala rupa,taman da tu ugradim input za gitaru.pozadi cu promeniti izlaz i staviti standardni output za zvucnik.bice to glava-pojacalo,nisam hteo praviti combo,vec cu postojeci zvucnik ugraditi u posebnu kutiju.ostaje mi da resim napon koji je i dalje problem,ima ga svuda kada se kontra okrene utikac.izgleda da tu treba galvansko resenje,to ce odraditi neko ko zna,posto sa tim stvarno nemam pojma.
opet brkas pojmove. Ako negde imas napon i dodas galvansku izolaciju "uzvodno" odatle, i dalje ces imati tu napon. Galvanska izolacija ti sluzi samo da ne budes povezan direktno na djerdap kad te udari struja 
Ima starih radija koji nemaju trafo nego direktno napajaju lampe, i njima treba staviti obican 1:1 trafo, ali ako imas trafo on je j*bena galvanska izolacija

Ima starih radija koji nemaju trafo nego direktno napajaju lampe, i njima treba staviti obican 1:1 trafo, ali ako imas trafo on je j*bena galvanska izolacija

-
bancika,ima taj radio trafo, ali kako da kacim zicu za uzemljenje na sasiju koja ima napona?prijemnik je savica gr ssg 1320 pa ako mozes negde na netu da pogledas semu i da mi kazes nesto o tome.ja sam je video na google, ali se ne razumem, i nisam siguran da li je bas ta prava sema.na sasiji nema napona kada je utikac uboden u struju...a ako ga okrenem za 180 stepeni onda ima napona i bruji iz zvucnika-kako se to resava a da sasija bude uvek bez napona?ne pametujem,vec trazim pomoc za resenje da mogu slobodno ukljuciti gitru a da me ne utepa struja 

tebi je nula vezana na sasiju, zameni ceo kabl skini nulu sa sasije i povezi masu na istu a nulu vezi samo na trafo tj nula je sigurno vec i vezana na trafo ali zaista ako ne znas nemoj se zajebavati odnesi nekom ko radi televizore u svakom gradu ima bar jedan majstor pa ce ti.on to odraditi
Ok je da ne razumes, al lupetanje random reci ti nece pomoci
Za pocetak probaj da identifikujes primar trafoa. Jedan kraj ide direktno na kabl iz zida (ili eventualno ima izmedju osigurac, ako nema treba dodati), a drugi mozda ide preko sasije na koju je nakacena druga zica iz zida. Ako je takvo stanje kao sto sam pokusao da opisem, ondak treba uzeti 3-zilni kabl, povezati samo zemlju na sasiju, dve ostale zice na primar bez veze sa sasijom, svejedno koja ide na koji kraj primara. I to ti je to.

-
pa to i nameravam,da odnesem nekom majstoru i da zameni kabal.faza i nula su na ploci (tu je dugme za uklju.-isklj. pa tek posle nje ide veza na trafo preko dve crvene zice (jedna ide preko osiguraca).sam trafo je vezan na sasiju onim spoljnim delom a taj deo je takodje metalan.predpostavljam da bi trebalo te 2 crvene zice (od trafoa) otkaciti sa ploce i na njih povezati fazu i nulu a zicu za uzemljenje na sasiju.ali dacu nekom majstoru da to uradi kako treba,necu da se zajebavam.
-
mislim da su primar ove 2 crvene zice.jedna ima vezu sa osiguracem.nikako nisam mogao da provalim gde se spaja nula na sasiji,na ploci je sve lepo odvojeno od ostatka elemenata.***** li ga gde je povezana nula na masu
ko sto rece majti, odnesi bilo kome u servis, sredice ti za cas. Ako ni jedna zica iz zida nije povezana na sasiju onda ti jednostavno sasija "pliva" bez reference, zato ocitavas napon. Ako je tako, onda samo treba uzemljiti sasiju i to je to. Izmeri otpor izmedju oba pipka na utikacu i sasije. Ako ne ocitava nista onda nije ni jedan povezan na sasiju.
-
odnecu kod majstora i da napravi i da poveze i prekontrolise the sokocalo.uradio sam kutiju,ostala mi je jos zadnja strana,videcu da stavim neku resetku, i da ugradim input i output.hvala vam ljudi na smernicama i pomoci.

-
Здраво. Ево ме опет
У вези првог радија имам додати само да сам после пар преправки све вратио на старо осим што сам избацио фабричко управљављање бојом звука, а убацио маршалово коло. Замисао је била да га могу вратити у фабричко стање. У међувремену сам набавио и раскупусао исти такав радио. Овај други је брујао к’о луд, па сам проверавао вредност отпорника, и закључио мерећи их да је превише њих скроз одударало од обележених вредности. Од делова сам био саставио појачало чија је основа П1 на страницама ax84.com, осим што сам употребио лампу ecc85 за предпојачало и пар ситница. Звук и појачање су пристојни за моје потребе зезања са гитаром, али, имам проблема јер је брум поново висок, много израженији него на мом првом радију. Мислим да је на 50 hz и сумњам да га ствара мрежа за грејање лампи. Црна жица, тј. нула грејања је повезана за средиште високонапонског излаза трансформатора у самом трансформатору, те мора бити везана за масу и то не бих да дирам и преправљам. То значи да грејању нема могућности везати разделник напона преко пара отпорника на масу (center tap) како би се смањио утицај брума на остатак електронике. Покушао сам изолованим каблом направити грејање, и резултат је задовољавајући, осим што кабал заузима превише места и представља опасност за кратак спој због избачених лицнастих жица оклопљеног кабла ради везивања са масом, што нисам умео решити како ваља.Треба ми предлог за решење брума. Шта мислите, да ли би довођење врућег краја грејања од спољње стране шасије, кроз отворе на подножју лампи смањило електромагнетно зрачење и брум?

Kod mene je brujanje prestalo zamenom kondenzatora 2x100mF...