Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
tocilj

Re: Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?

Post by tocilj » 12 Dec 2017, 19:59

Interesantna tvrdnja. Vidiš ja na primjer ne mogu da se sjetim trenutno ni jednog poznatog muzičara, pa čak ni manje poznatog, koji svira novog Gibsona. Ne kažem da ih nema, samo da su toliko rijetki da ne mogu da se sjetim. A mogao bih za bilo koji brend da navedem lagano po petoricu. Internet je prepun svjedočenja o propasti Gibsona...ne znam zašto bi to bio referent?

Kao da si rekao ono što Kramer pravi sada je......reper čega god...
Čak i likovi koji sviraju les paul gitare više ne sviraju gibsone, šta to treba da znači?

hipihill

Post by hipihill » 12 Dec 2017, 20:18

tocilj wrote:
12 Dec 2017, 19:59
Interesantna tvrdnja. Vidiš ja na primjer ne mogu da se sjetim trenutno ni jednog poznatog muzičara, pa čak ni manje poznatog, koji svira novog Gibsona. Ne kažem da ih nema, samo da su toliko rijetki da ne mogu da se sjetim. A mogao bih za bilo koji brend da navedem lagano po petoricu. Internet je prepun svjedočenja o propasti Gibsona...ne znam zašto bi to bio referent?

Čak i likovi koji sviraju les paul gitare više ne sviraju gibsone, šta to treba da znači?
Druze tocilju, jel` moguce da ja toliko nerazumljivo pisem da moram svaki post da prevodim!? Ovde nije rec o tome ko svira nove Gibsone vec je rec o najboljim gitarskim proizvodima danasnjice sa kojima je g. boki1978 poredio svoj rucni rad koji poseduje.

boki1978

Post by boki1978 » 12 Dec 2017, 20:55

hipihill wrote:
12 Dec 2017, 20:18
tocilj wrote:
12 Dec 2017, 19:59

Druze tocilju, jel` moguce da ja toliko nerazumljivo pisem da moram svaki post da prevodim!? Ovde nije rec o tome ko svira nove Gibsone vec je rec o najboljim gitarskim proizvodima danasnjice sa kojima je g. boki1978 poredio svoj rucni rad koji poseduje.
Ja sam napisao o poredjenju Tasman Single cut modela sa klipova, KOJI NIJE MOJ, sa svojim Gibson Custom Shop Elegantom koji ti se svidja kao i 2 USA Prs-a- CE i customa sa custom rucnim radom. Naveo sam konkretne gitare i to da nije sve custom bolje od serija za obicne smrtnike jer je pred mnogo kolega Prs CE oduvao njihov custom model. Ali ocigledno imamo drugacija razmisljanja i poglede na to. I nisam samo ja poredio nego bar jos 10-ak kolega muzicara.
Last edited by boki1978 on 12 Dec 2017, 21:05, edited 2 times in total.

tocilj

Post by tocilj » 12 Dec 2017, 21:02

Evo da potvrdim porijeklo......ne kontam!
Stvarno ne kontam Hipi šta hoćeš da kažeš?

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 12 Dec 2017, 22:19

Ako smem da kažem nešto Ne msm na tebe Boki ni naj manje ti si očigledno fer...Ali mnogi ljudi će reći da je bolje nešto iz kurtoazije. Toga sam se nagledao. Radiš kao pavrnik u firmi pa ti barem znaš da se ne govori uvek sve šta se misli, ja cenim puno iskrenost ali nije to karakteristika koju ljudi vole...
Koliko je koštao Tasman? A koliko onaj Fender i ko ga pravi? naravno ne moraš kazati može i u privatnim...
Ja sam Hipija odlično razumeo kao i tebe i Tocilja i sve ljude na forumu, nemam problem sa tim...Tebi svaka čast nemam zamerke na ponašenje kapa dole :bow: , Hipiju isto čovek je ok i mnogima svi ste OK...
Nego da da jedan poduži ovako rezimiram i završavam za ovu godinu obećavam javno tako da ne očekujte odgovot neću da pogazim reč...samo odgovoram super kratko od sada :metal: :bambi: (da li je moguće :shock: )

Pošto sam ja krivac možda za ovo Domaće VS strano evo u tezama i ja stavljam ono the end...Da ne smaračimo ljude oglasi su tema a nemam nista protiv da se ovo ovdavde prebaci u temu tipa Mi VS Svet po pitanju opreme. Mada kako kupujemo na oglasima može da stoji i ovde razglabamo o kvalitetu stvari sa oglasa... :ziveli:

Stranci
1 Školovan kadar (nije uvek slučaj ali može i neformalno obrazovanje)
2 Kosnatno obrazovanje i usavršavanje
3 Kontrola kvaliteta i uvozne mere - ne možeš da uvezeš loše drvo i da hoćeš mora imati papire
4 Dobar materijal
5 Renome
6 Garanija
7 Inovacije
8 Tradicija
9 Sajmovi i presdtavljanje proizvoda- da se vidi gde su u odnosu na konkureciju i učestvuju ne samo sa zapada
10 Specijalizovanost - npr majstor jedan radi lak, drugi vrat-šmirglanje i nemojte mi reći da za 10 godina ili već to nije doveo do ''savršenstva''
11 Količine = praksa nije isto jedna gitara na koliko dana? ili nekoliko vratova dnevno tom ''specijlacu''
12 Konstantnost = tipa 19 od 20 gitara dobrih - samo primer
13 Profsionalnost - jasno je šta je biti profi ne možeš ja sada otvoriti kliniku a nisam lekar
14 Administracija i takse - placa se pored, ima se radnja, ako si nešto naručio ili odneo na popravku dobiješ neku priznanicu
15 Vreme- je kako kažu novac ako je nešto za danas u 6 sati onda je to danas u 6 a ne za par dana

Problemi
1 kod nas dolazi 2 klasa proizvoda iz uvoza, ili ko zna koja zašto ne daju velike firme da se on line registruje proizvod ako je kupljen izvan US ili EU a isti je kvalitet i /ili nema kopija? Neki problem postoji. To stoji i za sirovine
2 Nemanje garancije kome da se žaliti ako se platilo a gitara nije takva kakvu ste naručili? Zašto novac u napred kao da ne bi taj ispalio pa jel može kapara ili već? Imaju problema i majstori i gitaristi

Naši
kontra od onog gore osim ( u većini slučajeva je tako znam za jednu osobu školovanu)
2 Renome par domaćih likova kojima srede gitaru za jeftinije, iste likove viđamo barem ja kako korisnike usluge nekoliko majstora pa šta će mu svi kada je jedan barem dobar?

Mitovi i Stanovišta
1 gitare počinju iznad 1000DM danas 1000E, imho bilo nekad kada u 80im kako je sve propalo tako su nama i dalje reperi kvaliteta svari od tada i muzika, i standard i gitare
stoji da ima izuzetno kvalitetnih gitara starih i da je u nekim slučajevima bolje drvo, ali stoji i da dans niko i najjeftnijim ne koristi šperu (valjda :) )
2 CNC gitare nisu dobre tj da su ručno rađenje bolje- ne kapiram taj mit jer rezala ruka i precizna mašina ja dajem prednost mašini a svakako mora čovek da šmirgla i da u toku proizvodnje dolazi u dodir sa gitarom elektroniku on stavlja, negde on polira itd.
2 ono što sviraš to si ti - u smislu sramota je izađi na scenu ili imati gitaru ako ne košta puno odmah si time lošiji muzičar, ja sam čuo par puta '' pa zar sa gitarom od par stotina evra pred publiku'' msm šta reći ....
3 Kvalitet = Cena i popularnost = kvalitet ...To više ne stoji u onom procentu kao nekad, i ovde se grade mitovi oko pojedinih domaćih proizvoda naravno i o stranim - toga će uvek biti

realnost kako je vidim - znači za nekog može biti totalno ne relealno
1 Gitara je dobra gitara ma ko god je pravio i šta god pisalo - ali mora biti pristojno drvo + preziznost u izradi + ok za sviranje il ti udobna + dobar zvuk
2 Verujem imenima ali se često ispalim i to me zna povesi u pogrešnom pravcu, dugo sam imao predrasude prema Korenskim gitaram do pre 10 ak godina, naravno bilo je i vrhunskih, najbolje gitare trenutno koje imam su ili Korea ili Us, ili Japan ili Indonezija za jednu ne znam možda je Kina - To ide u prilog borju 1 nije mi važno made in barem se trudim :)
3 Ratovi kompanija, da bi profitirale komanije se među sobom ''kolju'' u smislu Fender napada Tokai kao i Gibson što ih napada i napadaju Japance jer se 80ih pokazalo da prave bolje gitare za manje love
4 Korea, Indonezija su imho novi Japan pogotovo Korea daju puno za malo novca. I dalje ima Vrhunskih US gitara. Nadam se da ćemo dostići svet i prestići ga to sad koliko je realno baš i ne znam ali mogu da se nadam...Za sada ne kupujem domaće radove što ne znači da drugi ne trebaju...Poštujem el servisere i to puno - to sam već kazao.
sve Vas volim :ziveli: :bambi:
PS evo fina fabrika i ima njihovih gitara ispod 1000e msm ja bih radije to za sada, možda u budućnosti promenim mišljenje...i vidi se koliko je i dalje nezamenljiv ljudski faktor i stručnost

RadeRas

Post by RadeRas » 13 Dec 2017, 05:04

MIT je da se od govana moze napraviti pita. ;) Istina je da postoje standardi u proizvodnji elektricnih gitara danas i da te standarde drze jaki i poznati, kao sto su Fender, Gibson, Ibanez i sl. Pod standardima se zna da su tu razlike u kvalitetu i izradi smanjene do te mere da su zanemarive. Sve ostalo oko toga kako varira kvalitet Gibsonu i Fenderu su bajke i mitovi preprodavaca i simpatizera drugih brendova. Zna se koje drvo tonski ide u koju klasu gitara, koji kvalitet magneta i ceo hardver, i samo idiot ce reci da to nije istina.
Neces Miki biti te srece da slucajno kupis Epiphone Standard koji ima drvo Gibson les Paul Standarda, a da je na tebi samo da mu promenis magnete i da dobijes Gibson Lespaul Standard . :grummel_2: To je MIT, istina je da Epiphone ima mahagoni za namestaj, lepo oblikovan da lici na lespol a da pravi Gibson LesPaul Standard ima ipak mahagoni za muzicki instrument. da ne spominjem jace Custom Shop modele kod kojih se bira jos bolje drvo i hardver. Bilo i bice tako. Amin!

Oko ere japanaca '70 i '80 godina proslog veka, ne moze jeftina japanska kopija od prosek 200 evra da bude gitara, moze biti drvo za ogrev koje je neko vizuelno preformulisao u gitaru pre 30 godina.
Nekada japanska kopija, danas kineska sa aliexpress, korejska ili indonezanska, isti Q samo drugo pakovanje!
Sve su to daske formirane da lice na gitare. Pravih gitara se tu covek nece nagledati.

Svaki muzicki instrument koje ima dobro tonsko drvo, dobru obradu i zavrsni rad, dobar hardver, kosta preko 800 evra, bez obzira da li ga je pravio stolar iz Donje Livadice, ili neki lutier iz Gibsona i Fendera. Niko kvalitetnu el. gitaru ne poklanja za 200 ili 300 evra.

Vracamo se opet na japance sa kraja '70 i pocetka '80 godina proslog veka, to da li je japan kopija bolja od originala, sto da ne, moze biti, i biva. Spominju se Tokai i sl. marke. Nije cudo, jer nista taj japanac nije izmislio, uzeo dobar materijal i iskopirao je ono sto je drugi izmislio, nesto cak i korigovao i stvorio odlicnu kopiju. U svakom slucaju, jeste dobar instrument i svet mu je zarad toga i dodelio cenu, koja nije mala, vec u rangu cene originala koje je kopirao. Sto opet govori da trziste tacno odredi koja gitara koliko vredi i da tu nece meni da dodje ovde na forum neki Miki Djordje koji ce da mi trubi o tome kako on poznaje jeftine a dobre gitare. E to je MIT. Nema jeftina a dobra gitara. Amin!

Mozda kod vas preprodavaca postoje neki drugi kriterijumi, ali to posten svet zove - prevara!

Rockatansky

Post by Rockatansky » 13 Dec 2017, 07:29

Svi veliki proizvodjaci su se potrudili da se jasno napravi razlika izmedju cenovnih rangova gitara... Tako da kada kupis Fender a ono je "losa", e to je zato sto si uzeo najjeftinijeg meksikanca... ;) Ali to nije jer oni ne znaju, nego nece, jer kada bi gitara od 500 evra bila bas bas dobra niko ne bi kupovao onu od 1000...
Drugo sada smo dobili mogucnost da uopste kupimo tako jeftine gitare a da su Fender, Gibson...

Kada se preracuna cena Strata koliko je kostao kada je izasao to bi iu danasnjim parama bila cena Strata CS... Tako da kupi danas CS (kao da su 50ih kupio Strata) i onda kazi valja, ili ne valja.

I naravno postoji ta prica da kada kupis neki Fender, Gibson itd. def si kupio i ono sto pise na gitari, pa su se obezobrazili i mogu da smanje kvalitet - masa ljudi ce i dalje kupovati...

Tesko da bih nekad kupio rucni rad domacih majstora (jer sam snob :mrgreen: i zbog eventualne cene ako bih odlucio da je prodam) ali sam ubedjen da se u smislu izrade - preciznost, pedantnost, detalji - za tu cifru (koliko god da das) dobije mnogo mnogo vise nego da se kupi neka gitara poznatog brenda. Da ne govorim i personalozaciji... Pitanje je samo dakle da li mogu da imaju dobar materijal, ali i tu sam uveren da su materijali koji su kod nas raspolozivi sasvim dobri ako ne i jednako dobri kao bilo koji drugi... (Vidim da se o materijalima ovde najvise polemise?!)
Tako da sam ipak sve blize da mi sledeca gitara bude rad nekog naseg majstora. S druge strane malo mi je ipak previse kada nasi majstori za ruke traze ;) kao da su u USA... Pa niko ovde nema platu kao da je u USA (na primer) ni doktor ni inzenjer ni spremacica, tako da tome treba prilagoditi i cene... :)

hipihill

Post by hipihill » 13 Dec 2017, 08:41

MIKI-DJORDJE wrote:
12 Dec 2017, 22:19
Nego da da jedan poduži ovako rezimiram i završavam za ovu godinu obećavam javno tako da ne očekujte odgovot neću da pogazim reč...samo odgovoram super kratko od sada :metal: :bambi: (da li je moguće :shock: )
Evo ja ti prvi ne verujem na napisanom :D :D :D !!!
Rockatansky wrote:
13 Dec 2017, 07:29
Svi veliki proizvodjaci su se potrudili da se jasno napravi razlika izmedju cenovnih rangova gitara... Tako da kada kupis Fender a ono je "losa", e to je zato sto si uzeo najjeftinijeg meksikanca... ;) Ali to nije jer oni ne znaju, nego nece, jer kada bi gitara od 500 evra bila bas bas dobra niko ne bi kupovao onu od 1000...
izasao to bi iu danasnjim parama bila cena Strata CS... Tako da kupi danas CS (kao da su 50ih kupio Strata) i onda kazi valja, ili ne valja.

I naravno postoji ta prica da kada kupis neki Fender, Gibson itd. def si kupio i ono sto pise na gitari, pa su se obezobrazili i mogu da smanje kvalitet - masa ljudi ce i dalje kupovati...
Tako je. Treba uzeti recimo Gibson iz tri klase i pogledati transparentno ofarbane vratove, Tribute/Studio, Standard i CS Collectors Choise pa ce i laik da vidi krupnu razliku u strukturi i kvalitetu. Pa to je normalno, koliko para toliko i muzike. Ove jeftinije su od lako dobavljivog africkog mahagonija, ove skuplje od posebno biranog, verovatno juznoamerickog. U jednom trenutku sam imao 6 Gibsona u kuci i to je bilo vise nego ocigledno. Nisam napravio nikakve fotografije jer me ovakve diskusije nisu nikada zanimale i ne znam ni zasto sam se i sada uvukao u to, a nisam bas dokon.

Kod Gibsona definitivno dobijas ono sto su napisali u opisu, ni vise ni manje, nema lazi ni prevare.

boki1978

Post by boki1978 » 13 Dec 2017, 08:54

hipihill wrote:
13 Dec 2017, 08:41
MIKI-DJORDJE wrote:
12 Dec 2017, 22:19
Evo ja ti prvi ne verujem na napisanom :D :D :D !!!
Rockatansky wrote:
13 Dec 2017, 07:29
izasao to bi iu danasnjim parama bila cena Strata CS... Tako da kupi danas CS (kao da su 50ih kupio Strata) i onda kazi valja, ili ne valja.

Tako je. Treba uzeti recimo Gibson iz tri klase i pogledati transparentno ofarbane vratove, Tribute/Studio, Standard i CS Collectors Choise pa ce i laik da vidi krupnu razliku u strukturi i kvalitetu. Pa to je normalno, koliko para toliko i muzike. Ove jeftinije su od lako dobavljivog africkog mahagonija, ove skuplje od posebno biranog, verovatno juznoamerickog. U jednom trenutku sam imao 6 Gibsona u kuci i to je bilo vise nego ocigledno. Nisam napravio nikakve fotografije jer me ovakve diskusije nisu nikada zanimale i ne znam ni zasto sam se i sada uvukao u to, a nisam bas dokon.

Kod Gibsona definitivno dobijas ono sto su napisali u opisu, ni vise ni manje, nema lazi ni prevare.

Na mnogim skupim Gibsonima iz 80-ih kao i na reissue modelima, u koje se kunemo, imate honduranški mahagoni a ne južnoamerički, koji dolazi mahom iz Perua i centralne amerike.
Inače videh da Gibson dobavlja drvo sa Fiji-ja...

Tenji

Post by Tenji » 13 Dec 2017, 09:07

A da napravimo neki blindfold challenge? Povez na oci, 10 gitara, pa da vidimo da li oni koji tvrde da je kvalitet gitara striktno odredjen cenom mogu to i da potvrde.

boki1978

Post by boki1978 » 13 Dec 2017, 09:24

Tenji wrote:
13 Dec 2017, 09:07
A da napravimo neki blindfold challenge? Povez na oci, 10 gitara, pa da vidimo da li oni koji tvrde da je kvalitet gitara striktno odredjen cenom mogu to i da potvrde.
:P :ziveli:
Iskusno kolega, cekam samo da pocne dalja rasprava :banana3:

Ja sam rekao sta sam imao pa se iskljucujem iz dalje rasprave. Drvo svakako jeste bitno a geografsko poreklo odredjuje mahom strukturu tog drveta, tezinu pa i ono nije zanemarivo. Ali dosta tu ima hajpa jer ne vidim sta je mnogim muzicarima falilo da sviraju na honduranskom ili africkom mahagoniju umesto na juznoamerickom.
ili da sviraju na daskama poput Van Halena i Meja i imaju vrhunski zvuk.
Da ne pricam koliko je drvo bitno u te perverzne detalje onima sto kace aktivne magnete...

hipihill

Post by hipihill » 13 Dec 2017, 09:59

boki1978 wrote:
13 Dec 2017, 09:24
Ali dosta tu ima hajpa jer ne vidim sta je mnogim muzicarima falilo da sviraju na honduranskom ili africkom mahagoniju umesto na juznoamerickom.
Moj lapsus, kada sam pomenuo juznoamericki naravno da sam mislio i na srednjeamericki mahagonij.

Evo iz licne prakse dva Gibsonova vrata razlicitog cenovnog ranga, cisto da se vidi ona razlika na prvi pogled koju sam pomenuo.
https://imgur.com/AoTH8ds
https://imgur.com/vDiFXNb

bancika

Post by bancika » 13 Dec 2017, 10:45

Ovo je tradicionalna godisnja razmena stavova u kojoj nikog nije briga sta ostali imaju da kazu. Par nedelja merenja p*tki i svi se smore do sledece godine. A onda isto, samo u malo promenjenom sastavu, sa novim Trzalicama :)

ProfessorBaltazar

Post by ProfessorBaltazar » 13 Dec 2017, 20:54

Honduras je u juznoj Americi. Nema kontinent 'srednja Amerika'. A u severnoj nisu. I bolji je od svih mahagonija sem onog sa Kube. Ameri ne diluju sa Kubom niti obrnuto.

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 14 Dec 2017, 04:12

u moga tatka po naj golema - penzija pa će on da mi kupi nešto od radova, i imam najbrže patike.

Post Reply