Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
komil

Re: Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?

Post by komil » 18 Dec 2015, 00:33

Imao sam Squier i od šperke i od drveta. Jedan dobio na nagradnoj igri, drugi u trampi. Oba sam prodavao za iste pare, tj. tu prednost drveta sam smatrao da je prednost da možda malo lakše prodam gtr, obe su otišle za 50-60e.

NikolaGerza

Post by NikolaGerza » 18 Dec 2015, 01:23

Stvarno ne znam koji je fazon oko toga, moj je iz '04 i basswood je. Moguce da ove novije prave od sperke '10+, kad sam pogledao nekoliko komada u mitrosu prilicno su bedni u odnosu na starije Squiere.

pisac

Post by pisac » 18 Dec 2015, 06:51

Znaci imas Squier star desetak godina,baswood.Novi Squieri su baswood.Ti stari,stari Squieri su mozda bili neki laminat(sper-ploca) ,mislim na Bullet-e starije od 20 godina,ali su oni,cini mi se,dosta retki.Bar ja ih nisam video,to sam hteo reci. U svakom slucaju,nove gitare su od baswooda.Bullet sigurno.
Neka neko kaze kako to izgleda gitara od ,,sperke''?Slojevi sper ploca zalepljeni,jedan preko drugog,do debljine 4-5 cm,pa oblikovani,a na kraju prefarbani?

dikan

Post by dikan » 18 Dec 2015, 08:02

pisac wrote:Slojevi sper ploca zalepljeni,jedan preko drugog,do debljine 4-5 cm,pa oblikovani,a na kraju prefarbani?
Tako je.

Image

Overdrive

Post by Overdrive » 18 Dec 2015, 10:46

sve zavisi koji Squier i koliko je star

Ja imam "Squier Strat" gitaru koja je od drveta poznatog kao "agatis", doduše gitara mi ima preko 25 godina..

pisac

Post by pisac » 18 Dec 2015, 13:01

OVCA wrote:Prvo,solid body ne znaci da je telo od drveta,vec da je telo puno,tj.nije hollow(suplje).Naravno da postoje Squaieri od sperke(laminata).Video i posedovao licno.
To sto sam mislio,to sam i rekao,druze moj-akusticne gitare se prave od laminata,zadnja strana,bokovi,dok je gornja ploca najcesce drvo.Solid body(gitara od punog materijala,nacesce drveta)nisam sretao a da je napravljena od laminata-to sam rekao.Akusticne od laminata sam video,solid body nisam.I nekako mislim da je bolje koristiti termin laminat,jer kod nas se SPER PLOCA tumaci kao onaj tanak sloj kompozita drveta i smole,koji se postavlja kao ledja ormara,ili kauca,i sl.
U krajnjoj liniji,i solid body je sastavljen najcesce iz nekoliko parcadi drveta lepljenih vertikalno,a ove ,,sper-gitare'' su lepljene od vise slojeva drveta horizontalno.Ne znam da li postoji neka prednost sto se tice tona.
Dikane,hvala za fotografiju.

dikan

Post by dikan » 18 Dec 2015, 13:08

pisac wrote:Dikane,hvala za fotografiju.
:ziveli:
pisac wrote:SPER PLOCA tumaci kao onaj tanak sloj kompozita drveta i smole,koji se postavlja kao ledja ormara,ili kauca,i sl.
to je "Lesonit"

pisac

Post by pisac » 18 Dec 2015, 13:39

Ko zna ,zna. :ziveli:

Fenderica

Post by Fenderica » 18 Dec 2015, 14:44

pisac wrote:,a ove ,,sper-gitare'' su lepljene od vise slojeva drveta horizontalno.Ne znam da li postoji neka prednost sto se tice tona.
.
Možda i postoji, ko zna. Dosta veoma kvalitetnih hi-fi zvučnih kutija se radi od šper ploča, pa onda muzički instrument Kahon takodje. Kahon bar treba da je rezonantan. Znači, Squier od šper ploče može biti i zanimljiv instrument hehe.

nenadg

Post by nenadg » 18 Dec 2015, 15:37

pisac wrote:
OVCA wrote:Prvo,solid body ne znaci da je telo od drveta,vec da je telo puno,tj.nije hollow(suplje).Naravno da postoje Squaieri od sperke(laminata).Video i posedovao licno.
... SPER PLOCA tumaci kao onaj tanak sloj kompozita drveta i smole,koji se postavlja kao ledja ormara,ili kauca,i sl.
То о чему причаш је лесонит. Ламинат означава то што јесте - шперовано дрво тј laminated wood.

kwiss

Post by kwiss » 18 Dec 2015, 15:57

Fenderica wrote:
pisac wrote:,a ove ,,sper-gitare'' su lepljene od vise slojeva drveta horizontalno.Ne znam da li postoji neka prednost sto se tice tona.
.
Možda i postoji, ko zna. Dosta veoma kvalitetnih hi-fi zvučnih kutija se radi od šper ploča, pa onda muzički instrument Kahon takodje. Kahon bar treba da je rezonantan. Znači, Squier od šper ploče može biti i zanimljiv instrument hehe.
Šper ploče nisu dobre za HI-FI kutije a ni drvo.Medijapan,iverica...

alucard_earl

Post by alucard_earl » 18 Dec 2015, 16:02

OVCA

Post by OVCA » 18 Dec 2015, 16:11

Ovde u Srbiji,a i sire, kad prodajes gitaru ni slucajno ne smes da priznas da je telo gitare od laminata(nedaj Boze da kazes sperka).To ti je kao da si urokljiv,kao da dajes prase sa tri noge,kao da udajes cerku koja nije djana...:mrgreen: Uvrezeno je misljenje da je to obavezno krs od gitare,jerbo "drvo je drvo"i tu nema alternative.Zato su braca sa zapada smislila naziv "solid body".Napise ti lepo solid body, pa ti lupaj glavu, jel od drveta,jel od laminata,jel od neceg treceg...A mi,naravno,kao papagaji,odma,"brze-bolje" ponavljamo iz sveg glasa.A istina je negde izmedju;mnoge japanske(i korejske)gitare iz '70-tih i '80-tih su pravljeni bas od laminiranog drveta i tu ima veoma dobrih i skupih komada.Ako je,recimo,laminat od honduraskog mahagonija,mislim da se niko ne bi mrstio, ama uopste,naprotiv.Tj.opet se sve svodi na kvalitet.Imas laminirani parket od 3,5e a imas i od 50e za kvadrat.Licno poznajem coveka,koji je opasan majstor za gitare i nasao je negde, na nekom stovaristu, bas taj, skupi laminat od palisandera i roka od njega fingerbordove samo tako! :D Kad bi znale njegove musterije,sta im je ugradio,sigurno bi svi dosli da traze da se demontira i da im vrati pare...Ovako,posto ne znaju,svi su super zadovoljni,jer realno,nema tu neke bitne razlike.Cak,sta vise,njegov palisander je extra skup i veoma kvalitetan i garant mnogo kvalitetniji od mnogih gitara koje se valjaju svuda oko nas...Sve se svodi na to da je nesto onako kako mi zelimo(i uspemo) da to percepciramo u svom mozgu...

pisac

Post by pisac » 18 Dec 2015, 16:33

Zato i kazem da rec SPER PLOCA mnooogooo grdno zvuci.Laminat opet zvuci nekako moderno,tehnoloski napredno,prihvatljivo,mada za sladokusce,one ortodoksne ljubitelje gitare drvo je pocetak i kraj.
Lepljeno iz pet komada vertikalno ili iz deset horizontalno,nema mnogo razlike.
Mada,da priznam,i ja nekako vise volim drvo...valjda jer nisam nikad svirao neku dobru gitaru od sperke.Pardon,laminata.Bar nisam znao da je to to,mozda i jesam,ne znam.Znate kad ono neko ne zna,jednostavno,ali priznaje da ne zna.Danas,ne znam da li neka afirmisana fabrika pravi gitare od te sperke,trenutno.

NikolaGerza

Post by NikolaGerza » 18 Dec 2015, 17:50

Ja sam takodje imao i neku kopiju Ibaneza, "Scorpion" gitare. Bila je od sperke i ja u zvuku nikakve posebne nedostatke nisam cuo. Vise su nedostaci tehnicke prirode, jer cini mi se da srafovi lepo ne nalezu na sperku pa pocnu da prevrcu, ispadaju i tako to, posebno srafovi za floyd.

Post Reply