tražim rucni rad gitaru

Post Reply
ivan_guitar

tražim rucni rad gitaru

Post by ivan_guitar » 08 Jul 2008, 17:44

zanimalo bi me za koliko bih i po kojoj cijene te na kojem mjestu mkogao nabaviti neku gitaru ručno izrađenu od španjolskih majstora do 1300€ molim da mi hitno odgovorite
hvala

Rocket Roll

Re: tražim rucni rad gitaru

Post by Rocket Roll » 08 Jul 2008, 18:17

Izvini, baš od španskih?

Jedini koje ovde znam su Milan Sabljić i Branislav (S.) Marković: http://www.sabmarguitars.com/luthiers.htm

P.S. Skupi su, ali dobri.

viden

Post by viden » 08 Jul 2008, 19:12

Nadam se da mi nećeš zameriti, ali čini mi se da nemaš dovoljno iskustva s gitarom (ili bar s trgovinom :) ) čim postavljaš ovakvo pitanje.
Osnovna stvar je: šta ti očekuješ od gitare? Kakav ton, vrat...
1300 eur nisu dovoljni za neki spektakularni ručni rad ali su lepa i dovoljna suma za kupovinu odlične klasične (ili flamenko) gitare.
Kod velikih španskih (i drugih) majstora vrhunske gitare se obično naručuju. Ponešto što se prodaje npr. kod nas kao ručni rad (španski) uglavnom je ređeno u manufakturi, tj. u manjim (ili većim :D ) serijama i neretko spada samo u odlične školske (mislim studentske) instrumente. To jesu dobre gitare ali nisu pravi ručni rad.
Jedino što bih ti savetovao je da NE žuriš.
Iz iskustva znam da se do najboljih instrumenata dolazi onda kada ih "ne juriš" po svaku cenu.
Interesuj se, informiši, prati cene i pogledaj i oglase. Bez sumnje ćeš jednom naleteti na dobru gitaru.

ivan_guitar

Post by ivan_guitar » 09 Jul 2008, 17:34

ne trazim cisto ručni rad ,sada cu ici u srednju glazbenu skolu i zanima me nes ala
MR(d rio exotic ili e model )i dali se moze nabaviti u hrvatskoj to je sve sto bi me zanimalo
ili mi predlozite neku sto se u hrvatskoj moze nabaviti za tolike pare a ja cu svakako je provat te vidit dali mi zvuk vrijedi
hvala

viden

Post by viden » 10 Jul 2008, 09:40

MR koji se prodaje na Balkanu je baš ono o čemu sam pisao - odlična gitara ali ipak serijska i nije ručni rad u pravom smislu. Dosta gitara koje nose ovo ime rađeno je i od laminata (osim naravno glasnice) i na nekim modelima se jasno mogu uočiti neki "elementi" masovne (ili bar velike) proizvodnje (mislim na poneku kap lepka unutar gitare ili na malo "pobegli" binding što nije dopustivo na gitarama koje koštaju 1000 evra).
Naravno, ima modela koji su od punog drveta (cela gitara):Manuel Rodriguez FC, E, FG... ali mislim da oni premašuju tvoju cifru od 1300e.
U Srbiji MR gitare prodaje Marić: www.maric.co.yu
Za Hrvatsku nisam siguran ali mislim da ih ima i tamo. U svakom slučaju, nije loše da se raspitaš i o Hrvatskim graditeljima (ima ih jaklo dobrih). Za cenu od 1300e možeš kod njih dobiti gitaru koja znatno premašuje kvalitet MR-a.

Post Reply