Savet u vezi izbora kompresora
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- tommytigh77
Re: Savet u vezi izbora kompresora
Naravno, svako prema svojoj opremi i potrebama. Moja podešavanja su: Level - 2 sata; Tone - 10 sati; Attack - od 2 do 3 sata (tu zapravo regulišem količinu kompresije, na 2 sata je jača); Sustain - 12 sati.
dobro, po komentarima mogu lako da zaključim da je CS3 bolja opcija (barem za sada, ne gledam u skuplje)
eh, još jedan Boss u bordu...
eh, još jedan Boss u bordu...

ja sam se dosta bavio kompresorima...nema sta nisam pravio od ross preko dyna comp,squeesera,optickih,nekih sa la lm13700,pa sve do onih komplikovanijih.Ono sto mi je trebalo nasao sam tek kod onih koji imaju vise opcija podesenja.Pod obavesno bi svaki trebao da ima attack i release kao i treshold.Tek onda je moguce podesiti ga kako treba.Mada svi oni menjaju strukturu tona sto mi se bas i ne svidja.
Dobra je sema tadek compressor...ako se jos i malo moduje i doda jos nesto od kontrola moguce je da se dobije veoma dobar rastegljivi kompresor,koji podjednako dobro radi i na basu i na gitari.Jedina je mana sto sam tda chip boji ton,pa mu doda hi fi crtu.Ono sto je dobro kod njega pogotovo na basu sto visoke limitira ali ih ne jede.Low end takodje.Verujem da bi se sa dodatim kolom moglo i midlova dodati tj.nadomestiti.U principu je jednostavan i sami delovi nisu skupi.S obsirom na to da mose da kompresuje poprilicno ako se tako podesi nivo suma se u tom slucaju povecava,tako da ne treba preterivati.Na mojoj varijanti stoje 6 potova...Attack,release,comp,gain,ratio,volume.
Dobra je sema tadek compressor...ako se jos i malo moduje i doda jos nesto od kontrola moguce je da se dobije veoma dobar rastegljivi kompresor,koji podjednako dobro radi i na basu i na gitari.Jedina je mana sto sam tda chip boji ton,pa mu doda hi fi crtu.Ono sto je dobro kod njega pogotovo na basu sto visoke limitira ali ih ne jede.Low end takodje.Verujem da bi se sa dodatim kolom moglo i midlova dodati tj.nadomestiti.U principu je jednostavan i sami delovi nisu skupi.S obsirom na to da mose da kompresuje poprilicno ako se tako podesi nivo suma se u tom slucaju povecava,tako da ne treba preterivati.Na mojoj varijanti stoje 6 potova...Attack,release,comp,gain,ratio,volume.

Znaci MXR custom comp 

E da. Kada sam ga prvi put probao bio sam oduševljen i smatrao ga najboljim koji sam ikada probao. Nedavno sam ga opet probao i više nisam bio toliko oduševljen. Svakako je dobar. Ja doduše i nisam neka mera za kompresore jer ih praktično i ne koristim. Vidim ga u Mitrosu na rasprodaji za nekih cca 100 e što mi deluje kao dobra ponuda.
Moram da se ispravim, MXR m87 Bass Compressor. ne studio. Sad izlazi i gitarska verzija, ali je isti kompresor samo druga kutija.
-
DBX. 166 ili 266, tako nesto.
Z*Z*Z wrote:Moram da se ispravim, MXR m87 Bass Compressor. ne studio. Sad izlazi i gitarska verzija, ali je isti kompresor samo druga kutija.

Vrh vrhova!
Pobego mi jedan za 100€ na KP...
Trenutno koristim EBS Multicomp, takođe vrhunska pedala za bas.
Z*Z*Z wrote:Moram da se ispravim, MXR m87 Bass Compressor. ne custom. Sad izlazi i gitarska verzija, ali je isti kompresor samo druga kutija.
Cuo sam lepe reci za DBX kompresore, iz 16x porodice ali strahujem od belog shuma koji obicno prati starije rekove - 266 mi se uopste nije svideo... Alesis 3630 je takodje dobar, ali previse vuce shuma.
Ja sam govorio o ovome:
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/543 ... STOM-COMP/
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/543 ... STOM-COMP/
- tommytigh77
Koliko se sećam, MXR M87 Bass Compressor je 1:1 klon legendarnog LA-2A (kod nas poznatijeg kao ''Laza'') u pedali. Straobalan front-end kompresor za studio, a naravno i za bas gitaru. Za električnu gitaru neupotrebljiv, osim na totalno mild podešavanjima - toliko je transparentan u radu i kompresuje ceo opseg, da zatrpa zvuk gitare low-end delom spektra za koji niste ni znali da uopšte postoji dok ga ne uključite. Postoji dobar razlog zašto postoje zasebne gitarske kompresor pedale, koje kompresuju onaj lo-fi spektar frekvencija koji je bitan za gitaru.Z*Z*Z wrote:Moram da se ispravim, MXR m87 Bass Compressor. ne studio. Sad izlazi i gitarska verzija, ali je isti kompresor samo druga kutija.
dbx 166 radi drugačije od LA-2A, i njega su obilato koristile LA studijske njuške 80-ih, ali koliko znam, njega nema u formi pedale.
-
Ja sam imo te DBXeve, rade poso. Cuj uajt nojz. Neam pojma, sve zavisi ispred i iza cega je to stajalo i kako povezano. Imo sam i one nojzgejtove i sve to, to ti treba za neku suludu lajv svirku. Onda opet, svaka igracka u tvom lancu mos da napravi zajebnaciju al to se da naucno osmotriti i izolovati. Onda izbacis uljeza koji pravi njesra.Z*Z*Z wrote:Cuo sam lepe reci za DBX kompresore, iz 16x porodice ali strahujem od belog shuma koji obicno prati starije rekove - 266 mi se uopste nije svideo... Alesis 3630 je takodje dobar, ali previse vuce shuma.
Kako brate? LA-2A je optički kompresor a MXR je FET. Po kontrolama još manje liče, LA-2A ima praktično samo jednu kontrolu (gain reduction) i fora je što su mu parametri dinamički (zavise od signala) dok su kod MXR M87 na biranje potenciometrima, čak 4, i nikako nisu dinamičke.tommytigh77 wrote:Koliko se sećam, MXR M87 Bass Compressor je 1:1 klon legendarnog LA-2A (kod nas poznatijeg kao ''Laza'') u pedali.
- tommytigh77
Da, u pravu si. Neki drugi 'legendarni' kompresor su iskopirali, ali sam pobrkao, a sad ne mogu da se setim koji.