Gitaristi narodne muzike

Moderator: Trooper

Post Reply
buca gitarista

Re: Gitaristi narodne muzike

Post by buca gitarista » 02 Sep 2008, 00:21

sinisake wrote:
to bi odma analogiju, les polove,
Ma ne mora, moze i ovako nesto:

el. gitare Godin LGX, Fender Stratocaster,... :mrgreen:

I ne mora odma. Neko ceka godinama, a neko ima srece ili ima bogatog cacu, pa ne mora da ceka toliko. :)
Ko god moze da kupi dobar instrument, neka ga kupi.
Ako odustane od sviranja, uvek ga moze prodati za dobre pare. :wink:

Kod nas u robnoj kuci bila zuta jolana, u to vreme... :mrgreen:
Stoji sve sto kazes...ali ne bi bilo ni Godina ni Fendera ni ostalog, hvala bogu, da sam ostao u 16-oj godini samo na Deep Purple i Cepelinima i distorziji, a pljuvao kola, rumbe i Miroslava Ilica. A da znate samo na koliko se svadbi i ispracaja sviralo Smouk on d voter i Divlje jagode...a tek koliko se sviralo dzabe da bi dobio priliku da negde sviras za pare.
Sa tom istom Jolanom (na kojoj je s jednim neck magnetom jednako tesko dobiti i cist i prljav ton) nije nam bilo tesko odsvirati subotu šator bez bubnjara, gde gitarom moras da glumis dobos, pa tokom nedelje svirati kao predgrupa Ribljoj Corbi; bilo nam je vazno da ucimo muziku, harmoniju, ritam, solo, u svim dostupnim zanrovima. Meni i nekolicini koje znam i koje je to interesovalo, najpre kao hobi, i dalje kao profesija.

kolega @Deka Ceka je uglavnom rekao sve ostalo bitno

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 02 Sep 2008, 01:17

Jel treba da opet kazem da Jolanu jos imam upotrebljivu!?

evo.... http://i154.photobucket.com/albums/s250 ... alaxis.jpg

u ovoj temi...
viewtopic.php?p=11696#p11696

He, he... sad mi palo na pamet
Niko ne zna sta su i slasti i muke teske, dok ne pocne karijeru Jolanom iz ceske!

:mrgreen: :hide: :lol:

Deka Ceka

Post by Deka Ceka » 02 Sep 2008, 02:05

Vidim da je moj post malo pokrenuo pozitivnu razmenu misljenja,i u glavnom se svi slazemo oko bitnijih delova,
sto mi je drago..Da probam redom da odgovorim :

Zlo --- jeste, ja sam svirao na Trgu docek 2006, hvala na komplimentu..

Sinisake------ znaci odmah djon,a ?!? od srca sam se nasmejao...1-0....., inace, za one koji ne znaju, taj izraz je
prastari sinonim za nas muzicare ...
dobra ideja za video, vrlo rado, ali ova kamera koju imam trenutno bas i nije nesto za to..

Buca ------- steta sto mladost i mudrost u vecini slucajeva ne idu ruku pod ruku, mozda malo prenagljujes kolega,
ima ovde momaka veoma zrelog razmisljanja...
( hahaah,gde se seti vikonta i beogradjanke )

Sezam ------- pa eto samo sam bio iskren,hvala na podrsci.Lepo receno- sta je prirodnije za jednog muzicara...
Ali odmah da razjasnimo i ne brkamo stvari : Jedno je izvorna /narodna Srpska muzika na koju
verovatno mislis a sasvim drugo sund oko kojeg se ovde lome koplja. Verujem da na citavom forumu
nema coveka koji bi nesto negativno rekao na racun one prve. Jugoistocna Srbija, kolevka Srpske muzike...
E, da, Luis... vec 2 meseca nisam vise u njegovom bendu. Dosta je bilo, 7 godina, resio sam da
krenem dalje,kao i uvek kad ugledam svoju zvezdu vodilju.... O njemu sve naj naj .
ps.
hej,nekada bio roker ?! JEDNOM ROKER - UVEK ROKER

S.C.

buki85

Post by buki85 » 02 Sep 2008, 03:18

Deka Ceko ubijas kontru kako sviras nema sta,nisam cuo da neko tako zanimljivo svira kontre.Jesi li to skidao od nekog ili si sam izmisljao onakav nacin sviranja?

sezam

Post by sezam » 02 Sep 2008, 23:18

Deka Ceka wrote:Vidim da je moj post malo pokrenuo pozitivnu razmenu misljenja,i u glavnom se svi slazemo oko bitnijih delova,
sto mi je drago..Da probam redom da odgovorim :

Zlo --- jeste, ja sam svirao na Trgu docek 2006, hvala na komplimentu..

Sinisake------ znaci odmah djon,a ?!? od srca sam se nasmejao...1-0....., inace, za one koji ne znaju, taj izraz je
prastari sinonim za nas muzicare ...
dobra ideja za video, vrlo rado, ali ova kamera koju imam trenutno bas i nije nesto za to..

Buca ------- steta sto mladost i mudrost u vecini slucajeva ne idu ruku pod ruku, mozda malo prenagljujes kolega,
ima ovde momaka veoma zrelog razmisljanja...
( hahaah,gde se seti vikonta i beogradjanke )

Sezam ------- pa eto samo sam bio iskren,hvala na podrsci.Lepo receno- sta je prirodnije za jednog muzicara...
Ali odmah da razjasnimo i ne brkamo stvari : Jedno je izvorna /narodna Srpska muzika na koju
verovatno mislis a sasvim drugo sund oko kojeg se ovde lome koplja. Verujem da na citavom forumu

Pa prijatelju to i jeste problem na ovom forumu. Drago mi je da mogu sa nekim ko poznaje narodnu muziku prodiskutovati o tome. Tačno je da je ajde da je nazovemo izvorna narodna muzika, ili kako je nazivaju etno, što je isto kao predhodno, ono što najmanje poznajemo, a zdušno se upouštamo u kritiku. Veoma dugo sam u srpskoj etno muzici, iako čak i nisam rodjen u Srbiji, već u jednoj od zapadnih bivših republika, ali ono što Srbija ima u etno muzici malo je zemalja koje se sa tim mogu pohvaliti. Mi smo od svih naroda Balkana uzimali po nešto, pa je stvorena i posebna rekao bih srpska ciganska muzika, samo da ne budem pogrešno shvaćen. Čoček, zar vam ne liči na albansku igru, makedonsku igru, bugarsku igru, ali sa onim srpskim šmekom. Kada sam rekao za Luisa mislio sam sve najlepše i najpozitivnije, jer taj čovek zna znanje, a ima i muzičko obrazovanje. Šumadijska dvojka izvedena na harmonici samo oni koji ne znaju muziku posprdno će govoriti o toj muzici. Pa tamburaši, zar se i sam Betoven nije nadahnjivao sa vojvodjanskim tamburašima. A pevanje spoj Bosne, Šumadije, Kosova i Metohije, Sandžaka, Bugarske...... pa zar to nije bogatstvo. Duboko sam zahvalan Bilji Krstić, "Balkanici" i mnogima koji se trude da srpsku muziku afirmišu, Točkovi instrumentali, ali sve je još malo koliko mi možemo toga dati. Što se tiče turbo folka. Možda smo preošti prema tim ljudima. Ipak postoji neko ko sluša i tu muziku. Pa i u klasici, roku, pop-u, kanconi je bilo šunda,pa je to ipak ostalo. Možda će iz svega toga i nešto pozitivno uspeti. A uostalom turbo folk je i odraz stanja nacije. Vidim da imate bogato iskustvo i Vi ste merodavni da pričate o ovoj temi.
Moje duboko poštovanje.
nema coveka koji bi nesto negativno rekao na racun one prve. Jugoistocna Srbija, kolevka Srpske muzike...
E, da, Luis... vec 2 meseca nisam vise u njegovom bendu. Dosta je bilo, 7 godina, resio sam da
krenem dalje,kao i uvek kad ugledam svoju zvezdu vodilju.... O njemu sve naj naj .
ps.
hej,nekada bio roker ?! JEDNOM ROKER - UVEK ROKER

S.C.

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 02 Sep 2008, 23:55

buca gitarista wrote: to bi odma analogiju, les polove, i od starta mrze sviranje narodne muzike
jes! ima li sta lepse? :lol:

buca gitarista

Post by buca gitarista » 03 Sep 2008, 00:13

Nyarlathotep wrote:
buca gitarista wrote: to bi odma analogiju, les polove, i od starta mrze sviranje narodne muzike
jes! ima li sta lepse? :lol:
ima!
- taljenje posle svirke, voznja pevačice kući, tuširanje, spavanje do 4 popodne...
a ima i gore:
- neisplata posle svirke, voznja pevačice kući u Resnik a ti živiš recimo u Jakovu, pukne guma a ti pošao na svirku u beloj košulji

znam da nema veze s gitarama, ali i ovo je "standardna oprema" opisa naseg posla, mora i ovo da se uči kad se uči muzika. Ima to i u rokenrolu takodje

Deka Ceka

Post by Deka Ceka » 03 Sep 2008, 00:18

:lol: :lol: :lol:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 03 Sep 2008, 01:08

Ehhh... ali vrlo cesto pevacicu voze 'armonikasi kuci... a ponekad se i odvezu njenoj kuci.. :(

A ti u jednim kolima sa bubnjarem, klavijaturistom, pevacem, i vrlo cesto pijanim basistom.. i svom opremom naravno... ahhh...

Deka Ceka

Post by Deka Ceka » 03 Sep 2008, 01:28

dejankuki wrote:Ehhh... ali vrlo cesto pevacicu voze 'armonikasi kuci... a ponekad se i odvezu njenoj kuci.. :(
Pa bolje je otprate.... zato vezbaj vise ! :wink:

Deka Ceka

Post by Deka Ceka » 03 Sep 2008, 02:23

buki85 wrote:Deka Ceko ubijas kontru kako sviras nema sta,nisam cuo da neko
Pa dobro nije sad bogzna sta,ali hvala...ako si procitao moj prvi post,u kom sam napisao da treba slusati sto vise muzike, znas da svako podneblje ima svoju muzicku riznicu koju treba istrazivati pa ako ti se eventualno nesto dopadne,pokusaj da se fokusiras samo na taj deo ,analiziras ga, pa probas da ga udenes
u muziku koju stvaras. Hehehe,da,ovde mislim na ritam konkretno,a ne na komplet melodiju ( cuvaj se devetog takta :grummel_2: ).
Recimo moj favorit je Latinska Amerika naravno.Erupcija ritma koja ne prestaje da me odusevljava .Rumbe,sambe,salse itd... rodjene za fuziju sa nasim melosom,sve ostalo je do tvoje kreativnosti....Covek koji je to doktorirao je ,recimo za mene ,kralj ritma - Al Di Meola .
sezam wrote:Što se tiče turbo folka. Možda smo preošti prema tim ljudim
Prvo,apsolutno se slazem sa tobom ,Balkan je velika raskrsnica,narodi su se mesali vekovima i prenosili i raznosili kako obicaje tako i kulturu ,tako da recimo
etnomuzikolog moze da ti kaze mnogo vise o kretanju naseljavanju i seobama nacija i kultura nego istoricar ! Zanimljivo zar ne....

eh,a ovaj drugi deo......
znas,sve pocinje malo ranije,ne bih i nije mesto da politicarimo,narodu je pusten probni balon na sta se vecina primila i to je to...
a malo vise ranije je bilo samo 2 programa,na prvom pop i rok i eeeeeventualno podobni narodni pevaci u to vreme (i to praznicima), a na drugom klasika...

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 03 Sep 2008, 10:38

jos jedan kralj ritma je john mclaughlin i on ima onu cuvenu doktrinu koju je sam razvio a naziva je "ritam bez bubnja ili perkusija sta vec" neznam kako je precizan naziv, ali sam citao o tome, na engleskom zvuci seksipilnije xD
e sad kad uparite al di meolu john mclughlina i paka, dobijete vau xD

pipistrello

Post by pipistrello » 03 Sep 2008, 18:38

Deka Ceko slusala sam vas dok ste svirali sa Luisom i mogu vam dati sve pohvale...Sto se tice vasih postova u potpunosti se slazem sa vama kad ste rekli da treba svirati sve stilove.Ovde na forumu je,na zalost, malo ljudi koji tako razmisljaju,a pravi muzicar,po meni je onaj koji malo sire gleda na muziku...
Takodje mi je drago sto ste spomenuli Al Di Meolu,Slusala sam ga uzivo pre 3-4 godine na Novosadskom Jazz Festivalu...svirao je i akusticnu i elektricnu gitaru i stvarno je jedan medju najboljima,najvise mi se svideo njegov osecaj za ritmove.Tu noc su svirali pre njega neki jazz bendovi i publika je bila mrtva-dobro,oni su svirali free jazz pa me i nije cudilo sto ih novosadska publika nije prihvatila,ali kad je dosao Di Meola,od momenta kad je zasvirao pa sve do njegovog drugog bisa pola publike stajalo je na nogama,svaku pesmu su propratili aplauzom i vristanjem,znaci koncert je stvarno bio neverovatan-pravo uzivanje.

dweezil

Post by dweezil » 03 Sep 2008, 23:59

o kojoj "narodnoj" muzici se ovde pricha nije mi jasno, u Srbiji bre zurle vishe zavijaju vishe nego u Teheranu. Gde da cuju dobru narodnu muziku?! Na Pinku mozda?! A shta je sa starogradskom muzikom, sta je sa tamburicama?! Pa nije sve samo Gucha i Turbo folk. I u pravu su klinci kad imaju odbojnost prema tome. A to sto je Luis svirao na trgu to zahvalite svetskim trendovima, sad je ono world music u zamahu, kao jbt sad je sve world music i najvece djubre i nesto sto sam ja mislio da se drugacije zove (ne mislim na Luisa).

dweezil

Post by dweezil » 04 Sep 2008, 00:33

Zlo wrote:Dvojica najboljih narodnih gitarista u bivsoj SFRJ koje sam ja slusao su Vlatko i Tocak. :D
hehe ovo si odlicno rekao. I ja sam uvek smatrao za rock gitariste nesto tipa Antona ili Bananu a ne ovu dvojicu.

By the way u Guchi se odavno ne svira zvuk iz tog kraja, nego vranjanska truba, i neki fazon koji veze nema sa onim sto je taj festival bio u pocetku.

Post Reply