Softverski Bubnjevi

Moderators: dejankuki, toza, Reverse

zolideathmetal
Urednik

Softverski Bubnjevi

Post by zolideathmetal » 18 May 2007, 09:54

Opisacu i objasnicu postupak 'kucanja' bubnjeva.
Ja koristim :
- Cubase SX3
- Battery 2 (i Battery 3 ali battery 3 nista novo ne pruza sto bi meni koristilo a mnogo je zahtevnija)
- Drumkit From Hell (verzija od 1 Cd-a)

1. Battery

Sastoji se od celija (svaka nota ima svoju celiju), i celija se sastoji od layer-a. Koji layer ce se pustiti, zavisi od podesenog velocity-a (bice rec o ovome kasnije).
Jako jednostavan program. Mozete sami sastavljati celije. Na desnoj strani imate totalno ocigledne dugmice za pravljenje novih layer-a. Graficki prikazan zvuk, koji mozete podesavati po ukusu. Za svaki layer podesavate donju granicu velocity-a (recimo ako je 80, onda na 80 i do velocity-a sledeceg layer-a pusta taj zvuk).
Mozete loadovati gotove kit-ove. Sacuvati svoj kit, itd itd...nista tesko...ako vas nesto opsirnije zanima, pitajte..ne bih se zadrzavao tu...

2. Vezivanje Battery-a (konkretno Cubase, ali to je postupak za bilo koji)

Otvorite VST Instruments panelu, i u nekom kanalu izaberite Battery.
Dodajte novi Midi track, i za out izaberite battery.

Sada ste vezali battery, i spremni ste za koriscenje.

3.Kucanje bubnjeva

Na midi track-u nacrtajte olovkom malo polja (inace nemate sta da otvorite), i idite na Midi/open drum editor inace ce vam otvoriti klavir a to vam nikako ne pomaze u snalazenju.
Vasi semplovi ce sigurno biti razbacani (tamo gde pise Ride Cymbal 1 sigurno vam nece biti to), tako da morate da idete jedan po jedan, da proveravate sta je gde, i da prepravljate imena (kao sto vidite na slici ja sam prepravio da mi se sve lepo vidi). Mozete sacuvati ovo podesavanje (ako vam crkne DAW ili nesto, da imate sacuvano) imate u donjem levom uglu opciju za to.

Sad mozete kucati bubanj. Imate palicu, kliknite na zeljeno mesto gde hocete da se okine neki sample, dole podesite velocity (ono crveno). Kako podesavate velocity, odmah cujete promenu sample-a (ako uopste postoji promena...jeste stavili layer-e?).

U Drumkit From Hell-u imate vec gotov kit za Battery. Samo ga nadjite, loadujte u Battery, mozda malo doterajte po ukusu, i spremni ste!

I jos nesto...ako hocete da pojacate jacinu zvuka samo nekog elementa bubnja (jedne celije u Battery-u), postoji 2 nacina...
Ili cete direktno u Battery-u da pojacavate layer po layer, ili u DAW-u, pojacate zeljeni Channel (ide redom po brojevima, samo izracunajte koji je broj)

Sasvim je moguce da sad nikom nista nije jasno...postavljajte pitanja :)

PS. Ne radi photobucket, nisam mogao lepo da okacim slike, ali evo linkova :
Podesavanje VST insrumenata : http://www.box.net/shared/oydtnrijbe
izlged Battery 2 : http://www.box.net/shared/3hiro6f0cz
Posle povezivanja Battery-a za Cubase SX3 : http://www.box.net/shared/3qjj7thvcl
Kucani bubnjevi : http://www.box.net/shared/xa4updp97x

Srdjan_wtf

Post by Srdjan_wtf » 22 Aug 2007, 02:17

Ne mogu nikako da sachuvam to shto sam nakucao u audio ili mp3 formatu... nikako... svaki put mi sachuva 8 sekundi tishine, iako traje preko pola minuta to shto sam nakucao... Zashto?

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 22 Aug 2007, 02:21

U cemu si to radio?
Mada nije ni bitno :) verujem da si obelezio deo koji je prazan. Ako je nuendo u pitanju pogledaj skroz gore iznad traka, trebas misem da obelezis odakle dokle da exportuje.

edit///

Recimo na ovoj slici http://www.philophonia.ru/dds/images/0010nuendo.jpeg
Poledaj gore , vidis brojeve 1 2 3 4 iznad videa? E tu obelezi odakle dokle

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 22 Aug 2007, 13:15

To sto najt kaze, treba da obelezis ono sto hoces da sacuvas, gore gde su brojevi (vidi se naslici 1 2 3 4 blah blah, iznad trackova), i to da bude plave boje a ne crvene...znaci obelezis odakle dokle...ali svakako ces dolaziti do mene sutra pa cu ti pokazati :D

Srdjan_wtf

Post by Srdjan_wtf » 23 Aug 2007, 00:41

Uradio sam to, i sada mi sachuva 34 sekunde tishine...(koliko i traje taj beat).

Znachi, nakucao sam u cubase sx3, sa battery-em...

Stavio sam kada idem u new project default, i tu imam 8 audio i 8 midi trackova. Bubnjeve sam nakucao u midi track-u, i exportujem ih u audio mixdown, imam osecaj da je tu greshka... U tom exportovanju, kako da ga drugachije sachuvam u mp3, ili wav formatu???

edit/

e skontao sam, da sam jako glupav :lol:

jbt, ja sve vreme radim audio mixdown, a kuckam u midi... :oops:

evo vam klip da chujete, to je neshto totalno pochetnichki i tako iz glave...

bice bolje, kunem se :P

http://www.box.net/shared/pk7sv2je7e

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 23 Aug 2007, 01:41

http://www.box.net/shared/1l3cdpx56f

to ja cujem sa tvog midia hahahah nije lose nije lose...

Srdjan_wtf

Post by Srdjan_wtf » 23 Aug 2007, 01:45

kako??? Meni se chuje kao bubnjevi... :cry:

Kako onda da ga exportujem u mp3???

Molotov
MF veteran

Re: Softwareski Bubnjevi

Post by Molotov » 22 Aug 2008, 15:19

Jel moze jedan update ovdje?

Ubrzo pocinjem snimanje demo-a ... treba mi softver za bubanj.

Sta da koristim, sta je najbolje za rock bubanj trenutno?

Moze li ti negdje da se uglavi drum machine iz Reasona na listi dobrih maschina? Njega mi je najlakse pripremiti jer imam puno iskustva sa Reasonom.

Ne bih trosio previse vremena za produkciju bubnja jer ce to ionako biti demo, ipak nam je krajnji cilj da sve to fino snimimo uzivo kasnije, kada bude para.

Ipak, trazim minimum kvalitete reprodukcije bubnja, rock je u pitanju, mora da groova ... :)

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 22 Aug 2008, 17:02

viewtopic.php?f=26&t=1523

Po meni, EZdrummer poprock i nasville ili Addictive drums su najbolji..( lazem Superior 2.0 i BFD su najbolji, ali za njih treba jaka mashina, pa ako imas takvu, izvoli. ;) ) samim tim sto imaju gomilu vec spremljenih odlupanih MIDI paterna, pa je sve lakse. Reason je sasvim dovoljan, poslusaj moje stvari u vasi radovi, sve su radjene u reasonu (bass i bubanj i synthevi) tako da ako ga znass i poznajes... slobodno ga koristi.. Naravno, ima on neke svoje semplove ALI, uvek mozes da dodas svoje.

Uh a kad je rec o semplovima... trazi i juri po netu.. ima mnooogo toga da se nadje evo npr jedan link http://www.hexawe.net/mess/200.Drum.Machines/ sve je legalno. A ima i stvari koje se placaju!

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 23 Aug 2008, 11:04

Reason uopste nije namenjen za to, i moras da otvaras pored programa za snimanje (Cubase, Nuendo, Audition, Fruity, ProTools, itd) jos i njega (Reason). Onda moras Rewire-om da povezes i sve to. Sigurno vec sve to znas. Celokupno, to jako jede masinu.

Preporucujem EZDrummer (ako ti se svidi zvuk, meni se nije svidelo), ali DFH (za normalnu masinu) i BFD (ako imas mnooogo rama) su standardi. Nabavi to, i neces pogresiti.

Ako koristis DFH, moraces da radis u EZDrummer-u. Jedino ako nabavis odvojene semplove, pa sklapas svoj bubanj u nekom sempleru (Battery). Ja tako radim, i tako mogu najbolje da uradim, jer sve kontrolisem.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 23 Aug 2008, 11:48

Hmmm, pa moze on da uradi to Rewireom.. ako radi tako tada Reason i ne trosi mnogo, tj. svu CPU uzima host DAW, a reason je u tom slucaju "SAMO VSTi", znaci isto ce mu biti kao i u slucaju da je podigao EZ, AD ili whatever.. kao VSTi. Ako sam ja moga tako da radim sa ovom konfiguracijom koju imam, on sigurno ima jacu i bolju..
No paz' sad, moze da podigne Reson kao standalone, pa da uradi traku, pa da exportuje audio pa da ga importuje u neki DAW, ni to nije problem... dakle, ako hoce i zeli, mislim - moze!

Mada i ja vec pomenuh i predlozih, AD, EZ ili BFD (1, 1.5 ili 2) Superior 2.0... ma moze bilo sta, samo je vazno da MIDI-ji budu lepo odlupani ili iskuckani , a takodje i semplovi da se svidjaju prvenstveno njemu... sad kako ce to.. mislim nije tolko bitno..
Eto, npr Batery je mnogo dobar, ali ja nemam zivaca da mu sredjujem leyere.. mada opet ima vec sredjewnih leyera po netu...
AD i EZ imaju to vec sredjeno... i plus u AD mozes da pitchujes, panujes elemente...

Ma na kraju, ponavljam moze(s) bilo cime, dok ti je
1 lako
2 brzo
3 zadovoljava tvoje potrebe!

kaj ne?

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 23 Aug 2008, 12:36

dejankuki wrote:Hmmm, pa moze on da uradi to Rewireom.. ako radi tako tada Reason i ne trosi mnogo, tj. svu CPU uzima host DAW, a reason je u tom slucaju "SAMO VSTi", znaci isto ce mu biti kao i u slucaju da je podigao EZ, AD ili whatever.. kao VSTi. Ako sam ja moga tako da radim sa ovom konfiguracijom koju imam, on sigurno ima jacu i bolju..
No paz' sad, moze da podigne Reson kao standalone, pa da uradi traku, pa da exportuje audio pa da ga importuje u neki DAW, ni to nije problem... dakle, ako hoce i zeli, mislim - moze!

Mada i ja vec pomenuh i predlozih, AD, EZ ili BFD (1, 1.5 ili 2) Superior 2.0... ma moze bilo sta, samo je vazno da MIDI-ji budu lepo odlupani ili iskuckani , a takodje i semplovi da se svidjaju prvenstveno njemu... sad kako ce to.. mislim nije tolko bitno..
Eto, npr Batery je mnogo dobar, ali ja nemam zivaca da mu sredjujem leyere.. mada opet ima vec sredjewnih leyera po netu...
AD i EZ imaju to vec sredjeno... i plus u AD mozes da pitchujes, panujes elemente...

Ma na kraju, ponavljam moze(s) bilo cime, dok ti je
1 lako
2 brzo
3 zadovoljava tvoje potrebe!

kaj ne?
Upravo sam ovo i mislio ... reason daje mnogo opcija za kuckanje bubnja ... ko ima zivaca ...
a exportovani audio fajl fino obradim sa eq. i uradim paralelno kompresovanje i u stanju je da izadje simpatican ton ....

na ovo ja ciljam vec neko vrijeme ....

cak sam isao do toga da napravim vise traka gdje npr. simuliram overhead mikrofone ... smanjim nivo, igram se sa eqvilajzerom da dobije slican ton ... i onda miksam sve to zajedno ...
znaci exportujem sve elemente u zasebne trake koje kasnije obradim i miksam u jednu ... ima posla, ali se i nauci dosta....

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 29 Aug 2008, 15:08

Ajde strucnjaci, malo sam tupav po ovom pitanju jer ne kontam nista ....

Sta mi sve treba da bih mogao da radim ovakve bubnjeve kao dole na linku. molim moderatore da mi oproste postavljanje you tube linka, ne znam kako bih drugacije pitao..

[youtube]nE1mlwUIKO0&feature=related[/youtube]

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 29 Aug 2008, 16:01

Na dial-up-u sam pa sam odgledao samo trecinu video-a i mogu ti reci da je to vrlo lako uraditi. AKo imash imalo iskustva u kucanju bubnjeva bice ti mega prosto. Ja sam to toliko radio da zaista smatram da mogu odlichno to da uradim. E sad da li ce to moci svako da odsvira, ne bih se bash kladio. Imash moju stvar jednu u temi "Squarepusher wanna be..." u podforumu Vashi radovi pa pochuj kako sam ja to uradio u Gpro-u ako zhelish. Dodushe nije metal u pitanju(to sam mnogo vishe radio) vec elektronika.

Iskucash bilo gde, Gpro, Cubase(ja sam ovde najvishe to radio) i potom samo propustish kroz neki VST. Stvarno je lako, probaj malo druzhe :)

Nego mene zanima, pomozite iskusniji drum programeri, kako da se odrade one ghost note na snare-u, neakcentovani udarci? Siguran sam da mozhe, samo ne znam kako. Kad slusham recimo bash pomenuti Squarepusher ili mozhda Flashbulb, tu se i te kako chuju, pa doprinosi uverljivosti zvuka.

So?

/// EDIT: Da nisam pogreshno shvatio, jel tebi trebaju osnovne informacije ili neke mega perverzije oko drum produkcije, dakle zanimaju te stvari vezane za saam zvuk tih bubnjeva? Ako je tako, onda sam dzhabe kucao sve ono gore, a nishta ni odatle saznao nisi mogao! :lol: Koji sam krelac... :D

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 29 Aug 2008, 20:37

Cortex wrote: /// EDIT: Da nisam pogreshno shvatio, jel tebi trebaju osnovne informacije ili neke mega perverzije oko drum produkcije, dakle zanimaju te stvari vezane za saam zvuk tih bubnjeva? Ako je tako, onda sam dzhabe kucao sve ono gore, a nishta ni odatle saznao nisi mogao! :lol: Koji sam krelac... :D
Upravo! :D
Mene interesuje sam zvuk tih bubnjeva ... sta mi treba od programa da dobije dobar zvuk tih bubnjeva ...

Ja sve tehnike znam za kucanje, samo treba vremena .. ali ono sto me zanima je reprodukcija zvuka tih akusticnih bubnjeva.
Eto .. :)

Hvala tebi svakako .... kolega

Post Reply