Moj primerak zvuči ovako (zanemarite sviranje, zanima vas "taj" bass thump i "taj" loose drive)...
====================
->Klon Kentaur Test<-
====================
...a izgleda ovako:

Do Klona sam stigao u (kako naslov teme kaže) potrazi za savršenim overdrajvom. To je duga i opširna rasprava koju "prosvećene nacije" vode mnogo duže nego mi. Suština je u tome da se traži nešto najbliže prirodnom drajvu sa pojačala, kako vlasnici VOXova, Fendera, Maršala i sličnih divnih stvari ne bi morali da nenormalno "namunjuju" svoja pojačala da bi dobili "onaj" sustain, "onu" kompresiju i "onaj" drajv.
Naravno, većina standardnih pedala ne zvuči baš-baš kao lampaški drajv. Što ne znači da zvuče loše - nego, prosto, pedale zvuče drugačije. Drajv sa pedale je tvrđi, kompresovaniji, sve u svemu - nije za direktno poređenje sa otpanjenim lampašem. Ko je imao sreću da sluša dobrog otpanjenog lampaša - zna o čemu se tačno ta rasprava vodi.
I tako audio-inženjeri eksperimentišu sa FET tranzistorima, većim voltažama, drugačijim diodama, i pominju se imena kao Hermida MOSferatu, Hermida ZenDrive, Fulltone OCD, Fulltone FullDrive 2, Tim/Timmy, HAO Rust Driver, Landgraff MO'D, i tako dalje... Lista je dugačka.
Na scenu onda ulazi Bil Finegan, koji je posvetio pet godina jednom jedinom projektu savršenog overdrajva. Njegov kolega (sa kojim pikuje Klona) odlazi posle tri godine, ne mogavši da izdrži pritisak. Bil nalazi drugog saradnika i sa njim završava Klona. A šta je Klon?

Klon je, za razliku od većine drugih overdrajva, kolo koje radi na 18V umesto na 9V, što mu daje mnogo veći headroom. Napajanje na 18V je rešeno jednim CMOS čipom, koji zatim gura dva operaciona pojačivača. Jedan opamp služi samo za bypass buffer - kako bi Klon i isključen gurao dugačke kablove bez gubitka signala - a drugi prima signal sa germanijumskih dioda (germanijumske diode i 18V - mešanje vode i vatre, zaista smeo potez!).
Signal u "on" stanju prolazi kroz - ne jedan, nego tri EQ filtera, koji se brinu za basove, srednje i visoke (tim redom). Samo visoke frekvencije idu na kliping, tako da Klon funkcioniše i kao treble booster i kao overdrive, već prema položaju tonske kontrole.
"Gain" kontrola je stereo potenciometar koji služi kao audio-mikser - obezbeđuje ili više čistog EQovanog signala, ili više klipovanog signala sa germanijumskih dioda. Što je više okrenuta u desno, signal ima manje srednjih i visokih a više treble boosta. Tonska kontrola je aktivna (treble cut / treble boost).
Ne, Klon Kentaur ne liči ni na jedan "klasični" drajv. Možda bi se moglo reći da je on nalik TubeScreameru koji je najzad napravljen kako treba. No time samo aludiram na njegovu sposobnost da pojačalu doda "magiju"- sam Klon ima onoliko veze sa klasičnim TubeScreamerom koliko Vojadžer sa svemirskom stanicom "Mir". Bil Finegan se pobrinuo za to da Klon bude barem četiri puta komplikovanijeg dizajna od tipičnog overdrajva.
Jedna od fenomenalnih osobina Kentaura je u tome da on nikad nije isključen. On postaje integralni deo vašeg signala onako kako je to pretpojačalo vašeg pojačala - u "Off" stanju se brine da vam doda na dinamici (bafer dodaje malo kranča ako jako zviznete žice) i da vaš signal zvuči bolje nego da je između vas i pojačala samo kabl (Klon je možda jedina pedala kojoj je bafer bolji od true bypassa - ne da ne "krade" od vašeg signala, on vam "dodaje"!). Opet, u "On" stanju može da bude šta god hoćete - clean boost, treble boost, rock distorzija, you name it.
Naravno da sam se polomio da nađem tačnu šemu (upozorenje - ima dosta lažnih šema na netu) jer nikako ne mogu da ga kupim - Bil ga naplaćuje oko 400 dolara i čeka se blizu godine i po. Takođe sam se polomio da ga napravim - rad na Klonu je kao rad na četiri pedale odjednom, i pravljenje delayja je pesmica u poređenju s njim. Stvarno komplikovano kolo. Išao sam čak tako daleko da sam naručio iste one Panasonicove elektrolite koje Bil Finegan koristi...
...i na kraju, ostao sam paf. Kakav čovek, kakav dizajn. Čak mi je (po prvi put) krivo što sam iskopirao pedalu - Klon nije "public property" kao TubeScreamer ili kao FuzzFace, on je dugogodišnji rad jednog čoveka koji ima samo taj jedan dizajn koji je brusio godinama. Ali morao sam da čujem kako zvuči "savršeni" overdrajv - siguran sam da me razumete.

Ah, da - ako vas zanima, možete da pročitate neke Fineganove postove sa TGPa ako skinete ovaj Word dokument koji linkujem dole. Uživajte u "insider story" o jednom neobičnom čoveku i njegovom životnom delu:
===============================
->Klon Speaks! Read All About It!<-
===============================