Switchers

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Overdrive

Re: Switchers

Post by Overdrive » 05 Sep 2015, 17:47

maksabass wrote:Pa gledaj...jes da odastupamo od teme...al evo.U pravu si za sve to...Sviram i ja sve i svasta i sa svima.Tezgarim za sitne pare...Al stoji jedno ...kad jednom kupis koliko toliko solidnu opremu neces imati potrebe da je menjas cesto i uvek ces ako ne supre zvucati pristojno.Ovako ,ne kazem za tebe nitibilo koga prozivam,stalno u potrazi za boljim zvukom se kupuju kojekakvi procesori ...koji zvce kako zvuce...na taj nacin prvo se gubi vreme oko podesavanja istog,i trosi se ne bas malo novca koji se teako zaradjuje.A znate da cene tih digitalnih sprava jako brzo padaju.Ja mogu da izradim kao sto rekoh spravu koja ce u 70% zameniti procesor u smialu da imam toliko i toliko funckija...sto se tice samog zvuka sve sto treba da bude dobro.Cena od nekih 550-600evra je i vise nego povoljna.Eto da kazem podsecao bi na fractal s tim da je svaka od 8-10 KOMPONENTA promenjljiva kao segment u lancu ili u redosledu.
jao Makso, znam šta pričaš i ne mogu da kažem da nisi u pravu

Ali to totvara jednu novu temu veliku kao kuća, a to je "Šta je to dobar zvuk"?

to je toliko rastegljiva priča da može da se dovede do apsurda

andrej]

Post by andrej] » 05 Sep 2015, 20:09

fattwang wrote:Neil Young koristi spravu zvanu "whizzer". Liči na switcher. Kada se pritisne (zgazi) određeni prekidač skalamerija koja je montirana na pojačalo okreće potenciometre pojačala i dovodi ga u željeni preset (ton)
http://www.rdlx.com/neil_young.htm
takva stvar je vrlo izvodljiva, btw, u diy varijanti.

Overdrive

Post by Overdrive » 05 Sep 2015, 20:45

andrej] wrote:
fattwang wrote:Neil Young koristi spravu zvanu "whizzer". Liči na switcher. Kada se pritisne (zgazi) određeni prekidač skalamerija koja je montirana na pojačalo okreće potenciometre pojačala i dovodi ga u željeni preset (ton)
http://www.rdlx.com/neil_young.htm
takva stvar je vrlo izvodljiva, btw, u diy varijanti.
ali ovde treba da se okreću potenciometri pedala, ne pojačala..

andrej]

Post by andrej] » 05 Sep 2015, 21:20

i o tome sam razmisljao, ali mi mehanika nije jaca strana.

prakticno, trebao bi ti poklopac za bord koji ima izbusene rupe odredjenog precnika na svakih, recimo, 3 cm, kao sito.
onda bi morao da napravis module sa elektromotor/senzor (obicni pot je savrsen senzor za poziciju potova, gle cuda!) parovima koji se mogu fiksirati bilo gde na pomenuto sito (da bi mogao da ih postavis iznad odgovarajucih pedala) i povezati kablom sa 'mozgom' (koji sadrzi sve potrebno za kondrolu, ukljucujuci drajvere za motorcice). elektromotor istovremeno obrce i pot i specijalnu sajlu. onda treba poskidati kapice sa potova, napraviti neki adapter sa srafom, i povezati te sajle na same osovine potova.
mikrokontroler treba samo da fura PID kontroler kome je ulaz pozicija senzor pota (to je prosto napon koji se dobija na srednjem pinu pota povezanog kao delilac napona), a efektor je PWM izlaz za motor. save samo cuva pozicije u memoriju a load roka PID kontroler dok ne postigne brojke iz preseta. basic stuff.

evo kako je to TIP uradio potpuno mehanicki:
Image
Image

ova sajla se zove tahometarska ili sajla za brzinomer i moze da se kupi jeftino (deo je za aute i motore), samo mora ovaj kraj sto se kaci na pot da se izradi na strugu, recimo.
Image
mozes da porucis kod bobana:
http://www.bobansajle.co.rs/

Rockatansky

Post by Rockatansky » 06 Sep 2015, 01:24

Ma kakvi, treba napraviti mehanizam koji okrece potenciometre i pritiska prekidace na pedalama u odnosu na presete... ;) EE to bi bilo funkcije procesora, sa zvukom pedala... ;) Kladim se da to nije niko do sada napravio...

U stvari to je valjda to sto je covek iznad mene napisao... :D

fattwang

Post by fattwang » 06 Sep 2015, 07:59

The Pedal Wheel - kontrola pomoću štapa i kanapa. :D

Uncle Moe

Post by Uncle Moe » 06 Sep 2015, 10:21

Sve to kvari prelepi izgled pedala.

bancika

Post by bancika » 06 Sep 2015, 16:12

Ali postavlja se i pitanje-koliko raznih efekta i kombinacija ti treba?. Ja sam napustio projekat na pola jer sam skapirao da mi zapravo ne treba sprava. Dvokanalno pojacalo i overdvive pokriva ceo spektar clean-crunch-lead i jos dve tri pedale za poneki efekat i tolko. Ako je potrebno da skakuces po pedalama i vrtis potove 10 puta u pesmi, ne moze da bude dobro :) samo moze da naskodi muzici.

Ali jeste interesantni kao inzinjerski projekat. To me i drzalo donekle.

andrej]

Post by andrej] » 06 Sep 2015, 17:25

ovo ne mozes bez poprilicne kontrole da ostvaris uzivo. bb kingu ili tako nekom sigurno ne bi trebao switcher, al za ovako nesto je vrlo pozeljan. razlicite vrste muzike zahtevaju razlicite stvari.

bancika

Post by bancika » 06 Sep 2015, 17:32

Moze biti. Bem li ga, premotao sam brzinski na 4-5 mesta u pesmi i sve mi zvuci identicno, kao da je loop :)

ocelot

Post by ocelot » 06 Sep 2015, 17:55

bancika wrote:Ako je potrebno da skakuces po pedalama i vrtis potove 10 puta u pesmi, ne moze da bude dobro :) samo moze da naskodi muzici.
zavisi kojoj muzici, evo jednog lepog primera na samom početku

svako ima svoju potrebu

zwelj

Post by zwelj » 06 Sep 2015, 18:27

Avlijaner

Post by Avlijaner » 07 Sep 2015, 16:59

Rockatansky wrote:...Kladim se da to nije niko do sada napravio...
:D Kopija Neilovog "whizzera"

Image
Image
Image

Avlijaner

Post by Avlijaner » 07 Sep 2015, 17:07

bancika

Post by bancika » 07 Sep 2015, 17:16

mesa triaxis i bog da ga vidi :)

Image