Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata 2

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Lucky82

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata 2

Post by Lucky82 » 24 Dec 2016, 13:49

Image
Moram da pohvalim ovaj mali Artec Power Brick, radi odlicno.

pisac

Post by pisac » 24 Dec 2016, 20:36

Lucky82 wrote:Image
Moram da pohvalim ovaj mali Artec Power Brick, radi odlicno.
Kakav je ovaj East River Drive?I kakav je u poredjenju sa nekim drugim overdive pedalama koje si imao/imas?

Lucky82

Post by Lucky82 » 24 Dec 2016, 21:21

@pisac
Sta znam, klasican ts808 zvuk. Imao sam ranije Maxon od808, i meni te dve pedale zvuce prilicno isto. Dobra je kao overdrive, a odlicna je i kao boost vec prljavom kanalu na pojacalu.

tocilj

Post by tocilj » 25 Dec 2016, 21:22

I ja sam imao East river i baš mi se sviđao taj TS, čak i više od originalnog 808...nekako je malo oštriji i manje siječe bas, što je po meni dovoljno za bolji TS.

Samo mi je čudno šta dobijaš sa dva skrimera?

Dark Matter je ozbiljno podcijenjena pedala....po meni ona radi odlično, za nepunoh 50 evra jede mnoge pedale po živosti od preko 150 evra...

Lucky82

Post by Lucky82 » 25 Dec 2016, 21:44

@Tocilj
Boo ts koristim vise kao boost. Kad se stack-uju BOO ts i ERD dobije se odlicna kombinacija.
Na Boo pedali gain pot obicno drzim smanjen skoro do kraja, a kontrolisem volume pot.

ProfessorBaltazar

Post by ProfessorBaltazar » 26 Dec 2016, 08:44

Koje su ovo sulude price. Da li je bolja peglica ili fica. Ali moja peglica je bila specijalna, mnogo bolja od prosecne, eeeea a tek moj fica.

Ako ga vec tupite o performansama, get a Ferrari. :bambi:

clapton

Post by clapton » 26 Dec 2016, 11:24

@tocilj vec si prodao ERD? :D

Ako ne mi ne bude Minotaur radio kako sam zamislio, uzecu ERD. Mada ni onaj Joyo VO ne bi bio los. :)

tocilj

Post by tocilj » 26 Dec 2016, 12:29

clapton wrote:@tocilj vec si prodao ERD? :D

Ako ne mi ne bude Minotaur radio kako sam zamislio, uzecu ERD. Mada ni onaj Joyo VO ne bi bio los. :)
ERD sam imao manje od mjesec dana....u istom trenutku sam prije možda godinu dana naručio East river i Glove, uz Truetone VSXO....East i Glove su tada koštali nepunih 50 evra nove po komadu. VSXO je imao jednu TS stranu pa mi nije trebao i ERD. Mada boles' je to moj prijatelju, sa tim mijenjima....:-D

tocilj

Post by tocilj » 26 Dec 2016, 12:32

ProfessorBaltazar wrote:Koje su ovo sulude price. Da li je bolja peglica ili fica. Ali moja peglica je bila specijalna, mnogo bolja od prosecne, eeeea a tek moj fica.

Ako ga vec tupite o performansama, get a Ferrari. :bambi:

A šta je ferari po tebi? Ako misliš na original TS, imao sam i peglica je ozbiljnije bolja, u najmanju ruku isto to samo sa manje zujanja, nema bufera i ima normalniji svič :-)

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 26 Dec 2016, 13:59

Misli verovatno na
Image
:XD: :XD: :XD:

S druge strane, ne vidim kako neka pedala može da bude bolji TS od originalnog TS-a Maxon proizvodnje iz 80-ih, ili naročito novog Maxon-a (mislim, od tih malo masovnije proizvedenih varijanti). Može da bude drugačije, da ti više leži, da ima više basa, gaina, itd... Ali to onda više nije TS. To je kao da hoćeš da kupiš starke, pa se ipak odlučiš za neke druge patike, onako slično izgledaju, ali su udobnije, neće da se raspadnu za dve nedelje, i onda kažeš - e, ove su bolje od starki! Pa naravno da su bolje, sve patike su bolje od starki, ali to više nije to, ne slažu se uz sako.

tocilj

Post by tocilj » 26 Dec 2016, 22:24

tommytigh77 wrote:Misli verovatno na
Image
:XD: :XD: :XD:

S druge strane, ne vidim kako neka pedala može da bude bolji TS od originalnog TS-a Maxon proizvodnje iz 80-ih, ili naročito novog Maxon-a (mislim, od tih malo masovnije proizvedenih varijanti). Može da bude drugačije, da ti više leži, da ima više basa, gaina, itd... Ali to onda više nije TS. To je kao da hoćeš da kupiš starke, pa se ipak odlučiš za neke druge patike, onako slično izgledaju, ali su udobnije, neće da se raspadnu za dve nedelje, i onda kažeš - e, ove su bolje od starki! Pa naravno da su bolje, sve patike su bolje od starki, ali to više nije to, ne slažu se uz sako.
Upravo tako....kome više šta leži i odgovara. Ali ne mogu se ti klonovi nazvati fićama, jer su praktično napravljeni od istih dijelova kao i ferari.

Meni to zvuči kao manite se auta, koji je bolji mercedes ili audi kada je ford to napravio još prije sto godina, ostalo su sve kopije. Nemoš tvrditi da prvi fordov automobil radi bolje od peglice ili fiće.

ProfessorBaltazar

Post by ProfessorBaltazar » 26 Dec 2016, 23:08

tommytigh77 wrote:Misli verovatno na
...
Ili Image svejedno.

komil

Post by komil » 26 Dec 2016, 23:35

tocilj wrote:Upravo tako....kome više šta leži i odgovara. Ali ne mogu se ti klonovi nazvati fićama, jer su praktično napravljeni od istih dijelova kao i ferari.
Dobro, ali, realno, kada pogodiš pojačalo sa drajvom i kanalima koji ti trebaju, to je to, prava stvar. Izbor pojačala i funkcije su danas veće nego 60-70-ih kada je koncept drajv pedala bio popularan iz nužde. U tom smislu je u, recimo, 70% slučajeva drajv pedala korišćen kao gvozdenzub(TM) za live, a za studijsko snimanje da ne pričamo.

Naravno, sve je stvar ličnog razmišljanja, potrebi, preferenci i što bi rekli strendžeri YMMV. Ali, zaista nije zgoreg, balansa radi, podsetiti se i koncepta pojačala. Ovo divljanje cena drajv pedala i vijanje prave ume da ode u krajnost. Dati 300 plus 150 eura za dve pedale koje su potrebne da slika bude transparentna :) i bliska pravom drajvu... a u toj ceni već može i da se razmišlja o višekanalnoj glavi(ci) sa footswitchem...

Praksa pokazuje da se ulaganjem u pojačalo dobijaju rezultati, bar lakše, brže i direktnije (YMMV)-

tocilj

Post by tocilj » 27 Dec 2016, 00:40

komil wrote:
tocilj wrote:Upravo tako....kome više šta leži i odgovara. Ali ne mogu se ti klonovi nazvati fićama, jer su praktično napravljeni od istih dijelova kao i ferari.
Dobro, ali, realno, kada pogodiš pojačalo sa drajvom i kanalima koji ti trebaju, to je to, prava stvar. Izbor pojačala i funkcije su danas veće nego 60-70-ih kada je koncept drajv pedala bio popularan iz nužde. U tom smislu je u, recimo, 70% slučajeva drajv pedala korišćen kao gvozdenzub(TM) za live, a za studijsko snimanje da ne pričamo.

Naravno, sve je stvar ličnog razmišljanja, potrebi, preferenci i što bi rekli strendžeri YMMV. Ali, zaista nije zgoreg, balansa radi, podsetiti se i koncepta pojačala. Ovo divljanje cena drajv pedala i vijanje prave ume da ode u krajnost. Dati 300 plus 150 eura za dve pedale koje su potrebne da slika bude transparentna :) i bliska pravom drajvu... a u toj ceni već može i da se razmišlja o višekanalnoj glavi(ci) sa footswitchem...

Praksa pokazuje da se ulaganjem u pojačalo dobijaju rezultati, bar lakše, brže i direktnije (YMMV)-
O ovome bih ja sada mogao razglabati vascijeli dan....:-) Ali pokušaću da budem kratak. Ja sam jedan od tih koji bi najviše para dali za te transparentne pedale, ali to može da skonta neko ko je ganjao to neko vrijeme....pristup ti je logičan ali pogrešan u ocjeni. E sad zašto.....kada imaš fantastično pojačalo, koje zvuči onako kako ti voliš, stvarno pedale nisu potrebne u tolikom broju, a pogotovu ne te transparentnije. Medjutim taj tip pedala čini čuda za nas sirotinju koji sviramo po rupama, jer osrednja pojačala bustovana tim pedalama zvuče jako dobro (naravno ako znaš šta tražiš i šta ti treba).....mislim da sam spominjao već na forumu da je neka moja filozofija svega toga, napravi veliki i lijep klin (malo da brejkuje kada baš tučeš po žicama), dovoljno kompresovan da ti kompresor nije potreban (ako ne sviraš fanki i sl) i sve od i dist pedale će sa tim zvučati dovoljno dobro.

Neki se oslanjaju na pojačalo (što bi trebalo da je logično), neki na pedale (kao npr. ja), ovi koji se oslanjaju na pojačalo bustuju to što imaju i imaju siguran zvuk. Ovi drugi što se oslanjaju na pedale mole boga samo da će imati clean kanal dovoljno glasan za lokal (i ako je ikako moguće bez ranog brejka na tom klin kanalu).
A zašto bih se oslanjao na pedale a ne na pojačalo kada sve to izađe na isto po cijeni? Na prvom mjesu mi je neizvodljivo da na svaku probu vučem pojačalo (nisam vozač), drugo polovina svirki koje i nabodem nekad, su neke grupne svrke gdje stoje neki 4X12 Marshall-i gdje neka kombo varijanta nema nikakvu šansu.....ali važne sitnice su i to da ako mi se pojačalo pokvari ja ostajem bez svog zvuka, pedala i ako se pokvari manje-više jeftinija je ili se može zamijeniti drugom pedalom. I na kraju, ako ja mogu sa pedalama da dobijem tačno ono što volim iz većine pojačala u koja se šteknem, zašto bih bio vezan za jedno pojačalo?

U principu tvoj princip razmišljanja je ispravan, ali moj je u ovim uslovima praktičan i zabavan....e sad svako sebe nadje u nečemu, neka ganja ono što voli. :ziveli:

tocilj

Post by tocilj » 27 Dec 2016, 01:00

I da najvažnije zaboravih da kažem.....pedale stvore taj osjećaj pod prstima koji voliš i bez obzira na pojačalo u koje se štekaš i kakav zvuk izlazi navikneš se na njega i to onda postane dio tebe kao tamburaša. Ja uvijek ganjam te neke pedale koje me tjeraju da sviram i da se osjećam dobro dok sviram, a pojačalo mi dodje kao prostorija (faktor iznenađenja :-).

Ako bi išli u ekstrem, znam gomilu ljudi koji ne mogu da sviraju pedale jer su naučili da sviraju na procesorima...procesori su laki, kompresovani, tako da ne zahtijevaju dinamiku u trzanju, sustejn je ogroman pa je velika brzina sviranja dosta lakša za postići. Sa pedalama se treba malo boriti (ali tu se po meni i krije neka ljepota svega toga), a o pojačalu neću ni da pričam. Ako možeš da imaš dobar ton samo na pojačalu, to je po meni pravi gitarista.......ja sam daleko od toga.

Post Reply