Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
hipihill

Re: Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?

Post by hipihill » 10 Oct 2016, 09:05

bancika wrote:pitanje je da li ga rade po licenci uopste. Bas zato sto je jeftina stvar, glupo je stedeti na tome i ostavljati prostora za sumnju...makar meni. Nista ih ne sprecava da prave sta god hoce i da ga nazovu kako god hoce. Evo drugi primerd - delovi za kola. Teras 10 godina, zamenis fabricki nemacki deo kineskim i traje par meseci. A prosta stvar, ebeni sraf ili crevo, koliko se moze zasrat? Izgleda da uvek moze :)
Ne kapiramo se najbolje. Pod licencom sam podrazumevao pre svega čipove koji se proizvode za zapdnog proizvođača sa izvornim logom. Kao što znamo većina tih proizvođača konzumne elektronike prebacila je proizvodnju u Kinu. Nisam bio lenj pa sam ukucao u Google čip sa slike (4558) i video da ga proizvode mnogi prizvođači kao npr. JRC, Texas Instruments i drugi poznati, ali i gomila kineskih proizvođača kao npr. Wuxi Youda El. Co. i za svaki postoji data sheet. E sada da bi nešto nosilo naziv 4558 mora da bude urađeno po arhitekturi za taj čip, jer ako nije tako i samo jedna dioda je drukčija onda je to neki drugi čip, a ne 4558. Neke manje električne razlike postoje između čipova što se vidi iz karakteristika koje daju proizvođači. Ja sam se samo glasno pitao u čemu je razlika između tih čipova jer ono što sam probao u životu nije dalo bitnu čujnu razliku. To isto sam nalazio i na temama tipa "mitovi o JRC 4558 čipu". Priznajem da se nisam previše igrao sa tim stvarima i te probe sam radio samo par puta i to davno. Sa druge strane gotovo sve što možemo da kupimo je kinesko uključujući i kupovinu spolja. Recimo da se i Wima kondenzatori proizvode u Kini. Zato ne lupam previše glavu da li je bolji ovaj ili onaj čip.

Ono što ti potenciraš su fakeovi i to je sasvim druga priča. To postoji naravno. Lično sam mišljenja da Kinez nema potrebe da lažira čip koji se mnogo koristi i pravi više fabrika u Kini i jako je jeftin. Verovatno za neke retke delove elektronike koji se previše ne traže i ne troše je interesantno remarkiranje. To nagađam, ne znam pouzdano, svašta je moguće.

RadeRas

Post by RadeRas » 12 Oct 2016, 17:28

Gibson kopija za 175 dolara: https://www.aliexpress.com/item/FREE-SH ... 357b&tpp=1
hehe da se ovo kod nas prodaje za ove pare kupovalo bi se evo gde sam. Isporuka dž. fali samo da se oglasi naša carina. Koliko je ovo gore ili bolje od nekih lespol kopija iz oglasa? Da li je neko probao ili naručio? Kakvi su utisci?

Tenji

Post by Tenji » 12 Oct 2016, 18:32

Ima toga po oglasima i kod nas.
http://www.kupujemprodajem.com/Gibson-L ... -oglas.htm

Ja licno ne bih kupovao nikakav proizvod na koji proizvodjac nece da stavi svoje ime, tako da se nisam nesto interesovao mnogo oko ovih gitara. Na slikama deluje nako, daleko su od perfektnih kopija, a nije bas ni da odaju utisak izuzetno izradjenih instrumenata kad ih posmatras same za sebe. No opet, i za kojekakve budzevine od pre 20-30 godina koje deluje kao da je na njima preveslan Dunav traze ljudi na KP po 300+ evra, ove gitare su barem nove.

Sve u svemu, za 200-300 evra (a tako nesto bi te izaslo i da narucis iz Kine, ne sa KP) ona Yamaha AES620 sto sam gore okacio je babaroga, ko zeli Les Paul fazon. Zamajavati se sa noname Kinezima mi ne deluje kao najpametnija opcija. E i btw, neko je skoro kacio kinesku kopiju Fendera, ovde na forumu, narucena direktno iz Kine isto. Evo je tema - http://www.muzicki-forum.com/forum/view ... op#p396159
Slike sad ne mogu da vidim, ali po mom nekom secanju je izgledala prilicno lose odradjeno.

P.S. Evo kako kolege sa foruma Svet satova gledaju na istu tematiku, samo iz njihove oblasti. Direktno iz pravilnika:
Nije dozvoljena rasprava o replikama satova u pozitivnom kontekstu, kao ni postavljanje oglasa za njihovu prodaju ili kupovinu. Dozvoljeno je skrenuti pažnju novim članovima o svim negativnim aspektima kupovine replika satova, kao i postavljanje slika radi utvrđivanja originalnosti sata. Postovanje slika u cilju promocije replika satova ili linkova ka web stranicama koje ih prodaju ili promovišu strogo je zabranjeno.
Da se covek zamisli. :D

RadeRas

Post by RadeRas » 12 Oct 2016, 19:31

Tenji wrote:Ima toga po oglasima i kod nas.
http://www.kupujemprodajem.com/Gibson-L ... -oglas.htm
Ovaj reklamira Kerber? To ovaj dugokosi svira kineskog lespola? :O.o: Ili zajebancija?

Tenji

Post by Tenji » 12 Oct 2016, 19:39

Nisam obratio paznju na snimke, samo sam uzeo prvog Kineza kojeg je pretraga na KP izbacila.

RadeRas

Post by RadeRas » 13 Oct 2016, 22:08

Tenji wrote: Sve u svemu, za 200-300 evra (a tako nesto bi te izaslo i da narucis iz Kine, ne sa KP) ona Yamaha AES620 sto sam gore okacio je babaroga,
Yamaha gitare niko ne šlifa 5%. Ne vrede ništa u dugoročnom periodu. Kupiš novu za 1000 evra, polovnu ne možeš prodati za 300 evra. Investicija u muzički instrument do mojega. Ja mislim da je to dovoljno da pametan čovek ne kupi, jel tako? ;) Da su toliko dobre imale bi i kupce a ne samo prodavce.

Hej, preturam oglase ovog lika koga si mi preporučio za Yamaha, pa on jbt, valja lespola kopiju iz prošlog veka za 1500 evra? Japanci ga sklopili. Mislim se ko bi dao 1500 evra za lespol Takeharu koji je raritet medju Gibson kopijama, a ne bi kupio Gibson Les Paul Standard za te pare ako hoće lespol gitaru? Treba biti čovek sadomazohista pa da to uradi haha. :mrgreen: Lele pa ove kineske kopije od 150 evra će za 30 godina da vrede 1500 evra haha

Tenji

Post by Tenji » 13 Oct 2016, 22:25

Svaka Yamaha koju sam ja probao me je odusevila, a probao sam ih dosta. Ove AES me posebno privlace. Sad ebiga, manje vise sve osim Fendera i Gibsona ne drzi cenu, narocito kod nas. Ako ces da kupujes gitaru da bi zaradio na preprodaji, onda svakako nemoj uzimati Yamahu, ali ako ces da imas super gitaru koja pruza mnogo mnogo vise nego sto kosta da uzivas i sviras onda ih nikako nemoj zaobilaziti. :)

Btw, nisam ti "preporucio lika", samo sam rekao da je ta gitara po meni dobra. Lik kakav je nemam pojma, kao ni taj Takeharu LP.

clapton

Post by clapton » 14 Oct 2016, 01:02

i meni se skoro svaka Yamaha koju sam probao svidjela. jedino nije ona zuta iz Revstar serije. ona je najjeftinija inace, mada je vjerovatno setup bio los.

...ali je nikad necu kupit jer sam debil. :D ljepse je kad pise Fender, Squier...

ova je fenomenalna iako nisam fan LP-ja i slicnih gitara: http://www.sweetwater.com/store/detail/RevStar820RR

OVCA

Post by OVCA » 14 Oct 2016, 08:32

RadeRas wrote:
Tenji wrote: Sve u svemu, za 200-300 evra (a tako nesto bi te izaslo i da narucis iz Kine, ne sa KP) ona Yamaha AES620 sto sam gore okacio je babaroga,
Yamaha gitare niko ne šlifa 5%. Ne vrede ništa u dugoročnom periodu. Kupiš novu za 1000 evra, polovnu ne možeš prodati za 300 evra. Investicija u muzički instrument do mojega. Ja mislim da je to dovoljno da pametan čovek ne kupi, jel tako? ;) Da su toliko dobre imale bi i kupce a ne samo prodavce.

Hej, preturam oglase ovog lika koga si mi preporučio za Yamaha, pa on jbt, valja lespola kopiju iz prošlog veka za 1500 evra? Japanci ga sklopili. Mislim se ko bi dao 1500 evra za lespol Takeharu koji je raritet medju Gibson kopijama, a ne bi kupio Gibson Les Paul Standard za te pare ako hoće lespol gitaru? Treba biti čovek sadomazohista pa da to uradi haha. :mrgreen: Lele pa ove kineske kopije od 150 evra će za 30 godina da vrede 1500 evra haha
Izvini,nista licno ali imas nacin misljenja kao svaki drugi coban u ovoj zemlji.Onaj rezon iz proslosti:"Ma,cu kupim Yuga,imam delove na svakoj trafici"...Da,mozda je i tako ali ja ipak odem i kupim neku krsinu od Crysler-a,eto tako,namerno!Nema delova ni za lek,ali taj osecaj da si u manjini,da se razlikujes od ostalih-neponovljivo!Yamahe su se dokazale u vremenu kao najsigurnije gitare u smislu da tamo neces naici na kriv ili izvitoperen vrat i najeftiniji modeli su uradjeni od snosnog drvete sa snosnim hardverom.U stvari,Yamahe su vise nego snosne gitare i sigurna investicija u svakom pogledu.Narocito klasicne gitare,koje su ubedljivo najprodavanije od svih drugih na Svetu!Da,ne govorim da su PacifIke iz nize serije takodje najprodavanije i najzahvalnije gitare za pocetnike...I ,uopste,ne znam odakle ti ta ideja da nisu isplative i da se tesko preprodaju?!A sto se tice japanskih kopija iz '80-tih,probaj(ako imas gde)neku Yamahu iz SG serije,recimo 2000 i zaboravices zauvek za tvog Gibsona... :ziveli:

bancika

Post by bancika » 14 Oct 2016, 08:45

OVCA wrote:Da,ne govorim da su PacifIke iz nize serije takodje najprodavanije i najzahvalnije gitare za pocetnike..
yeah. Osecao sam se ko ovca (pun intended) kad sam otisao u Sky Music par godina nakon sto sam kupio Squier Strat-a i probao neko pojacalo sa Pacificom koja je kostala otprilike isto a bila za klasu bolja. Kupio sam pojacalo jer mi se dopalo kako zvuci, odneo ga kuci i zvucalo je uzasno sa mojom :)

RadeRas

Post by RadeRas » 14 Oct 2016, 09:38

Odavno sam ja preraso tu andergraund scenu, to da sam ja manjina i kao zato mnogo bitan, imam svoj kult i pametniji sam od mase i celog sveta. :ziveli: Batali to razmišljanje ničemu dobrom ne vodi. Ne drzim se ja stava da ove valjaju a druge ne. Znam da valja sve što je skupo od muzičkih instrumenata tu nema greške. Ti moraš da uzmeš u obzir da je muzički instrument nešto plemenito i dugotrajno, nije to ni auto ni mobilni telefon koji posle par godina vrede samo kao staro gvoždje. Muzički instrument je investicija jedna koja je ista kao umetnička slika, kao predmet od plemenitog materijala, ima svoju konstantnu vrednost. Bila jeftina ili skupa gitara, mora da ima svoju vrednost. Ako Gibson i Fender imaju tu svoju vrednost i kod jeftinih i kod skupih modela, ne možeš da promašiš. Čak i njihove gitare za siromašniju radničku klasu Squier i Epiphone imaju vrednost.
@OVCA
Koji ti model Yamaha gitare imaš?
bancika wrote:
OVCA wrote:Da,ne govorim da su PacifIke iz nize serije takodje najprodavanije i najzahvalnije gitare za pocetnike..
yeah. Osecao sam se ko ovca (pun intended) kad sam otisao u Sky Music par godina nakon sto sam kupio Squier Strat-a i probao neko pojacalo sa Pacificom koja je kostala otprilike isto a bila za klasu bolja. Kupio sam pojacalo jer mi se dopalo kako zvuci, odneo ga kuci i zvucalo je uzasno sa mojom :)
Jesi li nabavio Yamaha gitaru u medjuvremenu?

komil

Post by komil » 14 Oct 2016, 09:50

RadeRas wrote:Yamaha gitare niko ne šlifa 5%.
Izvini, ali Yamaha je i baš poznata i cenjena marka gitara već dosta godina (od kraja 70-ih).

RadeRas

Post by RadeRas » 14 Oct 2016, 09:56

komil wrote:
RadeRas wrote:Yamaha gitare niko ne šlifa 5%.
Izvini, ali Yamaha je i baš poznata i cenjena marka gitara već dosta godina (od kraja 70-ih).
Koji ti model Yamaha gitare sviraš?

bancika

Post by bancika » 14 Oct 2016, 10:04

RadeRas wrote:Jesi li nabavio Yamaha gitaru u medjuvremenu?
ne, ali to nije poenta. Iz ove perspektive, mnogo bi bolje prosao da sam kupio Pacificu kao prvu gitaru. Mucio sam se sa Squierom sigurno 5 godine pre nego sto mi je dojadilo i preuredio ga skroz...ali jbg, Blackmore je svirao Strat, pa sam morao i ja :)

jbg, ne kupujes zlatnu polugu pa da gledas na to kao investiciju...kupis ono sto ti se svidja i tolko. To sad znam, ali tad nisam znao. Zato sam i kupio Samsung fotoaparat...svi su u fazonu Canon/Nikon jer se to preprodaje lako, ali kad sam stavio na papir sta meni sve treba i sta aparati nude za pare koje sam bio spreman da dam, Samsung je bio pobednik. Da sam to primenio i prilikom kupovine prve gitare, bilo bi bolje. Ali bejah fanboy :)

Post Reply