cene su po celoj evropi iste.... gitara za koju sam malo pre pricao... mene je izasla 1400 evra.. i ako u usa kosta malo manje od 1400 dolara(a evro je jaci od dolara to svi znamo)... anyway.. ta ista u nemackoj kosta 1350 evra...u Engleskoj takodje... itako... svima njima to dodje na isto... moraju i oni da plate carinu pri uvozu... jedino se isplati prenosenje iz Amerike... al ko tamo ode na exkurzije:)DivljaMasina wrote:Mislim da se kupiti dobar instrument u Eu svakako ispalti pogotovu zbog mogucnosti da se isproba i cene (naravno ako kupujes licno ili neko kupuje za tebe tj. ne preko interneta).Jos ako se kupuje skuplji instrument to na kraju zna da ispadne i jeftinije (ili bar isto kao kod nas) -plus malo vidis i sveta
kupovina preko neta
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Shivering_shadE
Re: kupovina preko neta
-
Ne znam da li si procitao sve postove na ovoj temi, posto smo pisali i o stvari koja se zove tax free.Kada taj novac od tax free dobijete nazad gitara vas u vecini slucajeva izadje jeftinije nego u Srbiji (u ovo sam siguran).I drugo Shivering _ShadE ja ovo ne bi pisao da ne znam o cemu govorim tj da nisam sve to vec radio...cene su po celoj evropi iste.... gitara za koju sam malo pre pricao... mene je izasla 1400 evra.. i ako u usa kosta malo manje od 1400 dolara(a evro je jaci od dolara to svi znamo)... anyway.. ta ista u nemackoj kosta 1350 evra...u Engleskoj takodje... itako... svima njima to dodje na isto... moraju i oni da plate carinu pri uvozu... jedino se isplati prenosenje iz Amerike... al ko tamo ode na exkurzije:)
razmisljao sam o kupovini humbuckera na netu i nadjoh ovo http://www.guitarcandy.com/tek9.asp?pg= ... c=jogrgmd8
izadje me nekih 50e dok sam ovde kod nas gledao koshta skoro 100e da li bi mi se isplatilo to uzeti i koliko su obicno poshtarine na magnete i pickguard?
izadje me nekih 50e dok sam ovde kod nas gledao koshta skoro 100e da li bi mi se isplatilo to uzeti i koliko su obicno poshtarine na magnete i pickguard?
- Rocket Roll
video sam to ali mi sajt bash i nije jasan 

Jeste sa drugog foruma ali verujem da ce nekome sluziti ovo. Hvala kolezi na YuMentalu koji je postavio link!
http://www.bjbikers.com/index.php?optio ... ic=17607.0
Covek koji je ovo napisao ima pivo od mene kad ga sretnem!
http://www.bjbikers.com/index.php?optio ... ic=17607.0
Covek koji je ovo napisao ima pivo od mene kad ga sretnem!

- sirac-šunka
- vragolan
Ako mogu i ja nesto da pitam (a dugo nisam
), da li je i suvise hrabro usuditi se kupiti nakon turisticke ture po povratku iz Grcke ovo:

Naravno, ako sistem povracaja poreza odistinski fukcionise i ako su tako krajnji troskovi bar 20% manji od 635evra, kolika je cena u Mitrosu.
A da, mislio sam da u povratku zamolim vozace da kutiju stave sto dublje u prtljaznik i da carinu, ako je moguce ne platim
... Kontam da turiste nece mnogo da maju 

Naravno, ako sistem povracaja poreza odistinski fukcionise i ako su tako krajnji troskovi bar 20% manji od 635evra, kolika je cena u Mitrosu.
A da, mislio sam da u povratku zamolim vozace da kutiju stave sto dublje u prtljaznik i da carinu, ako je moguce ne platim

-
Kao sto sam vec govorio gore kod mene je to do sada funkcionisalo sa Cesima.Ako mogu i ja nesto da pitam (a dugo nisam), da li je i suvise hrabro usuditi se kupiti nakon turisticke ture po povratku iz Grcke ovo:
Mozda bi dobro bilo da se raspitas da li Grci na grani isplacuju tax free (to bi bilo extra dobijesodmah npr 18 % poreza nazad i cao djaci) ili ti samo lupe pecat da si izneo robu iz EU(verovatnije je ovo drugo).
Ako je tako onda posle moras da se dogovoris ili sa nekim ko ide u grcku da ti podigne te pare ili preko agencije a najbolje bi bilo mozda da posaljes mail toj prodavnici gde hoces da kupis i da odma znas na cemu si (to nista ne kosta) - ko zna mozda ti i kazu da moze i postom da se sredi (ti njima papir tax free i kopiju racuna oni tebi pare i slicno).
Ja se naviknut na nase bezobrazne prodavce svaki put odusevim kako Cesi umeju da izpostuju kupca (pre izvesnog vremena poslovodja jedne od njihovih najvecih prodavnica muzicke opreme mi se putem maila 2 puta licno izvinjavao zato sto ne moze da izpostuje rok oko dostave gitarskog kabla i da su spremni da mi daju neki kabal druge marke (ako mi je hitno) po izboru uz ogroman popust i izvinjenje) stoga verujem da ce ti Grci odgovoriti pogotovu sto si ti zainteresovan da kupis nesto sto stoji jelte pola soma evra...
Oko carine nemoj da brines uopste...Toga sam bar prosao i nagledao se (pa znam sta pricam)...
Ako hoces mogu da se potrudim i da ti skeniram i posaljem obrazac za tax free (kada sam ja kupovao lap top u Pragu) da vidis kako to izgleda, al u principu je VRLO PROSTO (par licnih podataka, broj pasosa i slicno...) i moze se popuniti uz osnovno znanje engleskog jezika a ako ih zamolis popunice ti i oni tamo u prodavnici.Nezaboravi posle da najavis vozacu autobusa da imas nesto za tax free da bi ti on stao pre izlaska da to zavrsis tj da ti grci lupe pecat da si izneo pojacalo iz EU.Mozda ce Grci hteti da vide pojacalo cisto radi kontrole (imaju na to pravo da se uvere da ti stvarno iznosis pojacalo) no to ces sam videti.Ako nista ne traze ti se naravno pravis lud.
Moj ti je savet da ne budes lenj i da napises par mailova vidis kako to ide sve kod Grka i da li oni to hoce da ti urade...
Nadam se da sam bar malo pomogao.A ti se javi sta si odlucio i kako je stvar prosla.Puno srece i pozdrav iz Praga od Nemanje
- sirac-šunka
- vragolan
Hvala puno, ovo je super pomoc. A i dobar savet. Obavezno cu da proguglam i pustim par meilova.
Koliko sam za sada informisan, najveca radnja u Grckoj, a to je u stvari lanac muzickih radnji, jeste "Do-Re-Mi", verovatno da moze da se nadje solidno apdejtovan sajt. Mada je problem, koliko sam cuo od druga koji je studirao u Grckoj, da Grci i ne stoje toliko dobro sa Engleskim jezikom.
Jedino ostaje uplata na racun, a to mi deluje malo nesigurno. Al videcemo ako dobijem odgovor na mail.
Pozz
Hvala jos jednom.
Mozda mogu da sredim varijantu da kupim to i ovde al "ispod tezge", to mu onda dodje na to, samo shhhhhhhhh. Od svi nas ciagani, najgori sam, zar ne?
Koliko sam za sada informisan, najveca radnja u Grckoj, a to je u stvari lanac muzickih radnji, jeste "Do-Re-Mi", verovatno da moze da se nadje solidno apdejtovan sajt. Mada je problem, koliko sam cuo od druga koji je studirao u Grckoj, da Grci i ne stoje toliko dobro sa Engleskim jezikom.
Ova druga i vise moguca varijanta je vrlo nezgodna. Plasim se da je ova poslednja tura u septembru, poslednja i u sezoni... Ko ce onda po pare.DivljaMasina wrote:Mozda bi dobro bilo da se raspitas da li Grci na grani isplacuju tax free (to bi bilo extra dobijes odmah npr 18 % poreza nazad i cao djaci) ili ti samo lupe pecat da si izneo robu iz EU(verovatnije je ovo drugo).
Ako je tako onda posle moras da se dogovoris ili sa nekim ko ide u grcku da ti podigne te pare ili preko agencije a najbolje bi bilo mozda da posaljes mail toj prodavnici gde hoces da kupis i da odma znas na cemu si (to nista ne kosta) - ko zna mozda ti i kazu da moze i postom da se sredi (ti njima papir tax free i kopiju racuna oni tebi pare i slicno).

Ako stignem dovde, vikacu!DivljaMasina wrote:Ako hoces mogu da se potrudim i da ti skeniram i posaljem obrazac za tax free (kada sam ja kupovao lap top u Pragu) da vidis kako to izgleda

Pozz
Hvala jos jednom.
Mozda mogu da sredim varijantu da kupim to i ovde al "ispod tezge", to mu onda dodje na to, samo shhhhhhhhh. Od svi nas ciagani, najgori sam, zar ne?

- The Mask AE
Toga se najviše i plaši!Critical wrote:hahhahhha,brate na granici rade srbi
- Highway One
Guitar_thrill wrote:Pa gde da je stavim u Autoubusu, a da je ne vide, u kosu?

To se sigurno nece desiti, a ti si naleteo na retkog carinika koji zna, poznajem ih puno i niko od njih ne zna nishta ni o televizorima ili nekoj drugoj kucnoj elektronici, a pogotovo ne o gitarama. Ja sam do sada naruchio 6 gitara, sve skuplje od 1000$, jedna od njih je Stratocaster '75 placen 3500$, za ove prve su se carinski troshkovi vrteli oko 50e, za strata 150, i to je tachno na sumu koja je pisala na paketudejankuki wrote: Ali generalno malo sanse ima da se prevare pa od jeftine xxx misle da je Muic man, ili Gipson '52 reissue...

Poshto imam puno iskustva u online naruchivanju, kod gitara i slichne gabaritne robe koja je i "lomljiva", najveca stavka u svemu tome je poshtarina. Za ovog strata je bila 450$ preko UPSa i stigla je za 4 dana iz USA, imala je osiguranje na full sumu. 150$ je najjeftinija moguca poshtarina gde ce gitaru samo uviti u papir i ona ce putovati bar 15 dana, ali niko ne garantuje da na nju nece baciti paket od 200kg i to je veliki rizik. Zato se uglavnom ne isplati naruchivati gitare koje nisu bar 50% jeftinije nego kod nas, i da one same ne koshtaju ispod 700-800$, da bi to sve cimanje imalo nekog smisla. Naravno za one primerke koji se ovde ne mogu naci, to nije ni bitno, jer oni i nemaju pravu cenu, i preko su uvek daleko jeftniiji nego shto bi ovde bili.
Tema je stara, ali...
pre neki dan odem da zamenim karticu u posti, onu post card... i nesto mi izobjasnjava covek da posta nudi neku Visa Electron kojom je moguce placati i u inostranstvu i placanje preko interneta... zna li neko nesto vise o ovome???
i ako neko u vecim gradovima moze da se raspita bio bih (bili bi smo) mu vrlo zahvalan... jer to bi znacilo da ne moramo da se dovijamo za pay pall... valjda???
pricam o ovome??
http://www.posted.co.rs/kartice/visa.php
pre neki dan odem da zamenim karticu u posti, onu post card... i nesto mi izobjasnjava covek da posta nudi neku Visa Electron kojom je moguce placati i u inostranstvu i placanje preko interneta... zna li neko nesto vise o ovome???
i ako neko u vecim gradovima moze da se raspita bio bih (bili bi smo) mu vrlo zahvalan... jer to bi znacilo da ne moramo da se dovijamo za pay pall... valjda???
pricam o ovome??
http://www.posted.co.rs/kartice/visa.php
Visa Elektron ne prolazi svuda, devojka je moja imala, Rajfajzenovu, i nije htela da prodje na nekim sajtovima. Sticajem okolnosti posedujem kanadski MasterCard zbog posla - prolazi apsolutno svuda. Ako sajt radi samo preko Paypal-a, ostaje ti samo dovijanje, tj. neko ko moze da ti uplati preko istog i naruci.
negde ne treba pay pall, a negde je jedina opcija, ja sam narucivao sa vise strana kojesta i prolazilo je sa obicnom visa karticom, a negde nisam uopste mogao jer je nophodan pay pall racun...