Savet pri shoppingu guitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Z*Z*Z

Savet pri shoppingu guitare

Post by Z*Z*Z » 06 Mar 2008, 10:35

Pozdrav, razmisljam se da uzmem elektricnu gitaru, po mogucnosti novu ( mozda i ne ),
do 800e, padaju mi na pamet 3 gitare za sada - Fender Classic '50 ili '70 ili recimo highway one,
ne poznajem dovoljno skuplje mexicance, ne zanimaju me shpicaste heavy gitare, blade je ok, ali racunam na re-sale vrednost i mislim da cu raditi upgrade magneta relativno brzo.
Tip muzike : alternative, space, neoprog rock, sa primesom shoegaze-a :D
Za vase buduce predloge i misljenja sam iskreno zahvalan :mrgreen:

Rocket Roll

Re: Savet pri shoppingu guitare

Post by Rocket Roll » 06 Mar 2008, 12:25

Z*Z*Z wrote:...alternative, space, neoprog rock, sa primesom shoegaze-a :D
I sve to kroz Strata?

Mislim da ćeš se složiti sa mnom kako su bolji izbori za takve stvari (ako se držimo Fendera) Jazzmaster, Jaguar i Telecaster - primera ima suviše... to su kultne gitare za takvu vrstu svirke... Thurston Moore, J Mascis, Kevin Shields & Belinda Butcher, Devi Ever, Thom Yorke, Ira Kaplan, Ed Ackerson, Simon Rowe, Adam Franklin, Margaret Fiedler - sve su to ljudi koji sviraju Jaguare & Jazzmastere u "toj oblasti zvuka".

A s druge strane, koliko alternative / space / neoprog / shoegaze bendova svira Stratove?

Image

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 06 Mar 2008, 13:02

Ah, pogodio si me u srce :D
Naravno da je bolji izbor
jazzmaster ili Jaguar, Tele vec posedujem
Ali gde da ih nadjem?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Mar 2008, 13:42

Mitros Music, ako se raspituješ za Fenderove modele - mogu da naruče, čeka se dugo, ali uglavnom dobro posluju (naročito ako imamo u vidu srpske metode poslovanja).

eDućan, ako bi išao direktno preko Amazona (manje poznate firme). Nažalost, odvaliće te sa carinom i porezom (ne znam koliko tačno, jer se pominju svakakve cifre - moraš da proveriš sa eDućanom).

Preko "ujaka iz NjemačkU", ako imaš sreće. :D Toplo preporučujem metodu, jer imaš veći izbor za manje para.

LyraStyle / Mitros, ako te zanima da pogledaš / naručiš Yamahinu EGV103 - verovatno najbolja "budget" opcija kada dođe do Jazzmaster / Jaguar klonova:

Image

To je sve što mi za sada pada na pamet... Trebalo bi da je (u Mitrosu) Jazzmaster Am Vintage 62 RI serije oko 700 evra:

Image

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 06 Mar 2008, 14:03

Mitros Music, ako se raspituješ za Fenderove modele - mogu da naruče, čeka se dugo, ali uglavnom dobro posluju (naročito ako imamo u vidu srpske metode poslovanja) Trebalo bi da je (u Mitrosu) Jazzmaster Am Vintage 62 RI serije oko 700 evra.
Probao sam, nisu bas raspolozeni za narucivanje, ali i cena 1400+ eura :cry: me bas i ne greje, odakle ti info o toj ceni?
eDućan, ako bi išao direktno preko Amazona (manje poznate firme). Nažalost, odvaliće te sa carinom i porezom (ne znam koliko tačno, jer se pominju svakakve cifre - moraš da proveriš sa eDućanom).
Carina + porez = skoro 35 - 40 % cene instrumenta
Preko "ujaka iz NjemačkU", ako imaš sreće. Toplo preporučujem metodu, jer imaš veći izbor za manje para.
Ovu metodu bas i nisam shvatio?
LyraStyle / Mitros, ako te zanima da pogledaš / naručiš Yamahinu EGV103 - verovatno najbolja "budget" opcija kada dođe do Jazzmaster / Jaguar klonova:
Mislim da mi je lower class u odnosu shta sam ja imao na umu, mada je dobra fora...
Hvala na predlozima :mrgreen:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Mar 2008, 15:35

Z*Z*Z wrote:...nisu bas raspolozeni za narucivanje, ali i cena 1400+ eura :cry: me bas i ne greje, odakle ti info o toj ceni?
->Sa Thomanna<-, naravno. Kada prodavci nisu derikože (kao naši dileri gitara, koji se ponašaju kao da diluju heroin, a ne gitare!), cena na Thomannu je približna ceni kod nas, pa čak je i malo povoljnija kod nas. Ovo pre svega važi za firme kakve su Artist Systems, i za studijsku opremu & gitarska pojačala.

Možeš i ovako da računaš - American Standard Strat je na Thomannu 1050 evra, a Am Vintage Jazzmaster RI je 699 evra. Vidiš koliko Mitros dodaje na te cene... Zato ti se i isplati ona opcija:
Preko "ujaka iz NjemačkU", ako imaš sreće. Toplo preporučujem metodu, jer imaš veći izbor za manje para.
Nađeš nekog svog "oncle d'Amerique", razumeš, to je samo fraza - nekog rođaka / prijatelja / prijateljevog prijatelja koji živi "tamo preko" i organizuješ sa njim donošenje instrumenta.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 08 Mar 2008, 18:41

Nasi prodavci u potpunosti jesu derikoze ili u potpunosti nezainteresovani za saradnju. Svojevremeno sam pokusao da narucim neke stvari od "pouzdanih" firmi, zamislite njihov izraz :grummel_2: pa onda moj :cry: tokom te konverzacije.
Nije ni cudo sto nam je scena u jezivom stanju.
Veoma je moguce da sam nasao neki kompromis + dogovor tako da bi relativno skoro trebao da postanem ponosni vlasnik Fender Jazzmastera, necu vise govoriti da sebe ne bi urekao :idea: mada sam otvoren za jos kojekakve predloge & alternative :mrgreen:

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 07 May 2008, 00:13

Sad konacno mogu da potvrdim da cu uskoro postati ponosan vlasnik Fender Jaguar '62 RI CIJ 3TS RW :mrgreen:
Narucen pomocu drugara iz Mitrosa Ns za 690e :mrgreen: S obzirom da na ovakav instrument cekam nekoliko godina,
veeeooommmaa sam happy :mrgreen:

Image

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 07 May 2008, 00:48

Cestitam!
Jaguar mi je mnogo lepsi od Jazzmastera, iako je oblik veoma slican.
Ako mozes samo kada ti stigne, da pomenes svoje iskustvo narucivanja u Mitrosu, posto i ja planiram da narucim Fendera kod njih, pa bih ti bio veoma zahvalan ako bi rekao koliko dugo si cekao i u kakvom stanju je stigla gitara.

Eh da i da li si placao nesto unapred ili nisi?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 07 May 2008, 00:50

Cestitam! :)
I ja cekam utiske...

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 07 May 2008, 01:56

Hvala na cestitkama :mrgreen: Utiske cu preneti cim dobijem instrument...
Sto se tice porucivanja, to je sve relativno; Bukvalno se cenjkas...Ja recimo poznajem neke ljude tamo, pa mi opet nije islo glatko... Najbolja varijanta je da se obratis Gaji is Mitrosa Bg, kazes sta hoces, dogovoris se oko cene ( ako placas 50% ili vise od cene, mozes pokusati da pregovaras za popust ); Nezgodna varijanta je sto prakticno kupujes na slepo, kao kod narucivanja preko neta...Nema sanse da dobijes falican instrument ( sem ako to ne zelis ), ipak su oni distributeri, pa ako se nesto desilo sa instrumentom u transportu, ti nemas veze s tim, dobijas drugi...Najnezgodnija varijanta je sto je "Fender Serbia" zadnja rupa na svirali pa se ceka na instrument od mesec do 6 meseci :cry: Drugar koji radi tamo cekao je svoju gitaru skoro 6 meseci...Ali ako kupujes nesto sto stvarno zelis, ne bi trebalo da ti predstavlja problem...Ja na Jaguara cekam petnaestak dana, a cekacu jos mesec dana - mozda i vise... :(
Sto se tice cena jeftinijih instrumenata ( ispod 700-800e ), tu je najveca zackoljica - svi distributeri, prodavci "friziraju" cenu da bi opstali ili uvecali svoj profit - jer to je roba koja se kupuje; Maltene sva pojacala, gitare i pomagala do te neke cifre imaju svoje kupce pa na kraju drzava sa izuzetno niskim standardom ima paradoks cene-kvaliteta; Prinudjeni smo da damo vise para za nizi kvalitet, dok visi mozemo dobiti za povoljniju cifru :!:

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 24 Aug 2008, 16:47

Konacno mi je stigao Jaguar, i veoma sam happy :mrgreen: opsirnije cu uskoro, sad mi net malo kashljuca...

Image

sinisake
The original one

Post by sinisake » 24 Aug 2008, 16:55

He, he, cestitamo, sad si pravi alternativac, shoegazer, ili kako se to vec zove... :mrgreen:
Nadajmo se, da cemo, uskoro (makar u kosmickim razmerama :mrgreen: ), imati prilike da cujemo tu gitaricu i uzivo.
Pozdrav. :wink:

Fusebop

Post by Fusebop » 24 Aug 2008, 17:23

Prvo cestitke na odlicno uparenom instrumentu i pojacalu.

A sad pitanjce: nije li to classic player serija? Nemoguce da si za te pare dobio american vintage reizdanje.
Ako je ipak moguce onda duple cestitke i svaka cast! Obe serije su vrlo dobre ali razdvaja ih, izmedju ostalog
i stoprocentna razlika u ceni. :o

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 24 Aug 2008, 17:25

Bilo je vreme... :D
Cestitam i nek te dobro sluzi! :wink:

Post Reply