Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ProfessorBaltazar

Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Post by ProfessorBaltazar » 29 Jun 2017, 23:03

Pazi sad ovoga. Perfektne su mi gitare u svakom trenutku dude. Operem ruke vrucom vodom i sapunom pre nego sto sviram, ako sviram dugo (a ne sviram uopste trenutno) opet preperm ruke bvrucom vodom i sapunom, a koristim i FingerEase koji je keva. Kad god ispustim gitaru (ako odem da kakim ili zvoni telefon, uvek prebrisem gitaru krpom; i operem ruke vrucom vodom i sapunom kad kakim i piskim). Cista ko sunce bre. Meni zice traju i po godinu dana ko nove. Doduse i klima je super ovde a i retko sviram lately.

hipihill

Post by hipihill » 30 Jun 2017, 07:52

pisac wrote:
29 Jun 2017, 19:04
hipihill wrote:
29 Jun 2017, 17:12
Inace spadam u one koji ne vole da menjaju zice, to mi dodje kao kuluk.
Ako me nesto nervira to je menjanje zica,posebno, na ,,vintage'' civijama,kakve su na Classic Vibe-u.Guraj,cuskaj,pridrzavaj,provlaci,izvlaci,savijaj...na kraju izadjem iz te bitke izbodenih prstiju i sav oznojen.
Jos jedan dokaz nase razlicitosti! Ja jedino volim vintage civije na Fenderu i gotovo sve u zivotu sam imao takve. Sada imam jeftinog amera sa standradnim civijama koje sam naravno promenio i stavio vintage :D!

Edit: nista prostije od vintage civija. Samo je bitno da stoji pod odredjenim uglom, skratis zicu na potrebnu duzinu, uvuces u rupu. Zakrenes na desno pola kruga i namotas. Neki i rukom namotaju bar jedan krug, ja to ne radim, nisam navikao tako. Nema nikakvog bodenja niti problema.

hipihill

Post by hipihill » 30 Jun 2017, 10:10

@pisac
P.S. Evo kako to radu vec pomenuti Bonamassin tehnicar na Stratu, ne moze biti prostije:
(premotaj na 3:00 minuta)

eg303

Post by eg303 » 30 Jun 2017, 10:41

hipihill wrote:
30 Jun 2017, 07:52
Edit: nista prostije od vintage civija. Samo je bitno da stoji pod odredjenim uglom, skratis zicu na potrebnu duzinu, uvuces u rupu. Zakrenes na desno pola kruga i namotas. Neki i rukom namotaju bar jedan krug, ja to ne radim, nisam navikao tako. Nema nikakvog bodenja niti problema.
Meni nikad nije bilo jasno zašto je ta koncepcija sa rupom kroz osovinu čivije napuštena od strane Fendera, to je jedan od genijalnih patenata koji je Leo osmislio još pre šest decenija, nema šta da štrči, da "čupa žice iz džempera", bode (što svirače to i slučajne prolaznike i kućne ljubimce)...

Rockatansky

Post by Rockatansky » 30 Jun 2017, 11:07

Toliko sam put izboo prste na te krajeve zica... Sada kada provucem zicu i zategnem je, ostatak namotam oko civije i kada pustim ostane spiralna, kao feder, i onda odsecem kraj. Tako da to sto ostane tako namotano ne moze da nabode prst. Jako dobar sistem ne znam da li to jos neko koristi...

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 30 Jun 2017, 11:13

eg303 wrote:
30 Jun 2017, 10:41
Meni nikad nije bilo jasno zašto je ta koncepcija sa rupom kroz osovinu čivije napuštena od strane Fendera, to je jedan od genijalnih patenata koji je Leo osmislio još pre šest decenija, nema šta da štrči, da "čupa žice iz džempera", bode (što svirače to i slučajne prolaznike i kućne ljubimce)...
:1:
Stare Kluson čivije za Fender su maltene locking, što kaže Tomišić. Za mene isključivo ili te, ili prave locking čivije ala Sperzel i slično. Ove obične sa rupom u sredini ne podnosim, ubedljivo najgori dizajn i uvek se iznabadam na žice, bez omaške. Inače kad smo kod tih čivija, onaj trik sa vezivanjem žice u čvor je pozajmljen sa klasičnih gitara, tamo igra vrlo bitnu ulogu, ali je sa metalnim žicama bespotreban skroz.
Meni uskoro treba menjanje čivija na stratu, dvoumim se izmedju ovih
Image
i ovih
Image

hipihill

Post by hipihill » 30 Jun 2017, 16:36

A jesi li razmisljao o najobicnijim Gotoh vintage tuners, takve Fender stavlja na vecinu CS gitara i rade zaista odlicno, a i prenosni odnos im je odlican:

Image

Trenutno imam Schaller tog tipa i nisam zadovoljan posebno time sto je rupa na debeloj E cudna i zica se tesko uvlaci.

nebojsak

Post by nebojsak » 30 Jun 2017, 17:12

Ja imam te ^ plus iljadoo.

edit: pardon, moje su rupičaste :hide:

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 30 Jun 2017, 20:26

hipihill wrote:
30 Jun 2017, 16:36
A jesi li razmisljao o najobicnijim Gotoh vintage tuners
Takve već imam na gitari ali sam ih uništio noseći gitaru u gigbagu. Pa sam mislio kad već menjam da malo unapredim priču. I kod jednih i kod drugih o kojima razmišljam mi se svidja što izbacuju leptirić iz jednačine, mada nije baš da imam problema sa raštimavanjem. Najverovatnije ću one prve kao što su na Eric Johnson modelu, deluju mi ultra ozbiljno izradjene, a zadržavaju vintage izgled & šmek & način postavljanja žica. Kluson za 21. vek.

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 30 Jun 2017, 21:09

bolje te prve
Last edited by MIKI-DJORDJE on 30 Jun 2017, 21:24, edited 1 time in total.

Rockatansky

Post by Rockatansky » 30 Jun 2017, 21:28

hipihill wrote:
A jesi li razmisljao o najobicnijim Gotoh vintage tuners, takve Fender stavlja na vecinu CS gitara i rade zaista odlicno, a i prenosni odnos im je odlican:
Spoiler:
Image
Veci im je prenosni odnos nego kod drugih? Pa to je onda nesto i za mene, plus sto hocu takve "vintidj" da stavim... :)

hipihill

Post by hipihill » 30 Jun 2017, 22:02

Rockatansky wrote:
30 Jun 2017, 21:28
hipihill wrote:
Spoiler:
Image
Veci im je prenosni odnos nego kod drugih? Pa to je onda nesto i za mene, plus sto hocu takve "vintidj" da stavim... :)
Ne, to nisam napisao, to si ti smislio. Rekao sam da je dobar, prirodan ratio. Recimo da je za razliku od kopija kod Squira Classic Vibe daleko veci. Ne znam koji je, taj podatak sigurno postoji u specifikaciji proizvodjaca pa pogledaj ako te interesuje. U svakom slucaju to su visokokvalitetne civije i ja sam ih godinama koristio na dosta gitara bez ijednog kvara i mogu mirna srca svakome da ih preporucim. Za prepoznavanje na originalu je sa unutrasnje strane ugravirano "JAPAN".

Rockatansky

Post by Rockatansky » 30 Jun 2017, 22:35

:XD: Dobro nemoj da se ljutis. Zato sam pitao. Nemam pojma sta je to "odlican" prenosni odnos, pa zato.

bancika

Post by bancika » 30 Jun 2017, 22:39

Odlican je kod graphtech ratio civija. Za svaku zicu namesten tako da dobijes isti odnos izmedju obrtaja civije i promene tona. Ne moz bolje :)

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 30 Jun 2017, 22:44

kiksao sam napisah prve misleći da su Gotoh prve, jer piše podešavanje visine - ja pod tim podrazumevam tzv opadajuće kao ove Wilkinson odlične su..by the way...
Fenderov hardver ne podnosim mislim da je u poređenju sa bilo kojim big name hardeverom prilično iza po kvalitutu...gotoh volim jer qvalitetan a ni ne divljaju sa cenama previše...kako bilo -
bilo koje samo da su na ovaj zonfa pa se može lepo skinuti string trees, ja to svakako skidam uvek...http://www.jinhomusic.com/wilkinson/wilkinson_2.html

Post Reply