Čišćenje Žica Na Gitari - Saveti, Iskustva, Tečnosti itd.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Cilal Najed

Re: Ciscenje zica

Post by Cilal Najed » 19 Jul 2008, 18:30

Da, tacnije i ja koristim neki americki "ne-znam-kako-se-zove" (stvarno me mrzi da dignem dupe i odem do spajza da vam kazem ime) sprej a la wd40 koji ima miris limuna i skroooozzz dobro radi. Kada naprskam i ocistim zice svi misle da sam stavio nov komplet... Ranije sam koristio wd i on je isto tako bio uspesan, ali ima drugaciji miris (citaj smrad).
Drago mi je da je bar neko probao, jer sam foru kupio od stvarno iskusnog muzicara.

friedman

Post by friedman » 19 Jul 2008, 22:30

da nije Chempak tone finger ease? To sam pre koristio i odlicno je, ali potrosilo se a ovde nema da se kupi.
Zna li neko da li smem sa ovim da cistim zice i vrat?
Image

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 21 Jul 2008, 02:59

Uglavnom, koliko sam ja informisan, ono sto cisti zice se ne preporucuje za vrat (vrlo cesto sadrzi kiseline i neke jace hemikalije, pa samo razjeda grif), a ono sto je namenjeno za vrat nije bas efikasno i za zice... Ako i postoji neko kombo resenje, ja bih to zaobisao...

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 21 Jul 2008, 09:06

"da nije Chempak tone finger ease? To sam pre koristio i odlicno je, ali potrosilo se a ovde nema da se kupi.
Zna li neko da li smem sa ovim da cistim zice i vrat?"

Ne, nije to, pazljivije citaj...
Nikako zice sa tim, lepo pise guitar polish.

friedman

Post by friedman » 21 Jul 2008, 15:06

Ok, mislio sam da nije neko mozda probao, jer kod mene nemam da kupim nikakvo sredstvo za ciscenje zica. Brisem ih suvom krpom, ovom sto je dosla uz ovo, ali sa delom koji ne koristim za poliranje.

Sava

Post by Sava » 21 Jul 2008, 17:02

Cilal Najed wrote:Ranije sam koristio wd i on je isto tako bio uspesan, ali ima drugaciji miris (citaj smrad).
Drago mi je da je bar neko probao, jer sam foru kupio od stvarno iskusnog muzicara.
Ponavljam da wd40 nisam i nikada neću koristiti bez obzira ko ga preporučuje jer je on jako mastan. Ali ako se već koriste sredstva iz oblasti automobilizma zar nije logičnije koristiti "expres odvijač" ili kao se već zove? Taj sprej je na bazi nafte i često ga koriste mehaničari da nakon rada poprskaju ruke kako bi skinuli masanoću sa njih. Uspešno uklanja i rđu.

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 21 Jul 2008, 18:16

Savo, jeste mastan, ali zar nisu ulja za ciscenje zica jos masnija? Meni bas smeta masna zica i veruj da je manje mastan nego "Dr.Ducks Ax Wax" koji trenutno imam. Wd jeste masniji od "Cyclo Z Lube" (sada me vec nije mrzelo da odem do spajza) koji radije koristim od svih Fast Fret, Dunlop i ostalih "gitarskih" proizvoda. Cyclo sadrzi: pretroleum distillates, petroleum oils, carbon dioxide.
Muzicki forum kapiram kao mesto gde se razmenjuju korisne informacije, pa sam hteo da podelim sa svima ono sto oprobano radi. Stvarno sam probao sve "mazalice" i nisam jos pronasao odgovarajucu.
Preporucujem onima koji zele da probaju ovu metodu "revitalizacije zica", da na kompletu koji je za kantu za djubre vide sta se dogadja. Napomenem da izmedju zica i vrata stavim dva tri lista novina da bih prskao opusteno po zicama. Ostavim nekoiko minuta pa cistom krpom dobro prebrisem zice, tako da ne ostane nista masno! Par puta mi je prosao wd40 (ili Cyclo) na nelakirani abonos i zaista se nista nije desilo, fingerboard je apsolutno kao nov i neostecen.
Ne bih nikaga posto poto da nagovaram da koristi wd, ali mislim da treba probati pa odluciti. Ja sam prvi put naprskao neki izrabljeni komplet star oko 6 meseci i kada sam ga stavio na instrument bolje je radio nego komplet koji sam svirao nekih mesec dana (a u pitanju su identicne zice).
Sviram instrument za koji se tesko nalaze zice (i to sto se moze naci meni je tanko), pa mi je svako produzavanje zivota zicama vise nego dragoceno.
Da sviram gitaru menjao bih zice na dve, tri nedelje i ne bih koristio apsolutno nista, samo cistu krpu i ciste ruke!

Sava

Post by Sava » 21 Jul 2008, 18:37

Cilal Najed wrote: Muzicki forum kapiram kao mesto gde se razmenjuju korisne informacije, pa sam hteo da podelim sa svima ono sto oprobano radi. Stvarno sam probao sve "mazalice" i nisam jos pronasao odgovarajucu.
Vidi, ne pravim se pametan, samo iznosim svoje razmišljanje o temi. Zato sam i postavio pitanje za ekspres odvijač koje mi je bilo logično i mnogo logičnije od korišćenja wd40 za ovu namenu.
Cilal Najed wrote: Da sviram gitaru menjao bih zice na dve, tri nedelje i ne bih koristio apsolutno nista, samo cistu krpu i ciste ruke!
Upravo i koristim samo čistu krpu i to svaki put kada odložim gitaru u kofer. Prema tome ja ovu temu posmatram samo akademski jer ne koristim ništa osim krpe za čišćenje žica. Danas sam menjao žice nakon tri meseca svakodnevne upotrebe. Kod mene je to ritual zato i ne volim često da menjam žice. Skidam sve žice odjednom pa sledi čišćenje gitare, a za to koristim Martin sprej, orahovo, parafinsko i limunovo ulje.

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 21 Jul 2008, 23:44

Savo, nemoj pogresno da me shvatis, imam samo dobre namere, tj, prenosim sopstveno iskustvo, pa ko zeli...
Odvijac nisam probao, a kada budem probao javicu rezultat :)
Inace, upravo citam sta pise na ovom Cyclo-u:
-uklanja vlagu sa povrsina
-cisti povrsine od masti, smole, lepka
-stiti od rdje i korozije (ja ne znam razliku..?)
MIslim da je to sve, a i vise od toga, sto je potrebno jednoj zici. Mislim da ne moze da skodi u svakom slucaju.
Cenim tvoje misljenje u vezi svake teme, i stekao sam utisak da ti ljudi veoma veruju, pa mi je bilo krivo sto si odbacio wd. Gitarista iz mog benda me je isto tako gledao kao ludaka sa tim wd-om, pa kada je naprskao prvi put, promenio je misljenje. I nemoj me samo pogresno shvatiti da mi je cilj da promenis misljenje, naprotiv, samo imam cvrste argumente za svoje.
Ja takodje menjam zice na tri meseca, nekad i cesce, i koristim samo krpu, ali posle mesec i po dana obavezno pocnem sa tretmanom wd40. Tako im produzim vek, a ja zadovoljnije odem da sviram.
Inace, u studiju sa jednim kompletom snimam tri dana, cetrvrti uz pomoc wd40, peti dan mora nov komplet.

Dushan S

Post by Dushan S » 22 Jul 2008, 02:50

Na prvoj strani su svi nešto pominjali Fast Fret, ali lično radije uzmem Dunlop-ov 65 string cleaner. Boca traje drastichno duže nego Fast Fret, a može lepo da se sipa malo na krpu i da se čisti sa donje strane žica, što je kod fast fret-a problem. Plus, lako je sa fast fretom zaprljati fretboard.

Sigurno postoje jeftiniji načini ali pošto se ionako ne radi o toliko drastično većem trošku, nekako se lepše osećam da ispoljim malo snobizma i uzmem svoju d'addario krpicu i Dunlop za chishcjenje i tako to odradim, umesto da sam nešto mućkam :lol: :P

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 22 Jul 2008, 22:14

Upravo sam usmrdeo celu sobu WD 40-icom :mrgreen: .

Pa mogu da kazem da je vredelo. Zice koje imam na nekoj krs gitari, posto gitaru ne sviram redovno, su neke stare godinama i izvucene iz djubreta i mogu da kazem da posle tretmana, a da vam nisam to rekao, vi bi ste ovo sigurno doveli u sumnju. (Slozena recenica, ali nadam se da, ako je procitate dvaput, moze da se protumaci.)

Eto, Cilial Najed me je ubedio, probao sam i ovo i verovatno da cu ponoviti jos neki put.

A da dodam, na moje prijatno iznenadjenje nisam umastio ruke posto sam oprobao rezultat.

P.S. A gde ima da se kupi ono drugo (Cyclo ??) sto je stajalo u spajzu, zvuci kao da je nesto sto manje smrdi?? :)

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 22 Jul 2008, 23:50

Drago mi je Sirac!
Cyclo sam dobio od kuma (bio je namenjen mom motoru, ali je dobio bolju ulogu :lol: ), mislim da ga je kupio u nekoj prodavnici koja prodaje moto delove u Bg. To je bilo sad vec dosta davno, ne verujem da ce se setiti..
Mirise dosta bolje, ali ne bas kao Burberry Weekend, iako oba vuku na miris limuna...
Tri puta sam procitao tvoju recenicu i mogu ti priznatti da je nisam shvatio, jer nisi napisao sta je vredelo, kakav je rezultat? Shvatio sam da si zadovoljan ali je poenta izostala u toj preeeeeeeeeeedugoj recenici.
Btw, kompresorom sam prezadovoljan (kratki OT)!

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 23 Jul 2008, 01:46

Pa da pojasnim :D :

Kada biste probali moju gitaru sa ovim zicama, nikada ne biste rekli da su zice stare bukvalno godinama i da sam ih (zaista) izvukao iz kante, a sve to zahvaljujuci wd 40 spreju. Znaci, zadovoljan sam i zice su dostigle neki nivo upotrebljivosti.

Da li ste isprobali shemu i na basu?

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 23 Jul 2008, 09:13

Sirac hvala!
Nisam probao na zicama za bas...
Verujem da je slican rezultat.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 23 Jul 2008, 09:54

3 - Composition/Information on Ingredients
Ingredient..................................CAS #.............................Weight Percent
Aliphatic Hydrocarbon..................64742-47-8...............................45-50%
............................................64742-48-9
............................................64742-88-7
Petroleum Base Oil......................64742-65-0..............................15-25%
LVP Aliphatic Hydrocarbon..............64742-47-8............................. 12-18%
Carbon Dioxide............................124-38-9................................ 2-3%
Non-Hazardous Ingredients Mixture...............................................<10%

izvor, ovaj PDF file

Wikipedia Kaze za WD-40

WD-40 stands for Water Displacement, 40th formula

Na zvanicnom sajtu WD-40 mozete naci i 2000 nacina da upotrebite WD-40

Dakle, koliko ja znam... WD-40 je "penetrirajuce" sredstvo koje cisti rdju, pomaze prilikom odvijanja srafova i matica.. , cisti zaprljane povrsine, podmazuje povrsine koje imaju trenje i stiti METALNE povrsine od korozije...

What does WD-40 do?
WD-40 fulfills five basic functions: 1. CLEANS: WD-40 gets under dirt, grime and grease to clean. It also dissolves adhesives, allowing easy removal of labels, tape and excess bonding material. 2. DISPLACES MOISTURE: Because WD-40 displaces moisture, it quickly dries out electrical systems to eliminate moisture-induced short circuits. 3. PENETRATES: WD-40 loosens rust-to-metal bonds and frees stuck, frozen or rusted metal parts. 4. LUBRICATES: WD-40's lubricating ingredients are widely dispersed and tenaciously held to all moving parts. 5. PROTECTS: WD-40 protects metal surfaces with corrosion-resistant ingredients to shield against moisture and other corrosive elements.

Znaci opet, koliko ja znam.. veoma je los za potenciometre, lak na drvetu i samo drvo kaa je rec o gitari... za zice i mehanizme za stimovanje je ok.. ali nemojte da se cudte ako od 0.009 dobijete 0.008" (haha, salim se) :)

Post Reply