Ne kapiramo se najbolje. Pod licencom sam podrazumevao pre svega čipove koji se proizvode za zapdnog proizvođača sa izvornim logom. Kao što znamo većina tih proizvođača konzumne elektronike prebacila je proizvodnju u Kinu. Nisam bio lenj pa sam ukucao u Google čip sa slike (4558) i video da ga proizvode mnogi prizvođači kao npr. JRC, Texas Instruments i drugi poznati, ali i gomila kineskih proizvođača kao npr. Wuxi Youda El. Co. i za svaki postoji data sheet. E sada da bi nešto nosilo naziv 4558 mora da bude urađeno po arhitekturi za taj čip, jer ako nije tako i samo jedna dioda je drukčija onda je to neki drugi čip, a ne 4558. Neke manje električne razlike postoje između čipova što se vidi iz karakteristika koje daju proizvođači. Ja sam se samo glasno pitao u čemu je razlika između tih čipova jer ono što sam probao u životu nije dalo bitnu čujnu razliku. To isto sam nalazio i na temama tipa "mitovi o JRC 4558 čipu". Priznajem da se nisam previše igrao sa tim stvarima i te probe sam radio samo par puta i to davno. Sa druge strane gotovo sve što možemo da kupimo je kinesko uključujući i kupovinu spolja. Recimo da se i Wima kondenzatori proizvode u Kini. Zato ne lupam previše glavu da li je bolji ovaj ili onaj čip.bancika wrote:pitanje je da li ga rade po licenci uopste. Bas zato sto je jeftina stvar, glupo je stedeti na tome i ostavljati prostora za sumnju...makar meni. Nista ih ne sprecava da prave sta god hoce i da ga nazovu kako god hoce. Evo drugi primerd - delovi za kola. Teras 10 godina, zamenis fabricki nemacki deo kineskim i traje par meseci. A prosta stvar, ebeni sraf ili crevo, koliko se moze zasrat? Izgleda da uvek moze
Ono što ti potenciraš su fakeovi i to je sasvim druga priča. To postoji naravno. Lično sam mišljenja da Kinez nema potrebe da lažira čip koji se mnogo koristi i pravi više fabrika u Kini i jako je jeftin. Verovatno za neke retke delove elektronike koji se previše ne traže i ne troše je interesantno remarkiranje. To nagađam, ne znam pouzdano, svašta je moguće.