Menjanje žica

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

friedman

Menjanje žica

Post by friedman » 06 Aug 2008, 17:16

Imam par pitanja u vezi menjanja žica...

1. Koliko ih često menjate?

2. Čitao sam da treba menjati jednu po jednu, a ako tako treba, kako da ocistim grifplatnu (fingerboard)? :|

3. Da li je ovo pravilan način stavljanja žice?
Image

Izvor: http://www.fretnotguitarrepair.com/stringing.htm

Pozdrav! :)

mislim_stvarno

Re: Menjanje žica

Post by mislim_stvarno » 06 Aug 2008, 18:28

Ja zice menjam na svakih mesec ili dva. Zavisi koliko mi potraju. Ernie Ball super slinky su mi propadale za 2-3 nedelje...
Menjam ceo komplet, a kad treba da se vezu oko chivije, ne cimam se previse, a jos nisam imao problema. Samo je proturim kroz rupicu ( :mrgreen: ) zategnem je rukom i krenem da namotavam.
Chime vi chistite fingerboard?

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 06 Aug 2008, 19:44

friedman wrote:Imam par pitanja u vezi menjanja žica...

2. Čitao sam da treba menjati jednu po jednu, a ako tako treba, kako da ocistim grifplatnu (fingerboard)? :|

Image

Izvor: http://www.fretnotguitarrepair.com/stringing.htm

Pozdrav! :)
1. 1-2 meseca, ali meni se jako malo znoje dlanovi tako da ih menjam tek kad ih dobro istegnem, a koristim ili DR ili Ernie Ball 10/52 ili 11/56
2. Tako je lakse nastimati gitaru ako koristis floyd, ali ja ih uvek skinem sve i vratim tek kad se fingerboard sija :) , koristim limunovo ulje za ciscenje istog (posto je na obe gitare rosewood 'board) ali ne bi smeo da ostavljas gitaru dugo bez zica, ja se trudim da sve obavim u roku od par sati najvise.
3. Ako imas takve civije onda da, ako imas locking (kao ja npr.) onda ne.

Blue

Post by Blue » 06 Aug 2008, 20:18

Menjam na par meseci, kad skrpim kintu... :?
Skinem ih sve, baš zbog čišćenja, jer je to jednistvena prilika da (pošteno) očistim vrat i telo gitare i sve one prašnjave rupice oko magneta i bridža. Uglavnom su 10-46.
Nikad ne namotavam tako :hide: i nisam imao problema ni sa jednom gitarom.

guv'nor

Post by guv'nor » 07 Aug 2008, 02:46

1. Kada sam bio mali, jednom u 5-6 meseci, sada jednom mesecno, ako ne sviram. Ako sviram trudim se da ih promenim na 3-4 svirke, mada uvek imam nov komplet u rezervi.

2. Nije obavezno menjati jednu po jednu. Ako me ne mrzi skinem ih sve, ocistim i odlozim negde (u slucaju nuzde), a ako me mrzi(ili nemam vremena), isecem ih sve, skinem ostatke, ocistim fingerboard pa mecem nove.

3. Ne postoji pogresan nacin namotavanja zica, sve dok ti se namotaji ne preplicu!!!

Pozdrav i tebi, nadam se da je pomoglo! :mrgreen:

P.S. @ mislim_stvarno: Dunlop 65 ultimate lemon oil (nemoj da preterujes sa natapanjem istog).

friedman

Post by friedman » 07 Aug 2008, 11:23

Evo malo pre sam menjao zice i super je proslo, bez problema sto bi se reklo :D 8)
Ovo mi je prvi put da sam menjam zice jer do sad su menjane samo jednom, i to od strane majstora u Music Media centru, jer mi je tamo bila gitara na popravci (puk'o nut).
Namotavao sam ih kao na slici, pa cu videti da li mozda bolje drze stim, ili sta vec...

Imam jos jedno pitanje, nesto mi nije jasno. Kad mi je taj majstor stavio nove zice bile su savrseno namotane, bez kidanja zice na kraju. Zica je bila perfektno obmotana oko civije. Kako mu je to uspelo?

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 07 Aug 2008, 11:29

скил...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 07 Aug 2008, 22:25

friedman wrote:
Imam jos jedno pitanje, nesto mi nije jasno. Kad mi je taj majstor stavio nove zice bile su savrseno namotane, bez kidanja zice na kraju. Zica je bila perfektno obmotana oko civije. Kako mu je to uspelo?
Haha... :D
Pa promenio puno zica covek. :wink:

friedman

Post by friedman » 07 Aug 2008, 22:29

Haha sad mi je jasno :lol: :lol: :lol:
Nego, kako je lep osecaj kad stavih nove zice :)
Problem mi je sto u CRNOJ gori nigde nema da se kupe ove sto koristim (Ernie Ball Slinky) vec samo D'Addario, koje mi se nikako ne svidjaju. :(

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 08 Aug 2008, 00:11

friedman wrote:Haha sad mi je jasno :lol: :lol: :lol:
Nego, kako je lep osecaj kad stavih nove zice :)
Problem mi je sto u CRNOJ gori nigde nema da se kupe ove sto koristim (Ernie Ball Slinky) vec samo D'Addario, koje mi se nikako ne svidjaju. :(
I ja stalno nosim zice iz Srbije kad dolazim u CG na duze.
Jbg jednom godisnje das jedno 5000 i kupis 10ak kompeta... :D
Nema druge...

Sava

Post by Sava » 08 Aug 2008, 10:35

friedman wrote:Imam par pitanja u vezi menjanja žica...
Image
1. Na 2-3 meseca uz svakodnevno kućno sviranje, ali mi se ruke ne znoje suviše, a prilikom odlaganja gitare prebrišem žice čistom krpom.
2. Ja menjam sve odjednom i tu priliku iskoristim za čišćenje gitare. Čistim limunovim i orahovim uljem. Limunovo ulje možeš i sam da napraviš tako što izmešaš koru limuna sa jestivim uljem i ostaviš tako da stoji 10-ak dana uz povremeno mućkanje. Orahovo ulje imaš u apotekama.
3. Ovaj način sa slike zovu "starinskim" i ja uvek tako motam žice. Postoji razlika između Stratocastera i Gibsona na primer zbog zakrivljenosti glave. Kod Strata ne treba tako motati već samo prtima pritiskati prema dole da žica dobije neku krivinu prema glavi. Kod Gibsona je jako dobro ovako motati žice. Još sam primetio da neki postavljaju žice tako što dovuku žicu do čivije pa obmotaju rukom par navoja, provuku kroz rupicu pa dotegnu čivijom. Mislim da je ovo brz, ali loš način jer se žica uvija oko svoje ose. Ja žicu provučem kroz čiviju pa još jednom rukom povučem celom dužinom kako žica ni slučajno ne bi bila uvijena oko svoje ose, zatim je povučem unazad za potrebnu dužinu da bi bilo 4-5 namotaja pa nastavljam na slici opisanim načinom. Meni se gitare različitog kvaliteta vrlo malo raštimavaju.

Uf što mrzim da menjam žice, a čeka me to danas ili sutra!

luka000

Post by luka000 » 27 Sep 2008, 18:44

Evo ja danas, prvi put menjao zice na elektricnoj, i sve lepo ja odradio medjutim floyd mi se spustio tako da mi prva i druga zica udaraju o magnet gitare. Pitanje kako da ga podignem, tamo imaju neka dva srafa e sad ne znam dal je to za to.Ljudi pomagajte. Unapred hvala

dweezil

Post by dweezil » 27 Sep 2008, 19:22

koje zice si do sada imao na toj gitari a koje si sad namestio? jesu iste debljine? neke zice imaju manju tenziju npr. ernnie ball. Ne bi trebalo da menjas visinu flojda vec samo pozadi da malo otpustis srafove koji drze federe od floyda i on ce se opet lepo namestiti kao sto je bio.

luka000

Post by luka000 » 27 Sep 2008, 22:25

Imao sam d'addario, sad sam stavio Dean Marrkley, i jedne i druge su 9. Meni je floyd spao cim sam skinuo zice, medju tim posle kad sam stavio nove ispade ovo. ja imam dva srtafa na floyd-u predpodtavljam da namesti visinutako da jedino odsrafim ovaj deo koj je nalegnut. Inace gitara je IBANEZ RG 350-ako je to od pomoci.

dweezil

Post by dweezil » 27 Sep 2008, 22:45

a mozda ga nisi lepo namestio kako treba da stoji, tacno u onaj zljeb od srafova koji ga nose, pogledaj jos jednom.

Post Reply