Najlonske vs metalne žice

blaze

Najlonske vs metalne žice

Post by blaze » 08 Dec 2007, 04:28

Koje žice više volite na svojoj akustičnoj gitari? Ja sam za najlonske, jer volim fingerpicking i one su školski samo za to i predviđene(možda i za strumming , ali bez trzalice). Metalne mi nekako mnogo zvrče, više su mi za neki ritam.

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 08 Dec 2007, 13:01

:D
Hmmm...

Pitanje ti je nešto što ja volim da nazovem crno-belo-šareno.

To bi značilo otprilike da, koliko se ja razumem u akustične/klasične gitare, upotreba žica na tim instrumentima nema puno veze sa afinitetom muzičara nego sa namenom (po kunstrukciji) samih instrumenata.

Znači, postoje gitare koje su pravljene da bi se na njima koristile metalne žice, i postoje druge (koje jelte preferiram ;) ) na kojima se koriste plastične/najlon/strune.

S druge strane, niko tebe ne sprečava da na svoj instrument staviš žice koje se tebi sviđaju, samo pitanje je šta time dobijaš/gubiš??

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Dec 2007, 13:16

Pažnja: gitara predviđena za najlonske žice po svoj prilici neće podneti metalne žice! Ako na "klasičnu" gitaru, predviđenu za najlonske žice, stavite metalne žice, vrat će se nepopravljivo iskriviti (i gitara će biti za bacanje).

A što se metalnih žica vs. najlonskih žica tiče - to su dve različite gitare i dva različita zvuka... Koji ti se više sviđa je stvar ukusa i potrebe, po mom mišljenju.

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 08 Dec 2007, 14:00

b-Looser wrote:S druge strane, niko tebe ne sprečava da na svoj instrument staviš žice koje se tebi sviđaju, samo pitanje je šta time dobijaš/gubiš??
To bi bilo isto kao kada bih se ja svaki put kada dođem na benzinsku pumpu razmišljao da li da naspem bezolovni ili dizel?!?

blaze

Post by blaze » 08 Dec 2007, 23:12

Ja sam na mojoj akusticnoj gitari stavio najlonske zice, iako gitara ima metalnu sinu u vratu sto znaci da mogu i metalne, ali vise volim zvuk najlonskih. Imam i klasicnu gitaru na kojoj sam i poceo da sviram i verovatno asm zbog toga i zavoleo zvuk ovih zica. Koliko ja znam na bilo kojoj akusticnoj gitari mogu se staviti najlonske zice.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Dec 2007, 23:50

blaze wrote:...na bilo kojoj akusticnoj gitari mogu se staviti najlonske zice.
Ako ima trussrod i ako ti lično znaš da nameštaš trussrod ili imaš para da platiš majstoru da ga namesti umesto tebe, onda da. Mi moramo da pazimo da ne širimo dezinformacije kako neko ne bi upropastio svoju (sa teškom mukom stečenu) gitaru i posle rekao, recimo, "onaj blaze sa Muzičkog Foruma je rekao da mogu da stavim najlonske/ metalne žice na svoju gitaru! Sada će blaze morati da mi kupi novu gitaru!"

Ljudi, bez suviše nepotrebnih eksperimenata, molim vas...

1) Ako je vaša gitara u prodavnici imala najlonske žice - ne stavljajte ni u kom slučaju na nju metalne žice, inače niti ja (niti Muzički Forum) nismo odgovorni za štete koje mogu da nastanu/ sigurno nastaju.

2) Ako je vaša gitara u prodavnici imala metalne žice a vi biste sada (iz ko zna kakvog razloga) da na nju stavite plastične žice, ne radite to ako ne znate kako se na gitari podešava trussrod ili uopšte nemate pojma šta je to "trussrod" - inače niti ja (niti Muzički Forum) nismo odgovorni za štete koje mogu da nastanu/ sigurno nastaju.

Reverse
Urednik

Post by Reverse » 09 Dec 2007, 00:44

Meni se vishe svidjaju metalne, tj zvuk....

viden

Post by viden » 09 Dec 2007, 02:56

blaze wrote:Ja sam na mojoj akusticnoj gitari stavio najlonske zice, iako gitara ima metalnu sinu u vratu sto znaci da mogu i metalne, ali vise volim zvuk najlonskih. Imam i klasicnu gitaru na kojoj sam i poceo da sviram i verovatno asm zbog toga i zavoleo zvuk ovih zica. Koliko ja znam na bilo kojoj akusticnoj gitari mogu se staviti najlonske zice.
Danas se većina ozvučenih (a i mnoge neozvučene) klasične gitare proizvode s šipkom (tj.trussrod) u vratu.
Nije to zbog toga da bi se mogle staviti metalne žice nego da bi vrat mogao da podnese žice visoke tenzije.
S druge strane, čak i da metalne žice na klasičnoj gitari ne iskrive vrat, pragovi će svakako vrlo brzo stradati jer su predviđeni za najlon (i veću debljinu koja se manje "useca"), tj. izrađeni su od slabije legure (to nije zbog uštede nego da bi ton bio odgovarajući).
A što se tiče plastičnih žica na western (akustičnim) gitarama, ako te to zadovoljava-onda napred, sviraj tako.
Ne znam samo kako se snalaziš sa jako, jako debelim žicama na tankom vratu, kako žice legnu u nut i kako ih namestiš na kobilicu (ako ima pinove)?

I kako već šipka u vratu ne određuje vrstu žica, a nekim čudom ste dobili gitaru bez njih, jako je jednostavno odrediti koje žice se stavljaju na dotični instrument.
Ako su čivije (mašinice) potpuno metalne (tj. ona osovina na koju se namotava žica) onda idu metalne žice.
Ako je osovina za namotavanje žica plastična onda se stavljaju plastične žice.
Prosto i logično.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 10 Dec 2007, 17:59

Ja imam na klasicnoj gitari plasticne, i na dreadnought western celicne, i nekako ne bih to menjao... Za razlicitu svirku razlicit instrument. Moze i na celicnim da se okida prstima, sve zavisi kakav ton zelis da postignes. Nemoguce je da kazes "Ja cu od danas svirati samo ovu muziku na ovakvoj gitari sa ovakvim magnetima i ovakvim zicama!" Mislim, moguce je, ali ces samog sebe s vremenom demantovati...

ivanfromblace

Post by ivanfromblace » 11 Dec 2007, 00:25

pa sto se tehnicke strane tice definitivno je covek dobio dobro objasnjenje, kao i ja sto se nekih stvari tice.
Ostaje da zice odaberemo po nekim svojim estetskim normama.
eh da sta je "fingerpicking" a sta "strumming"?
a ja sam definitivno za najlonske, na svojoj klasicnoj gitari naravno. Tek skoro sam imao priliku da duze vreme isprobavam neku akusticnu gitaru,jbg, i zaista vidim da nisam pogresio pri kupovini, mada sam se ozbiljno kolebao.
dakle najlonske...

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 11 Dec 2007, 01:14

Iii dosli smo do trenutka kada bi ova tem mogla da dobije split!...

Elem..

Fingerpicking je okidanje prstima... popularno "razlagnje"
http://www.youtube.com/watch?v=8PkUW4M7xE0
http://www.youtube.com/watch?v=f7g4Yaq-1bk

A strumming je ono. ritam.. akordi, trzalicom ili prstima nema veze...

http://www.youtube.com/watch?v=xQdcte1b3xE
http://www.youtube.com/watch?v=3MoG5eFi2Tg

A evo ti kombinacija ta dva stila!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=LGvKWJ1HhGI

Stevan Hinic
ex Muzicar koji pije!

Re: Najlonske vs metalne žice

Post by Stevan Hinic » 21 Sep 2008, 01:16

Ja kada sam pocinjao da sviram krenuo sam sa klasicnom gitarom i ispostavilo se kao dobar potez je me prsti nisu bas previse boleli! Ali posto sam nepopravljivi roker MNOOGOOO mi vise mi prija zvuk metalnih zica a i akusticna gitara je , po meni , laksa za sviranje ( dobro svirao sam na kineskom klasicnom veslu od 2000din. a ne na gitari tako da....) zbog sirine i debljine vrata, to je bio moj problem! Znaci iz sve snage navijam za metalne zice! Volim i blues a on NE MOZE po meni da se svira na najlonskim! Zavisi sta ko voli.....

viden

Post by viden » 21 Sep 2008, 08:57

Muzicar koji pije! wrote:... Volim i blues a on NE MOZE po meni da se svira na najlonskim! Zavisi sta ko voli.....
Jako, jako si u zabludi 8) .

Stevan Hinic
ex Muzicar koji pije!

Post by Stevan Hinic » 21 Sep 2008, 14:11

Ok prihvatam da postoji verovatnoca da sam u zabludi ali bih ipak voleo da mi objasnis razlog zablude..... Meni ne zvuci nesto posebno na mojoj klacicnoj gitari ( koja je nazalost veslo ) ali na dobroj akustari.... Samo sam na to mislio....

viden

Post by viden » 21 Sep 2008, 17:51

Muzicar koji pije! wrote:Ok prihvatam da postoji verovatnoca da sam u zabludi ali bih ipak voleo da mi objasnis razlog zablude.....
Ma ja to potpuno dobronamerno.
Na klasičnoj gitari (dakle na najlon žicama) možeš svirati sve, pa i bluz.
Čak šta više to odlično zvuči (ima dosta bluzera i džezera koji eksperimentišu s najlon žicama).
Treba imati samo dobru tehniku i raditi na tome a onda je nebo granica (na desnoj ruci imaš pet trzalica :) )
Pokušaj da pronadješ koji snimak npr.Rodriga i Gabriele (ima ih dosta na youtub-u) i videćeš kako na najlon žicama zvuči muzika koju niko ne bi povezao s klasičnom gitarom.
Naravno, ako želiš verno "kopirati" određenog bluz gitaristu ili pesmu, onda svakako koristiš gitaru najsličniju njegovoj, tj. s metalnim žicama.

Post Reply