Samo ću na sekund da se vratim na prethodnu raspravu oko Blugovog AMP1...
Pitao sam da li je neko probao, pošto mi se čini da su učesnici rasprave poprilično čvrsti u nekim svojim utiscima šta valja, šta ne valja u vezi ove sprave, pa nisam znao da li je to samo na osnovu yt, ili ličnog iskustva.
E sad, pošto izgleda niko nije ni video uživo spravu, samim tim ni probao, dozvolite da sa vama podelim koji utisak sa ovogodišnjeg MusikMessea, gde sam to probao pojačalo u kombinaciji sa njegovim kabinetom (mislim da sam probao sa manjim, ne sećam se). Imajte na umu da nisam baš mogao da panjim, svirao sam u početku tiho i zatim malo pojačao, i nisam sad mogao pola sata sa drndam jer je bila gužva na štandu. Probao sam sa njegovim Blug Stratocasterom koji je odlična gitara.
Prvo, izrada je veoma čvrsta, naročito mislim na tastere/footswitcheve. Odaje utisak da bi se moglo skakati po tome i opet ništa ne bi bilo, deluje čvrsto, kompaktno, utegnuto, spremno za primenu u pedalboarsu..
Sam taj prednji panel je jasan za upotrebu i tu nema šta dalje da se priča. Sa leve strane postoje kontrole tona i volumena za svaki kanal, i koliko sam po forumima čitao, neki ljudi su se žalili da ovi mali potovi (koji u suštini treba da budu "namestiš i ne diraš") prestaju da rade, krckaju pri okretanju itd, i da su im iz firme na upit mušterija odgovorili da je bio neki problem u izradi i da navodno početkom ove godine rešavaju taj problem.
E sad, zvuk... Po meni odličan. Klin kanal ima hedruma koliko hoćeš, a u kombinaciji sa boostom daje onaj prljavi klin. Svaki kanal ima svoju priču i veoma je upotrebljiv, plus sto sa boostom odlično reaguje, dobija gaina i malo volume-a. Sve se to da podesiti valjda, da li je boost generalno vol boost ili gain boost, ali kako god, zvuči dobro.
Cela sprava reaguje ODLIČNO na volume pot gitare, raščišćavanje do klina dobro radi. Sprava je izuzetno dinamična, od laganog tek tek pipkanja žica pa kad se malo jače udari bukvalno ide od klina do gaina, na istom zvuku bez pipanja bilo čega.
Kanali pokrivaju bukvalno teritoriju od surovog klina do velikog gaina, i za riff i za lead. Generalni utisak mi je da je sve mega-upotrebljivo, i da je to tim zvuka koji izlazi u bendu, zdrav, krupan, vozi te da ga sviraš.
E sad, neko može i ne mora da voli kako taj njegov ugrađeni cab sim zvuči (za one koji ne znaju, Thomas Blug je u saradnji sa H&K razvio sve iteracije Red Boxa), ali recimo, ja imam Palmera i mogao bih da ga spojim na speaker out i iz toga u razglas i ćao.
Kasnije sam prosao pored štanda kad su neka dva lika svirali uz matrice, i zvuk je kidao kako je zvučao sa raglasa.
Demoi na YT - neki mogu da dočaraju zvuk, neki baš i ne. Ja znam da sam nekim demoima bio oduševljen a od nekih skenjan. Ali, mimo samog zvuka, ovo je jedna od onih sprava koja ne može baš verno biti predstavljena baš zbog izostanka tog direktnog osećaja sviranja i interakcije, koju ne možete steći preko ekrana. Meni lično taj osećaj sviranja sprave ama baš ni po čemu nije manjkav, tako da celu tu priču analogno/digitalno, za i protiv kombinacije sub mini lampe i d-class amp-a u ovom slučaju, možemo komotno da skrajnemo sa strane, jer su očigledno nesto uradili kako treba.
Takođe, ono što je meni bitno, ne mora da se kupuje onaj dodatni kontroler da bih imao mogućnost koriščenja svih kanala, dovoljan je dupli footswitch koji je standardan i može da se koristi sa ostalim pojačalima i TRS kabelom - AMP1 omogućava korišćenje klina i sva tri drive kanala, kao i nezavisno korišćenje boosta sa svim tim, samo uz dodatak tog duplog footswitcha koji ću sam da napravim.
Jednostavno, brojna dobra i promišljena rešenja su spakovana u ovaj komad opreme.
Summa summarum - prodao sam sva tri pojačala koja sam u međuvremenu nagomilao, i ostavio samo kabinet, i planiram na leto da uzmem AMP1, jer je samo 1.2kg, menjao bi mi sve drive&boost pedale koje trenutno imam, spakovao bih ga na board sa ostalim pedalama ispred njega i u fx loopu ono što treba i ćao. Kompaktno, profi rešenje spremno za nošenje bilo gde, bilo kojim prevozom.
Pozzz svima.