OD/Fuzz/Distortion

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Overdrive

Re: OD/Fuzz/Distortion

Post by Overdrive » 06 Jan 2016, 11:37

Cope wrote:
U tom slučaju tonac je član benda.
to bi bilo idealno i ne znam kako stoje stvari sa našim bendovima, ali sam utiska da tonca navataju pred samu svirku, ako ga uopšte i bude..

Tenji

Post by Tenji » 06 Jan 2016, 11:41

Ok ako je tonac clan benda, ali ja stvarno slabo znam za te slucajeve. Obicno ako je klupska svirka, bude neki random njihov tonac, ili ne bude niko, ili dovuces ti nekog. Na festivalima tonac bude pijan, ili ga boli uvo, ili nije tu, ili jednom u nikad bude neki korektan lik.

Overdrive

Post by Overdrive » 06 Jan 2016, 11:44

Tenji wrote:Ok ako je tonac clan benda, ali ja stvarno slabo znam za te slucajeve. Obicno ako je klupska svirka, bude neki random njihov tonac, ili ne bude niko, ili dovuces ti nekog. Na festivalima tonac bude pijan, ili ga boli uvo, ili nije tu, ili jednom u nikad bude neki korektan lik.
to je tragedija..

ko kad bi pustio majstore da ti prave kuću bez arhitekte nego onako kako njima padne..

Tenji

Post by Tenji » 06 Jan 2016, 11:49

Tako je. Ali to je realnost muziciranja ovde, ukoliko si hobista, a dosta nas ovde smo upravo to. Ima i nekih koji su profi doduse, ali ni jedni ni drugi nemaju takve kriterijume kao ti. Zafrljaci vise taj ranac, odsviraj neku svirku, stekni neko iskustvo, pa onda dodji ovde da se raspravljas sa ljudima od kojih neki vec decenijama sviraju svirke, prave. Pred ljudima, i to.

majtimika

Post by majtimika » 06 Jan 2016, 11:51

Ja sam ovo dao kao banalan primer, live zvuk u miksu, ali nije to poenta bila, poenta je bila da covek kad krene da trazi taj svoj zvuk , vecina nas u glavi vec zna sta zeli i koji tip pojacala , gitare i drive pedale mu odgovara, i onda su samo finese u pitanju, da li je u pitanju praktican razlog kao live miks ili neki drugi nebitno. Ako znas da ti odgovara zvuk tubescreamera , ali ne sasvim , zasto onda ici u krajnost i kupovati preskupe firmirane klonove na kojima ces svejedno izgubiti pare kod preprodaje i to vise nego da uzmes nesto odavde, i to raditi stalno jer postoji 750 istih razlicitih preskupih pedala, umesto da ti neko napravi i modifikuje po tvojoj zelji i gotovo, jer realno je i da za godinu dana opet pozelis da taj ts zvuci malo vise ovako ili onako mozes da ga odneses opet kod tog majstora koji ti je pravio da ti to malo jos moduje platis mu nesto za tu uslugu i opet imas to sto si ganjao.

Fenderica je u fazonu poredi polovan ocd i nov ozfi, ne brate poredi novo 200 za ocd u prodaji izgubis 100 ili 70 za ozfi i u prodaji izgubis 30 i imas pedalu napravljenu po tvom ukusu , ja ne znam ko je ovde glup. Isto je sa gitarama nov strat najibicniji 1300-1400 polovan 700 gubis 700 , moj ili neciji drugi strat nov 700 pravljen po tvojoj zelji i specufikacijama polovan 500 gubis 200 (da moji polovni stratovi su se prodavali za 500 bez problema), problem je sto su ljudi navikli da polovne cene gledaju kao nove. Zajebi to .

Overdrive

Post by Overdrive » 06 Jan 2016, 11:56

Tenji wrote:Tako je. Ali to je realnost muziciranja ovde, ukoliko si hobista, a dosta nas ovde smo upravo to. Ima i nekih koji su profi doduse, ali ni jedni ni drugi nemaju takve kriterijume kao ti. Zafrljaci vise taj ranac, odsviraj neku svirku, stekni neko iskustvo, pa onda dodji ovde da se raspravljas sa ljudima od kojih neki vec decenijama sviraju svirke, prave. Pred ljudima, i to.
kakve sad to veze ima ?

Pa ne raspravljam se ja sa ljudima samo oko živih nastupa

Osim toga, to što su neki hobisti i nastupaju tek da bi nastupali i imaju bezvez zvuk, im tek ne služi na čast kao argument a ni kao iskustvo.

Kolko kapiram oni imaju iskustvo, ali samo loše.

Šta ima dobro u tome da se svira, nastupa kada su muzika/zvuk loši?

To je kao ono..e mi smo hobisti, volimo da pravimo neku hranu..Niukad ne ispadne kako treba, al iebiga..važno da se pravi. To na kraju pojedu neke svinje i onda opet tako, al bolje i to nego da sedimo kući.

Dakle, nedostatak kriterijuma ti nije nikakav argument
Ako i nemam iskustvo na nastupima pred ljudima, imam iskustva kao publika i znam šta je dobro, ali znam i šta je loše, šta ćemo sad?

A tek to "to je realnost muziciranja ovde" je jad i beda razmišljanja.

Ja se batice borim za drugačiju realnost i za drugačije muziciranje.
Kod mene bolje išta nego ništa ne važi.
Taj princip važi za luzere, muzičare u pokušaju, pozere koji eto žele da im negde u dnevniku piše da su nekad i oni "prašili"

Prašili su da ne kažem šta..

Bolje tepike da su prašili :mrgreen:

idi begaj..

komil

Post by komil » 06 Jan 2016, 11:57

Tenji wrote:Tako je. Ali to je realnost muziciranja ovde, ukoliko si hobista, a dosta nas ovde smo upravo to. Ima i nekih koji su profi doduse, ali ni jedni ni drugi nemaju takve kriterijume kao ti. Zafrljaci vise taj ranac, odsviraj neku svirku, stekni neko iskustvo, pa onda dodji ovde da se raspravljas sa ljudima od kojih neki vec decenijama sviraju svirke, prave. Pred ljudima, i to.
:1:

Naravno, to je realnost u nas, a proizilazi iz toga što je malo para u igri za bilo šta što nije turbo folk. Honorari muzičara su na granici isplativosti i u takvom odnosu stvari tonac dođe kao prvo mesto za rezanje troškova. A imati normalan monitoring na bini je za za naše uslove ekskluziva.

Overdrive

Post by Overdrive » 06 Jan 2016, 11:59

majtimika wrote:Ja sam ovo dao kao banalan primer, live zvuk u miksu, ali nije to poenta bila, poenta je bila da covek kad krene da trazi taj svoj zvuk , vecina nas u glavi vec zna sta zeli i koji tip pojacala , gitare i drive pedale mu odgovara, i onda su samo finese u pitanju, da li je u pitanju praktican razlog kao live miks ili neki drugi nebitno. Ako znas da ti odgovara zvuk tubescreamera , ali ne sasvim , zasto onda ici u krajnost i kupovati preskupe firmirane klonove na kojima ces svejedno izgubiti pare kod preprodaje i to vise nego da uzmes nesto odavde, i to raditi stalno jer postoji 750 istih razlicitih preskupih pedala, umesto da ti neko napravi i modifikuje po tvojoj zelji i gotovo, jer realno je i da za godinu dana opet pozelis da taj ts zvuci malo vise ovako ili onako mozes da ga odneses opet kod tog majstora koji ti je pravio da ti to malo jos moduje platis mu nesto za tu uslugu i opet imas to sto si ganjao.

Fenderica je u fazonu poredi polovan ocd i nov ozfi, ne brate poredi novo 200 za ocd u prodaji izgubis 100 ili 70 za ozfi i u prodaji izgubis 30 i imas pedalu napravljenu po tvom ukusu , ja ne znam ko je ovde glup. Isto je sa gitarama nov strat najibicniji 1300-1400 polovan 700 gubis 700 , moj ili neciji drugi strat nov 700 pravljen po tvojoj zelji i specufikacijama polovan 500 gubis 200 (da moji polovni stratovi su se prodavali za 500 bez problema), problem je sto su ljudi navikli da polovne cene gledaju kao nove. Zajebi to .
ne znam, kod mene je veoma jednostavna logika

Znam zvuk koji želim i koji me inspiriše da sviram (čujem ga npr kod nekog gitariste)
Pogledam šta on koristi od opreme za taj zvuk u studiju (pošto je uživo druga priča. Idu mi na kerec ljudi koji ganjaju "SRV sound"..a on čovek terao 4 pojačala istovremeno na 10 sa žicama 13 cama, sve do maksimuma..a oni bi to isto da dobiju u osbičku od 6 m2)

Dakle, GDE se dobio taj zvuk, pa onda KAKO

Overdrive

Post by Overdrive » 06 Jan 2016, 12:02

komil wrote: A imati normalan monitoring na bini je za za naše uslove ekskluziva.
nisu mi stvarno jasni muzičari koji pristaju da sviraju bez toga

kao ono, evo sedi vozi taj auto, ali metni ovaj povez preko očiju.. :O.o:

zar je toliko važnije nastupiti pred ljudima u odnosu na zvuk ?

pa eto vam onda Air guitar pa se mlatite po bini, koja je razlika, osim što pravite buku?

(ne ti, nego generalno kapiram da je masa bendova u tom fazonu)

ILI - ako nema zvuka, ako je ton bulja..onda mu ga kao dajemo po "angažovanim tekstovima"

Al im je reko svaka mu čast.."ima čovek ideje".. :lol:

pa ne zna se šta je veći upiš bre, srbijoo međ šljivama..afričkim..

komil

Post by komil » 06 Jan 2016, 12:05

Overdrive wrote:Kolko kapiram oni imaju iskustvo, ali samo loše.

Šta ima dobro u tome da se svira, nastupa kada su muzika/zvuk loši?
Pa očigledno ima nešto drugo u igri.
Ti pričaš iz udobnosti fotelje, idi probaj da ubediš gazdu bilo kog lokala da treba da kupi bolje ozvučenje za bend. A sad još veća nemoguća misija: ubedi ga da treba da kupi monitoring da bi muzičari čuli sebe kad sviraju.

Overdrive

Post by Overdrive » 06 Jan 2016, 12:08

komil wrote:
Pa očigledno ima nešto drugo u igri.
Ti pričaš iz udobnosti fotelje, idi probaj da ubediš gazdu bilo kog lokala da treba da kupi bolje ozvučenje za bend. A sad još veća nemoguća misija: ubedi ga da treba da kupi monitoring da bi muzičari čuli sebe kad sviraju.
to nešto drugo u igri se verovatno može čuti u Guči

Dokle god naši ljudi mogu da uživaju u tom sranju od galame, dotle će im trebati lobotomija da se prešaltaju na "finu muziku"

Fino vs Sirovo, to je problem.

zwelj

Post by zwelj » 06 Jan 2016, 12:08

Overdrive wrote: ali zato mogu ja da ti napišem jedan ljubić/krimić kakav hoćeš ^^

ti samo reci šta očekuješ od ljubavi i kriminala pa ćemo srediti to..cena ti dođe ista ko u trafici, možda malo jače, al zato imaš custom made story :ziveli:
Ne sumnjam, no sam malo zbunjen, or'ginal il' custom made... Ček' još malo, da vidim čija će da prevagne... ;) :bambi: :ziveli:

Tenji

Post by Tenji » 06 Jan 2016, 12:10

Overdrive, ajmo redom. :) Ima veze, naravno. Ne raspravljas se oko zivih nastupa, ali nemas kompletnu sliku jer ti fali jedan izuzetno bitan deo iskustva. Zive svirke su direktno povezane sa svakim drugim aspektom muziciranja, sa opremom, sa zvukom, sa samom muzikom. Ja sam hobista, i ne nastupam sa bezveze zvukom samo da bih nastupao, vec zato sto volim muziku koju pravim sa svojim bendom. I uzivam na svakoj svirci, iako zvuk nije idealan. Kada budes imao svoje cedo u vidu autorskog benda, kada osetis kako je prziti neku svoju rifcinu na bini, i kakav je to osecaj, znaces o cemu pricam. "Realnost muziciranja ovde" je tebi jad i beda, meni je realnost. Ja se borim da je promenim na neki drugi nacin od tebe, ali ne mogu da je ignorisem. Jer je to jebena realnost, ne mozes pobeci od nje. Ti se boris protiv nje tako sto ne sviras nigde, ja se borim protiv nje tako sto se trudim da iz nje izvucem maksimum, bez nekih nerealnih ocekivanja. Pa ako sam luzer zbog toga, i muzicar u pokusaju, neka sam. Pravi muzicar nikada biti i necu, uvek cu biti hobista.

Overdrive

Post by Overdrive » 06 Jan 2016, 12:11

zwelj wrote:
Ne sumnjam, no sam malo zbunjen, or'ginal il' custom made... Ček' još malo, da vidim čija će da prevagne... ;) :bambi: :ziveli:
ajde razmisli..ubacićemo sličice.. :D

:ziveli:

komil

Post by komil » 06 Jan 2016, 12:11

Overdrive wrote:nisu mi stvarno jasni muzičari koji pristaju da sviraju bez toga
Pa šta je alternativa? Da ne sviraju? Stvar je u kompromisima i iskustvu. Kada je monitoring loš, navikneš se i namestiš se da čuješ nekoga ko ti najviše treba, i vežbanjem i iskustvom nadomestiš ostalo. Bude to sasvim dovoljno za uživanje ako kompromis podrediš na taj način a publika dobije punu zvučnu sliku.
Ili prosto sviraš mikro i (polu)akustične varijante gde ovi problemi ne postoje.

Post Reply