Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?
Sve smo tako i rekli. "Meni je bolji" i slicno.
-
Ja se u opšte ne opterećujem imenima magneta, da plaćam tehnologiju staru 50 godina 100e po magnetu ne pada mi na pamet. Pogotovo što to više nema nikakve veze sa made in US ili ko zna kojom zemljom. Gledam Sejmora koji navodno štanca sve magnete u US, snimak na YT sve sami južno amerikanci ☺ njih 5-6 i ona baba što mota super starovima, i sada kao oni prave na 100 hljada magneta godišnje nekako mi se to ne uklapa. A na kraju po čemu pa oni motaju bolje od nekog Koreanca ili Kineza, ili pa mene ☺. Jedino novo vredno pažnje što videh su Al.tone od LACE-a ali su preskupi, za sve ostalo kupujem Koreance ili neke daleko od popularnih firmi . Imam maxon magnete 3 para, OK su ali cene od po 500-600evra za par su em nenormalne em totalno ne opravdane... maxon flaying fingers imam ih na starom Ibanezu OK su ali ruku na srce isto su dobri i neki Artec magneti možda čak i bolji tj meni više odgovaraju....nisam ni znao da ljudi to plaćaju po par 100 samo za kućište ☺....
Magnet po meni realno treba da košta max 20 ak evra, a ako je custom još 10 evra preko plafon. Naravno svako ima pravo da kupuje šta misli da mu treba, ma makar to bilo i čisto subjektivno ubeđene bez ikakve potpore u studiu ili svirkama. Žica je žica i svi manje više koriste iste standarde, zna se koliko košta, ista stvar sa jezgrima, prafinom i voskom...na osnovu čega neko nabilduje cenu to je već po meni čisto bla bla, mit i naravno 90% reklama. Niko ne bi davao 5 para za nikoga od tih besnih firmi da ih ne sviraju razne face.
Magnet po meni realno treba da košta max 20 ak evra, a ako je custom još 10 evra preko plafon. Naravno svako ima pravo da kupuje šta misli da mu treba, ma makar to bilo i čisto subjektivno ubeđene bez ikakve potpore u studiu ili svirkama. Žica je žica i svi manje više koriste iste standarde, zna se koliko košta, ista stvar sa jezgrima, prafinom i voskom...na osnovu čega neko nabilduje cenu to je već po meni čisto bla bla, mit i naravno 90% reklama. Niko ne bi davao 5 para za nikoga od tih besnih firmi da ih ne sviraju razne face.
- tommytigh77
Ono što je mene kupilo da u budućnosti probam Suhr magnete je sledeća Johnova priča. Možda završim kao još jedna žrtva marketinga, ali očigledno da pije vodu, čim ljudi čiji ton i svirku najviše volim i cenim koriste njegove magnete. Naravno da svi danas mogu da namotaju magnet ovako ili onako, to i on sam kaže na kraju, ali razlika je u samim šipkama... koliko tu razlike ima, videćemo. Znam da mi GAS crv ne da mira već duže vreme.
Husky (John Suhr alias on TGP):
Husky (John Suhr alias on TGP):
Well here is a little true story. Back when I was working there I did a lot of research on the old pickups. I even used to hand wind pickups on one of the old winders. It had a cam traverse that wasn't adjustable so I didn't use that part of it. I also made Jeff Becks pickups on that winder. Anyway I built some guitars and pickups for Mike Landau since I had a relationship with him from working with Bob Bradshaw and he was one of Bob's many customers. As much as I researched and chatted with the ladies who actually wound the old pickups like Abby, I was unable to convince Landau that they sounded as good as his real deal 61 pickups. I even counted turn by turn layer by layer researching the winding patterns on good old pickups and never could make Mikey like it. Funny thing is when I rewound an old pickup Mike loved it, that left the obvious. One day I sent some old magnets out to the original supplier who made them for them in the 60's. I was fortunate enough to develop a relationship with one of the original engineers at this company (unfortunately now retired). He also happened to save samples from batches that they made every time and still had some from the 60's. Even though they were Alnico 5 the exact manufacturing process changed in the 60's to eliminate the chipping on the edges of the magnets. Basically Leo complained they were too chippy and didn't want to grind the edges of the magnets since that was very labor intensive and still is for anyone who does it they can confirm. What they changed in the process to make them able to cut the rods easier also changed some of the properties of the magnets. My new friend at the company confirmed the samples I sent were still fully charged and had the identical properties of the samples he had on file. This difference nailed it for Landau and I didn't even mention it was a different magnet. It becomes more giving in response, I like to call it smokey, aged sounding even though no loss of Gauss. We use this special magnet made in the USA on all our pickups including the humbuckers. Unfortunately nobody else is using this so it costs me 15x more per magnet than my old employer pays. I'm too paranoid to even try anything else and they continue to raise the price on me every year. That is it in a nutshell. Everything else we do isn't really anything different than others, we play around with tension, winding patterns (to alter the resonant peak) and wire gauge, coating specs etc. All of that gives us variations but the foundation for me are those magnets.
Samo što te šipkice rađene na "stari" način mogu da se nađu u Kini, a video sam ih i na nekom američkom sajtu za gradioce gitara (u ovom momentu se ne sećam kom, ali nekom od poznatijih). Tako da je ta priča o nedostupnosti sigurno napumpana.tommytigh77 wrote: ↑19 Mar 2017, 17:04ali razlika je u samim šipkama... koliko tu razlike ima, videćemo. Znam da mi GAS crv ne da mira već duže vreme.
Uvek se plaća i pionirstvo kao u slučaju Gibsona. SD pravi seriju sa žicom od srebra i jedan (i jedini!) komplet koji sam probao radi zaista dobro. Da li vredi te stotine eura koliko koštaju ne ulazim u to, ali svakako su jedinstveni.MIKI-DJORDJE wrote: ↑19 Mar 2017, 16:42Gledam Sejmora koji navodno štanca sve magnete u US, snimak na YT sve sami južno amerikanci ☺ njih 5-6 i ona baba što mota super starovima, i sada kao oni prave na 100 hljada magneta godišnje nekako mi se to ne uklapa. A na kraju po čemu pa oni motaju bolje od nekog Koreanca ili Kineza, ili pa mene ☺.
Uh, da ne počinjemo sad o "srebrnim" magnetima, ali SD tu svakako nije pionir (uzgred, moj avatar je pickup sa srebrnom žicom). Kao što ni Fender i Gibson nisu baš pioniri sa gitarama od punog drveta, nego su prvi u masovnoj proizvodnji istih.hipihill wrote: ↑19 Mar 2017, 17:50Uvek se plaća i pionirstvo kao u slučaju Gibsona. SD pravi seriju sa žicom od srebra i jedan (i jedini!) komplet koji sam probao radi zaista dobro. Da li vredi te stotine eura koliko koštaju ne ulazim u to, ali svakako su jedinstveni.MIKI-DJORDJE wrote: ↑19 Mar 2017, 16:42Gledam Sejmora koji navodno štanca sve magnete u US, snimak na YT sve sami južno amerikanci ☺ njih 5-6 i ona baba što mota super starovima, i sada kao oni prave na 100 hljada magneta godišnje nekako mi se to ne uklapa. A na kraju po čemu pa oni motaju bolje od nekog Koreanca ili Kineza, ili pa mene ☺.
- tommytigh77
Ima u ovom istom threadu gde Suhr objašnjava, neko pomenu Klein pickups, verovatno to? Ma, ko sad da eksperimentiše s tim. Ako mi se ne svidi, kome u Srbiji to posle da prodam? Suhr će bar da drži cenu. S druge strane, šta mi vrede kineske šipčice, magnete stvarno nemam vremena da pravim, sve i da znam.
Uostalom, najviše me naložio ovaj klip:
To je taj čvrst i dominantan srednjak u vokalnom opsegu, pored kog se ipak nesmetano probija HiFi bistrina i dubok, neometajući bas... Imaju sve što mi treba i ništa što mi ne treba. Ja iskreno nigde nisam čuo magnete koji ovako rade. Tj. jesam približno, ali magnete koji su motani 5.5 - 6K. Ovi su 6.5K, ne bi smeli da uz toliko jak output imaju ovako čist zvuk.
Ustvari, nisam komentarisao ono što ti kažeš i misliš, nego što kaže on u tvom citatutommytigh77 wrote: ↑19 Mar 2017, 22:02Ima u ovom istom threadu gde Suhr objašnjava, neko pomenu Klein pickups, verovatno to? Ma, ko sad da eksperimentiše s tim. Ako mi se ne svidi, kome u Srbiji to posle da prodam? Suhr će bar da drži cenu. S druge strane, šta mi vrede kineske šipčice, magnete stvarno nemam vremena da pravim, sve i da znam.

- NikolaGerza
http://www.kupujemprodajem.com/Jackson- ... -oglas.htm
Kupio proslog leta od "Maki Custom Guitars" za 200e, prodaje za 300e bez trunke ulaganja....
Kupio proslog leta od "Maki Custom Guitars" za 200e, prodaje za 300e bez trunke ulaganja....
-
secam se te gitare upamtio sam je po ovom malo istroešenom S FR ..da tako nešto beše možda čak još malo manje...tična naša posla, kupiš sviraš pa još ako može da se zaradi dobrano....NikolaGerza wrote: ↑20 Mar 2017, 00:05http://www.kupujemprodajem.com/Jackson- ... -oglas.htm
-
[/quote]
Uvek se plaća i pionirstvo kao u slučaju Gibsona. SD pravi seriju sa žicom od srebra i jedan (i jedini!) komplet koji sam probao radi zaista dobro. Da li vredi te stotine eura koliko koštaju ne ulazim u to, ali svakako su jedinstveni.
[/quote]
Može da ih mota suvim zlatom bitan je ton. Odavno sam prestao da bacam novce na velika imena, dešavalo mi se da puknem pare i da sam sebe ubeđejem kako je to što sam kupio zaista super a daleko je od toga, jer prosto nisam mogao da razumem u šta bacih extra 150 DM tada ili dolara...Imate primer Gužvana koji jedan od pionira izrade magneta kod nas i za mene najbolji, lik je totalni genije, i ako zazirem od ex yu graditelja njegove megnete zaista cennim. Nisam siguran da li on to još pravi, lik je svojevremeno žicu nalazio na autootpadu sam kalio tj zagrevao jezgro pa hladio praktično je pravio bolje magnete od Di Marzia naravno keramika. Ja lično volim keramičke a i alnico 5 u opšte nisam u taboru ovih ili onih, znači bitan mi je zvuk, da li oni koštaju 500e ili 25 e važno je kako rade, svakako ne bih dao više od onoga što sam spomenuo. Ako već mora firma pošto je Lace skup onda opšte narodni EMG mi je drag ali ništa ativni...
Zašto neki prozvodi uđu u legendu to je već tema za sebe, SD pravi dobre pedale pa nisu nešto slavne, isto je i sa FR koji je radio odlične gitare pa ih niko neće, Marshall pedale su super pa ih vidim daju i za 20 evra a na pojačala režu vene ☺. Od ibaneza su svi bežali dok ga SRV nije zgazio pa su dekadama napumpali cenu 808 a on čovek koristio potonje modele, e sada njima cena ide u nebo... Sama činjenica da je SD motao Hendrixu je dovoljan razlog da njegovi magneti koštaju puno. Ja ih sigurno neću platiti
ali narvano ne smeta mi da ih drugi koriste ili pak kupuju. Prosto ne volim suviše popularne + preskupe firme. Alan Entwistle je za mene veće ime od SD ali ga se skoro niko i ne seća njegovi magneti su jeftnini danas ali su odlični. To je zakon ponude i potražnje, stvarnosti i legende, i naravno reklame te nadasve ''tipping point'' . Mnogi trče za novim magnetima a nisu probali čak ni visinu ili nagib istih da promene. Sve u svemu ko šta voli neka izvoli, nema ništa loše u tome što neko želi dati 200+e za komplet a ja 50e 
Uvek se plaća i pionirstvo kao u slučaju Gibsona. SD pravi seriju sa žicom od srebra i jedan (i jedini!) komplet koji sam probao radi zaista dobro. Da li vredi te stotine eura koliko koštaju ne ulazim u to, ali svakako su jedinstveni.
[/quote]
Može da ih mota suvim zlatom bitan je ton. Odavno sam prestao da bacam novce na velika imena, dešavalo mi se da puknem pare i da sam sebe ubeđejem kako je to što sam kupio zaista super a daleko je od toga, jer prosto nisam mogao da razumem u šta bacih extra 150 DM tada ili dolara...Imate primer Gužvana koji jedan od pionira izrade magneta kod nas i za mene najbolji, lik je totalni genije, i ako zazirem od ex yu graditelja njegove megnete zaista cennim. Nisam siguran da li on to još pravi, lik je svojevremeno žicu nalazio na autootpadu sam kalio tj zagrevao jezgro pa hladio praktično je pravio bolje magnete od Di Marzia naravno keramika. Ja lično volim keramičke a i alnico 5 u opšte nisam u taboru ovih ili onih, znači bitan mi je zvuk, da li oni koštaju 500e ili 25 e važno je kako rade, svakako ne bih dao više od onoga što sam spomenuo. Ako već mora firma pošto je Lace skup onda opšte narodni EMG mi je drag ali ništa ativni...
Zašto neki prozvodi uđu u legendu to je već tema za sebe, SD pravi dobre pedale pa nisu nešto slavne, isto je i sa FR koji je radio odlične gitare pa ih niko neće, Marshall pedale su super pa ih vidim daju i za 20 evra a na pojačala režu vene ☺. Od ibaneza su svi bežali dok ga SRV nije zgazio pa su dekadama napumpali cenu 808 a on čovek koristio potonje modele, e sada njima cena ide u nebo... Sama činjenica da je SD motao Hendrixu je dovoljan razlog da njegovi magneti koštaju puno. Ja ih sigurno neću platiti

Kada su magneti u pitanju. Koliko sam ja u materiji i teoriji pored imena (marketing) najbitnije za cenu je kvalitet materijala. Namotavanje magneta je (sto se tice konacne cene) minijaturna stavka.
Zivimo u 21. veku. To je vek u kome marketing u najvecoj meri odredjuje cenu proizvoda. I sada imate dve vece grupe ljudi. Jednu,najvecu, koja juri imena i aktuelne trendove. Drugu, malo manju, koja "mrzi" naduvana imena i ono sto je trebutno popularno. Uglavnom su to koristili ranije, pa su sad nasli nesto sto je sto puta bilje ali niko nije cuo za to (hipsteraj obican). Tu dodjemo do trece grupe koja je definitivno u manjini (iako skoro svi tvrde da spadaju u ovu grupu). To su ljudi koje stvarnno nije briga sta imaju, kako se to zove, dokle god se njima svidja to je ok. Usao sam u filozofiju previse #mikidjordje
Zivimo u 21. veku. To je vek u kome marketing u najvecoj meri odredjuje cenu proizvoda. I sada imate dve vece grupe ljudi. Jednu,najvecu, koja juri imena i aktuelne trendove. Drugu, malo manju, koja "mrzi" naduvana imena i ono sto je trebutno popularno. Uglavnom su to koristili ranije, pa su sad nasli nesto sto je sto puta bilje ali niko nije cuo za to (hipsteraj obican). Tu dodjemo do trece grupe koja je definitivno u manjini (iako skoro svi tvrde da spadaju u ovu grupu). To su ljudi koje stvarnno nije briga sta imaju, kako se to zove, dokle god se njima svidja to je ok. Usao sam u filozofiju previse #mikidjordje
-
Masina za motanje, neki bi rekli. 

U koju grupu ljudi bi ubacio ove što im je bitan "kvalitet" materijala kod magneta? Uzmi u obzir da oni nisu zadovoljni kvalitetom materijala standardnih magneta koji dolaze sa gitarom od 1600 - 2500 eura.

Tu je i grupa onih sto osporavaju i pljuju nesto sto nisu ni probali. #kiseloGrozdje