Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Re: Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?
ako mozes postavi neki snimak neke od tih pedala.ne znam kako je koristis,koje pojacalo itd. koji ce mi moj dobra dist pedala ako imam npr. recti pojacalo?treba mi jedino ts 808 za boost.nikad ss nece moci kao lampa.posto imam ss pojacalo draze mi je da povezem laptop i vst amp od bilo koje dist pedale.obicno odaberem vst amp u amplitube 4 i bajpasujem kabinet,naravno,my ss combo amp je real kabinet od 12 inca.to mi je za sad resenje dok ne uspem kupiti haj gejn tube glavu.jbm li ga,skeptican sam sa dist pedalama,svirao sam i nervirao se.nasnimi nesto pa okaci,bas da cujem taj haj gejn preko tih cuda koje toliko branis.
-
to sto si napisao za metal dist i za dinamiku i harmoniku i lampu je potpuno netacno.verovatno tebi to tako izgleda i cini ti se.
Nemam pojma koliko godina imaš, ali po onome što pišeš djeluješ mi jako mlad. Ja nisam ovde da branim pedale ili ampove, kao što sam ti vec napisao treba da sviraš ono što ti lež i što te tjera da sviraš, pa taman da je to prepravljeni tranzistor u pojačalo. TS u hi-gain pojačalo je toliko već dosadna i nemaštovita tvrdnja da mi se kenja od nje....kao da se na pojačalu ne može napraviti mid boost. Pa danas postoji bar 50 OD/boost pedala koje to isto rade bolje od TS (izuzimajući klonove TS pedale i pedala zasnovanih na toj shemi). Zasto ne boost-ovati klon-olikom pedalom, zasto ne obicnim klin busterom?metalstringer wrote:ako mozes postavi neki snimak neke od tih pedala.ne znam kako je koristis,koje pojacalo itd. koji ce mi moj dobra dist pedala ako imam npr. recti pojacalo?treba mi jedino ts 808 za boost.nikad ss nece moci kao lampa.posto imam ss pojacalo draze mi je da povezem laptop i vst amp od bilo koje dist pedale.obicno odaberem vst amp u amplitube 4 i bajpasujem kabinet,naravno,my ss combo amp je real kabinet od 12 inca.to mi je za sad resenje dok ne uspem kupiti haj gejn tube glavu.jbm li ga,skeptican sam sa dist pedalama,svirao sam i nervirao se.nasnimi nesto pa okaci,bas da cujem taj haj gejn preko tih cuda koje toliko branis.
To sa uporedjivanjem SS pojačala sa VST-ovima neću ni da komentarišem....izjava zrači neiskustvom u materiji. Porediti analogno pojačalo i digitalni procesor sa lošim ADA konverterima je smiješno.
Istorija rock muzike je pravljena na roland jazz chorus pojačalima koja su bila i ostala SS. Metal je postao metal kada ga je RANDALL takvim ucinio.
Ja sam samo pisao da ima dobrih pedala i pojačala, i ima loših pedala i pojačala.
metalstringer wrote:to sto si napisao za metal dist i za dinamiku i harmoniku i lampu je potpuno netacno.verovatno tebi to tako izgleda i cini ti se.
U redu ako mi se čini. Onda me jednim argumentom razuvjeri, nemam ništa protiv.
20 i kusur godina (naravno manje u poslednjih 10) slušam metal, ali je to samo jedna od gomile vrsta muzike koju slusam. Metal ima dinamike, ali vjerovatno manje nego i jedan zanr i podzanr moderne muzike koja se svira instrumentima. Koji to instrument moze da ima dinamiku u muzici kojoj su bubnjevi toliko kompresovani i zategnuti uz njih takve? Šta ti smatraš dinamikom ili harmonikom?
Sad pokusavam da se sjetim i jednog metal benda sa izrazenom dinamikom sviranja i ne mogu da se sjetim ni jednog...osim nekih prog rock izleta nekih skandinavskih bendova. Harmonika lampe u drive zvuku metal muzike je umrla negdje odmah po nastanku, u prvoj polovini osamdesetih. Ne velim da nema nekih novih bendova, koje ne pratim da ce da me razuvjere, ali me bas interesuje na sta mislis?
Uncle Moe wrote:Uzmes lepo HM2 i cepas Dismember.

Samo zlo i naopako.....jebeš pedalu ako nije crne boje...
-
stariji sam od tebe,kolega,ako mogu tako da te nazovem,nemam pojma sta sviras,tj. koji zanr.sta slusas i kako slusas i cujes to je tvoje.po onome sto pises vidi se da metal muziku slusas verovatno vise objektivno nego subjektivno,rekao bih povrsno ili sporedno,onako bzvz.to sto ja ne volim dist pedale je moja stvar,ne razumem u cemu je problem sto sam pisao onako kako iskreno mislim.primetio sam da namerno forsiras raspravu u nedogled,i to ne samo sada samnom,vec i sa drugim ljudima ranije na forumu.tocilj wrote:Nemam pojma koliko godina imaš, ali po onome što pišeš djeluješ mi jako mlad. Ja nisam ovde da branim pedale ili ampove, kao što sam ti vec napisao treba da sviraš ono što ti lež i što te tjera da sviraš, pa taman da je to prepravljeni tranzistor u pojačalo. TS u hi-gain pojačalo je toliko već dosadna i nemaštovita tvrdnja da mi se kenja od nje....kao da se na pojačalu ne može napraviti mid boost. Pa danas postoji bar 50 OD/boost pedala koje to isto rade bolje od TS (izuzimajući klonove TS pedale i pedala zasnovanih na toj shemi). Zasto ne boost-ovati klon-olikom pedalom, zasto ne obicnim klin busterom?metalstringer wrote:ako mozes postavi neki snimak neke od tih pedala.ne znam kako je koristis,koje pojacalo itd. koji ce mi moj dobra dist pedala ako imam npr. recti pojacalo?treba mi jedino ts 808 za boost.nikad ss nece moci kao lampa.posto imam ss pojacalo draze mi je da povezem laptop i vst amp od bilo koje dist pedale.obicno odaberem vst amp u amplitube 4 i bajpasujem kabinet,naravno,my ss combo amp je real kabinet od 12 inca.to mi je za sad resenje dok ne uspem kupiti haj gejn tube glavu.jbm li ga,skeptican sam sa dist pedalama,svirao sam i nervirao se.nasnimi nesto pa okaci,bas da cujem taj haj gejn preko tih cuda koje toliko branis.
To sa uporedjivanjem SS pojačala sa VST-ovima neću ni da komentarišem....izjava zrači neiskustvom u materiji. Porediti analogno pojačalo i digitalni procesor sa lošim ADA konverterima je smiješno.
Istorija rock muzike je pravljena na roland jazz chorus pojačalima koja su bila i ostala SS. Metal je postao metal kada ga je RANDALL takvim ucinio.
Ja sam samo pisao da ima dobrih pedala i pojačala, i ima loših pedala i pojačala.
sta fali ts 808,jel treba da koristim mozda fuzz?to sto ti koristis brdo raznih pedala te ne cini super sviracem i osecajnijim za dinamiku i harmoniku-kao sto kazes.ocigledno ne shvatas poentu haj gejna,tezine metal sounda
-
tocilj wrote:metalstringer wrote:to sto si napisao za metal dist i za dinamiku i harmoniku i lampu je potpuno netacno.verovatno tebi to tako izgleda i cini ti se.
20 i kusur godina (naravno manje u poslednjih 10) slušam metal, ali je to samo jedna od gomile vrsta muzike koju slusam. Metal ima dinamike, ali vjerovatno manje nego i jedan zanr i podzanr moderne muzike koja se svira instrumentima. Koji to instrument moze da ima dinamiku u muzici kojoj su bubnjevi toliko kompresovani i zategnuti uz njih takve? Šta ti smatraš dinamikom ili harmonikom?
Sad pokusavam da se sjetim i jednog metal benda sa izrazenom dinamikom sviranja i ne mogu da se sjetim ni jednog...osim nekih prog rock izleta nekih skandinavskih bendova. Harmonika lampe u drive zvuku metal muzike je umrla negdje odmah po nastanku, u prvoj polovini osamdesetih. Ne velim da nema nekih novih bendova, koje ne pratim da ce da me razuvjere, ali me bas interesuje na sta mislis?
ja sam mislio da se i metal svira instrumentima,mozda si u pravu,verovatno da ne...nema tu instrumenata,dinamike,harmonike itd. nista nije umrlo osamdesetih,kao sto kazes.pitam se samo odakle ti ta tvrdnja?!koje si bendove-metal bendove slusao tada?koje sada?
druze,ako ne volis da slusas metal juce,danas,sutra...pusti nas koji slusamo i molio bih te da ne iznosis izjave koje nemaju osnova.ima metal bendova i te kako sa dinamikom i snagom i dusom.a eto ti i argumenta,primer: prvi solo u pesmi Overactive Imagination grupe Death itd. poslusaj i Andy La Rocque-a u King Diamond-u i u solo varijanti...ovo je bezveze,daleko od teme...za'ebujem
I tebi prijatelju, kao i onima ranije sa kojima sam ulazio u raspravu, moram reći da forum i služi za raspravu (tržnica, skupština...). Rasprava ne znači svadja, nego sukobljenje različitog mišljenja.metalstringer wrote:stariji sam od tebe,kolega,ako mogu tako da te nazovem,nemam pojma sta sviras,tj. koji zanr.sta slusas i kako slusas i cujes to je tvoje.po onome sto pises vidi se da metal muziku slusas verovatno vise objektivno nego subjektivno,rekao bih povrsno ili sporedno,onako bzvz.to sto ja ne volim dist pedale je moja stvar,ne razumem u cemu je problem sto sam pisao onako kako iskreno mislim.primetio sam da namerno forsiras raspravu u nedogled,i to ne samo sada samnom,vec i sa drugim ljudima ranije na forumu.tocilj wrote:Nemam pojma koliko godina imaš, ali po onome što pišeš djeluješ mi jako mlad. Ja nisam ovde da branim pedale ili ampove, kao što sam ti vec napisao treba da sviraš ono što ti lež i što te tjera da sviraš, pa taman da je to prepravljeni tranzistor u pojačalo. TS u hi-gain pojačalo je toliko već dosadna i nemaštovita tvrdnja da mi se kenja od nje....kao da se na pojačalu ne može napraviti mid boost. Pa danas postoji bar 50 OD/boost pedala koje to isto rade bolje od TS (izuzimajući klonove TS pedale i pedala zasnovanih na toj shemi). Zasto ne boost-ovati klon-olikom pedalom, zasto ne obicnim klin busterom?metalstringer wrote:ako mozes postavi neki snimak neke od tih pedala.ne znam kako je koristis,koje pojacalo itd. koji ce mi moj dobra dist pedala ako imam npr. recti pojacalo?treba mi jedino ts 808 za boost.nikad ss nece moci kao lampa.posto imam ss pojacalo draze mi je da povezem laptop i vst amp od bilo koje dist pedale.obicno odaberem vst amp u amplitube 4 i bajpasujem kabinet,naravno,my ss combo amp je real kabinet od 12 inca.to mi je za sad resenje dok ne uspem kupiti haj gejn tube glavu.jbm li ga,skeptican sam sa dist pedalama,svirao sam i nervirao se.nasnimi nesto pa okaci,bas da cujem taj haj gejn preko tih cuda koje toliko branis.
sta fali ts 808,jel treba da koristim mozda fuzz?to sto ti koristis brdo raznih pedala te ne cini super sviracem i osecajnijim za dinamiku i harmoniku-kao sto kazes.ocigledno ne shvatas poentu haj gejna,tezine metal sounda
E sad...kad odgovaraš na moje rečenice, molim te pročitaj ih u cjelosti, nemoj odgovarati na jednu riječ ili izvlačiti iz konteksta, živ bio. Da te ubjeđujem koliko, kako i zašto slušam metal mi ne pada na pamet.....da sam zagriženo slušao metal, jesam. Da sada često slušam metal, ne baš...prosto svaki šablon dosadi, nisam ograničen muzičkim pravcem a nisam dugo čuo ništa novo što bi me zainteresovalo.
Gdje sam ja napisao da ti ne treba da slušaš metal? Gdje sam ja napisao da volim dist pedale? Gdje sam napisao da dobro sviram? Ko je rekao da je TS loša pedala? Nikad u životu nisam imao fuzz nitise razumijem u fuzz pedale. U prvom postu sam napisao jasno da pojačalo ne može ništa zamijeniti, ali da ne treba podcjenjivati pedale, pogotovu ako nisi probao ništa ozbiljno.
Molim te pogledaj u muzičkoj kulturi šta znači riječ dinamika....težine metala, soundova i duše umjetničke nemaju veze sa tim.
I opet, pročitaj rečenicu pa odgovaraj, ali pažljivo (to vezano za instrumente)....i ponavljam, pod dinamikom smatraš nešto sasvim drugo, ne pričamo o istom pojmu. Death-a se naslušah za života, i par albuma i danas rado slušam. Početkom oamdesetih sam se rodio, tako da nisam ništa tada slušao, osamdesete sam slušao sa desetak godina zakašnjenja. Shvataš lično priču o harmonici lampaških pojačala u metal muzici (koja je izumrla početkom osamdesetih kada su napravljena prva pojačala sa dovoljno gaina)...ne pričamo o istim stvarima i ne želim da se raspravljamo na ličnom planu, nego o opremi.metalstringer wrote:tocilj wrote:metalstringer wrote:to sto si napisao za metal dist i za dinamiku i harmoniku i lampu je potpuno netacno.verovatno tebi to tako izgleda i cini ti se.
ja sam mislio da se i metal svira instrumentima,mozda si u pravu,verovatno da ne...nema tu instrumenata,dinamike,harmonike itd. nista nije umrlo osamdesetih,kao sto kazes.pitam se samo odakle ti ta tvrdnja?!koje si bendove-metal bendove slusao tada?koje sada?
druze,ako ne volis da slusas metal juce,danas,sutra...pusti nas koji slusamo i molio bih te da ne iznosis izjave koje nemaju osnova.ima metal bendova i te kako sa dinamikom i snagom i dusom.a eto ti i argumenta,primer: prvi solo u pesmi Overactive Imagination grupe Death itd. poslusaj i Andy La Rocque-a u King Diamond-u i u solo varijanti...ovo je bezveze,daleko od teme...za'ebujem
Ne pljujem po metalu, niti po ljudima koji ga slušaju. Nisam pričao o muzici uopšte, nego o pojačalima i pedalama. Za mene je i metal i Jazz i pop i rock i narodna jedno te isto MUZIKA.
Sviraj šta želiš, sa onim čime želiš niko ti ne brani....
A opet kakve veze metal pedale imaju sa tim svim?
Ja uopste ne volim dist pedale npr. u glavnom kombinujem 2-3 OD pedale. Samo me zanima (nisam ironican, cinican, ne vrijedjam) koje si hi-gain pedale probao/svirao u zivotu, iskreno?
tocilj wrote:I opet, pročitaj rečenicu pa odgovaraj, ali pažljivo (to vezano za instrumente)....i ponavljam, pod dinamikom smatraš nešto sasvim drugo, ne pričamo o istom pojmu. Death-a se naslušah za života, i par albuma i danas rado slušam. Početkom oamdesetih sam se rodio, tako da nisam ništa tada slušao, osamdesete sam slušao sa desetak godina zakašnjenja. Shvataš lično priču o harmonici lampaških pojačala u metal muzici (koja je izumrla početkom osamdesetih kada su napravljena prva pojačala sa dovoljno gaina)...ne pričamo o istim stvarima i ne želim da se raspravljamo na ličnom planu, nego o opremi.metalstringer wrote:tocilj wrote:
Ne pljujem po metalu, niti po ljudima koji ga slušaju. Nisam pričao o muzici uopšte, nego o pojačalima i pedalama. Za mene je i metal i Jazz i pop i rock i narodna jedno te isto MUZIKA.
Sviraj šta želiš, sa onim čime želiš niko ti ne brani....
A opet kakve veze metal pedale imaju sa tim svim?
Ja uopste ne volim dist pedale npr. u glavnom kombinujem 2-3 OD pedale. Samo me zanima (nisam ironican, cinican, ne vrijedjam) koje si hi-gain pedale probao/svirao u zivotu, iskreno?
Jel ti npr. Krank distortus maximus (pogledaj na Youtube) ne zvuči prilično dobro i živo, za metal?
-
brate minli,odosmo u offtopic.pa ti si poceo sa dinamikom,pokusavajuci da nametnes svoje znanje o tome i otisao pricom dalje od pedala.znam sta znaci dinamika u muzici,ako treba i slikovito to
da ti dokazujem ok.jazz,npr. , SRV je u nekim pesmama to odlicno radio i glasom i gitarom...da ne nabrajam,i metal ima dinamike,naravno,nije moglo biti izrazenije jer mix treba da legne takav, u sprezi su jakoj gitare i bass,takodje drums elementi imaju svoj nivo u spektru, zato i sve zajedno zvuci heavy.kada bi se odstupilo od te sprege mozda bi i bilo dinamicnije,ali to vise ne bi bila metal muzika.dakle, pricali smo o pedalama,pojacalima i otisli u nekom drugom pravcu,ali dobro,sta je tu je.sa svim tim dist pedalama je samo lagarija i bezanje ili,mozda u nasem slucaju sirotinja,nemogucnost postovanja standarda : gitara,haj gejn pojacalo,kabinet,dobar kabinet.fatamo se za dist pedale ko pijani plota,a kvalitet sounda,pogotovu za metal je sranje.mozemo da lazemo sebe koliko hocemo,nema 'leba od tija sprava.to sto ih nisam probao me uopste ne brine i ne zelim.tube dist pedale mogu,npr. blackstar,tubeman i neku recti.nego prijatelju,da zaje'emo mi ovu raspravu,pijacu,skupstinu...okaci neki oglas,tj. link ako vidis nesto zanimljivo za kupiti. aj
da ti dokazujem ok.jazz,npr. , SRV je u nekim pesmama to odlicno radio i glasom i gitarom...da ne nabrajam,i metal ima dinamike,naravno,nije moglo biti izrazenije jer mix treba da legne takav, u sprezi su jakoj gitare i bass,takodje drums elementi imaju svoj nivo u spektru, zato i sve zajedno zvuci heavy.kada bi se odstupilo od te sprege mozda bi i bilo dinamicnije,ali to vise ne bi bila metal muzika.dakle, pricali smo o pedalama,pojacalima i otisli u nekom drugom pravcu,ali dobro,sta je tu je.sa svim tim dist pedalama je samo lagarija i bezanje ili,mozda u nasem slucaju sirotinja,nemogucnost postovanja standarda : gitara,haj gejn pojacalo,kabinet,dobar kabinet.fatamo se za dist pedale ko pijani plota,a kvalitet sounda,pogotovu za metal je sranje.mozemo da lazemo sebe koliko hocemo,nema 'leba od tija sprava.to sto ih nisam probao me uopste ne brine i ne zelim.tube dist pedale mogu,npr. blackstar,tubeman i neku recti.nego prijatelju,da zaje'emo mi ovu raspravu,pijacu,skupstinu...okaci neki oglas,tj. link ako vidis nesto zanimljivo za kupiti. aj

Ode rasprava u drugom pravcu. Priča je bila o serijkim popularnim dostupnim dist pedalama Boss (i DOD i sl), a ne kao generalna ocena šta je moguće, šta može kada se iskeširaju velike pare za pedalu itd. Naravno da u svemu granice prestaju da blede kada daš u jednačinu pedalu koja je bolja i kompleksnija od preampa u pojačalu.tocilj wrote:Metal dist je jedan od najlaksih zvukova za dobiti iz bilo cega....metal dist NIJE lampaski dist...njemu dinamika i harmonika nije vazna, pa samim tim ni lampa. Da to nije tako nebi vecina metal bendova (velikih i poznatih) svirala na Fraktalima i Kemperima, nego bi vukljarila lampaska pojacala i pedalice za sobom. Midle i brake dist se ne moze dobiti lako i sa jeftinom pedalom, i to je fakat. Ali treba svirati i probati sve....
Što se tiče harmonika, tu grešiš mnogo. Distorzije generalno dodaju mnogo harmonika, a razni efekti u metal solažama ne bi bez toga bili mogući. Kada solo zvuči kao "uhvatio je mačku za rep i zavrteo je"

Dinamika... Da, metal ima manju RMS dinamiku od roka, ali to je samo tehnički podatak koji nema previše veze sa slušanjem te muzike. Davati neke kvalitativne ocene muzike preko toga potpuno nema veze sa životom.
Uostalom, sva moderna muzika je dosta kompresovana, poenta je samo da se u produkciji nađe mera da ne zvuči prekompresovano. A prekompresovanih snimaka će u budućnosti biti manje nego danas, zato što je glavna poenta prekompresovanja (prednost na radiju, TV-u) eliminisana.
Pre dva dana sam sedeo pored jednog našeg vrhunskog muz. producenta dok je miksao jednu metal stvar, od početka do kraja. Na kraju je, samo uz plaginove na kompjuteru, zazvučala potpuno uporedivo sa svetskom produkcijom. Jeste bilo dosta kompresora, pa i limitera, ali ne na štetu muzike i osećaja koji postoji bez ikakvih efekata. S obzirom na broj gitara i uopšte instrumenata u "napucanom" metal snimku, kompresija je nešto što omogućava da sve dođe do izražaja, u emotivnom smislu, kao i da se prostorno postave stvari (pomoću Attack-a na kompresoru). Dakle, kompresija je širok pojam (zato što je odnos, ratio kompresije samo jedan parametar, klasični kompresor ih ima još bar 3).
Uostalom, sva moderna muzika je dosta kompresovana, poenta je samo da se u produkciji nađe mera da ne zvuči prekompresovano. A prekompresovanih snimaka će u budućnosti biti manje nego danas, zato što je glavna poenta prekompresovanja (prednost na radiju, TV-u) eliminisana.
Pre dva dana sam sedeo pored jednog našeg vrhunskog muz. producenta dok je miksao jednu metal stvar, od početka do kraja. Na kraju je, samo uz plaginove na kompjuteru, zazvučala potpuno uporedivo sa svetskom produkcijom. Jeste bilo dosta kompresora, pa i limitera, ali ne na štetu muzike i osećaja koji postoji bez ikakvih efekata. S obzirom na broj gitara i uopšte instrumenata u "napucanom" metal snimku, kompresija je nešto što omogućava da sve dođe do izražaja, u emotivnom smislu, kao i da se prostorno postave stvari (pomoću Attack-a na kompresoru). Dakle, kompresija je širok pojam (zato što je odnos, ratio kompresije samo jedan parametar, klasični kompresor ih ima još bar 3).
Slažem se sa tobom....ALI ja uopšte nisam počeo priču o toj dinamici i harmonikama. Prvo sam rekao da dobre (u glavnim skupe) hi gain dist pedale imaju jako dobru dinamiku (riot, Krank, mesa i sl.), čak bolju dinamiku od mnogih lošijih pojačala. O harmonikama sam pričao ne u sviranju, nego u samom zvuku dobrih lampaških pojačala. Ma da ne širimo bez veze. Naveo sam primjere dobrih pedala za metal i nekih jeftinih koje po meni rade pristojno, to je sve.komil wrote:Dinamika... Da, metal ima manju RMS dinamiku od roka, ali to je samo tehnički podatak koji nema previše veze sa slušanjem te muzike. Davati neke kvalitativne ocene muzike preko toga potpuno nema veze sa životom.
Jesmo previse skrenuli, slazem se. Zato i pokusavam da vratim stvari na pedale i pojacala.metalstringer wrote:brate minli,odosmo u offtopic.pa ti si poceo sa dinamikom,pokusavajuci da nametnes svoje znanje o tome i otisao pricom dalje od pedala.znam sta znaci dinamika u muzici,ako treba i slikovito to
Pitao sam te koje hi gain pedale si svirao do sada sa razlogom. Imao sam i Blackstar HT dual i Tubeman-a sam probao. I odustao od ideje lampi u dist pedalama kada sam ih uporedio sa obicnim skupljim hi-gain pedalama...kao sto su Browenie, Riot, Bogner, wampler i sl. Prosto nema razlike osim u količini buke (problemi sa zujanjem lampaških uredjaja) i (opet) dinamike. Blackstar nema dinamički seponse i smanjuje sustejn.
Poenta. Napraviš običan valvecaster (ima shema po netu gomila), to ti je jako jednostavna lampaska boost pedala. Ona prilicno jeftino izadje. Gurni je uz obične OD/Dist pedale i doces isti efekar kao sa tubeman-om u SS ampu. I opet garantujem životom da dobar dist (npr. Angry charlie) bolje zvuči u lampaškom clean kanalu, nego bilo koja lampaska pedala u SS ampu.