Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
hipihill

Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Post by hipihill » 01 Jul 2017, 08:29

Rockatansky wrote:
30 Jun 2017, 22:35
:XD: Dobro nemoj da se ljutis. Zato sam pitao. Nemam pojma sta je to "odlican" prenosni odnos, pa zato.
Ma taman posla da se ljutim, zasto bih? Za mene je ratio dobar kada prirodno okrenes civiju tacno onoliko koliko treba ili kako je bancika napisao " Za svaku zicu namesten tako da dobijes isti odnos izmedju obrtaja civije i promene tona". Ponekad me nervira kod nekih civija kada si oko nule i treba samo malo oticu u plus ili minus, a malo mrdnes ono ode previse. Sve u svemu nazvao bih to preciznim civijama. U onaj drugi deo oko kvaliteta zakljucavanja, luftova i slicno necu sada ulaziti. To je recimo jedna od razlika u civijama na kopijama kao sto je na Squier CV na primer i usa Fender.
MIKI-DJORDJE wrote:
30 Jun 2017, 22:44
Fenderov hardver ne podnosim mislim da je u poređenju sa bilo kojim big name hardeverom prilično iza po kvalitutu...gotoh volim jer qvalitetan a ni ne divljaju sa cenama previše...kako bilo -
Ni Fender ni Gibson nemaju svoj hardware vec narucuju kod raznih proizvodjaca. Nekada je vodeci bio Kluson, ali on odavno ne postoji. Preciznije, ponovo su se aktivirali, ali to danas rade verovatno u Kini i to nije ni blizu originalnog kvaliteta. Ovo govorim iz prve ruke jer sam kupio na ebayu Kluson bridge koji je tonski daleko ispod originalnog Gibsonovog. Kako na bridgeu nista ne pise dopisivao sam se sa Klusonom radi potvrde autenticnosti i na kraju su odgovorili nesto u stilu "pa trebalo bi da je to nas proizvod". Ni u to nisu sigurni jer su ocigledno samo trgovci, nisu proizvodjaci, a slao sam im i detaljne slike vakuumskog pakovanja i delova.

Fender vec godinama unazad stavlja uglavnom Gotoh i Tonepros hardware, mozda jos nesto malo koriste od Schallera to mi nije u glavi u ovom momentu. Pri tom Gotoh proizvodi za Tonepros. Prema tome kontradiktorna je tvoja tvrdnja da "Fenderov hardver ne podnosim", a "gotoh volim jer qvalitetan".

Ovo je civija sa jednog mog Fender CS-a, a to je standardna Gotoh vintage civija kakve sam predlozio tommyu ranije:
http://i.imgur.com/LGFy7cP.jpg

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 01 Jul 2017, 15:39

nema tu ništa kontradiktorno, ne znam da li si očekivao da navodim svaku firmu koja je štancala za njih? čak i tom slučaju mnoge su no name...Dakle stoji da ne podnosim Fenderov hardwer jer je loš - tremolo-čivije i posebno magnete, abs plastični nut itd itd. da budem jasniji cena VS kvalitet su mi poražavajući
Gotoh radi za puno proizvođača , ali nije isti kvalitet jer imaju više fabrika, ( korea, kina, Japan, Taiwan itd) za mene je kvalitetan GotohJapanski pa i Korenski, i nije tačno da treba da piše japan..na gomili gitara sa kraja70ih i početka 80ih koje imaju Gotoh čivije nema njihovog imena već je zaštita proizvoda obavljanja stavljanjem njihovog simbola koji se nakon 80ih neznatno promenio. Pre bio kao G pod oštrim uglom a kasnije je ostalo isto sa tim što je na g dotata dva zaperka da ne guglačim mrzi me da tražim slike. :bambi:

Tako da Gotoha, Wilkinsona itd ima različitog kvaliteta nij svaki sjajan, ali su za mene svi u odnosu na F bolji u smislu kvalitet VS cena ...
ovo nema nikakve veze sa bilo kojom firmom do one no name Kineske koju baš svi ovuda kritikuju, ovi federi su tipičnog obika kao smeće koje ide na Squierima samo su eto crn ( federi) i, blok kao da je rezao neki slepac totalno neravan..http://www.ebay.com/itm/2006-Fender-Ame ... 1992337911 bilo na e-bay ili sa njihovog sajta za mene je to ŠLJ kvalitet http://shop.fender.com/en/emea/parts-1/ a naručito zbog astronomskih cena. Boga pitaj ko to pravi...http://shop.fender.com/en/emea/parts/tu ... 47000.html
da bi se zaštitili Wilkinson, Gotoh, Grover otvoreno govore o oznakama na svom harveru tipa ''jin ho'' tj fabrika koja radi sva tri brenda, ili ''sung il'' it itd...manji mi je rizik da kupim hardver bez vidnih oznka ali da barem znam da je neki ''generički'' product bilo koje od te dve fabrike nego divljaka koji ima F na sebi. Takođe štancaju i tonepros hardwere :D :D što je meni zanmljivo jer uz svo insistiranje na US proizvodu imaju China hardver ☺☺ .Danas svi sve rade..lično se manje izrađenim osećam ako kupim proizvod koji ''normalno' košta tj tipa 30ak e za čivije na zaključavanje dobre poput recimo wilkinsona ili gotoha ( inače valjaju iste pod 2 različita imena) nego da mi uvel Kinesku čiviju bez i slova na sebi a navodno je ''genuine'' i udare me po ušima 85 evra. to je moj pogled na stvari i ne treba da bude tuđi, svako kupuje što voli i što ga čini srećnim u sladu sa mogućnostima. :ziveli: :bambi: šta treba da kupi Tomy ne znam, ne ulazim u to u opšte..njegova lova..nisam tipovao ni na jedan brend već samo da su mi simpatične te tzv ''opadajuće'' :bambi: ps nađoh ovo..http://guitarhq.com/fenddiff/fender_tuners.jpg

pisac

Post by pisac » 01 Jul 2017, 16:22

MIKI-DJORDJE wrote:
01 Jul 2017, 15:39
nema tu ništa kontradiktorno, ne znam da li si očekivao da navodim svaku firmu koja je štancala za njih? čak i tom slučaju mnoge su no name...Dakle stoji da ne podnosim Fenderov hardwer jer je loš - tremolo-čivije i posebno magnete...

Tako da Gotoha, Wilkinsona itd ima različitog kvaliteta nij svaki sjajan, ali su za mene svi u odnosu na F bolji u smislu kvalitet VS cena ...
Mozda su tako mislili i Hendriks Klepton Dzef Bek Rici Blekmor Dejvid Gilmour Henk Marvin Robert Krej Eric Dzonson Kit Ricards Brus Springstin Badi Holi Badi Gaj SRV i njegov brat Mark Nofler i hiljade drugih muzicara itd itd...i verovatno su razmisljali ovako:,,Ajde da kupim neki dobar(i skup) Fender Stratocaster,Made in USA,i onda skinem civije most nut tremolo i posebno magnete,i zamenim lepo sve to-posto im je hardver sranje-,i onda imam stvarno dobru gitaru''.
Mislis da su ovi muzicari razmisljali kao ti,ili su njihove gitare imale drugacije delove,ugradjene samo tu,prema nekom tajnom zaverenickom planu pokvarenjaka iz fabrike Fender,dok su u ostale gitare namenjene obicnom narodu stavljali zainat svakojako djubre?Mislim da previse mrzis a i nipodastavas Fender,bez osnova.

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 01 Jul 2017, 18:14

pisac wrote:
01 Jul 2017, 16:22
MIKI-DJORDJE wrote:
01 Jul 2017, 15:39
nema tu ništa kontradiktorno, ne znam da li si očekivao da navodim svaku firmu koja je štancala za njih? čak i tom slučaju mnoge su no name...Dakle stoji da ne podnosim Fenderov hardwer jer je loš - tremolo-čivije i posebno magnete...

Mozda su tako mislili i Hendriks Klepton Dzef Bek Rici Blekmor Dejvid Gilmour Henk Marvin Robert Krej Eric Dzonson Kit Ricards Brus Springstin Badi Holi Badi Gaj SRV i njegov brat Mark Nofler i hiljade drugih muzicara itd itd...i verovatno su razmisljali ovako:,,Ajde da kupim neki dobar(i skup) Fender Stratocaster,Made in USA,i onda skinem civije most nut tremolo i posebno magnete,i zamenim lepo sve to-posto im je hardver sranje-,i onda imam stvarno dobru gitaru''.
Mislis da su ovi muzicari razmisljali kao ti,ili su njihove gitare imale drugacije delove,ugradjene samo tu,prema nekom tajnom zaverenickom planu pokvarenjaka iz fabrike Fender,dok su u ostale gitare namenjene obicnom narodu stavljali zainat svakojako djubre?Mislim da previse mrzis a i nipodastavas Fender,bez osnova.
ne drobi života ti..kada ne znaš o čemu pričaš. Svako od njih je modifikovao gitaru i menjao puno toga počev od spajanja tela iz jedne godine sa vratom iz druge, menjanja tankih pragova, stavljanja Sd magneta , nuta, čivija, eksperimetisanja sa oprugama i debljinom žica u 60im jer start ima problematično zadržavanje štima, provlačenje žice kroz slamciču da se ne bi kidala o loša sedla i blok te obrtanja tremola ( SRV) , menjanja potova, proširivanja već zamenjenog nuta i skidanja vođica, skalopiranja vrata, menjanja suviše nezgodnog radijusa itd..tako da me poštedi nebuloze o zavereničkim teorijama. Prvo dobro prouči to o čemu pričaš pa ond komentariši....ako nemaš šta pametno da kažeš onda nađi nekog drugog pa mu titraj nerve glupim komentarima.

pisac

Post by pisac » 01 Jul 2017, 21:25

Brate!Izvini!...stvarno izvini.Vidim da sam te iznervirao,ali oprosti meni neznalici.Jeste bio glup komentar sa moje strane-ali moras da shvatis,nisam imao pojma da su kombinovali vrat iz jedne godine proizvodnje(jer tada je Fender bio jak sa vratovima,verovatno,dok ostatak nije bio bogznasta)sa telom iz druge godine proizvodnje,da bi dobili dobitnu kombinaciju-prepoznatljiv zvuk NJ.V.Fendera!Ja doduse nisam tako puno citao kao ti(citao sam neke druge stvari,ma bezveze),tako da to nisam mogao da znam ni u snu!Niti sam znao da su svi poznati gitaristi pokupovali Fendere i eksperimentisali i promenili sve osim drveta(koje,vec smo to apsolvirali to ovde,ne igra nikakvu ulogu u konacnom zvuku ovog instrumenta).Izgleda da su i oni su podlegli masovnoj histeriji FENDER FENDER FENDER,pa su jelte morali da se sepure po sceni sa onim famoznim logo-om FENDER na headstocku,zbog radi prestiza!Eto sta je masovna hipnoza,i oni podlegli njoj.Ali su ipak krisom izmenjali sve,od magneta do srafcica za kais.Inteligentno,nema sta.
Takodje nisam znao za to provlacenje zice kroz slamcicu,obavezno menjanje tankih pragova cak i na novim gitarama,menjanje potova i sve ostale trikove koje ljudi koriste da bi iz jedne lose gitare dobili koliko-toliko pristojan instrument.U pravu si i za vrat,ima toliko los radijus,sto svi koji sviraju Stratocastera,priznaju,mada nerado.Plus,eto tek sad sam primetio da je vrat toliko lose uradjen,da ako ne skalpiras vrat,nista od svirke,sto su posebno bluzeri koristili,no sad ne mogu da se setim nijednoga,no proguguguguglacu ovih dana.Pa da,ko je jos video skalpiran vrat na Gibsonu,recimo?Ili na famoznim korejskim(negde pogresno pise koreanskim)gitarama.
Niko.
Jos jednom,Mile-DJole,izvini ako ikako mozes sto sam ti nehotice iztitrao nerve,ali to nije uradjeno namerno,vec iz neznanja!!!Drobio sam,drobio,drobio,a nisam znao sta pricam,ziveo sam u zabludi,kao i milioni drugih zabludelih gitarista i kupaca tog smeca ,americkog,bezvrednog a tako reklamiranog izvikanog,i pozeljnog.Kao i svaki greh,kao i svaka zabluda,to me je skupo kostalo,i sad,kad sam video pravu istinu ,i saznao sve,idem da razlupam svog Fendera,da se spustim na kolena i zatrazim oprostaj-i, kad sam vec tu,i da ti uradim jedan felacio da bi mi oprostio-u znak pomirenja.Moze?Samo nemoj da se ljutis.
:ziveli:
P.S.A gde je smajli sa sampanjcem? Samo pivo-fuuujjjj!...

zwelj

Post by zwelj » 01 Jul 2017, 22:33

Idealista je čovek koji zna da ruža lepše miriše od šargarepe, pa po tome zaključuje da će i čorba od ruža biti ukusnija nego od šargarepe. (By Ernest Hemingvej)

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 01 Jul 2017, 22:50

samo ti zezaj sa tim cinizmom :D ..ja ne znam za druge ovde ali u svetu su to poznate stvari medju gitarskim frekovima. jbg ima jezička barijera, pa bile sankcije nije bilo guitar magazina ali u zadnjih 15 god stvarno nema izgovora...
Jbg iznerrvirao si me, bilo pa prošlo..nisam mogao da se vratim da izmenim tekst ali si preterao sam tim teorijama zavere i kao finim zezanjem nije prvi put..no eto danas sam bio nervozan..
mrzim pivo, gorko je..šampanjac mi je slab..volim bezbojna žestoka pića ili martini pravljen od običajeno cenovnih pića, mada ako je barem Gordons Gin onda bi bilo perfect :ziveli:
Ne kažem da je pametno da potrošiš sate u čitanju..osim ako te ne zanima...Daleko je Fender od savršenstva pretraži pa ćeš naći na koje su se načine dovijali ljudi, nešto od navedenog im je bio cilj da postignu a nešto je puka slučajnost npr kao stalno menjanje pragova i stavljanje drugog radijusa pa je tako i nastao compound ...Svi su menjali ne zato jer je Sranje već zato što nije idealna, a i nisu imali puno izbora sve do početka 80ih ..prva firma koja je radila Butik Gitare je Hamer znači inovacije, custom itd. jer je postojala potreba... Niko ne očekuje da gitara napravljena pre bezmalo 70 godina bude savršena.
Na kraju videćeš i sam . Kada instrument budeš posmatrao onakav kakav jeste bez obzira na ime onda počinješ da uviđaš nedostatke i prednosti istog. strat je super deo je RNR istorije, ali nije bez mana. Ako ti ne znaš bluzere koji su modifikovali gitare ili skalopirali barem deo vrata to ne znači da ne postoje :D ...Mrzi me da ti tražim ostalo gledam seriju i moram po pljuge dok je pauza...ako te zanima ostalo naći ćeš barem znaš šta da tražiš - u smislu uštedeće ti vreme. evo ti za žice https://www.youtube.com/watch?v=9R7digEFmfE

PS Gibson mi je daleko draži i bolji po kvaliteti, prosto nisam fan šrafljenih vratova bilo to na električnoj ili akustičnoj, odiše mi jeftinim rešenjem..naravno ima gomilu prednosti ali i nedostataka..Najviše volim DC gitare sa set in vratom ili neck trough..moj ukus... :bambi: ..nema potrebe za tolikim zez izvinjenjem sve je ok , eto izvinjavam se i ja tebi :bambi: :ziveli:

Rockatansky

Post by Rockatansky » 01 Jul 2017, 23:25

pisac wrote:
01 Jul 2017, 16:22
:mlaof:

pisac

Post by pisac » 01 Jul 2017, 23:29

MIKI-DJORDJE wrote:
01 Jul 2017, 22:50
samo ti zezaj sa tim cinizmom
Jbg iznerrvirao si me, bilo pa prošlo..
:kiss: :smilie_keyboard1:

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 02 Jul 2017, 02:31

Nekad je ovaj forum bio mesto za diskusiju kompetentnih ljudi, a onda su moderatori nestali. Ja sam samo svratio da ispoštujem prvi kratak post Miki Djordja u istoriji, prvi jednoredni post:
MIKI-DJORDJE wrote:
30 Jun 2017, 21:09
bolje te prve
Jebeni Kōan. Ubedio si me, imaš pivo, ćao. :ziveli:

eg303

Post by eg303 » 02 Jul 2017, 10:32

...
Last edited by eg303 on 02 Jul 2017, 10:34, edited 1 time in total.

eg303

Post by eg303 » 02 Jul 2017, 10:33

Digresija ali moram, uređujem jednu FB stranicu (koja nema veze s muzikom i tanburama) i uvek me čudilo zašto ljudi intenzivno reaguju a (uglavnom se) i ne poznaju sa onim na čije pisanije reaguju, neka mi to ostane tajna ali bih voleo da nije tako...
Msm, ovde sam (iako prlično mator) dosta toga saznao što me je interesovalo na temu gitare a verujem i drugi, valjalo bi da svako pre nego što krene da tipka po tastaturi to ima na umu, ovaj forum, kakav-takav, ipak nije zaslužio da trpi svaku ishitrenu reakciju na bilo šta, spustite saug, lagano bre...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 02 Jul 2017, 11:51

Само да проверим нешто, да ли је ово она тема о жицама?

:bambi:

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 02 Jul 2017, 15:24

tommytigh77 wrote:
02 Jul 2017, 02:31
Ja sam samo svratio da ispoštujem prvi kratak post Miki Djordja u istoriji, prvi jednoredni post:
MIKI-DJORDJE wrote:
30 Jun 2017, 21:09
bolje te prve
Jebeni Kōan. Ubedio si me, imaš pivo, ćao. :ziveli:
:bambi: :ziveli:

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 02 Jul 2017, 15:58

Nego žice :) jel ko kojim čudom probao ove što navodno ne pucaju itd paradigm ernie ball? i nešto jeftinije Pyramida? znam da imaju i skuplje varijatne, bez obzira na cenu zaista je Germanski proizvod pa me kopka jel ko probao...
https://www.thomann.de/gb/pyramid_e-gitarren_saiten.htm , od super jeftnih evo ja sam stavio ove pre 2 dana :D na moju miljenicu https://www.thomann.de/gb/harley_benton ... gs_009.htm ikreno iznenađen sam, pre sam probao za akustaru pa sam mislio da su se zalomile ok kao i 10 za el..nisam ih dugo zadržavao , ali sada ove planiram da zadržim barem mesec dana da vidim baš kakve su do tančina...Fame žice koje sam ranije koristio iskreno su baš ok, nisu naj naj ali su zato u klasi sa svim ostalim žicama do recimo nekih 5 evara..ko menja stalno žice, za vežbu, za probe pa i neke ne toliko važne svirke super su, https://www.musicstore.de/en_DE/EUR/Fam ... 013707-000
by the way GHS je izbacio boomersice sa duplim pakovanjem pored vakuma i unutra je svaka posebno vakumirana u nekoj teško poderivoj kesici, jedva čekam da probam , cena je valjda ista.
Koristi li ko ikakvu žaštitu za žice? tipa dunlop, GHS, nomad itd...i koji vam je najdraži product ukoliko koristite. :bambi:

Post Reply