Neptun pojacala

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Zaznojni Vozac FAP-a

Neptun pojacala

Post by Zaznojni Vozac FAP-a » 16 Mar 2007, 18:31

Ima li iko pojma o ovim pojacalima...
Iz koje su zemlje,kako rade i valjaju li ista?
Guglao sam,ali nista apsolutno nisam nasao...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 16 Mar 2007, 21:06

Da nije to slučajno ovo? Ako jeste, imaš sreće.

Image

http://www.electrosonicamplifiers.com/neptune.php

Zaznojni Vozac FAP-a

Post by Zaznojni Vozac FAP-a » 17 Mar 2007, 08:06

:shock: U jebote sto je ovo kul...

Nije ovo,ali ta je firma...Moje je combo i ima analogni delay....Iliti kako pise ovamo,echo machina,a verujem da je jako malo ljudi videlo tu skalameriju 8)
Uzas koja dobra fora sa trakama,glavama i tockicima,lampicama:D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 17 Mar 2007, 12:09

You lucky, lucky bastard.

Odakle ti ti? Gde si ga kupio? Kol'ko si ga platio?

I imaš ti dozvolu za to? Šta, nisi znao da treba dozvola? Daj ga meni, ja je imam. :)

Zaznojni Vozac FAP-a

Post by Zaznojni Vozac FAP-a » 18 Mar 2007, 09:47

Nasao kod lika na tavanu...Staro je preko 20 godina,malo krce potenciometri,ali sada ce ko majstora :D
Evo kako izgleda analogni delay u poluraspadnutom stanju kod majstora...,posto verovatno vecina ljudi i nije videla ovo:
Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 18 Mar 2007, 13:58

Ajde, molim te, ako može, još slika. Naročito kada se vrati od majstora, ali me zanima unutrašnjost. Može?

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 18 Mar 2007, 14:36

Analogni DELAY!!! OMG!!! Kako radi ovaj delay tacno?

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 18 Mar 2007, 15:06

Many delay processors based on analog recording, such as the Ecco-Fonic, Maestro Echoplex or Roland Space Echo, used magnetic tape as their recording and playback medium. Electric motors guided a tape loop through a device with a variety of mechanisms allowing modification of the effect's parameters[3]. Thin magnetic tape was not entirely suited for continuous operation, however, so the tape loop had to be replaced from time to time to maintain the audio fidelity of the processed sounds.

The Binson Echorec, another popular unit, used a rotating magnetic drum as its storage medium. This provided an advantage over tape, as the durable drums were able to last for many years with little deterioration in the audio quality[4]. Other devices used spinning magnetic discs, not entirely unlike those used in modern hard disk drives.

Robert Fripp used two Revox reel to reel tape recorders to achieve very long delay times for solo guitar performance. He dubbed this technology "Frippertronics", and used it in a number of recordings.

Often incorporating vacuum tube-based electronics, surviving analog delay units are sought by modern musicians who wish to employ some of the timbres achievable with this technology.

Solid state delay units using analog bucket brigade delay circuits became available in the 1970s and were briefly a mainstream alternative to tape echo before being superseded by digital delays.

http://en.wikipedia.org/wiki/Analog_delay

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 18 Mar 2007, 15:51

...i kompletan zvuk Sun Studio ekipe (Prisli, Howlin' Wolf, Džunior Parker, Džejms Koton, Rufus Tomas...) pravljen je tape delayjem.

Binson Echorec je proslavio Dejv Gilmur, koristi ga i danas, jer kaže da skoro ništa drugo ne može da postigne takav (lampe + disk) delay.

Primer: "Mystery Train" (na početku Džarmušovog filma "Mystery Train").

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 18 Mar 2007, 20:19

Evo Zoli pa probaj da napraviš a kad napraviš siguran sam da ćeš naći kupce za to.

http://www.tasteundtechnik.de/bilder/re201.jpg

I ako još nekog zanima vintage oprema neka poseti ovaj link http://artyshake.free.fr/GuitarPages.htm.

Ima mnoooogo toga interesantnog.

Zaznojni Vozac FAP-a

Post by Zaznojni Vozac FAP-a » 19 Mar 2007, 05:03

Mnogo dobra fora je sto moze u ehu da POJACAVA zvuk:D
I da drzi dupli ili trodupli isti,sto je jako lepo da se ne drkas da sviras osmine,kada lepo ukljucis to i kuliras:D Sve radi savrseno i eto:D
Kada se bude sve odradilo kako valja,napravicu fotke unutrasnjosti,spoljasnjosti i sl,nije problem.
Stvarno jako lep trip:D

Jimmy Henderson

Re: Neptun pojacala

Post by Jimmy Henderson » 31 May 2008, 14:25

eeh ti djubre jedno !
takvo legendarno pojacalo i jos si opbecao da ces ce javiti ????

Sava

Re: Neptun pojacala

Post by Sava » 28 Oct 2009, 08:39

Neptun pojačala su domaća pojačala koje je konstruisao hrvatski elektroničar Ivan Jelačić inače i odličan pisac neke stručne literature o pojačalima. To se nekada mnogo koristilo, kasnije su to nekako nasledili Soltoni. Neptuna se malo maglovito sećam i to razglasa, ali znam da su pravili i gitarska pojačala. Biće da svemu tome ima malo više od 30 godina.

Post Reply